Arama

Asfalt ve Kullanım Alanları

Güncelleme: 14 Eylül 2008 Gösterim: 7.560 Cevap: 0
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
14 Eylül 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
Asfalt Nedir? Asfaltın Kullanım Alanları
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

ASFALT, kum, kireçtaşı ve granit gibi ufalan­mış mineral parçaları ile bitümün doğal ya da yapay kanşım| olan siyah renkte bir madde­dir. Isıtıldığında yumuşar ve plastik gibi es­neklik kazanır. Bu yüzden ısıtılıp kalıba dökülerek kolayca biçimlendirilebilir. Erime noktalı 32°C ile 37°C arasındadır. Çevre sıcaklığına ve içindeki katışkılara bağlı olarak sıvı ile katı arasında değişik biçimlerde bulu­nabilir. Asfaltın temel bileşeni olan vekatra-na benzeyen bitüm, bir karbon ve hidrojen bileşiğidir. Bu nedenle kimyada hidrokarbon­lar denen kalabalık bir sınıfın üyesi sayılır.

İki tür asfalt vardır:
- Doğal asfalt
- Petrol asfaltı
Doğal asfalt ya yerkabuğundaki tortul kayaçların çatlakları arasında çökelmiş olarak ya da damarlar halinde bulunur. Bu asfalt birikintileri ve damarları, kayaçlardaki petrolün uçucu bileşenlerinin buharlaşması sonu­cunda çökelmiş olan petrol artıklarıdır. Petrol asfaltı ise ham petrolün damıtılmasıyla elde edilir.
Bir petrol yatağında doğal asfaltın çökel­mesi milyonlarca yıl gerektiren uzun bir süreçtir. Yataktaki petrol, yeraltındaki basın­cın etkisiyle kum yataklarından ve gözenekli kayaçların arasından geçip yerüstüne çıkar. Petrolün uçucu bileşenleri ayrıldıkça kayaçla­rın arasında hiç katışıksız bir asfalt birikintisi kalır.

Daha sonra bu bileşik hemen hemen katışıksız bir sıvı halinde kayaçtan dışarıya sızar. Dünyanın en ünlü doğal asfalt ya da doğal bitüm yatağı, Sir Walter Raleigh'in 1595'te Batı Hint Adaları'ndan Trinidad'da bulduğu asfalt gölüdür. Raleigh, sonradan bu gölü anlattığı bir yazısında, bulduğu maddenin gemilerin kalafatlanmasında, yani ek yerlerinin su sızdırmaz yapılmasında kullanılabile­cek en iyi madde olduğunu yazmıştı. 40 hektardan daha geniş bir alanı kaplayan bu asfalt gölünün orta kesimdeki derinliği yakla­şık 87 metredir. Asfalt blokları kazmalarla parçalanarak çıkarılır. Bütün gün çalışarak büyük miktarda asfalt çıkarıldığı halde göl her gece yeniden dolar. Gölün yüzeyine döşenmiş raylar üzerinden vagonlarla taşınan bu gerçek asfalt Trinidad'da arıtılır ve varillere dolduru­larak bütün dünya ülkelerine satılır.

Bazı asfalt yatakları da tarihöncesi hayvan­ların fosillerini barındırdığı için ünlüdür. Örneğin ABD'de, Los Angeles yakınındaki La Brea asfalt yataklarında soyu tükenmiş hay­vanların fosilleri bulunur. Irak'ta da, bazıları çok eski çağlarda oluşmuş birçok asfalt kay­nağı vardır.


Asfaltın Kullanım Alanları
Doğal asfalt başka maddelerle karıştırıla­rak yapılardaki dış cephe kaplamalarının ve akümülatör kutularının sızdırmazlığını sağla­mak için kullanılabilir.

Geçen yüzyılda cadde yolların asfaltlanmasında da doğal asfaltan yararlanılıyordu. Bugün yol kaplamacılı­ğında daha çok petrol asfaltı kullanılır.

Yol kaplamacılığında kullanılan asfaltın ancak 12'de biri bitüm, geri kalan bölümü ince aneler halinde ufalanmış mineraller ve kırma caştır. Bu gereçler 325°-350°C arasında ayrı ayn ısıtıldıktan sonra asfalt karıştırma maki­nesiyle kanştmlır. Asfaltlanacak yolun yüze­yine yayılan bu kanşımın üzerinden silindir geçirilerek sıkıştırılır. Asfalt soğuduğu anda yol kullanıma hazırdır.

Asfalt suyu geçirmediği için yapıların çatı kaplamalarında da çok kullanılan bir gereçtir.
Çatıların su yalıtımı için, kiremitlerin altına asfalt emdirilmiş keçe, onun üstüne de ince kırma taş yayılır. Yapılarda toprak düzeyinin altında kalan temel duvarları da su sızıntılarını ve nemi önlemek için gene asfaltla kapla­nır. Tünellerin tavanları, kanalların ve su depolarının içi, bazı köprülerin tabanlan as­faltlanarak sugeçirmez duruma getirilebilir.

Yapay asfalt genellikle bitüm ve kireçtaşı karışımıdır. Doğal asfalta çok benzeyen bu asfalt da yol kaplamalannda, yapıların çatı ve temellerinde, su kulelerinde ve su depoların­da yalıtım amacıyla kullanılabilir.


Son düzenleyen CrasHofCinneT; 14 Eylül 2008 09:44
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...

Benzer Konular

3 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
13 Aralık 2016 / BrookLyn Kimya
29 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
19 Şubat 2017 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri
11 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri