Arama

Araç Nasıl Yıkanmalıdır?

Güncelleme: 13 Haziran 2016 Gösterim: 58.085 Cevap: 2
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
7 Nisan 2007       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Araç temizliği nasıl yapılmalıdır, araç nasıl yıkanır?
Ad:  Araç-nasıl-yıkanmalıdır.jpg
Gösterim: 5339
Boyut:  14.2 KB
Araç temizliği denilince aklımıza ilk gelen olay aracın yıkanmasıdır.Tepeden tırnağa yıkanan bir araç temizliğin en büyük parçasıdır evet ama acaba aracımızı düzgün yıkıyormuyuz?
Sponsorlu Bağlantılar

Öncelikle araç yıkanması için geçerli bazı maddeleri size bir kez daha hatırlatarak konumuza başlayalım;
-
Aracınızı güneş ışığında yıkamayınız,
- Aracınızı yıkamak için sabah erken saatleri yada öğleden sonra serin olmasını bekleyin,
- Aracınızı yıkarken sabun olarak bulaşık deterjanı kullanmaktan sakının,
- Aracınızı ılık su ile yıkayın,
- Aracınızı yıkarken yumuşak bir bez kullanın,
- Aracı sık sık suyla ıslatın,
- Aracın tamamını bir seferde yıkamaktan, fırçalamaktan sakının. Aracın üstü, önü, arkası ve yanları olarak ayırdığınız bölgeleri sırasıyla yıkayın,
- Aracınızın cilasını ihmal etmeyin, Oto Şampuan ve bakım ürünlerinin sıkça kullanıldığı Amerika’da araç sahiplerinin yaklaşık %3 ‘ü araçlarını yıkarken kullandıkları sert kimyasal maddeler sahip bulaşık deterjanı gibi otomotiv yıkamak için geliştirilmemiş sabunlarla araçlarına zarar vermekte. Araçların yılda 2 sefer cilalanması aracın dış yüzey koruması için tavsiye edilirken sürücülerin % 48 ‘i bu tavsiyeye uymamakta.

Gelelim aracımızı nasıl yıkayacağımıza;
öncelikli olarak aracı yıkamadan evvel tekerlek ve jantları yıkamaya, çamurlarını akıtmaya dikkat etmeliyiz. Bu şekilde aracımızın gövdesini ve boyasını tekerlek ve jantlardan çıkabilecek çamur gibi zarara sebebyet verebilecek maddelerden sakınmış oluruz. Beyaz şerite veya üzerinde beyaz yazıya sahip olmayan lastiklerimizi sert bir fırça ile temizleyebiliriz. Jantımızın tipine göre yumuşak veya sert bir fırçayla jantlarımızı temizledikten sonra gövdeyi yıkamaya başlayabiliriz.

Aracınız için oto şampuanı kullanabileceğiniz gibi boyayı koruyan özel katkılardanda kullanabilirsiniz. Aracın tepesinden yıkamaya başladığınızda size tavsiye edilen yıkama biçimi yıkadığınız alanın işini bir seferde bitirmek, yani hem sabunlamayı hem durulamayı peş peşe yapmak. Tepeyi yıkadıktan sonra aracın yıkayacağınız bölümleri ön, yanlar ve arka olmalı, en az ayda 1 sefer kapı içlerini temizlemelisiniz. Durulama esnasında suyu yukarıdan aracın tüm yüzeyine dağılacak şekilde durulanacak alana tatbik etmelisiniz.

Aracınızı duruladıktan ve yumuşak bir bezle kuruladıktan sonra dilerseniz aracınıza cila yapabilirsiniz. Cila için dikkat etmeniz gereken en büyük husus aracın yüzeyindeki yabancı maddelerden aracınızı kurtarmanız. Bunun için gelişmiş bir araç temizlik ürünü kullanabilirsiniz. Cilayı nasıl kullanmanız gerektiği cilanın üzerindeki kutuda açıklanmıştır, bu uyarıları dikkate alarak aracınızın cilasını yapabilirsiniz. Cila yaparken dikkat edeceğiniz hususlardan en önemlileri güneş ışınlarından aracınızı sakınmanız ve aracınızın temiz olduğundan emin olmanızdır.

