Arama

Önemli İcatlar - Gramofon (Fonograf)

Güncelleme: 5 Ekim 2016 Gösterim: 8.338 Cevap: 2
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
2 Ocak 2010       Mesaj #1
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi

gramofon


FONOGRAF olarak da bilinir, dönen bir diskin ya da silindirin üzerine oyularak kaydedilen seslerin daha sonra bir iğne aracılığıyla yeniden üretilmesinde kullanılan aygıt. Bu türden düzeneklerin geliştirilmesine yönelik ilk deneysel çalışmalar 1857’de'başladı; ama ilk etkili gramofonu 1877’de ABD’li mucit Thomas Edison yaptı.
Sponsorlu Bağlantılar

Gramofon, 1894’te ABD’li mucit Emil Berliner’in geliştirdiği fonograf türünün tescilli marka adıydı, ama bu aygıtın adı olarak yaygınlaştı. Günümüzde elektrikli ya da elektronik gramofon türlerine pikap denmektedir.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Ekim 2016 20:48
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
23 Ağustos 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Gramofon
Plak üzerine kaydedilmiş sesleri mekanik yolla tekrarlamaya yarayan aygıt.
Sponsorlu Bağlantılar

Sözcük, 1887'de kurulan bir İngiliz şirketinin Yunanca kökenli adından gelmektedir. 1877'de Edison tarafından daha önce yapılan çalışmalardan yararlanılarak ilk bulunuşunda fonograf adını taşıyordu. Bir zemberek yardımıyla dönen plaktan iğneli bir almaçla alınan titreşimlerin şiddetinin bir diyafram ve huni gibi genişleyen bir boru yardımıyla yükseltilerek ses hâlinde duyulması temeline dayanır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Ekim 2016 20:48
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gramofon (Fonograf )


Gramofon (eski Yunanca fone, "ses" ve grammein, "yazmak") veya fonograf kelimelerinden kaynaklanıyor. Bu makine ile ses ve müzik kayıtı veya dinleme olanakları bulunmaktadır. Ilk patenti , 29 Eylül 1887 Alman bilim adamı Emil Berliner tarafından alındı.

Gramofon bir yuvarlak ince taş plak ile, fonograf ise bir silindir ile çalışır. Fonografı ilk tasarlayanlardan biri ünlü Thomas Alva Edison dir. İlk müzik çalar kutusu. Günümüzde hala dinlenmektedir.

Plaklar üzerine tespit edilmiş olan esasları tekrarlamaya yarayan alet. Gramafon iki bölümden ibarettir: Plâk ve makine.

Plâk, gomalaka ve mumlu maddelerle (son yıllarda plâstik maddelerle) yapılan bir disktir.İki yüzünde helezon şeklinde oyuklar vardır. Bu oyuklar, girintili çıkıntılıdır, özel olarak yapılmış olan gramafon iğnesi, bu oyuklar arasında dolaşırken, meydana gelen titreşimler, plâğa alınan sesin tekrar duyulmasını sağlar.

Makine, plâğın devamlı olarak ve aynı hızda dönmesini sağlayan bir motor ile, sesi yansıtan bir bölümden ibarettir. Motor, zemberek ya da elektrikle çalıştırılabilir. Her iki şekilde de dakikada ortalama olarak 78 devir yapılır. Elektrikle çalışan gramafonlara pikap adı verilir.

İğne, plâk üzerinde dolandıkça, oyukların girinti ve çıkıntısına göre meydana gelen titreşimler, iğnenin bağlı bulunduğu diyagrama yansır, ses titreşimleri, diyagram ve ses kutusu yardımı ile büyütülerek aksettirilmiş olur.
Gramafon 1877 yılında Edison tarafından icat edilmiş olan fonografın geliştirilmiş şeklidir.

Plâk nasıl doldurulur?


Balmumundan yapılmış düz ve daire biçimli kalıplar, gramafona benzeyen bir makineye konur. Bu makine, balmumundan kalıbı, belli bir hızla döndürür. Kalıbın üzerine bir iğne konmuştur. Bu iğ ne bir diyaframa bağlıdır.
Makinenin karşısında yapılan bir konuşma ya da söylenen bir şarkı, havayı titreştirir, hava da diyagramda titreşimler meydana getirir. Bunun sonucu olarak, diyagrama bağlı olan iğnede de titreşmeler olur. iğne, titreşerek, dönmekte olan balmumu kalıbı üzerinde, titreşme durumuma göre inişli çıkışlı çizgiler çizer. Böylece, bir kalıp elde edilmiş olunur. Bu kalıptan nikel kalıplar çıkarılır. Sonra da bu nikel kalıptan, bildiğimiz gramafon plâkları çoğaltılır.
İlk müzik çalar kutusu. Günümüzde hala dinlenmektedir.

Son düzenleyen Safi; 5 Ekim 2016 20:49

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Ağustos 2013 / asla_asla_deme Mühendislik Bilimleri
4 Haziran 2013 / KisukE UraharA Mühendislik Bilimleri
31 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
11 Ekim 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular