Arama

Vergi Denetmeni

Güncelleme: 3 Aralık 2010 Gösterim: 5.299 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
10 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Vergi Denetmeni
213 sayılı Vergi Usul Kanunundan yetki alan vergi inceleme, teftiş ve tahkikat elemanı.
Sponsorlu Bağlantılar
Mesleğe üç aşamalı bir sınavdan geçerek Vergi Denetmen Yardımcısı olarak başlar. 3 yıllık yardımcılık döneminin ilk iki yılında kıdemli vergi denetmenleriyle birlikte yetki kullanabilir. Yardımcılık döneminin 3 yılında bağımsız çalışma yetkisi alır. 3 yılın sonunda Maliye Bakanlığınca yeterlilik sınavına tabi tutularak Vergi Denetmeni ünvanını alır. Meslekte 8 yıl doldurmuş olan Vergi Denetmeni Mali Müşavir, 10 yıl doldurmuş olan ise Yeminli Mali Müşavir ünvanını sınavsız olarak alır.
2006 yılı itibariyle sayıları 2700 civarında olup kayıtdışı ekonomiyle mücadelede önemli rol oynarlar. Son yıllarda kamu görevine başlamış Vergi Denetmen Yardımcılılarının kalitesi yüsektir.Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Tenik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi başta olma üzere %1 lik dilimden denetçi almaktadır.1.000 civarında yeterlilik sınavını kazanmış Vergi Denetmeni mevcuttur. 2008 yılı başlarında yeni bir alım yapılması baklenmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Aralık 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Vergi Denetmeni

Sponsorlu Bağlantılar
Vergi vermekle yükümlü şahıs ve tüzel kişilerin (vergi mükelleflerinin) vergilerini, yasalara uygun olarak verip vermediklerini denetleyen kişidir.


GÖREVLER

Vergi denetmenlerinin başlıca görevleri vergi ödemesi gereken kişilerin vergilerini gününde ve tam olarak ödeyip ödemediklerini incelemektir.
Bunun için:
1) Memuriyet sıfatlarını ve inceleme yetkisini gösteren fotoğraflı bir kimlik bulundurur ve gidilen yerde işe başlamadan önce ilgililere gösterir,
2) İncelemeye tabi kişiye, inceleme konusunu işe başlamadan önce anlatır,
3) Yürürlükte bulunan mevzuata göre gerekli incelemeyi yapar,
4) İnceleme bitince, incelemenin yapıldığını gösteren bir belgeyi inceleme yapılana verir,
- Defterdarlıklara bağlı başkanlık, müdürlük veya bağlı vergi dairesi birimlerinde, gerek görülen hallerde denetim yapar,
- Belge düzenini yerleştirmek amacı ile işyerlerinde bizzat denetim yapar,
- Amirinin vereceği çeşitli teftiş, soruşturma ve inceleme görevlerini yapar.

KULLANILAN MALZEMELER VE YARARLANILAN KAYNAKLAR
Vergi kanunları, genel tebliğler, vergi mevzuatı ile ilgili o güne kadar yayımlanmış olan tebliğler, yönetmelikler, genelgeler, tüzükler, iç genelgeler, içtihat haline gelmiş yargı kararları, çalışma esnasında kullanılan kırtasiye malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Vergi denetmeni olmak isteyenlerin;
· Üst düzeyde akademik yeteneğe ve sayısal düşünme yeteneğine sahip,
· Ayrıntılara dikkat eden, yönergelere ve kurallara uygun çalışabilen,
· Tertipli, dikkatli ve sabırlı,
· Dürüst ve sorumluluk sahibi,
· İnsanlarla iyi iletişim kurabilen
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Vergi denetmeni büro, ofis gibi kapalı ortamlarda çalışır. Çalışma ortamı sessizdir. Vergi denetmenleri birinci derecede verilerle uğraşırlar. Zaman zaman vergi mükellefleri ve diğer meslektaşları ile etkileşimde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Vergi denetmenleri defterdarlıklara bağlı vergi dairesi birimlerinde görev yaparlar.
- Vergi denetmenlerinin sayısı hükümetlerin vergi politikalarıyla paralellik göstermektedir. Bunun için gerek görüldükçe sınav açılmaktadır. Son yıllarda vergi toplamaya verilen önem artmış ve çok sayıda eleman alınmıştır. Bu alanda kendini yetiştiren elemanlar, özel sektöre de geçebilmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Vergi denetmenliği için temel eğitim yeri çeşitli üniversitelerimizin siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri veya aynı süre eğitim veren ve bunlara eşitliği Yüksek Öğretim Kurulu’nca kabul olunan benzeri fakültelerdir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu fakültelere girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlık (EA-2)” puanı almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Vergi denetmenliği konusunda doğrudan eğitim verilmemektedir. Eğitiminde vergi mevzuatına yer veren en az dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar arasından yapılacak özel yarışma sınavı sonucunda mesleğe denetmen yardımcısı olarak atama yapılmaktadır. Bu görevde en az üç yıl çalışmak, olumlu sicil almak ve Maliye Bakanlığınca açılacak yeterlilik sınavında başarılı olmak şartıyla denetmen kadrolarına atanırlar.
- İlgili okullarda; Vergi Hukuku, Muhasebe, İktisat, Hukuk, Maliye Teorisi, Bütçe, Kamu Maliyesi gibi dersler okutulur.

MESLEKTE İLERLEME
Vergi denetmeninin mesleki açıdan yükselebileceği bir kademe yoktur. Ancak, belli şartları ve özellikleri taşıyan denetmenler, sınava girmek ve başarmak koşulu ile idari görevlere geçebilirler. Vergi dairesi müdür yardımcılığından defterdarlığa kadar değişik kadrolarda idareci olarak görev yapabilirler. Defterdar, bulunduğu ilde Maliye Bakanlığı’nın en büyük memurudur. İl ve bağlı ilçeler teşkilatının amiridir.

BENZER MESLEKLER: Maliye müfettişliği, hesap uzmanlığı, gelirler kontrolörlüğü.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Eğitim süresince öğrenciler, çeşitli kamu kuruluşları ile özel kurum ve kuruluşlarca verilen kredi ve burslardan yararlanabilirler.
- Yarışma sınavını kazanıp denetmen yardımcısı olarak ataması yapılanlar kadro ve derecelerine göre maaşlarını almaktadırlar. Göreve yeni başlayan bir vergi denetmeni net asgari ücretin 4 katı dolayında maaş almaktadır. Derece ve kademesi arttıkça ücretler de artmaktadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
· İlgili eğitim kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

14 Kasım 2009 / Misafir Cevaplanmış
14 Eylül 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
30 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
13 Eylül 2017 / KENCISii Hukuk
7 Ocak 2010 / Misafir Taslak Konular