Otomobil temizlik


Otomobilinizi yıkatırken veya yıkarken nelere dikkat etmelisiniz? Bazı otomobillerin eski gözükmelerinin nedeni, boyasının yıpranmasıi bunu da nedeni otomobilin yanlış yıkanmasıdır.1. Otomobilinizi hiçbir zaman fırça ile yıkamayın. Sünger, mümkünse alışveriş merkezlerinde satılan bu iş için yapılmış olan doğal süngerleri tercih edin.
2. Hortum, kova ve otomobil yıkamak için yapılmış bir şampuan kullanın. Böylece hem kirler çabuk çözülecek hem de kova kullandığınız için daha az su kirleteceksiniz. Hortumun ucunda suyu kesen bir tabanca olmasına özen gösterin.
3. Aracınızı her zaman tavanından yıkamaya başlayın, kaput ve bagajdan sonra kapılara, ordan tampon, kapı altı ve jantlara geçin. Siz temizden kirliye giderken süngerinize daha az kir birikir ve dolayısıyla arabanızın çizilme ihtimali de azalır.
4. Arabanızı duruladıktan sonra kullanacğınız bezin yine otomobil kurulamak için yapılmış sentetik güderi denilen sarı bezler olmasına işinizi kolaylaştırır. Yanlış kurulama aracınızda hem çizilmelere hemde lekeler kalmasına neden olur. Doğal bezler sizi uğraştırırken sentetik güderiyi sıktığınızda hem eliniz acımaz hemde serbest bıraktığınızda anında gevşer.Eğer işi daha da ciddiye alıyor ve bir pazar gününü otomobilinizin temizliğine ayırmak istiyorsanız, detaylı temizlik için gerekli bilgiye ihtiyacınız var demektir.

Detaylı Temizlik


Arabanızın kaportası için kullanacağınız şampuanın yanına;

1. Jantlarınızın temizliği için özel asit (janta temizlemek için özel), lastiklerinizin parlaklığı için köpük veya sprey, biri kuru biri ıslak kullanmak için ince yağlı boya fırçası, iç temizlik için mat temizleme sıvısı (parlak da olabilir ama mat güneşte yansımaz, gözünüzü almaz), camlarınız için beyaz ispirto yada cam temizleme sıvısı, şimdilik işinizi görür.
2. Bunların kullanımına gelirsek; jant temizliğinde, jantın önce normal sabun süngerle temizlenip durulaması, temizlenmiş jant üstüne asit sıkılması ve kurumasına yakın (yaz aylarında hemen kuruyabilir), 4-5 dakika sonra sert olmayan yağlı boya fırçası ile temizlenmesi tavsiye edilir.
3. Lastiklerinizi arabanızı yıkarken muhakkak süngerle siliniz ve jant temizleme işlemi bittikten sonra, en iyi sonuç için kurumuş lastik üstüne sıkınız.
4. Islak yağlı boya fırçasıyla arabanızın kapı çıtaları tampon ve gövde birleşimlerinin aralarını, cam fitillerini ve süngerin giremeyeceği bütün dış yüzeyde çok bastırmadan temizleyebilirsiniz. Bu işlemin sonucu arabanız kuruduğunda daha da belli olacaktır.
5. Kuru fırça ile arabanızın içini, konsol ve kapı parça birleşimlerini, havalandırma deliklerini ve düğmelerini temizleyebilirsiniz.
6. Camlarınızın bir sıvı yardımı ile temizlenip yağdan arındırılması kışın çok daha gereklidir. Su ve bezle silinen camda yağ kalır, yağmurlu havalarda hemen buğulanmaya ve karşıdan gelen ışığın kırılıp gözünüzü daha da almasına yol açar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 13 Haziran 2016 23:24
webo - avatarı
webo
Ziyaretçi
29 Eylül 2011       Mesaj #2
webo - avatarı
Ziyaretçi
Bildiğiniz gibi aracımın hemen tüm temizlik ve bakımını kendim yaparım, kış döneminde dahi.
Gerçi geçtiğimiz kış döneminde zorunluluktan ötürü, 3-4 defa bu fırçasız yıkama yerlerinden birine yıkatmıştım ve açıkçası sonuç beni pek de memnun etmemişti. Olay aracın temiz olup olmaması değil, parlaklığının bir miktar azalması idi.
Sponsorlu Bağlantılar

Ben o zamanlar pek üzerinde durmamıştım, aracın cila vakti geldi diye. Ancak geçtiğimiz ay içinde 1-2 defa daha böyle bir yere gitmek zorunda kaldım. Bilinen bir firmanın bayiliğini yürüten yerler bunlar. Sonuç yine aynı tabi, aracın üzerinde elimi kaydırınca o eski kayganlığı ve parlaklığı yoktu.
Arabam 10 gündür kirli idi ve sırf tespitimin doğruluğunu kontrol için bu tür bir yıkama yerine gitmedim ve nihayetinde hafta sonunda Tekirdağ'daki evimizde arabamla başbaşa kaldım ve Turtle Wax Zip Wax konsantre şampuanım ile güzelce yıkadım. Sünger kullanarak tabii ki.

Sonuç gerçekten çok farklıydı. Araç pırıl pırıl parlıyordu. Egzotik gülüm eski ışıltılı günlerine geri dönmüştüHem de sadece bir yıkamada. Zaten kendi yaptığım temizlik ayrı konu, altından üstüne lekesiz. Ama bir süredir beni şüphelendiren şeyin gerçek olduğunu tespit ettim. Fırçasız yıkamalardaki ne olduğu bilinmeyen kimyasal maddeler, aracın cilasını alıyor ve parlaklığını kaybetmesine sebep oluyor.

alıntı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 13 Haziran 2016 23:14
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
13 Haziran 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  arac-nasil-yikanir.jpg
Gösterim: 4936
Boyut:  13.4 KB
Araçta ilk göze çarpan, dış görünüştür. Aracınızın dış görünüşünün temiz, boya ve pasta cilasının düzgün ve hasarsız olması için yıkama tekniğinin de doğru uygulanması gereklidir.
Aracın dış temizliğini gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken ilk husus; aracınızı güneş altında yıkamamaktır, mümkünse gölge bir yere park edin ve yıkama işleminizi öyle gerçekleştirin. Yıkama işlemine geçmeden önce aracınızın kirlerini yumuşatmak için tazyikli suyla üzerinden birkaç tur geçilir. Böylece araç kaba kirlerden arınır. Daha sonra aracı, köpükleyerek kalan dış kirler temizlenir. Aracın boyasının zarar görmemesi için yıkama esnasında dikkat edilmelidir. Aracı köpükle yıkarken olabildiğince fırça kullanılmamalıdır. Yıkamada tercih, sünger malzemesinden yana kullanılmalıdır. Ancak aracın en gösterişli kısmı jant ve lastikler ise daha rahat yıkamak ve parlak görünmesi sağlamak için yıkanmasında fırça tercih edilebilir. Yıkama esnasında olabildiğince bol köpük kullanılması, aracın temizliği ve boyanın zarar görmemesi açısından önemlidir. Bu esnada en çok kirlenen ön-arka tamponlar, yan çamurluklar, jant ve lastikler ile birlikte camlar iyice gözden geçirilerek temizlenmelidir.

Aracı bol köpükle yıkadıktan sonra tazyikli suyla durulanır. Gerek görüldüğü takdirde köpükle yıkama işlemi ikinci kez tekrar edilip tekrar aynı işlemler uygulanır. Durulamada ise, tazyikli suyun araca belirli bir mesafeden sıkılması önemlidir. Yan tamponların, jantların ve ön-arka tamponun kirden arınması için dikkatli şekilde uygulanır. Ayrıca durulamadan sonra araçta leke kalmaması için, aracın kapı araları, camları, yan aynaları, jantları ve genel olarak kaportası yumuşak kuru bir bezle kurulanmalıdır.

Öncelikli olarak aracı yıkamadan evvel tekerlek ve jantları yıkamaya, çamurlarını akıtmaya dikkat etmeliyiz. Bu şekilde aracımızın gövdesini ve boyasını tekerlek ve jantlardan çıkabilecek çamur gibi zarara sebebyet verebilecek maddelerden sakınmış oluruz. Beyaz şerite veya üzerinde beyaz yazıya sahip olmayan lastiklerimizi sert bir fırça ile temizleyebiliriz. Jantımızın tipine göre yumuşak veya sert bir fırçayla jantlarımızı temizledikten sonra gövdeyi yıkamaya başlayabiliriz. Aracınız için oto şampuanı kullanabileceğiniz gibi boyayı koruyan özel katkılardanda kullanabilirsiniz. Aracın tepesinden yıkamaya başladığınızda size tavsiye edilen yıkama biçimi yıkadığınız alanın işini bir seferde bitirmek, yani hem sabunlamayı hem durulamayı peş peşe yapmak. Tepeyi yıkadıktan sonra aracın yıkayacağınız bölümleri ön, yanlar ve arka olmalı, en az ayda 1 sefer kapı içlerini temizlemelisiniz. Durulama esnasında suyu yukarıdan aracın tüm yüzeyine dağılacak şekilde durulanacak alana tatbik etmelisiniz. Aracınızı duruladıktan ve yumuşak bir bezle kuruladıktan sonra dilerseniz aracınıza cila yapabilirsiniz. Cila için dikkat etmeniz gereken en büyük husus aracın yüzeyindeki yabancı maddelerden aracınızı kurtarmanız. Bunun için gelişmiş bir araç temizlik ürünü kullanabilirsiniz. Cilayı nasıl kullanmanız gerektiği cilanın üzerindeki kutuda açıklanmıştır, bu uyarıları dikkate alarak aracınızın cilasını yapabilirsiniz. Cila yaparken dikkat edeceğiniz hususlardan en önemlileri güneş ışınlarından aracınızı sakınmanız ve aracınızın temiz olduğundan emin olmanızdır.

Derlemedir...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

3 Şubat 2015 / konçuy Soru-Cevap
1 Aralık 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
18 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
3 Nisan 2011 / havva_ Soru-Cevap