Arama

Kariyer Planlama Süreci ve Sonrası

Güncelleme: 23 Ocak 2019 Gösterim: 8.168 Cevap: 6
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
13 Temmuz 2006       Mesaj #1
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
İş dünyasının sözlüğü var. Çift anlam taşıyan sözcüklerden değil ama “spesifik” anlam taşıyan sözcüklerden oluşuyor. Jargon her mesleğin kendine ait terimleridir. Bir nevi meslektaşlar arasındaki şifredir!
Ad:  plan.JPG
Gösterim: 239
Boyut:  13.8 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Araştırmacı: İşi kendi çabalarınızla öğrenip geliştirmelisiniz.

Esnek çalışma saatlerinde veya yoğun iş temposunda çalışabilecek: Vardiyalı, akşam veya haftasonu da çalışmanız gerekebilir.

Kariyer imkanları sunan şirket: İlanda bu ifadenin yer alması, ücretin düşük olabileceğini, ancak işi öğrenmek açısından yararlı olabileceğine işaret eder.

Prezentabl: Müşteriyle yüzyüze iletişim kurulacağı için kilo probleminiz olmamalı; iş hayatının gereklerine uygun giyinmeli, makyajınız abartılı olmamalı, güleryüzlü olmalısınız.

Problem çözmede yetenekli: Ağırlıklı olarak müşterilerin sorunlarıyla uğraşmaya hazırlıklı olun.
Seyahat engeli olmayan: Ofis dışında da çalışmanız istenecektir. Uzun yola alışık ve hafta sonlarınızı da iş seyahatinde geçirmeye hazırlıklı olmalısınız.

Şirket bilgileri gizlidir: Bazı ilanlarda şirket ismi verilmez. Sadece pozisyon belirtilir. Bu tür ilanlar, adayların şirkete telefon edip iş koşulları hakkında soru sormalarını önlemek için isimsiz verilir.

Tercihen: Bu kelime, aranan birçok niteliğin önüne eklenir. “Tercihen 4 yıllık üniversite mezunu”, “Tercihen askerlik görevini tamamlamış”, “tercihen ikinci bir dili bilen” .... Bunun anlamı, aynı özelliklere sahip iki adaydan biri ikinci bir dil biliyorsa, onun işe alınacağıdır. Ama bir aday, iş için asıl istenen özelliğe sahipse, diğer adayların ikinci bir dil bilmesinin pek bir önemi olmaz.

BAKINIZ Kariyer Nedir?
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 19:09
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
13 Temmuz 2006       Mesaj #2
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi

İş Alanları


Sizleri bekleyen çeşitli sektörler ve çok sayıda “iş alanı” var. Her dönem yeni bir iş alanı geçerli ve moda oluyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Sizin için temel iş alanlarının özelliklerini ve en çok yeni mezun alınan iş alanlarını özetledik.

İşin gerektirdiği nitelikleri, işveren beklentilerini, kişilik profillerini, en sık karşılaşılan pozisyonları, uzman görüşü ile birlikte genel hatlarıyla hazırladık.

  • İnsan Kaynakları
  • Satınalma
  • Destek Hizmetler
  • Turizm
  • Medya
  • Eğlence
  • Pazarlama
  • Satış
  • ArGe
  • Danışmanlık
  • Lojistik
  • Sağlık
  • İlaç
  • Tıp
  • İnşaat
  • Emlak
  • Yapı Malzemeleri
  • Bilgi Teknolojileri
  • Telekomünikasyon
  • Çağrı Merkezi
  • Üretim
  • Tüketim/Perakende
  • Finans
  • Banka
  • Sigorta
  • Tedarik
  • Taşımacılık

Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 18:49
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
13 Temmuz 2006       Mesaj #3
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
FİRMALARDA KARİYER PLANLAMA
Öncelikle kariyer planlamasının organizasyonun bir bölümünde yapılıp, diğer bölümlerinde yapılmaması gibi bir şey söz konusu olamaz. Organizasyonu bir bütün olarak düşünmek lazım. Çünkü kariyer haritalarında sadece bölüm içi değil, bölümlerarası geçişler de yer alır. Hatta bir çok örgütte üst düzey yönetime gelebilmek için personelin örgütün farklı bölümlerinde çalışması aranır ki yönetime geldiğinde her bölümün işlevi hakkında bilgi sahibi olabilsin. Sözgelimi "talent pool" uygulamalarında üst yönetime gelebilecek adaylar bilinçli bir şekilde rotasyona tabi tutulur... Kuşkusuz bu programa tabi tutulanların hepsi üst yönetime gelemez.
Bir örgütte çalışanlar için bir kariyer planı yapılabilmesi için, ana hatları ile de belirlenmiş olsa genel bir kariyer haritasının olması gerekir. Genel kariyer haritasının çıkarılabilmesi için ise, iş analizleri sonucunda ortaya konan, görev/iş tanımlarının ve niteliklerinin açıkça ortaya konması gerekir ki görevler arasındaki ilişkiler ve bunlar arasındaki geçişler için gerekli olan özellikler belirlenebilsin.

Dolayısı ile bir örgütte ciddi bir kariyer planlamasından sözedebilmek için şu aşamalardan geçilmesi gerekir :

1. İş analizlerinin yapılması
2. İş tanımları ve iş niteliklerinin belirlenmesi
3. Örgüt organizasyon şemasının oluşturulması (ilk iki çalışmanın sonunda)
4. Örgütün genel kariyer haritasının çıkarılması
5. Örgüt kariyer yönetimi politikasının (kullanılacak araç ve uygulamalar ile bunların önem dereceleri) belirlenmesi
6. Çalışanların yetkinliklerinin (niteliklerinin) ve eğilimlerinin (isteklerinin ) belirlenmesi (Bunun için de yine bunları ortaya çıkarabilecek bir performans yönetimi sisteminin önceden kurulmuş olması gerekir.)
7. Çalışanların kariyer haritalarının ortaya çıkarılması ve örgüt içi kariyer danışmanlık sisteminin kurulması.
Görüldüğü üzere kariyer planı yapmak için bir çok çalışmanın yapılması gerekiyor. Kariyer planlaması öyle bir uygulamadır ki, onun öncesinde bir çok İK sürecinin işletiliyor olması gerekir. (Kitabımın 7. Bölümünde kurumsal kariyer yönetiminin diğer insan kaynakları süreçleri ile ilişkilerini genel hatları ile bulabilirsiniz...) Yani kariyer planlaması bir binanın çatısı gibidir. Onun öncesinde sağlam bir temel, kolon, kirişler, duvarlar olacak ki, tavan çökmesin!...
Yukarıda belirttiğim aşamalardan ilk üçünü bir binanın temeline, sonraki üçünü kolon kiriş ve duvarlara, son aşamasını da çatıya benzetebiliriz. (nihai amaç çalışanların kariyer planlarını yapmak olduğuna göre...)
Şimdi bu verdiğim ön bilgiler doğrultusunda çektiğim fotoğrafın siz hangi karesinde yer alıyorsunuz ? Öncelikle örgütünüzün mevcut durumunu saptamanız gerekiyor... Ancak ondan sonra neler yapılması gerektiği ortaya konabilir.
Son düzenleyen Hi-LaL; 14 Temmuz 2006 06:30
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
13 Temmuz 2006       Mesaj #4
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Kariyer Planlama, ilk olarak lise çağlarında belirlemeye başladığımız, tüm yaşamımız boyunca devam eden bir süreçtir. Lise yıllarında bireyler yavaş yavaş gelecekte yapmak istedikleri meslekler ile bağlantılı üniversite bölümlerini kazanmayı hedeflerler. Üniversitede okudukları bölüm eğer kendi kişisel tercihleriyse, bitirdikleri bölümle ilgili mesleklere yönelmek isterler.

Türkiye'de ne yazık ki çoğu birey kazandığı ve mezun olduğu bölümü ile ilgili mesleklere yönelmekte zorluk çekmektedir. Bu zorluklar, bireylerin bilgi ve becerilerini etkin bir biçimde kullanamamasına sebep olmaktadır. Gün geçtikçe üniversite mezunlarının artması, bununla birlikle şirketlerin üniversite mezunlarına yönelik taleplerinin de artmasıyla, bireylerin kendi gelişim planlarını, hedeflerini belirleyerek kariyerlerini yönlendirmeleri gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Günümüzde artık kariyer planlama büyük önem taşımakta ve hatta vazgeçilmez bir araç haline gelmiş durumdadır.

1. Bireysel Kariyer Planı
Öncelikle ne yapmak istiyorum? Kariyer hedeflerime ulaşabilmek için ne tür bir eğitim, gelişim sürecini takip etmem gerekiyor? Hedeflerim için ne tür becerilere ihtiyacım var? Tüm bunları göz önünde bulundurarak daha önce belirleyip gerçekleştirdiğiniz bir hedefinizi ele alın. O hedefe ulaşmak için neler yapmıştınız, nasıl bir yol izlemiştiniz?
  1. Kendini tanıma
    Kişisel özelliklerim (ayırt edici kişisel özelliklerim nelerdir?)
    Değerlerim (benim için önemli olan şeyler neler?)
    İlgilendiklerim (nelerden keyif alırım?)
    Yeterlilik, yatkınlık ve becerilerim (neler yapabilirim ve neleri yapabilmeyi öğrenebilirim?)
  2. Kariyer bilgisini ölçme
    İş olanaklarından, değişen ekonomiden ve çalışma ortamlarından, yeni becerilerden ve eğitim olanaklarından haberdar olmak. Mesleki bilgilerinizi nasıl zenginleştiriyorsunuz?
    Her gün okuduklarınız nelerdir? (Haftalık, aylık, üç aylık yayınlar, günlük ve yerel gazeteler...)
    Online hizmetlerden yararlanıyor musunuz? (e-ticaret, internet...)
    Mesleki bağlantılarız var mı? (tanıdıklar, eğitimler, seminerler, workshoplar, konferanslar...)

Ne İş Yapmalı?


Türkiye'de ve dünyada her gün birçok yeni fikir yeni oluşumlara ve yeni şirketlere dönüşmektedir. Yeni bir iş fikri oluşturup onu karlı bir işe dönüştürmek kişilerin ve firmaların başarılarının bir göstergesidir.

İş fikirlerinin uygulamaya geçirilmesi sırasında ortaya çıkabilecek sıkıntıları aşabilmek ve mevcut kaynaklardan en etkili şekilde yararlanmak için araştırmaya zaman ayırmak gerekir.Başarı potansiyeli olabilecek bir iş fikri hayata geçirilirken, uygulamada bu fikrin önündeki engel ve güçlüklerin bilinmesi gerekir.

Bir ön değerlendirme sonunda elenen fikirler aşağıda listelenen benzer soruları da yanıtlamalıdır:
  • Sunulmak istenen ürün/hizmet yeterince berrak bir şekilde tanımlanabiliyor mu?
  • İş fikrinin gerektirdiği temel yetenekler nelerdir?
  • Bu ürün/hizmeti kim neden talep edebilir? Talep nasıl yaratılabilir?
  • Pazarın potansiyel büyüklüğü ne kadardır?
  • İşin gerektirdiği çaba ve deneyim, işletmenin özelliklerine uygun mudur?
  • Kurum olarak tek başına bir girişim mi, ortak bir girişim mi tercih edilmelidir?
  • Mevcut bir işletöeyi devralmak mı yoksa yeni bir işletme kurmak mı daha avantajlıdır?
  • İş kurmak için uygun zaman ve uygun yer tanımlanmış mıdır?
İş fikrine ulaşıldıktan sonra, bir yandan "iş fikrinin yapılabilirliliğini araştırmak" bir yandan da paralel olarak bir "iş planı" hazırlamak zaman kazandıracaktır.
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 18:50
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
14 Temmuz 2006       Mesaj #5
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Üniversite sınavlarına girmiş ve tercihlerini yapmak için gün sayanlara yardımcı olabilir umuduyla Avrupa Birliği (AB) uzmanlarından Tulû Gümüştekin’den geleceğin meslekleri konusunda bazı öneriler almaya çalıştım. Brüksel, İstanbul ve Washington’da ofisleri olan CPS (Corporate & Public Strategy) adlı danışmanlık şirketinin kurucusu ve genel müdürü olan Tulû Gümüştekin’in kendi kariyer öyküsü, aslında iyi bir örnek. Tulû Gümüştekin, henüz AB üyesi olmadığı için Avrupa’da "moda" olan mesleklerin bugün için doğrudan Türk gençlerini etkilemeyeceğini, ancak uzun vadede yapılacak tercihlerin aynı paralelde olmasının faydalı olacağını söylüyor.

