Arama

Multi Touch Teknolojisi (Çoklu Dokunmatik)

Güncelleme: 15 Haziran 2010 Gösterim: 6.403 Cevap: 0
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
15 Haziran 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Multi-touch

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi




250px Multitouch screensvg
Çokludokunmatik ekran




Multi-touch(Çoklu-dokunmatik), Multi-touch ekrana aynı anda çoklu dokunma ile işlev yaptırılan bir teknolojidir.
İlk olarak "Microsoft Surface" projesi ile bu teknolojiyi çıkarmıştır. Microsoft Surface Projesi'ne 1982 yılında başlanmıştır. Multi-Touch alanında ilk araştırmalar Toronto Üniversitesi ve Bell Labaratuvarlarında yapılmıştır. İlk konzept Microsoft çalışanları Steven Bathiche ile Andrew D. Wilson tarafından oluşturulmuştur. 2001 yılı Ekim ayında bu kişiler öncülüğünde proje gurubu kurularak ilk konsept üzerinde çalışmalara başlanmıştır.
Projenin ilk tanıtımı 2003 yılında Microsoft Başkanı Bill Gates tarafından yapılmıştır. Daha sonra bu projede ki geliştirme ekibi sayısı artırılmıştır. İlk prototip IKEA firmasının ürettiği sehba ile geliştirilmiştir. 2005 yılına kadar 85 adet prototip geliştirilmiştir.
Surface'in 30 Mayıs 2007'de Steve Ballmer tarafından "All Things Digital" sloganı ile Kaliforniya Carlsbad'da yapılan bir konferans ile tanıtımı yapıldı. 2007 yılı sonlarında ilk olarak firma müşterileri için satışa sunuldu. Satış fiyatı 10.000 Dolar civarında olan Surface'e ilk talepler restoranlar ve oteller tarafından gelmiştir.


Apple ise Multitouch teknolojisini kullandığı ilk cihazı iPhone'u 2007 ocak ayında tanıtmış, 29 Haziran 2007 da piyasaya sürmüştür.
Multi-Touch teknolojisinin patenti Tayvan merkezli Elan Microelectronics şirketine aittir.


Multi-touch(Çoklu dokunmatik) destekli ilk cep telefonları. (Son çıkana göre);



Bu listeye Japonya, Tayvan, Kore gibi uzakdoğu ülkelerine ait GSM dışındaki şebekelerde çalışan cep telefonları eklenmemiştir.
"HTC Desire"
"HTC Legend"
"Google Nexus One"
"Motorola Droid"
"Motorola Milestone"
"LG KM900 Arena"
"HTC Hero"
"Meizu M8"
"Apple Iphone"

Türkiye de çok dokunmalı ekranlar üzerine bitakım çalışmalar yapılmaktadır.Letvision tarafından geliştirilen Sanayi bakanlığı ve KOSGEB tarafından desteklenen projeye Intel ve Microsoft da destek vermektedir. Proje ile ilgili detayları ve videoları Letvision - Multi Touch Solutions adresinden edinebilirsiniz.

Bir adet pc kamerası (webcam) ile kendi çoklu dokunmatik kontrol ekranınızı yapabilirsiniz.. Proje Yapımında İhtiyaç Duyacağınız Malzemeler : Sağlam ve saydam bir plaka (Cam yada pleksiglas), küçük ebatlarda bir koli, koli bandı, beyaz A4 boyutlarında bir kağıt, webcam, bilgisayar, cam yada pleksiglass plakayı içine yerleştirebileceğiniz bir çerçeve.
Detaylar ve video; Çok dokunuşlu pad (Multitouch pad) yapımı - Kendin Yap Projeler, Fikirler Arşivi
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:

Benzer Konular

19 Mart 2012 / NeutralizeR Sosyal Ağlar
4 Şubat 2014 / Efulim Sosyal Ağlar
7 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap