Arama

Mimari Tasarılar - Glasgow Sanat Okulu

Güncelleme: 22 Eylül 2010 Gösterim: 2.152 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Eylül 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Steven Holl’ün ışıkla dolu Glasgow Sanat Okulu tasarımı
Sponsorlu Bağlantılar

Glasgow Sanat Okulu, şık yeni bir stüdyo, eğitim ve araştırma binası tasarımı için açtıkları yarışmayı New York merkezli mimar Steven Holl’un kazandığını açıkladı.

Ad:  steven-holl-glasgow-1.jpg
Gösterim: 280
Boyut:  157.5 KB

Proje, binanın içlerine doğru ışığın süzülmesiyle enerji kullanımının azaltılmasına odaklanıyor. Sanat okulunun cephesinin tamamında özellikle geri dönüştürülmüş cam kullanılırken, dikkatlice yerleştirilmiş geniş pencereler ve ışık kuyuları ile iç mekanlar tamamen ışıkla dolduruluyor.

Ad:  steven-holl-glasgow-2.jpg
Gösterim: 329
Boyut:  132.2 KB

Steven Holl bu ışıkla dolu binanın tasarımı için JM Architects ve mühendislik şirketi Arup ile işbirliği yaptı. Proje, okulun Charles Rennie Mackintosh tarafından tasarlanarak 1909 yılında tamamlanan ve ışığın işlenmesi ve kullanılmasıyla ünlü Mackintosh Binasının tam karşısına yapılacak ve Holl ve ekibi de onu tamamlayıcı nitelikte olacak yeni bina için mevcut yapıdan ilham almış. Holl, geçtiğimiz hafta Glasgow’da tasarımı tanıtırken “Mackintosh Binası kalın bir yüzey ve ince kemiklerle kaplıyken bizim binamızın ince bir yüzeyi ve kalın kemikleri var” açıklamasını yaptı.

Ad:  steven-holl-glasgow-3.jpg
Gösterim: 279
Boyut:  63.0 KB

11 bin 250 metrekarelik sanat okulu binasının içerisinde stüdyo ve proje mekanları, bir derslik, seminer salonları, bir kafe, sergi ve yönetim mekanları bulunacak. Cephenin tamamı %100 geri dönüştürülmüş mat camla kaplanarak çok fazla yansıtıcı olmayan şeffaf bir etki yaratılmaya çalışılacak.

Ad:  steven-holl-glasgow-4.jpg
Gösterim: 276
Boyut:  84.3 KB

Projenin çatısına yerleştirilen geniş bir ışık kuyusu tüm binaya gün ışığı sağlarken kuzeye bakan pencereler de stüdyolara ışık sağlıyor. Mekanlar okul yılı boyunca ne tür ışık alacaklarına ve daha çok ne zaman kullanılacaklarına göre yerleştirilip tasarlandı. Ayrıca 2013’e kadar tamamlanması beklenen binada kışın ısıtma yazın da serinletme sağlayan akıllı güneş mekanizması da bulunuyor.

Ad:  steven-holl-glasgow-5.jpg
Gösterim: 228
Boyut:  184.7 KB

Kaynak: Mimdap
Yazı ve Görseller: Inhabitat
Çeviri: Mimdap




Benzer Konular

8 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Mimarlık