Arama

Camiler - Ayvaz Dede Camii (Türkiye)

Güncelleme: 24 Mayıs 2013 Gösterim: 1.872 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Ayvaz Dede Camii Planı Belli Oldu, Türkiye İlk ve Tek Proje
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Camiler - Ayvaz Dede Camii (Türkiye)

Kovalık mevkii, Akhisar Belediyesi Gıda İmalatçıları Sitesi yanından bulunan ve Mayıs ayı içerisinde temeli atılan Ayvaz Dede Camisinin son şekli belli oldu.
Akhisar Belediyesi Meclis Salonu fuaye salonunda tanıtılan Türkiye’de ilk ve tek olan cami maketi tanıtım programına Ayvaz Dede Camii Yaptırma, Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Niyazi Ulucan, İkinci Başkan Salim Rodoplu, Muasip Celalettin Tinniliuğur, üyeler İbrahim Aslan ve Recep Kalın katıldı.

nf6hz

Toplam Bin 150 metrekare alan üzerine kurulacak Ayvaz Dede Camii toplam 800 kişilik kapasiteye sahip olacağı bildirildi. Ayvaz Dede Yaptırma, Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Niyazi Ulucan mimar Akhisarlı Adnan Kazmaoğlu’na ve maketi hazırlayan Maketsan Şirketine teşekkür ettiğini ve herkesin desteğini beklediğini belirtti.

nf6kg

Akhisar Ayvaz Dede Yaptırma, Yaşatma ve Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Recep Kalın Bizler Ayvaz Dede Camii yönetim kurulu olarak yola çıktığımızda hep şunu düşündük; yıllardır namaz kıldığımız camilerimizi bizlerden yıllarca önceki dedelerimiz ve atalarımız inşa etmişler. Bizler de Akhisar’ımızın gıda çarşısı yanı kovalık bölgesi diye tabir ettiğimiz yerde cami ihtiyacını karşılamak üzere bu işe başladık. Bu caminin isminin de yıllar önce Akhisar’dan Bosna’ya fetih sonrası Müslümanlığı hem yaşamış hem öğretmiş olan Ayvaz Dede ismini koymayı uygun bulduk. Çok değerli önce Akhisar halkımız sonra da tüm dünya Müslümanlığının bu cami yapımına katkılarını esirgemeyeceklerini çok iyi biliyoruz.

nf6ls

Ayvaz Dede Kimdir?
Takriben 500 yıl evvel Şeyh İsa Hazretlerinin talebelerinden olan Ayvaz Dede; Fatih Sultan Mehmet’in olurları ile Akhisar’dan bir çok müridi, öğrencisi ile Müslümanlığı yaşayarak anlatma üzere balkanlara yola çıkıyorlar, vardıkları ve konakladıkları yer Bosna’dır. Bu yer öyle bir yer ki bana göre Dünyanın tam tamına merkezi ve yıllarca Boşnak kardeşlerimiz ile sohbetler dini bilgiler ve eğitimler üzerine görüş ve bilgilerini sunar.
O yıllarda doğa dengesi gereği Bosna kuraklık yani susuzluk çekmektedir. Ayvaz Dede ve talebeleri kendi yaşadıkları bölgenin ismini de Akhisar olarak belirlemişler. Bu kuraklığı gören Ayvaz Dede yine yollara koyulur ve dağlarda su yatakları aramaya başlar. Suyu bulur ve bulduğu bu suyu şehre ve köylere ağaç olukları ile indirmeye başlar ne var ki önüne metrelerce yüksek dağ gibi bir kaya suyun geçmesine engel olur. Ayvaz Dede çaresizdir. Çare ise Şeyh İsa Hazretlerinden aldığı ders sabır ve terbiye ile okumaya dua etmeye başlar. Tam 40 gün sonra gece rüyasında kayanın yarıldığını görür ve uyandığında kaya gerçekten yarılmış suyun geçmesine izin vermiştir. Bunu gören Boşnak kardeşlerimiz zaten Ayvaz Dede’nin sohbet ve dini eğitimlerini içtenlikle dinliyor ve kabulleniyordu. Bu olaydan sonra da topluca Müslüman oluyorlar. Burada önemli olan şu Müslüman olan Boşnak kardeşlerimizi 500 küsur yıldır Ayvaz Dede adına şenlikler düzenlemekteler ve bu şenlikle bayram havası şeklinde genci yaşlısı bayı bayanı ile çok görkemli ve muhteşem bir güzellikte olmaktadır. Bizlerde Akhisar’da 552. Çağlak Festivalini kutladık. Bu kadar benzerlik olamaz dedik ve yapmaya çalıştığımız bu caminin ismini Ayvaz Dede Camii koymaya yönetim kurulu olarak karar verdik.
Özetle 500 yıl evvel Akhisar’da ilim irfan sahibi olup Bosna Hersek’te bu kadar çok sevilmesi ve herkes tarafından saygı ile anılmasının hikmeti bizlerde 500 yıl sonra Akhisar’da bir camii inşaatı başlatmamız onu yanı sıra Ayvaz Dede’yi hala Akhisar halkı biliyor ve benimsiyor hatta ne muhteşemdir ki bütün Akhisarlılar sahiplendik bile” dedi.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

29 Ekim 2009 / Daisy-BT Mimarlık
17 Temmuz 2011 / AndThe_BlackSky Mimarlık
16 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık
26 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Ekim 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık