Arama

Osiris

Güncelleme: 3 Aralık 2016 Gösterim: 19.234 Cevap: 7
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
3 Ocak 2006       Mesaj #1
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Osiris and Isis.JPG
Gösterim: 1758
Boyut:  42.9 KB

Osiris,

Eski Mısır’ın en önemli tanrılarından.Osiris’in kökeni kesin olarak bilinmemektedir. Aşağı Mısır’daki Busiris kentinin yerel tanrısıdır ve yeraltı bereketinin kişileştirilmiş simgesi ya da yalnızca tanrılaştırılmış bir kahraman da olabilir. İÖ 2400 dolayında hem bereket tanrısı, hem de ölen firavunun kişileştirilmiş simgesi olarak ikili bir işlev taşıdığı kesindir. Firavun ölünce yeraltı dünyasının hükümdarı Osiris’e dönüşür, ölen firavunun yerine geçen oğlu da Gök Tanrısı Horus olurdu. Bu nedenle Osiris ve Horus baba oğuldu. Firavunun annesi olan Tanrıça İsis, bu ilişki dolayısıyla Horus’un annesi ve Osiris’in karısıydı. Tanrı Set, Osiris’in katili ve Horus’un düşmanı sayılırdı.

Sponsorlu Bağlantılar
En yaygın efsaneye göre Osiris’i öldüren Set cesedini de 14 parçaya ayırarak yeryüzüne atar. İsis ile kız kardeşi Neftis (Nephthys) bu parçaları bulurlar ve cinsel organı dışında hepsini gömerler, böylece Osiris’e yeni bir yaşam kazandırırlar. Osiris de bundan sonra yeraltı dünyasının hükümdarı ve yargıcı olur. Horus daha sonra Set’i yenerek Mısır’ın yeni kralı olur.

Osiris ölülerin efendisi olmasının yanı sıra bitkilere can vermekten Nil’in taşkınlarını düzenlemeye kadar dünyadaki bütün yaşamı yeraltından düzenleyen güç sayılır. IÖ 2000’den sonra yalnız ölü firavunların değil, ölen bütün erkeklerin Osiris’e dönüştüğü inancı yaygınlaşmıştır. Ama Osiris’e dönüşmek yeniden dirilmek anlamına gelmez,çünkü Osiris’in kendisi bile dirilmemiştir. Bu dönüşüm, kişinin hem öbür dünyada, hem de torunları aracılığıyla yeryüzünde ölümsüzlüğe ulaşması demektir.

Osiris’i izleyerek ölümsüzlüğe ulaşma düşüncesi çeşitli inanışlarla sürdü ve Helenistik dönemde Osiris söylencelerine dönüştü. Geç Eski Krallık dönemindeyse Osiris Şenlikleri Abydos’taki tapmakta yapılan geçit törenleriyle gece ayinlerine dönüştü. Bu şenlikler halka da açıktı. İÖ 3. binyılın sonlarına doğru ölüleri Abydos’ta geçit töreninin yapıldığı yol üzerine gömmek ya da ölüleri temsilen bir stel dikmek görenek olmuştu.

Simgesel bakımdan tanrının yazgısının yeniden canlandırılması anlamını taşıyan Osiris Şenlikleri Mısır’ın çeşitli bölgelerinde her yıl düzenlenirdi. Memphis’teki kutsal boğa Apis’in de Osiris’i temsil ettiğine inanılırdı. Boğa daha sonra Osiris-Apis adını aldı ve zamanla Helen tanrısı Serapis’in adı oldu. Yunan-Roma mitolojisinde Osiris ile Dionysos arasında yakın ilişki kuruldu.

Yeni Krallık (İÖ 1567 - İÖ 1085) öncesinde Osiris betimlemelerine pek rastlanmaz. Bu dönemde Osiris kollarını göğsü üzerine kavuşturmuş bir mumya olarak temsil edilir. Bir elinde ucu kanca biçiminde bir asa, öbür elinde de bir değnek bulunur. Kısa kesilmiş kıvrık bir sakalı, başında da Yukarı Mısır’ın beyaz tacına iki kırmızı tüyün eklenmesiyle oluşan bir atef tacı vardır.

