Arama

Amonyak ve Kullanım Alanları

Güncelleme: 14 Aralık 2016 Gösterim: 40.212 Cevap: 3
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye

Amonyak (NH3)

Ad:  amonyak.jpg
Gösterim: 6071
Boyut:  26.9 KB

Azot ve hidrojenden oluşan, renksiz, keskin kokulu gaz.
Sponsorlu Bağlantılar

Bu iki elementin en basit kararlı bileşiğidir ve sanayide kullanılan birçok önemli azot bileşiğinin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır. İlk kez 1774’te Joseph Priestley’ in saf olarak elde ettiği bu gazın bileşimini de 1785’te Claude-Louis Berthollet belirlemiştir.

Amonyak, suda kolayca çözünerek amonyum hidroksit adıyla bilinen alkali çözeltiyi oluşturur. Aynca, suda çözündüğünde çok yüksek düzeyde kimyasal etkinlik kazanır ve başka kimyasal maddelerle kolayca tepkimeye girebilir. Sıkıştırılarak ya da yaklaşık -33°C’ye kadar soğutularak kolaylıkla sıvılaştınlabilir. Yeniden gaz haline dönerken, çevreden önemli miktarda ısı alır (1 gr amonyak 327 kalori ısı soğurur). Bu özelliğinden dolayı, soğutma ve havalandırma donanımlarında soğutucu olarak kullanılır.

Sanayide amonyak elde etmek için uygulanan başlıca yöntem, bileşiğin hidrojen ve azotla doğrudan bireşimini sağlayan Haber- Bosch yöntemidir. Ayrıca kok fırınlarında da yan ürün olarak amonyak elde edilir.

Amonyak en çok gübre olarak kullanılır; genellikle sıvılaştırılmış halde doğrudan toprağa verilebildiği gibi, amonyum nitrat, amonyum fosfat ve öbür tuzlan da gene gübre olarak değerlendirilir. Dokuma sanayisinde naylon ve reyon gibi sentetik elyafla- nn üretiminde, yün, pamuk ve ipeğin boyanmasında ve temizlenmesinde amonyaktan yararlanılır. Bakalit ve başka yapay reçinelerin, üretiminde katalizör işlevi gören amonyak, antılan petrolün asit özelliğindeki yan ürünlerini nötrleştirmekte, lastik sanayisinde, işlenecek ham lateksin fabrikaya taşınması sırasında pıhtılaşmasını önlemekte de kullanılır.

Soda üretiminde yaygın olarak uygulanan amonyak-soda (ya da Solvay) yönteminde, amonyağı nitrik asite dönüştüren Ostwald işleminde ve alaşım levhalarının yüzeylerini sertleştirmek için uygulanan nitrürleme gibi çeşitli metalürji işlemlerinde de amonyaktan yararlanılır. Amonyak kolaylıkla ayrışarak hidrojen verdiği için, hidrojen atomları elde etmenin en pratik yolu olarak kaynakçılıkta da kullanım alanı bulmuştur. Evlerde kullanılan bazı temizlik maddelerinin bileşiminde de amonyak vardır.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 14 Aralık 2016 02:01
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Amonyak


Renksiz, keskin kokulu bir gaz (NH3).
Sponsorlu Bağlantılar

Doğada yanardağ gazları arasında bulunur. Bileşiminde -3 değerli azot içeren proteinler ve üre gibi organik maddeler, bakterilerin etkisiyle bozunarak amonyak verir. Temiz tutulmayan tuvalet ve ahırlardaki keskin koku bundandır. Amonyak -33°C'ta kaynar, -78°C'ta ergir (katılaşır); yüksek basınç altında kolayca sıvılaşır; suda bolca çözünür. Piramit biçimindeki molekülü çok hızlı biçimde tersyüz döner. Amonyaklı atom saatlerinde bu özellikten yararlanılır. Sulu çözeltisi amonyum hidroksit içerir ve evlerde temizleyici olarak kullanılır. Geçiş elementlerinin metal iyonlarıyla kompleks bileşikler, birçok organik bileşikle de amitler ve aminler verir.

Eskiden taşkömürünün damıtılmasından elde edilirdi. Günümüzdeyse Haber-Bosch senteziyle üretilir. Laboratuvarlarda ise amonyum tuzlarının, kuvvetli hidroksilli bazlarla ısıtılmasıyla elde edilir. Genellikle gübre olarak ve nitrik asit, amonyum tuzları, üre, ilâç, boya ve plastik üretiminde kullanılır. Bir baz olan amonyak, asitlerle, daha çok gübre olarak kullanılan amonyum tuzlarını verir. Üçüncül aminlerin alkillenmesiyle elde edilen amonyum tuzlarıysa antiseptik olarak kullanılır. Amonyum klorür (NH4Cl) ya da nışadır, kuru pillerde ve lehim işlerinde, amonyum nitrat (NH4NO3) da gübre olarak ve patlayıcı maddelerde kullanılır.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Aralık 2016 04:32
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

AMONYAK


a (fr ammoniac; lat. ammoniacum; yun. Ammoniakon, mısır tanrısı Amon’un yun. adı Ammöridan; çünkü bu madde eskiden Libya’da bu tanrının tapınağı yanında hazırlanırdı).
1. Azot ve hidrojenden oluşan, NH3 formüllü, gaz halinde bileşik.
2. Bu gazın sudaki çözeltisi. (Uzun süre NH4OH formülüyle tanımlanan bir bileşik sanıldı.)
3. Amonyak tuzu, amonyum klorürün ticari adı. ll Amonyakta yüksettgenme, bir hidrokarbonun amonyak eşliğinde katalitik yükseltgenmesi. (Bk. ansikl. böl.)

—El sant. Amonyak odası, anilin siyahının amonyak buharının etkisiyle koyu siyaha dönüşmesini sağlamak üzere, yazmaların asıldığı, içinde amonyak dolu kaplar bulunan oda. (Eşanl. İLAÇ ODASI.) [Bk. ansikl. böl.].

—ANSİKL. El sant. Eskiden amonyak odası yerine ahırlar kullanılırdı. Amonyak buharının etkisiyle koyulaşıp sabitleşmesi istenen yazmalar, ahıra asılarak bir süre bekletilirdi. Günümüzde bu işlem için, içinde amonyak dolu kaplar bulunan bir oda kullanılmaktadır.

—Kim. Amonyak çözeltisi XV. yy.’dan bu yana bilinmektedir. 1774'te Priestley bu maddeyi gaz halinde elde etti. 1785’te Berthollet kesin bileşimini belirledi.

Özellikleri.


Renksiz, keskin kokulu ve göz yaşartıcı bir gazdır; yakıcı bir tadı vardır ve havadan hafiftir (yoğunluğu 0,60). Atmosfer basıncı altında,-33°C’ta kolayca sıvılaşır; sıvı amonyak soğutucu ve çözücü olarak kullanılır. Amonyak gazının sudaki çözünürlüğü çok yüksektir; 0°C’ta bir hacim suda T 000 hacim amonyak çözenebilir. Özgül kütlesi 0,92 g/cm3 olan ticari amonyak çözeltisi, % 20 amonyak içerir ve soğutulursa çökelek biçiminde birçok hidrat verir. Amonyak gazı ısıtıldığında bozunarak azot ve hidrojene dönüşür. Arı oksijende ise, soluk bir alevle yanarak su buharı ve azot oluşturur. Ama amonyak-oksijen karışımı hafifçe ısıtılmış platin köpüğünden geçirilirse, nitrik asit elde edilir. Öte yandan toprakta amonyak bileşikleri, benzer yükseltgenme geçirerek nitratlara dönüşür; bu tepkimeye nitratlaşma denir. Klor ve brom ise, soğukta amonyağı bozundurur. iyotla tepkimeye girdiğinde, kararsız bir katı olan azot iyodür ortaya çıkar.
Amonyak asitlerle tepkimeye girdiğinde, amonyum tuzları oluşur. Bu tuzlar tetraedrik NHJ iyonunu içerir.
Çok sayıda tuz amonyağı soğurarak, amonyaklı gütmüş klorür gibi amonyakat- lara dönüşür. Amonyakatlar, hidratlar gibi tekdeğişkenli dengelere göre ayrışabilir.
Sıvı amonyağın çiftkutuplu momenti oldukça yüksektir (1,49 D). Dolayısıyla suya göre zayıf bir çözücüdür ve iyonik bileşikleri çok daha güç çözer. Buna karşılık, kutuplaşmayan bileşikler ve iyodürler gibi kuvvetlice kutuplaşan anyonlar için çok iyi bir çözücü oluşturur. Serbest çift bağı ve çitfkutuplu momenti, amonyağın İyonlaştırıcı bazik bir çözücü olmasına yol açar. Su gibi sıvı amonyak da aşağıdaki tepkime uyarınca özprotoliz olayına uğrar:
Ad:  1.JPG
Gösterim: 4069
Boyut:  9.0 KB

Doğal durumu ve hazırlanışı.


Azotlu organik maddeler, kimi mayaların etkisiyle bozunarak amonyak oluşturur; nitekim eskiden lağım suları önemli bir amonyak kaynağıydı. Taşkömürünü damıtarak da amonyak elde edilebilir. Ama sanayi boyutunda en önemli hazırlama yöntemi, dolaysız bireşimdir:
Ad:  2.JPG
Gösterim: 4073
Boyut:  9.4 KB+91,84 kJ bu yöntemi iki alman, Haber ve Bosch 1913 yılında geliştirmiştir. Böyle bir bireşim ancak yüksek basınç altında gerçekleştirilir: "alçak basınç” yöntemlerinde (Haber-Bosch, Fauser, Linde) 200 ile 300 bar, "orta basınç" yöntemlerinde (Casale) 400 ile 700 bar ve "yüksek basınç” yöntemlerinde de (Claude) 700 ile 1 000 bar arasında basınç uygulamak gerekir. Sıcaklık ise, 475 ile 600°C arasında değişir. Öte yandan, bu konuda dolaylı yöntemler de kullanılmış, ama günümüzde terk edilmiştir; bu yöntemlerde kalsiyum siyanamit, alkali siyanürler ya da alüminyum nitrür kullanılıyordu.

Amonyağın kullanımı.


Amonyak çok önemli bir bileşiktir. Amonyak tuzları, özellikle sülfat, azotlu gübre olarak kullanılır. Ayrıca sanayide çok miktarda amonyağın, nitrik aside, nitratlara ve nitritlere dönüştürüldüğünü belirtmek gerekir; öte yandan Solvay yöntemiyle sodyum karbonatın hazırlanmasında ve ürenin bireşim yoluyla elde edilmesinde de amonyaktan yararlanılır. Amonyak çözeltisi kimyada çok kullanılan tepkin maddelerden biridir; gümüş eşyayı temizlemek, kumaşların yağını gidermek için amonyağa başvurulur; tıpta kostik olarak kullanılır; bir bardak su ile birkaç damla amonyak sarhoşluğu gidermek için yeterlidir. Nihayet amonyaktan soğutucu akışkan olarak yararlanılır.

Amonyağın sanayideki bireşimi.


Tarımda yapay gübre gereksinimi, kullanılan amonyak miktarının gittikçe artmasına neden olmuştur; amonyak üretiminin hemen hemen tümü, petrol kökenli hidrojen ile havanın azotu kullanılarak petrokimyasal bireşim yoluyla sağlanır; üretim birimleri rafinerilerin ya da doğal gaz işleme fabrikalarının bir parçasını oluşturur.

Amonyak üretimi üç evreli bir süreç içinde gerçekleştirilir (Kellogg yöntemi).


1. Birinci evrede doğal gazın, rafineri gazının ya da ağır benzinin buharla krakingi yoluyla hidrojen üretilir:
Ad:  3.JPG
Gösterim: 4070
Boyut:  9.9 KB
Hidrokarbon, yaklaşık 25 barlık bir basınç altında, 800 ile 1 000°C arasında nikel katalizör eşliğinde bozundurulur.

2. işlemin ikinci evresinde hidrojen ve azot karışımı hazırlanır. Azot doğrudan ya da sıvılaştırma yoluyla havadan sağlanır; bu arada elde edilen sıvı oksijen, özellikle demir-çelik sanayisinde aranan değerli bir üründür. Yukarıdaki tepkimede açığa çıkan gazlar, hava eşliğinde 400°C dolayında reforming işlemine tutularak karbon monoksit. karbon diokside(CO2) dönüştürülür; CO2 kolayca ortamdan uzaklaştırılır ve hidrojen ile azot oranı ayarlanır.
Ad:  4.JPG
Gösterim: 4231
Boyut:  11.9 KB

3. Sonuncu evrede tam anlamıyla amonyağın bireşimi sağlanır:
Ad:  5.JPG
Gösterim: 4170
Boyut:  9.4 KB
işlemin ısıveren bir tepkime olması yüzünden, sıcaklık yükseldikçe amonyak oluşumu olumsuz yönde etkilenir. Buna karşılık, düşük sıcaklıklar kinetik sorunlar doğurur. Dolayısıyla verimi artırmak için katalizör kullanımı zorunludur. Tepkime değiştirgeç (konverter) adı verilen boru bi çiminde özel bir kapta, demirli katalizör eşliğinde gerçekleştirilir.

Buharla kraking yerine oksijenle krakinge de başvurulabilir; ancak bu işlem havayı sıvılaştırma kuruluşu gerektirir. Bununla birlikte, bu yöntem hammadde olarak ağır fuel-oil kullanma üstünlüğü gösterir. Hidrokarbonlar, oksijen eşliğinde basınç ve sıcaklığın ortak etkisiyle ayrıştırılır. Elde edilen gaz halindeki ürünler katalitik oksijenlemeyle dönüştürülür, sonra katışkıları (CO2) elemek ve Ad:  7.JPG
Gösterim: 4029
Boyut:  9.1 KB bireşim karışımının azot oranını ayarlamak için sıvı azotla yıkanır. Bu kuruluşlar bazen üre Ad:  6.JPG
Gösterim: 4062
Boyut:  8.6 KB bireşim birimiyle tamamlanır; bu birimde amonyak karbon dioksitle tepkimeye girerek üre verir, iki tür üre üretilir; birinci tür gübre, ikinci tür plastik üretiminde kullanılır. Günümüzde amonyak üretimi hızla gelişmektedir; başlıca sanayi ülkeleri yılda milyonlarca ton amonyak üretecek kuruluşlarla donatılmıştır.

Amonyak laboratuvarda elde etmek
1. Ad:  8.JPG
Gösterim: 4068
Boyut:  9.9 KB
2. Ad:  9.JPG
Gösterim: 4059
Boyut:  10.4 KB

Kimyasal özellikleri


1. asit ile
Ad:  10.JPG
Gösterim: 3958
Boyut:  9.3 KB
2. metal ile
Ad:  11.JPG
Gösterim: 3956
Boyut:  9.4 KBAd:  12.JPG
Gösterim: 3948
Boyut:  10.0 KB
3. ayrışma
Ad:  13.JPG
Gösterim: 4001
Boyut:  12.8 KB
4. hipoklorit ile
Ad:  14.JPG
Gösterim: 3965
Boyut:  10.7 KB
5. bileşik oluşması
Ad:  15.JPG
Gösterim: 3992
Boyut:  18.4 KB

-Derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Amonyak
Amonyak, formulü NH3 olan; azot ve hidrojenden oluşan renksiz ve keskin ve hoş olmayan kokuya sahip bir gaz bileşiğidir.
OH− iyonu içermediği halde zayıf baz özelliği gösterir. Gazlaşma gizli ısısı çok yüksek olduğundan sanayi tesislerinde soğutucu madde olarak da kullanılır.
Molekül ağırlığı 17,0304 g/mol, 1 Atmosfer basıncında kaynama noktası -33.34 °C (239.81 K) dir.-78 derecede donduğundan oda koşullarında gaz halinde bulunur.
Molekül şekli üçgen piramittir. Molekülleri polar olduğundan su içinde yüksek oranda çözünür.
Amonyak, gübre, ilaç, boya, parfüm gibi maddelerin sentezlenmesinde ilk aşamada kullanılmaktadır. Amonyak ayrıca temizlik maddelerinde de kullanılır. Amonyak canlılar için zehirli bir maddedir, kullanılırken dikkat edilmesi gerekir.
Amonyak kovalent bağlı bileşiktir.Ametal+Ametal bağıdır. Molekülleri polar olduğundan su içinde yüksek oranda çözünür. Amonyak molekülleri kendi aralarında olduğu gibi su molekülleri ile de zayıf hidrojen bağları oluşturur.
Bu sebepten suda çok çözünür. 1 atm basınç ve 0 derecede 1 litre suda 1300 litre, 20 derecede ise 700 litre amonyak çözünür. Oda koşullarında doymuş amonyak çözeltisi yüzde 34 lük olup yoğunluğu 0,88 g/ml dir.
Piyasada amonyak adı altında satılan maddeler amonyağın sulu çözeltisi olan amonyum hidroksittir.
Çok keskin kokulu, renksiz bir gazdır. Baygınlık geçirenleri ayıltmak için biraz amonyak koklatılır, ama bu gaz fazla miktarda solunduğunda insanı zehirler.
Havanın yaklaşık beşte üçü ağırlığında olan amonyak sıkıştırıldığında ve 33°C'ye kadar soğutulduğunda kolayca sıvılaşır.
Sıvı amonyak, suya çok benzeyen renksiz bir sıvıdır ve uygulanan basınç azaltıldığında çevreden ısı alarak yeniden buharlaşır. Bu nedenle buz-dolaplarında ve soğutucularda amonyak kullanılır.
Amonyak suda kolayca çözünür ve keskin amonyak kokusunda, renksiz bir sıvı olan amonyum hidroksit çözeltisini oluşturur.
Kırmızı turnusol kâğıdının rengini maviye dönüştüren bu alkali çözelti (baz) asitlerle birleştiğinde amonyum tuzlarını verir.
Evlerde temizlik işlerinde kullanılan amonyaklı su, deriye zarar vermemesi için iyice sulandırılmış amonyum hidroksittir.
Havada da bir miktar amonyak bulunur; bunun kaynağı çürüyen bitkiler ve hayvan leşleridir. Nitekim tüy, deri, post gibi hayvansal ürünlerin yanarken yaydığı itici koku biraz da amonyak gazından kaynaklanır.
Bazen yağmur sularında da çok az miktarda amonyak bulunur.
Amonyağın ve amonyum bileşiklerinin adı Mısır'daki Amon tapınağının adından gelir. Çünkü, sofra tuzu gibi beyaz kristaller halindeki amonyum klorür (nışadır) ilk kez bu tapınağın tavanında ve duvarlarında bulunmuştur.
Bunun nedeni, tapınağı ısıtmak amacıyla yakılan deve tezeğinden çıkan isin içindeki amonyum klorür kristallerinin yüzeyde çökelmiş olmasıdır. Amonyak gazını ilk kez 1774'te İngiliz kimyacı Joseph Priestley saf halde elde etti ve "alkali hava" adını verdi.

Amonyak azot ve hidrojenden oluşan bir bileşiktir; kimyasal formülü de NH3'tür. Sanayide amonyak elde etmek için uygulanan başlıca yöntem azot ile hidrojen gazlarını doğrudan birleştirmektir. Bu yöntemde, havadan elde edilen azot ile sudan ya da doğal gazdan (metan) elde edilen hidrojen gazları filtreden geçirilerek süzülür, kurutulur, sıkıştırılır ve yaklaşık 500°C'ye kadar ısıtılır.
Sonra demir tozu ile çeşitli tuzlardan oluşan bir karışımın içinden geçirilir. Tepkimeyi hızlandıran bu katalizörlerin de etkisiyle azot ve hidrojen gazları belirli oranlarda birleşerek amonyak gazını oluşturur. Haber-Bosch yöntemi adıyla bilinen bu yöntem ilk kez Almanya'da, patlayıcı madde yapımında kullanılan azotlu bileşiklerin çok gerekli olduğu I. Dünya Savaşı yıllarında geliştirilmiştir.
Havagazı ve kok üretimi sırasında da yan ürün olarak çok miktarda amonyak açığa çıkar, ama bu gaz katışıksız halde değildir. Ayrıca herhangi bir amonyum tuzunun sönmüş kireç (kalsiyum hidroksit) yada başka bir alkaliyle tepkimeye girmesiyle az miktarda amonyak elde edilebilir.

Amonyağın Kullanımı


Amonyak asitlerle birleştiğinde amonyum tuzlarını verir. I. Dünya Savaşı'ndaki deniz çarpışmalarında gemiler sıvı amonyak dolu tanklardan çevreye amonyak gazı yayar, son­ra üstüne asit buharı gönderirlerdi. Böylece geminin çevresinde yoğun duman bulutları oluştuğu için kendilerini düşman denizaltlarından gizleyebilirlerdi.
II. Dünya Savaşı yıl­larında daha gelişmiş gizlenme yöntemleri bulununca amonyak bu amaçla kullanılmaz oldu.
Amonyum tuzlarının çoğu yararlıdır. Örne­ğin amonyum klorür ya da nışadır pillerde, lehim işlerinde ve tıpta kullanılır.
Amonyum nitrat bazı patlayıcıların ve yapay gübrelerin temel bileşenlerindendir. Bitkilerin sağlıklı gelişmesi ve tarımda verimin artırılması için gerekli olan azotu toprağa kazandıran yapay gübrelerde amonyum sülfat da çok kullanılır.
Sırasıyla hidrojen klorür, nitrik asit ve sülfü­rik asidin amonyakla tepkimesinde elde edi­len bütün bu tuzlar doğada kendiliğinden de oluşabilir. Doğal amonyum tuzları özellikle verimli topraklarda, volkanik bölgelerde, de­niz suyunda, çürümüş bitkilerde ve hayvan leşlerinde bulunur.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
29 Haziran 2017 / Mira Mühendislik Bilimleri
11 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri
14 Eylül 2008 / CrasHofCinneT Mühendislik Bilimleri