Türkiye’nin AB’ye girme olasılığını da gözönünde bulundurarak, Avrupa’da yükselen mesleklerin hangileri olduğunu bilmek isteyenlere verilebilecek önerileri şöyle sıralıyor: Çevre, endüstri, gıda mühendisliği, genetik bilimi, bilişim teknolojisi, uluslararası ilişkiler, hukuk, çeviri bilimi, ulaştırma-lojistik, kalite uzmanlığı.

Ayrıca kültür ve sanatın Avrupa’da giderek önem kazandığını, kendi kültürünü ve sanatını iyi bilen ve anlatabilecek insanlara ihtiyaç olacağını önemle vurguluyor.

Üniversitede bitirilen bölüm ne olursa olsun, mutlaka yabancı dil bilinmesi gerekiyor. Hatta son yıllarda sadece İngilizce bilmek de yetmiyor. Özellikle uluslararası şirketlerde çalışıp kariyer yapmak isteyenler mutlaka ikinci bir dil bilmeli. İngilizce’nin yanı sıra Fransızca, İspanyolca, Almanca veya Portekizce bilmek, çalışılan şirketin faaliyet gösterdiği bölgeye göre değişerek önem kazanıyor.

AB İLE İLGİLİ KONULARDA NASIL DANIŞMAN OLDU
Tulû Gümüştekin, yurtdışında kariyer yapmayı düşünenlere mutlaka bir uluslararası kuruluş veya şirkette staj yapmalarını öneriyor. Stajı asla küçümsememek gerektiğini vurgulayan Gümüştekin "isterse fotokopi çekmek veya boŞ bardakları toplamak olsun. Orada edinilecek deneyim ve kurulacak ilişkiler çok önemli" diyor.

Aslında üniversitede alınacak eğitimden sonra çizilecek mesleki yol, kişinin kendi yetenekleri, zekası ve girişkenliğiyle yönlendirilebilir. Bunun çarpıcı bir örneği Tulû Hanım’ın kendisi. Bu başarı hikayesinden herkese çıkarabileceği epey ders var bence.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1991’de AB Hukuku konusunda staj yapmak üzere AB Komisyonu’na kabul ediliyor. Staj sonrası yaşamına öyle isabetli kararlarla yön veriyor ki, bugün çok önemli projelerde imzası bulunuyor.

Gümüştekin hikayesini şöyle anlatıyor:
"AB Komisyonu’ndaki stajımdan sonra iki ayrı ABD’li hukuk firmasında AB hukuku ve rekabet hukuku alanlarında uzman avukat olarak çalıştım. 1999’da Türkiye için kritik öneme sahip Helsinki Zirvesi sırasında bir boşluğu fark ettim. Türk şirketleri ABD’li ve Avrupalı hukuk firmalarından danışmanlık hizmeti alıyordu. Oysa bir ABD’li mutlaka bir ABD’li Şirketi tercih eder. Bir Alman Şirketi hiç bir zaman gidip bir Fransız Şirketi için çalışmaz. Türk şirketlerinin sorununu, dilini, kültürünü anlayacak ve danışmanlık verecek bir şirkete ihtiyaç olduğunu fark ettim ve 2000 yılında Brüksel’de CPS’i kurdum." Türkiye'ye yatırım yapan yabancı şirketlere danışmanlık yapıyor
Tulû Gümüştekin kendisinin kurduğu CPS (Corporate & Public Strategy) adlı danışmanlık şirketinin Genel Müdürü. Brüksel, İstanbul ve Washinton'da ofisleri var. CPS, AB ülkelerinde yatırım yapmak isteyen büyük Türk şirketlerine, sektörel gruplar veya baskı gruplarına ve Türkiye'ye yatırım yapan yabancı şirketlere danışmanlık hizmeti veriyor. Türkiye için AB'de lobicilik faaliyeti yapıyor. Türkiye'yle müzakerelere başlanması yönünde karar verildiği 17 Aralık'ta gönüllü olarak lobicilik yaptıklarını anlatıyor. .