Kaynak:Ana Britannica

Son düzenleyen perlina; 3 Aralık 2016 12:21
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
9 Mart 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Eski Mısır dininde ölüler tanrısı. Bütün eskiçağ boyunca tanınmasını sağlayan bir efsanenin olan Osiris’in eski inançların doğmasında büyük payı vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Öbür Dünyanın Efendisi


Mısır Dininin Başlangıç yılları ve özellikle Osiris’le ilgili bilgiler bu tanrının başlangıçta Eski Mısır’daki tanrısal varlıklar arasında önemli bir rol oynamadığını gösterir. O zamanlar, toprağa bereket veren güçlerin cisimleşmesi ve bitkilerin tanrısı olan Osiris'in etkisi, kısa sürede dinsel merkeze yayıldı ve buralarda öbür tanrıların yerini aldı, işlevlerini üstlendi. Busiri’te tanrı-kral olan Anceti’nin yerine geçti. Helipolis’te , tanrılar topluluğuna katıldı ve İsis’i kendisine kız kardeş ve eş olarak aldı. Memphis’te kendisini, tanrı Ptah’ın ölümle ilgili bir niteliğiyle özdeşleştirerek ölüler tanrısı oldu. Abidos’ta, ölülerin efendisi ve yer altı gömütlerinin yöneticisi olan Khentamentiu’nun nüfuzunu yok ederek onun yerini aldı ve yer altı tanrılarının en büyüğü oldu. Abidos’un efendisi ve her ölünün önünde hesap vermek zorunda olduğu tanrıydı.Yargılama lehte sonuçlanırsa, ölü de artık bir Osiris olacak ve tanrı kendisine sonsuzluk krallığında ölümsüzlük verecekti.
Osiris’in çeşitli yönlerini bağdaştırmayı reddeden halk mitolojisi, bu tanrı çevresinde bir efsane yarattı: Bu efsaneye göre Osiris, ölümle karşılaşan bir insan kişiliğindeydi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 3 Aralık 2016 12:11
Gerçekçi ol imkansızı iste...
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
3 Eylül 2008       Mesaj #3
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
isis osiris2 small

Osiris

Eski Mısır’da iyinin, gerçeğin tanrısı olup doğru yolu gösterendi. Bu tanrı maddi ve manevi iyinin temsilcisiyken, erkek kardeşi Seth de kötülüğün simgesiydi. Osiris efsanesinin bir açıklaması şöyleydi: O, Nil ırmağının tanrısıydı. Irmak taştığı anlarda toprakla (İsis’le) birleşti, ama ırmak çekildiği sırada onu kıskanan kuraklık devi (Seth ya da Thypon) tarafından öldürüldü. Çünkü toprakla taşkın ırmağın birleşmesindeki bolluk ve üretimin düşmanıydı Seth.

Başka bir açıklamada, Osiris buğday tanrısıydı. Bu tanrı yeryüzünü dolaştı ve bildiklerini Mısırlılara öğretti. Onu kıskanan kardeşi Seth, dönüşünde onu bir sandığa soktu ve sandığı çiviledi. Nil’e attı. İsi, bunu işitince onu aramaya koyuldu. Osiris’in bulunduğu sandık Suriye kıyısındaki Biblos’a geldi. Buranın kralı sandığa bir yer yaptı. İsis sandığın yerini öğrenip geldi, gövdeyi çıkardı, öptü, ağladı ve yas tuttu. Sonra sandığı bir gemiye bindirerek geri götürdü.

Oğlunu görmeye gittiği için sandığı bıraktı. Ama onu Seth buldu ve ondört parçaya böldü. Parçaları dört bir yana savurdu. İsi bulabildiği parçaları topladı, gömdü, bulamadıklarının da bir heykelini yaptı. Osiris’in erkeklik organını balıklar yemişti, İsis onun da heykelini yaptı. Apis denilen kutsal boğa Osiris’e adandı ve en iyi tarım yardımcısı olan bu hayvana Eski Mısır’da tanrı gibi tapıldı. Bir inanca göre de, İsis kanadıyla çamuru temizledi ve Osiris’i canlandırdı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 3 Aralık 2016 12:22
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #4
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi

OSİRİS MİSTERLERİ


Bu Misterlerin temel konusu Osiris efsanesine dayanır. Bu efsane diğer birçok eski Misterlerde ol­duğu gibi kötünün iyiyi öldürmesini ve iyinin yeniden yaşama kavuşmasını işler. Burada Osiris iyi ve güzel olanın, kardeşi Typhon ise kötü ve çirkin olanın temsilcisidirler. Böylelikle Osiris Misterleri ölümden sonraki Yaşam - Ruhun Ölümsüzlüğü ve Yeniden Doğuş kavramlarının tümünü ilkel bir biçimde işler. Bunun yanı sıra iyilik ve kötülük arasındaki diyalektik çelişkiyi de ortaya koyar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 3 Aralık 2016 12:11 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Kasım 2008       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

İsis ve Osiris,

Eski Mısırlılar'ın taptığı tanrılardandı. Yunan mitolojisini de etkileyen bu efsane kahramanlarına ilişkin öykülerin İÖ 4000-3000 arasında yazıldığı sanılmaktadır. Öbür Mısır efsaneleri gibi bu öyküler de dinsel inanç ve törenlerle yakın­dan ilgilidir. Güneş'e tapınma, toprağı bere­ketlendiren Nil Irmağı'nın kutsanması ve ölülerin vücutlarını ölümden sonraki yaşam için korumayı amaçlayan cenaze törenleriyle bağlantıları vardır.

Güneş tanrısı Ra'nın soyundan gelen Osiris Mısır kralı olur; insanlara tarımı, bağcılığı, ekmek ve şarap yapmayı öğretir. Kız kardeşi İsis'le evlenir ve ikisi birlikte tüm ülkeye uygarlık getirir.
Ne var ki, Osiris'in erkek kardeşi Set onu kıskanır. Osiris'i öldürmek için bir plan tasar­lar. Onu kandırmayı başararak bir sandığa kapatır; sandığı sımsıkı bağlar ve Nil Irmağı'na atar. Sandık Byblos kentine (bugünkü Suriye'de) sürüklenir, ırmak kıyısında takılıp kaldığı yerde bir ağaç büyür ve onu gizler. Sandığın orada olduğunu bilmeyen Byblos kralı ağacı kestirerek ondan bir sütun yapar. Bu arada İsis sandığı aramaya koyulur ve bulur bulmaz Mısır'a geri götürür. Öfkesi henüz dinmemiş olan Set, Osiris'in vücudunu parçalara bölerek tüm Mısır topraklarına dağıtır.
İsis sabırla tüm parçaları bir araya getirdik­ten sonra, tanrılarla birlikte hazırladığı büyüyle Osiris'i dirilterek ölümsüzleştirir. Tanrılaşan Osiris'e yeraltı dünyasının yönetimi verilir. İsisTe Osiris'in Horus adında bir oğullan olur. Horus büyüyünce, hakkı olan krallığı almak için amcasıyla dövüşür. Sonun­da Horus Set'i yenerek Mısır kralı olur.
Öyküdeki bazı olayların tarihteki gerçek olaylarla çakıştığı sanılmaktadır. Sonradan Horus'un da sürdürdüğü, Osiris ve Set arasın­daki kavga Yukarı ve Aşağı Mısır krallıkları arasındaki savaşı yansıtır. Osiris'in ölümü ve yeniden dirilişi büyük bir olasılıkla Nil Irmağı'nın taşkınlarını ve ilkbaharda doğanın yeni­den canlanışını simgeler.
Bu efsaneyle ilgili dinsel törende, tohum ekili Nil çamurundan yapılan Osiris heykelleri yeniden ırmağa bırakılırdı. Tohumların filiz­lenmesi tanrıların yaşama dönüşünün belirtisi sayılırdı.

Kaynak: MsxLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 3 Aralık 2016 12:05
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2012       Mesaj #6
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Osiris


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Osiris;İlk Çağ Mısır tanrılarından biri. Mitolojide ölülerin tanrısı olarak anılır, ama aynı zamanda doğa ve bitkilerin tanrısı olarak da benimsendiği görülür. İlk zamanlarda Nil Deltası çevresinde bir ağaçla temsil edildi; sonraları ölüleri koruyan ve başında uzun bir taç bulunan tanrı olarak kabul edildi. Efsaneye göre Geb (yeryüzü) ile Nut'un (gökyüzü) en büyük oğludur. Kız kardeşi İsiris ile evlenen Osiris, sabahları doğar; dünyaya ışık ve mutluluk saçar ve insanlara tarımı, bağcılığı, çeşitli el sanatlarını öğretirdi. Fakat kötülük tanrısı olan kardeşi Set, onu çekemediğinden yok etmeye karar verir; onu yakalar ve bir sandığa kapatarak denize atar. İsis, onu bulur; fakat bu kez de Set onun gövdesini parçalar ve parçaları sağa sola serper. İsis, Osiris'in parçalarını da bulur ve onu mumyalar. Sonunda Osiris, kardeşi Horus'un yardımıyla göğe yükselir ve Mısır'ı gökten korumaya devam eder.
Son düzenleyen perlina; 3 Aralık 2016 12:10
theMira
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
3 Aralık 2016       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  osiris.jpg
Gösterim: 1573
Boyut:  95.7 KB

Osiris

Mısır kültünde, en önemli tanrılardan biridir. Tanrıça İsis'in hem kocası, hem kardeşi, Horus'un ise babasıdır. Osiris bu dünyanın kural koyucusudur. Aynı zamanda tarımın ve bereketin simgesidir.

Mitolojiye göre insanlar Osiris'i severler. Koyduğu kuralları severek yerine getirirler. Kardeşi Seth onun bu başarısını kıskanır. Seth Osiris'ten kurtulmak için bir plan yapar. Kardeşinin ölçülerine uygun bir tabut yaptırır. Bir şölen düzenler ve Osiris'i de o şölene davet eder. Şölenin en sonunda önceden yaptırdığı tabutu çıkararak bu tabutun kime uyarsa ona verileceğini söyler. Herkes dener ve tabut sadece Osiris'e uyar. Bunun üzerine Seth hemen tabutun kapağını kapatır ve Osiris'in içinde oldugu tabutu Nil'e atar.


Osiris'in karısı İsis kocasını aramaya başlar. Sonunda tabutunu bulur ve onu da alıp Mısır'a döner. Cenaze töreni yapmak için tabutu bir bataklığa saklar. Seth avdan dönerken tabutu bulur ve çok sinirlenir. Osiris'in vücudunu tabuttan çıkarıp parçalara böler ve Mısır'ın çeşitli yerlerine dağıtır.

İsis bu parçaları teker teker bulur. Bir parçası eksiktir. Buna rağmen sihir ve büyü gücünü kullanarak dağılmış parçalarından Osiris'i canlandırır. İsis ve Osiris'in Horus adında bir çocukları olur. Horus büyüyünce Seth'e savaş açar. Bu savaşın sonuçları çeşitli şekillerde anlatılmaktadır.Bu savaşın sonucunda Osiris yeraltı dünyasının kralı, Horus yaşamın kralı, Seth ise şeytanlık ve kötülüğün kralı olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
3 Aralık 2016       Mesaj #8
perlina - avatarı
Ziyaretçi