Arama

Önemli İcatlar - Geiger Sayacı

Güncelleme: 21 Ağustos 2011 Gösterim: 3.330 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
5 Mayıs 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Geiger Sayacı
Ad:  800px-Geiger_counter.jpg
Gösterim: 242
Boyut:  45.6 KB
Geiger Sayacı, Hans Geiger (1882 - 1945) adlı Alman fizikçinin 1908 yılında yaptığı alettir. Geiger sayacı, radyasyonun varlığını saptayabilen, elde taşınabilir bir aygıttır. Bu aygıt radyasyonlu ortamlarda çıt sesleri çıkarıyordu; ayrıca ortamdaki radyasyonun düzeyini de ölçebilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Geiger Sayacı
Sponsorlu Bağlantılar

Radyasyonun varlığını saptamaya ve miktarını ölçmeye yarayan araç.

Geiger-Müller tüpü olarak da bilinir. Saniyede 10.000 parçacık sayabilir. Tıpta ve radyoaktif cevher saptanmasında yaygın bir biçimde kullanılır. Esas olarak düşük basınçlı gazla doldurulmuş kapalı bir silindir biçimindeki katotla, bunun eksenine yerleştirilmiş ince tel bir anottan oluşur. Elektrotlar arasına, gazda hemen hemen bir deşarj oluşturacak büyüklükte bir potansiyel farkı uygulanır.

Alfa parçacıkları, beta, gamma ve X ışınları vb. ince bir delikten içeri girerek, yolu üzerindeki gazı iyonlaştırır ve elektrik alanının etkisiyle hızlanan iyonlar, kısa sürede bir iyonlaşma akımı oluştururlar. Ancak bu akım sürekli olmayıp anoda yığılan elektronların, elektrotlar arasında geçici bir gerilim düşmesine yol açmalarından dolayı kesiklidir. Bu kesiklik, bir amplifikatörden geçtikten sonra, sayaç devresinde bir voltaj dalgalanması olarak belirir. İyonlaşma akımının yüksek enerjisi, tel ile toprak arasına yerleştirilmiş büyük bir dirençle hızla tüketilerek yeni bir parçacığın sayılmasına olanak sağlanır. Halojenlerle doldurulmuş Geiger sayaçları, 300-400 voltluk gerilimde çalışırlar. Soy gazlarla çalışma gerilimi 1.000 voltun üzerine çıkarılabilir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
17 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
24 Temmuz 2009 / asla_asla_deme Mühendislik Bilimleri
27 Ekim 2011 / _Yağmur_ Mühendislik Bilimleri
11 Ekim 2011 / _Yağmur_ Mühendislik Bilimleri