Arama

Kariyer Nedir?

Güncelleme: 23 Ocak 2019 Gösterim: 87.933 Cevap: 5
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

KARİYER

Ad:  karyer.JPG
Gösterim: 1408
Boyut:  34.0 KB

a (fr. carriöre'den).
Sponsorlu Bağlantılar

1. Kişinin kendini adadığı ve çeşitli aşamalar içeren meslek: Akademik kariyer. Diplomatik kariyer. Doktorluk kariyeri.
2. Aşılması gereken evreler bütünü olarak ele alınan meslek yaşamı: Parlak bir kariyer yapmak. Bir kimsenin kariyerini engellemek.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 19:10
MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
15 Mart 2007       Mesaj #2
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi
KARİYER NEDİR?KARİYER PLANLAMASI NASIL YAPILIR?
Kariyer, mesleğimizi yaparken koyduğumuz hedefler doğrultusunda iş deneyimi kazanırken, gerekli eğitimleri alıp, mesleki ve bireysel açıdan kendimizi gerçekleştirme sürecimizdir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kariyer, en klasik şekli ile sonu olmayan bir yol benzetmesi ile tanımlanır. Çünkü insanın kendisini geliştirmesinin sonu yok gerçekten. Kariyer yaptığınız işte kendinizi mesleki açıdan geliştireceğini, düşündüğünüz alanları ve konuları, tespit edip, gerekiyorsa bir uzmandan destek alarak, ilgi alınınız ve becerileriniz doğrultusunda ilerleyebileceğiniz ve kendinizi geliştireceğine inandığınız alanlara eğilip, kendinizi mesleki, ekonomik, sosyal ve kişisel açılardan tatmin edebilmenizdir.

KARİYERİNİZİ PLANLIYORSUNUZ...
Kariyer planlamasını, sizleri teknik ve akademik bilgilervererek değil, pratik ve yaşanan örnekler vererek açıklamak istiyorum. Kariyer planlaması düşüncesi, sadece iş hayatına atıldıktan sonra değil, lise ve üniversite dönemlerinde de düşünmeye başlamanız gereken bir konu. Ancak iş hayatını yaşayıp, biraz iş deneyimi kazanıp, kendinizi mesleki açıdan da değerlendirdikten sonra planlarınızı gözden geçirebilirsiniz . Ayrıca kariyer planlamanızı değişen iş koşullarına, değişen iş alanlarına göre de yeniden değerlendirmeniz gerekebilir.
Kariyerinizi planlarken, hedefiniz, mesleğinizin sizi sosyal, ekonomik, bireysel doyuma ulaştırmasını gözönünde bulundurmalısınız.

Kariyerinizi planlarken ve yeni bir işe girerken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta:
• Önemli olan kendi isteklerimize kulak vermenizdir. Bu isteklerimizin gerçekçi olmasına özen göstermeniz gerekir.
Örneğin: Ben lisans üstü çalışmam sırasında Sayın Betül Mardin'in denetimi ve gözetimi altında Sheraton İstanbul Oteli'nde Halkla İlişkiler stajı yaptım. Ama Halkla İlişkiler Mesleğinin benim özel hayatıma sınır koyacağını düşünerek, dışa dönük yapım, sosyal becerilerim ve bilgi birikimim yeterli görülmesine rağmen bu meslekte ilerlemeyi düşünmedim. Halbuki bu alanda başarılı olduğum söyleniyordu.
• Ancak Sheraton Otelinde yapmış olduğum staj, bana ileriki meslek ve özel hayatım için önemli bir birikim ve deneyim kazandırmıştı. Üretim sektöründeki çalışma hayatıma, hizmet sektöründe devam etmek istediğim zaman beni nasıl bir iş ortamının beklediği konusunda bir fikrimin olmasına katkıda bulundu. Böylece kariyer yolumda radikal bir değişiklik yapabildim. Sheraton Ankara Oteli'nde Personel ve Eğitim Direktörü olarak çalışmaya başladım.
• Özellikle genç yaşlarda, daha fazla mesleki birikim yapmak yerine, gençlik potansiyelimizi kullanıp, uzun vadede bizi istediğimiz veya hedeflediğimiz noktalara götürmeyecek iş tekliflerini kabul ederken, gelecekteki meslek yaşantımızı iyi tartmamız gerekir. Bu görüşten hareket edebilmek bizi kariyer planlamasına götürecektir.

