Arama

Önemli İcatlar - Higrometre

Güncelleme: 23 Haziran 2012 Gösterim: 3.643 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Higrometre
Sponsorlu Bağlantılar

Higrometre havadaki nemi ölçmek için kullanılan bir araçtır. En basit higrometreler, birisinin haznesi devamlı ıslak tutulan iki termometreden oluşurlar. Islak olan haznenin etrafındaki sıvının buharlaşması, o termometrenin devamlı daha düşük sıcaklık göstermesini sağlar. Ancak donma noktasının altındaki sıcaklıklarda bu sistem çalışmamaktadır, ıslak termometrenin haznesinin etrafında ince bir buz tabakası oluşur ve sıcaklığın doğru olarak gösterilmesini engeller. Bu gibi durumlarda kuru olan termometre daha yüksek sıcaklıklar gösterebilir.
Sıklıkla kullanılan bazı başka higrometre türleri de vardır. Bu araçlardan bazıları, gergin bir konumda duran insan ya da hayvan kılının gerginlik değişikliklerini ölçerek nemi belirlerler. Higrometrelerin pek çoğu, belli zaman aralıklarıyla ölçtükleri değerleri ölçekli kağıda basarlar.

Nem ölçümünde modern enstrümanlar kullanılmaya başlanmıştır. Elektronik olarak nem ölçmenin iki yolu vardır: Kapasitatif ve direnç yolları. Kapasitatif yolda iki metal plaka arasına giren suyun kapasitansı değiştirmesiyle nem ölçülür. Direnç yolunda ise polimer membranın emdiği suyun, geçirgenliği değiştirmesiyle nem ölçülür. Bu işlemlere ilave olarak sıcaklık da devamlı ölçülür, sıcaklık aletleri kalibre etmekte kullanılır.
Higrometreler saunalarda, seralarda ve endüstriyel alanlarda kullanılırlar. Meteorolojik çalışmalarda sapan ya da motorlu saykrometreler kullanılırlar.

Haar marka bir higrometre
Ad:  Haar-Hygrometer.jpg
Gösterim: 345
Boyut:  38.2 KB

Elektronik higrometre
Ad:  800px-Honeywell_device.jpg
Gösterim: 349
Boyut:  30.4 KB

Vikipedi


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Daniell Higrometresi
Sponsorlu Bağlantılar

İnce cam tüpten iki dirsek yapacak biçimde bükülmüş ve uçlarına, biri eterle dolu, birer cam baloncuk eklenmiş, havası boşaltılmış higrometre.

Nem ölçümü için boş baloncuğa sarılı kumaşa eter damlatılarak buharlaşmaya bırakılır. Bu sırada baloncuğun soğuması, içindeki eter buharlarını yoğunlaştırır ve tüpteki basıncı düşürür. Basınç düşüşü, eterle dolu öteki baloncukta eter buharlaşmasına yol açarak, bu baloncuğun soğumasına ve bir süre sonra dış yüzünde su buharının yoğunlaşmasına neden olur. Havadaki su buharının hangi derecedeki havayı doyuracağını gösteren bu sıcaklık derecesi, aygıtın içindeki termometreden okunur ve başlangıçtaki sıcaklık derecesinden de yararlanarak, her iki sıcaklık için havayı doyuran nem miktarları ya da bunların maksimum basınçları çizelgelerden okunarak oranlanıp bağıl nem bulunur.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
23 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Higrometre

Havanın nemini ölçmeye yarayan araç. Nemölçer de denir. Higrometrelerle genellikle bağıl nem ölçülür. Duyarlığı az olmakla beraber içinde bir insan saçı bulunan saçlı higrometre yaygın olarak kullanılır. Bu tür higrometrelerde bağılnem arttıkça içindeki saç uzar. Bu uzama mekanik bir biçimde büyütülerek gösterge üzerinde ibreyi saptırır. Bağıl nemi doğrudan doğruya ölçen higrometreler genellikle biri kuru, öbürü ıslak tutulan iki cam tüpten oluşur. Mutlak nemi ölçen kimyasal higrometrelerde (yoğunlamlı higrometre de denir) bir kaptaki su alttan boşaltılırken üstte meydana gelen boşluğa nem alıcı bir maddeyle doldurulmuş bir tüpten hava girer. Nem alıcı maddenin ağırlaşması, içeri çekilen havadaki nemi verir. Havanın nemini ölçen higrometrelerden başka, nem çeken bazı maddelerin elektrik direncindeki değişimleri ölçmeye yarayan elektrik higrometreleri de vardır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Ağustos 2013 / asla_asla_deme Mühendislik Bilimleri
4 Haziran 2013 / KisukE UraharA Mühendislik Bilimleri
31 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
10 Eylül 2012 / Efulim Mühendislik Bilimleri