HUKUK EĞİTİMİMDE HİÇBİR EKSİK YOKTU
İstanbul Üniversitesi mezunu avukat Tulû Gümüştekin Türkiye’de verilen eğitimle ilgili iddialı konuşuyor: "ABD’li hukuk bürosunda çalışırken işim gereği Harvard’lı, Stanford’lu avukatlarla mesaim oldu. Hukuk eğitimimle ilgili hiç bir zaman sorun yaşamadım, bir eksik görmedim. Türkiye’deki eğitimin çok iyi olduğunu düşünüyorum. Beni iyi yetiştirdiler."

İşi gereği farklı ülkelerden insanlarla çalıştığını söyleyen Gümüştekin, aradaki eğitim farkını bu nedenle rahatlıkla görebildiğini belirtiyor. "Türkiye’de gençlere sunulan fırsatlar sınırlı. Yoksa eğitim iyi" diyor.

Türkiye’de gençlerin yaşadığı en önemli sorunun eğitimini aldıkları alanlardan farklı işlerde çalışmalarını gösteriyor. Örneğin mühendislik eğitimi alan birisinin bankacılık yapması, kişiyi başarısız ve mutsuz edebiliyor. Gümüştekin’e göre, eğitimini aldığı işi yapmayanlar öncelikle bir kaç yıllarını yeni yaptıkları işi öğrenerek ve keşfederek geçiriyor, dolayısıyla uzmanlaşmaları ve başarılı olma şansları zorlaşıyor.

Türkiye’de eğitimin kötü olmadığını, ancak işverenlere de mesleki eğitim konusunda önemli görevler düştüğünü söylüyor. İşyerlerinde düzenli eğitimin başarıda büyük katkısı var. "Sağlıklı çalışma ortamı yaratılmazsa, çalışanlar işe gelmek için 2 saatini yollarda geçiriyorsa ve üstüne üstlük gerekli eğitimi de alamıyorsa, çalışanların işini sevmesi mümkün değil" diyor.

Genel Müdürü olduğu CPS’de gençlerle sürekli iletişim içinde olduğunu, meslekte daha eski olanların tecrübelerinden yararlanmaları ve görüşlerini söylemeleri için teşvik ettiğini belirtiyor. "Ben de yanlış yapıyor olabilirim. Söylesinler, tartışalım" diyor.

İşin özü: Nerede hangi eğitimin alındığından çok, alınan eğitimle neler yapıldığı, nasıl değerlendirildiği önemli. İşini seven, hayatta karşısına çıkan fırsatları iyi değerlendiren, çalışkan insanların ne okumuş olursa olsunlar, başarı şansları yüksek.
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 18:51
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
20 Temmuz 2006       Mesaj #6
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Geleceğin Meslekleri
Sayım YORGUN
Son üç yüz yıldır tarihe damgasını vuran endüstri uygarlığı yerini hızla yeni bir uygarlığa bırakıyor. Bazı yazarların “bilgi toplumu” bazılarının “endüstri-ötesi toplum”, bazılarının da “enformasyon toplumu” olarak adlandırdıkları bu süreç ile yeni bir çağın içindeyiz.
Endüstri toplumunun ürünü olan temel kurumlar son derece ciddi sarsıntılar geçiriyor, “zaman” ve “mekan” kavramları yeni anlamlar kazanıyor. Fabrika üretiminin egemenliğindeki endüstri toplumunun sosyo-kültürel ve sosyo-politik yapısını oluşturan, ulus devlet, kitle örgütleri, modernite, akıl ve pozitivist bilim gibi kavram ve kurumlar yeniden sorgulanmakta ve her alanda son derece ciddi değişiklikler yaşanmaktadır.
Hızlı değişimin yaşandığı bu yüzyılda insanların üzerinde en fazla düşüneceği temel problem ‘İş(sizlik) olacak. Bu probleme bağlı olarak sorulacak temel sorular ise: İyi bir iş bulabilecek miyim? Gelecekte iyi bir iş bulmak ve bunu korumak için ne yapmalıyım ? Bu soruların cevabını gelişmiş ülkelerin iş piyasasına bakarak bazı sonuçlar çıkarmak mümkün ancak geleceğe ilişkin tahminler bütün ülkelerde yoğun olarak tartışılmaya devam edecek, çünkü değişim sanıldığından daha hızlı ve sürekli.
Bu temel sorulara cevap bulabilmek için Amerikan iş piyasasındaki gelişmelere bakmak gerekiyor çünkü bu ülkede ki gelişmeler geleceğe ilişkin ciddi ip uçları vermekte ve iş piyasası ciddi değişimlere sahne olmaktadır. Amerika Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun yüksek gelişme, yüksek ücret ve düşük işsizlik kritelerini dikkate alarak yaptığı araştırma sonuçlarına göre 1996-2006 yılları arasında önemli meslekler sıralamasının başında sistem analistleri var. İkinci sırada genel müdürlük ve tepe yöneticiliği yer alıyor. Daha sonra hemşire, öğretmen, temel bilgi yöneticiliği ve bilgisayar destek uzmanlığı, bakım ve tamircilik, özel eğitim öğretmenliği, bilgisayar mühendisliği, sosyal işçilik, gıda servisi ve kiralık oda yöneticiliği, yüksek okul ve üniversite çalışanları, bilgisayar yöneticiliği, lisanslı hemşirelik, finansman yöneticiliği; pazarlama, reklam ve halka ilişkiler yöneticiliği, bilgisayar programcılığı, spor ve fiziksel eğitmenlik ve antrenörlük, avukatlık, doktorluk, elektrik ve elektronik mühendisliği, kontrol memurluğu, güvenlik ve finansal servis satış işçiliği, fiziki terapistlik, sanaatkar ve ticari sanatkarlar.

Önemli meslekleri gelirlerine gore sıraladıklarında ise birinci sırayı doktorlar alırken, ikinci sırada dişçiler, üçüncü sırada ise avukatlar var. Yani halen tanıdık meslek sahiplerinin kazançları oldukça yüksek.
Bazı meslekler
Yıllık gelirleri $
Doktorlar
99.000
Dişçiler
86.000
Avukatlar
72.000
Petrol mühendisleri
69.000
Sigortacılar
67.000
Kimya Mühendisileri
57.000
Eczacılar
57.000
Bilgisayar Mühendisleri
56.000
Sistem Analistleri
50.000
Yukarıdaki tablonun sadece ücret kriteri esas alınarak hazırlandığını dikkate aldığımızda bu sıralamanın diğer kriterlerle birlikte değişebileceği açıktır. Mesela ‘Yüksek Gelişme’ kriterini esas alarak değerlendirme yapılır ise yeni mesleklerin ön sırada yer alacağı açıktır. Geleceğe yönelik mesleki tercihler yapılırken ‘Yüksek Gelişme’ kriterin esas alınmasının önemli olduğunu vurgulamak gerek. Genellikle yüksek ücret kriteri esas alınarak mesleki tercihler yapılmakta ancak içinde bulunduğumuz çağda sadece bu kriterin esas alınarak tercih yapılmasının telafisi olumsuz sonuçlar doğuracağı yaşanan tecrübelerden anlaşılmaktadır. Çünkü, bu kriter tek başına yeterli olmadığı gibi, mezun olunduğunda yüksek ücret kriterine göre seçilmiş bir mesleğin öneminin azalmasına, yetişmiş insan sayısının artmasına, talep daralmasına bağlı olarak gelir azalmasının ortaya çıkması mümkündür.
Bu yüzyılın temel problemi olan işsizlik, mesleki tercihlerin önemini daha da artırmakta, bir yandan istenilen ve yeteneklere uygun meslekleri yapma arzusu, diğer yandan piyasa gerçekleri var. Bu gerekçeler arasında sıkışmış, geleceğe ümit ile bakamayan nesillerin ümütlerini yeşertmek, sosyal dışlanmaları önlemek temel sosyal politika olarak ele alınmalıdır. Aksi taktirde Fransa’da yaşanan sosyal patlamalara benzer patlamalarla daha sık karşılaşabiliriz.
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 18:52
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #7
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Doğru kariyeri seçmek için…
Yazan: Didem TEKİN
Hangi kariyerin sizin için uygun olduğunu bilmiyor musunuz? Üniversite öğrencisi veya kariyerinde önemli bir değişiklik yaşayan bir profesyonel olabilirsiniz; karar vermek her iki durumda da zor. Seçim yapabilmek için kendinizi ve iş hayatını tanımalı, size uygun işi nasıl bulacağınızı bilmelisiniz.

Vereceğiniz karar tüm yaşamınızı etkileyecek. Kariyeriniz, gelirinizi, toplumdaki yerinizi, başarınızı, arkadaş çevrenizi, hatta eş seçiminizi bile belirlemede büyük rol oynayacak. Kimliğiniz ve benliğiniz buna göre belirlenecek. Uzun yıllar süren araştırmalar ve tecrübeler sonucunda uzmanlar, şunları yapmayı öneriyor:

1. Kendinizi tanımakla başlayın
Kişisel farkındalık teknikleri ve profesyonel testler uygulayarak veya danışmanlık alarak ilk hedefiniz, ilgi alanlarınızı, becerilerinizi, değerlerinizi, ihtiyaçlarınızı ve davranışlarınızı belirlemek olmalı.

2. Araştırma zamanı
İlgi alanlarınızı belirledikten sonra, size uygun meslekleri belirlemek için yoğun bir araştırma yapın. Hangi ilgi alanlarının hangi mesleklere uygun olduğunu gösteren birçok kaynak bulunuyor. Size uyan işler mutlaka çıkacaktır. Bunları belirleyerek, kariyer seçeneklerinizi belirleyen bir liste yapın.

3. Daha fazla öğrenin
Belirlediğiniz iş ve meslekleri ayrıntılı olarak araştırarak daha çok şey öğrenin. Dikkat etmeniz gerekenler, giriş koşulları, yapılacak görevler, eğitim seçenekleri, ücret ve diğer avantajlar, ilerleme olanakları, çalışma koşulları. Bu bilgileri internet ve basılı yayınlar yolu ile veya o alanda çalışanlardan öğrenebilirsiniz. İş alanları ile ilgili bir bölüm Yenibirisakademi.com adresinde de bulunuyor.

4. Kariyerinizle ilgili kesin karar vermeyin
Belirlediğiniz işlerden birini artık seçebilirsiniz. Kötü bir seçim yapmaktan endişelenmeyin. Yapabileceğinizin en iyisini yapın ve o işi takip etmeye başlayın.

5. Seçiminizi sınayın
Bir işin size uygun olup olmadığını denemeden göremezsiniz. Denemek için de ilgili bir kursa gidebilir, gönüllü olarak çalışabilir, profesyonel bir çalışanı iş günü içerisinde izleyebilir, o alanda çalışanlarla konuşabilir ve yarı-zamanlı çalışabilirsiniz. İş hakkında fikir sahibi olmalısınız. Bir dahaki adıma geçmeden önce, olabildiği kadar çok kariyer yolunu denemeye ve öğrenmeye çalışın.

6. Son bir karar verin
Kişiliğiniz ve iş dünyası ile ilgili bildiklerinize bağlı olarak, size en uygun olduğunu düşündüğünüz işi seçin. Bu aşamada karar vermek çok zor olabilir. Bunu aşmak için çevrenizdekilere ve gerekirse profesyonel bir danışmana başvurun.

7. Bitti sayılır
Son olarak, istenen özelliklere ulaşmak için gerekliyse, işle ilgili eğitim alın. Bu noktadan sonra, seçtiğiniz alanda iş aramak ve bulmak sizin için zor olmayacaktır.
Tabi ki burada yazanlar size tam bir kariyer planı sunmuyor. Ancak, en azından sizi bu sürece başlamaya teşvik edecektir. Hangi kariyer yolunu seçerseniz seçin, ince eleyip sık dokumalı ve dikkatli davranmalısınız.
Kaynak: Monster CareerNews
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 18:56

Benzer Konular

22 Eylül 2015 / Misafir Soru-Cevap
22 Ocak 2019 / GusinapsE Meslekler
18 Ekim 2018 / Misafir Cevaplanmış
28 Ekim 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
5 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük