Arama

Tarihi Yapılar - Pitti Sarayı (Palazzo Pitti, İtalya)

Güncelleme: 21 Ocak 2010 Gösterim: 4.050 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Ocak 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pitti Sarayı (Palazzo Pitti)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

İngilizcede Palazzo Pitti bazen de Pitti Palace (İtalyanca: Paˈlattso ˈpitti), olarak adlandırılan Pitti Sarayı İtalya, Floransa'daki Rönesans dönemi saraylarındandır. Arno Nehri'nin güneyinde yer alan saray, Eski Köprü'ye kısa bir mesafe uzaklıktadır. 1458 yılında banker olan Luca Pitti tarafından yaptırılmıştır.
Saray 1549 yılında Medici ailesi tarafından satın alındı ve Taskonya Büyük Dükalık ailesinin en önemli yönetim merkezi haline geldi. Daha sonraları hazine dairesi olarak kullanılmış, değerli eşyaların toplandığı bir yer olmuştur.
18'nci yüzyılda saray Napolyon'un hükümet üssü olarak kullanılan yapı, bir dönem için yeni kurulmuş olan İtalya Birliği'nin başlıca kraliyet sarayı olarak hizmet verdi. 1919 yılında kral III. Vittorio Emanuele tarafından saray ve içindeki her şey, İtalyan halkına bağışlandı ve sanat galerisi olarak açıldı. Bugün, Medici ailesinin olduğu kadar birçok küçük kolleksiyonlara ev sahipliği yapan saray halka açık sanat galerisi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Pitti Sarayı
Ad:  800px-Florence-PalaisPitti.jpg
Gösterim: 829
Boyut:  83.5 KB

Tarih

İlk tarihsel olaylar
Luca Pitti (1398–1472), saraydaki çalışma 1458 yılında başladı.
Ad:  Luca_pitti.jpg
Gösterim: 450
Boyut:  119.4 KB
Bu berbat ve ürkütücü yapının inşaası 1458 yılında Cosimo de' Medici'nin arkadaşı ve başlıca destekleyicisi Florentinli banker Luca Pitti tarafından başlatıldı. Palazzo Pitti'nin ilk tarihsel olayı bir gerçek ve mit karışımıdır. Sözde Pitti yapının pencerelerini Medici Riccardi Sarayı'nın girişinden daha geniş yapacağı rivayet edilmişti. 16'ncı yüzyıl sanat tarihcisi Giorgi Vasari, Brunelleschi'yi sarayın mimarı olarak önermiş ve onun öğrencisi Luca Fancelli bu görevde ise sadece yardımcı olatak çalışmıştır. Buna rağmen bugün genel olarak Fancelli saygındır.
Yaşlı mimarın stilinden gelen açık fark yanında, Brunelleschi sarayın inşaasına başlamadan 12 yıl önce öldü. Dizayn ve pencereleri öneren kimliği bilinmeyen mimar Alberti'nin kitabı "De Re Aedificatoria"de faydacıl yerli mimaride hümanist usulden daha tecrübeli olarak tanımlanmaktadır. Her ne kadar etkili olsa da orijinal saray, büyüklük ve rahatlık konusunda Floransa Medici sarayına rakip gösterilemez. Palazzo Pitti'nin mimarı her kim ise o, çağdaş modanın akışına karşı hareket ediyordu. Kaba işçilikle yapılmış taş işlemeciliği saraya sert ve güçlü bir atmosfer veriyordu. Yedi kemer başı açıklığı Roma su kemerlerini anımsatıyordu. Antik Roma stil mimarisi ile yeni stil all'antica Floransa tarzları göze çarpıyordu. Bu orijinal dizayn zaman testine karşı koymaktaydı: Öncephede tekrarlanan yöntem saraya sonradan gelen eklemeler süresinde devam ettiriliyordu. Bu stil, 16'ncı yüzyıl sayısız benzetmelerinde ve 19'ncu yüzyılda üsluplarında tekrar hayat buldu.
Saray, Pitti'nin finansal sorun yaşaması ve Cosimo de' Medici' nin 1464 yılında ölümününü takiben durdu. Luca Pitti 1472 yılında yapıyı bitirmeden öldü.

Medici
Yarım ay şeklindeki tablo 1599 yılında Giusto Utens tarafından yapıldı. Tablo Boboli Bahçeleri'nin arkasını ve amfitiyatroyu onun genişletilmeden önceki halini vurgulamaktadır. Alandan kazıp açılan kırmızı taş sarayın genişletilmesinde kullanıldı.
Ad:  800px-Pitti_boboli_utens.jpg
Gösterim: 344
Boyut:  63.0 KB

Yapı 1549 yılında Luca Pitti'nin torunu Buonaccorso Pitti tarafından Teledo'lu Elenora'ya satıldı. Elenora Grand Dük olan I. Cosimo de' Medici'nin eşiydi. Saray yeni blokların ilavesiyle daha da büyüdü. Vasari ayrıca Vasari Koridoru adı verilen Eski Saray'ı Palazzo Pitti'ye bağlayan binalar arası bir kapalı geçiş yolu yapmıştı. Bu yol, Grand Dük ve ailesine kolayca ve güvenle Eski Saray'dan Palazzo Pitti'ye geçişini sağlıyordu. Başlangıçta Palazzo Pitti çoğunlukla resmi misafirlerin geçici konutu ve Medicilerin başlıca konutları Eski Saray olduğunda sarayın işleri için kullanılıyordu. Bu durum Elenora'nın oğlu Ferdinando I ve onun karısı Cristinanın saltanat devrine kadar devam etti. Daha sonra Medicilerin sanat koleksiyonu evi haline geldi.
Toledo'lu Eleonora (Bronzino), Toskonya Büyük Düşeşi, 1549 yılında sarayı Mediciler için Pitti'den satın aldı.
Ad:  Eleanora_of_Toledo.jpg
Gösterim: 303
Boyut:  20.3 KB
Sarayın arkasındaki bugün Boboli Bahçeleri olarak bilinen Boboli Tepesi arazisi park ve bahçeler yapmak için alındı. Peyzsaj mimarı Niccola Tribolo bu iş için görevlendirildi, ancak aynı yıl içinde öldü. Yerine Bartolommeo Ammaniti getirildi.
Bahçelerin orijinal dizaynı, sarayın arkasındaki bir amfitiyatro merkezi üzerinde merkezde toplandı. Burada canlandırıldığı kaydedilen ilk oyun 1476 yılında olup, Roma Cumhuriyeti oyun yazarı Terence'ye ait olan "Andria" adlı komedi türü bir oyunudur. Bunu Giovani Battista Cini gibi Floransalı oyun yazarlarının oyunları izledi. Kültürlü Medici saray maiyetinin eğlence zevki için oyunlar canlandırıldı.
Boboli Bahçeleri amfitiyatrosuna bakan bahçenin ön kısmı
Ad:  800px-Palazzo_Pitti_Gartenfassade_Florenz.jpg
Gösterim: 361
Boyut:  54.9 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

21 Ocak 2010 / ThinkerBeLL Mimarlık
1 Haziran 2011 / Jumong Mimarlık
20 Mayıs 2011 / Jumong Mimarlık