• "Mezun olduğumuz okulun bize kazandırdığı diplomayı ve kazandığımız mesleki ünvanı, hangi iş kollarında ve hangi pozisyonlarda kullanabiliriz?" sorusunun cevabını araştırmanız gerekir.
Örneğin: Eczacılık Fakültesinden mezun olduk, bir ilaç fabrikasında ürün sorumlusu (product manager) olabiliriz ki, bu iş kişinin dışa dönük, insan ilişkilerini , seyahat etmeyi seven bir yapıya sahip olmasını gerektirir.( SDS'e göre sosyal ve girişimci olmasını gerektir)
• Bir ilaç fabrikasında Araştırma-Geliştirme, Kalite Kontrol ile ilgili birimlerde çalışabiliriz, bu da kişinin, laboratuvar çalışmalarını sevmesini, kapalı ortamlarda çalışmaktan, araştırma yapmaktan hoşlanıyor olmasını gerektirir. ( SDS'e göre Araştırmacı, Görenekçi yapımızın güçlü olması gerekir)
• Bir üniversitede akademisyen olarak çalışmaya devam edebiliriz. Üniversitede kalma kararı bizim bilimsel çalışmalar yapmaktan, yeni eczacılar yetiştirmekten zevk duyuyor olmamızı gerektirir. ( SDS'e göre Araştırmacı ve Sosyal yanımızın güçlü olması gerekir)
• Yukarıdaki örneklerde önemli bir faktör daha ortaya çıkıyor, hangi işe uygun olduğunuzu belirlemek için kendimizi tanımaya çalışmanız gerekiyor.
• Kendinizi daha iyi tanımak için mesleğimizle ilgili çeşitli alanlarda bilinçli sürelerde çalışarak kendimizi tanımaya çalışabiliriz.

KARİYER PLANLAMASINA BİR ÖRNEK
• Eczacılık Fakültesinden mezun oldum. Eczane açmayı düşünmüyorum. Ya da ekonomik alt yapım yeterli değil, girip bir yerlerde çalışmam gerekiyor. Dışa dönük, sosyal ve girişimci bir yapıya sahibim. Bir fabrikanın laboratuvarında çalışmak istemiyorum. Zaten üniversiteyi de zorla bitirmişim. Üniversitede kalmayı düşünmüyorum. Ürün sorumlusu olarak bir yerde iş buldum. Çalışmaya başladım.
• Bir kere eczacı olduğum için pazarlama eğitimi, sunuş teknikleri eğitimi almam gerekebilir. Bunu bana iş yerim sağlamalıdır. Ya iş yerinin yeni mezun ürün sorumlularına verdiği standart bir eğitimi vardır, yada dışarıda bir eğitime katılmamı sağlayabilir. Eğer bu eğitimleri sağlamıyorsa, kendim bu eğitimleri alıp, yoluma devam edeceğim. Böylece kendi değerimi arttırmış olacağım.
• Biraz deneyim kazandım. Bana ürün sorumlusu olarak çalışan bir grubu bağlayacaklar, böylece şirketin organizasyon yapısına göre pazarlama şefi veya pazarlama müdürü olarak atanacağım. Bana bağlı kişileri nasıl yöneteceğim? Toplantılara gireceğim. Bu toplantıları nasıl yöneteceğim veya diğer toplantılarda dikkat etmem gereken konular ve kurallar nedir? Toplantılar verimli çalışmayı nasıl arttırır? Bunları öğrenmek için kısa süreli bir yönetim semineri, toplantı yönetimi semineri almam gerekir. Beni Pazarlama Müdürü olarak atayacaklarına göre bu eğitimleri bana iş yerimin sağlaması gerekir. Eğer bu bilgileri bana temin etmeden beni bir üst pozisyona atarlarsa zorlanabilirim. Bazı şeyleri yaşayarak öğrenmek zorunda kalabilirim, bu da hem zaman alır, hem de olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirim. Bu bilgileri şirketim sağladı veya kendim almak durumunda kaldım ve Pazarlama Müdürü olarak atandım.
• Biraz daha deneyim kazandım. Bu arada şirket içinde bazı iyileştirme çalışmaları var, kalite vs. Bu konuda da kendimi geliştirmem gerekir. Şirket içi eğitimlere katılmalıyım.
• Bir dönüm noktası ile karşılaşabilirim. Bu şirkette mi devam edeceğim, kendimi geliştirebileceğim başka ortamlar olabilir mi? İki yıl içinde kendimi nerede görmek istiyorum? Hobilerim nelerdir onlara vakit ayırabiliyor muyum?
• Hedeflediğim alan ve pozisyon doğru mu? Piyasadaki yeni gelişmeler neler? Benim alt yapımda birisi için yeni iş alanları ne olabilir? Ben eczacılık okudum ama benim asıl mesleğim pazarlama ve satış uzmanlığı. Bu uzmanlık alanımı nasıl daha iyi değerlendirebilirim?
• Kariyeri iş hayatındaki yolumuz olarak tanımlarsak, bu yolda ilerlemek, iş hayatında ilerleyebilmemiz, bilgi, beceri ve deneyimimizi arttırıp, edindiğimiz birikimle doğru orantılı pozisyonlarda çalışabilmektir.
• Bu temel görüşlerle kariyer planlamamıza devam ederiz.
• Ayrıca, Kariyer Planlaması ile ilgili bilgili ve bilinçli olursak, işyerimizin İnsan Kaynakları Departmanlarından beklentilerimizi daha somut bir biçimde ortaya koyabilir, onlara hedeflerimiz doğrultusunda bilgi verebiliriz.

Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 19:11
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
18 Ağustos 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Kariyer Nedir?
MsXLabs.org

Kariyerin sözlük anlamı "bireyin, başlangıç yaptığı, yaşamının üretken yıllarını kullanarak geliştirdiği ve genelde çalışma hayatının sonuna dek sürdürdüğü iş ya da pozisyon" olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde yetişkin personel ve nitelikli insan gücünü işletmede tutabilmek ciddi bir sorundur. Bugün nitelikli işgücü, ancak gelişmeye açık bir kariyer yönetimi ile işletmede tutulabilmektedir. Onun içindir ki, tüm profesyonel organizasyonlar ciddi bir şekilde çalışanı için kariyer programları ve uygulamaları düzenlemektedir.
Kariyer, seçilen bir iş yolunda ilerlemek ve bunun sonucunda daha fazla deney ve yetenek kazanmak, daha fazla sorumluluk üstlenmek, daha fazla saygınlık elde etmektir . Diğer yandan kariyer, kişinin çalışma hayatında, işe ilişkin tecrübeleri, aktivitesi ve hiyerarşik pozisyonunu gösteren bir bileşke anlamını da taşımaktadır. Bireyler bir pozisyonda, yararlı tecrübelerini biriktirirler, daha sonra yeteneklerini geliştirip daha üst bir pozisyona geçerler.
Kariyer kavramı 70’li yıllarda başlayarak farklı yönleri ile ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Bunların sonucunda da literatüre kariyer hareketliliği (career mobility), kariyer durağanlığı (career stability), kariyer platosu ve kariyer dengeleri (career anchors) gibi olgular kazandırılmıştır. Kariyer sadece dikey bir ilerleme olarak düşünülmemelidir. Kişi aynı pozisyonda bilgi ve becerilerini arttırarak da kariyerini geliştirebilir. Ayrıca işle ilgili her türlü tecrübe bireye bir kariyer sağlar. Kariyer kavramı ile, başarı ve başarısızlık, hızlı veya yavaş ilerleme kastedilmez. Çünkü kariyer değerlendirmesinde var olan bir standart yoktur
Kariyer, günlük yaşamada genellikle sadece “bir iş” olarak algılanabilmektedir. Oysa kariyer sadece olanaklar, ilerleme ve başarılarla ilişkili bir iş veya istihdamı içermez. Bu tip tanımlamalar, kariyere yönelik sadece geleneksel yaklaşımları yansıtmaktadır. Daha az ve geleneksel diğer kariyer tanımlamaları da vardır. Örneğin Arthur vd.’ne göre kariyer, bireyin yaşamı boyunca ardışık iş deneyimleridir. Tanım, “ilerleme “ açısından incelendiğinde “iş” ve “zaman” gibi iki temel boyutu içermektedir
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 19:12
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
9 Mart 2015       Mesaj #4
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Kariyer
Fransızca carrière kelimesinden gelmektedir. kelime öznel anlamı bir yere çıkan, bir yere gelen, anlamına gelmektedir. sözlük anlamı : Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık genel anlamı: mesleki açıdan mesleki niteliğinin artışının akademik açıdan tanınan çeşitli derece ve katmanlar düzeyinde sınıflara yükselmesine verilen genel adı.
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 19:12
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KARİYER NEDİR?
Kariyer, mesleğimizi yaparken koyduğumuz hedefler doğrultusunda iş deneyimi kazanırken, gerekli eğitimleri alıp, mesleki ve bireysel açıdan kendimizi gerçekleştirme sürecimizdir.

Kariyer, en klasik şekli ile sonu olmayan bir yol benzetmesi ile tanımlanır. Çünkü insanın kendisini geliştirmesinin sonu yok gerçekten.

Yukarıdaki tanımı açarsak;
  • yaptığımız işte kendimizi mesleki açıdan geliştireceğini
  • düşündüğümüz alanları ve konuları tespit edip,
  • gerekiyorsa bir uzmandan destek alarak,
  • ilgi alınımız ve becerilerimiz doğrultusunda ilerleyebileceğimiz
  • ve kendimizi geliştireceğine inandığımız alanlara eğilip,
  • kendimizi mesleki, ekonomik, sosyal ve kişisel açılardan tatmin edebilmemizdir.

Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 19:08
SİLENTİUM EST AURUM
teknikcisefa - avatarı
teknikcisefa
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2019       Mesaj #6
teknikcisefa - avatarı
Kayıtlı Üye
kariyer (I.)
isim Fransızca carrière

Bir meslekte uzmanlık:
"Yok, Hamlet gibi başladım. Hamlet gibi bitireceğim. Benim için bu bir kariyer meselesidir."- Y. K. Karaosmanoğlu.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

  • kariyer yapmak
kariyer (II.)
isim, askerlik İngilizce carrier

Donanımı çok güvenli, polis veya asker taşıma aracı.
Son düzenleyen Safi; 23 Ocak 2019 19:12

Benzer Konular

2 Ekim 2006 / Hi-LaL Meslekler
28 Ekim 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular