Arama

Önemli İcatlar - Video Kayıt (Video)

Güncelleme: 20 Haziran 2011 Gösterim: 3.935 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Önemli İcatlar - Video Kayıt (Video)

Sponsorlu Bağlantılar
Video

Görüntü ve sesleri manyetik bir şerit üzerine kaydetme, bu görüntü ve sesleri televizyon alıcısına aktarma tekniği.

Televizyon görüntülerinin kaydedilmesi düşüncesini ilk kez 1920'lerin sonlarında John Logie Baird ortaya attı. Televizyonun da mucidi olan Baird, televizyon aygıtında sabit resimler halinde gözlenen resimleri, sıradan bir "78"lik plak üzerine kaydetmişti. Daha sonraları bu çabadan vazgeçildi ve televizyon görüntüleri normal sinema filmleri üzerine kaydedildi. Bu yöntem uzun bir süre en pratik yol olarak kaldı. Videobantlar ise 1960'larda ortaya çıktı. Günümüzde video kayıtlarının pek çoğu magnetik bant üzerine yapılmaktadır.

Televizyon görüntüsünün bütün ses ve renkleri magnetik banda elektronik sinyaller biçiminde kaydedilir ve bu sinyaller daha sonra gösterici aygıtça "okunarak" yeniden görüntü haline dönüştürülebilir {bak. SES Kaydi). Magnetik bant üzerine video kayıtlarının televizyon görüntülerinin tekrarlanabilmesini olanaklı kılması, örneğin spor karşılaşmasın-daki bir pozisyonun yeniden izlenebilmesi, bu tekniğin ilgiyle karşılanmasında etkili oldu. Ama video kayıt aygıtları ve göstericileri evlere ancak 1970'lerde girdi. Video kayıt aygıtı, ekran yerine bir teybi, yani bantlı bir kayıt aleti olan bir televizyon alıcısı olarak düşünülebilir.

Televizyonda bir program izlenirken farklı kanaldaki bir başka program video kayıt aygıtıyla banda alınabilir. Bant daha sonra geri sanlabilir ve program istendiği zaman izlenebilir. Video kayıt aygıtının zaman ayarından yararlanılarak, izleyici evde yokken gösterilen bir programın banda alınması sağlanabilir. İlk video kayıt aygıtları televizyon programlarının kayda alınıp tekrar seyredilmesinde kullanılırdı; ama bugün aygıt sahipleri daha çok piyasadaki hazır dolu bantları izlemeyi yeğlemektedir.

Çeşitli video şirketleri en son sinema filmlerini bantlara kaydedip, bu filmleri daha televizyon istasyonlarına satılmadan önce piyasaya sürmekte; izleyiciler de bunları televizyonda gösterime girmeden önce seyredebilmektedirler. Videolar bugün o kadar tutulur hale geldi ki, video "korsanlığı" olarak adlandırılan yeni bir suç ortaya çıktı. Bu, bir sinema filminin ya da videobandın, sahibine telif hakkı {bak. TelİF Hakki) ödemeden kopyalanması, çoğaltılması demektir. Bazı ticari video kayıtları, bu tür yasadışı çoğaltmaları önlemek için elektronik olarak korunmuştur. Videobantlar kaset biçiminde satılır.

Kasetlerin boyutu bir video kayıt sisteminden öbürüne farklılık gösterir. En yaygın kullanılan iki sistem, Matsushita şirketinin geliştirdiği VHS sistemi ile Sony şirketinin geliştirdiği Betamax sistemidir. Taşınabilir video kameraları ile kayıt aygıtlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş daha küçük boyutlu başka sistemler de vardır. Dört saate kadar olan kayıtlar için kullanılan kasetler her yerde bulunabilir; "yan hızda" kayıt yapabilen video kayıt aygıt-larında bu tür bir kasetle, sekiz saatlik televizyon kaydı yapılabilir ve izlenebilir. Videodiskler, plastikten ya da alüminyumdan yapılmış daire biçimli levhalardır. Magnetik bantlardan başlıca farkı, üzerindeki kayıtların silinememesi ya da bir kaydın üzerine yeni bir kaydın yapılamamasıdır.

Diskin yüzeyi çok küçük, milyonlarca çukurla kaplıdır. Ses ve görüntü kodlarını taşıyan bu çukurluklar bilgisayarla üretilmiştir. Bu kodlar göstericinin elektronik donanımınca tekrar çözülür ve taşıdıktan mesaj ses ve görüntü olarak televizyon ekranına aktarılır. Gramofon plaklarından farklı olarak video-disklerin üzerinde sarmal oluklar bulunmaz. Diskin yüzeyinde bulunan ve mesajı taşıyan çukurluklar koruyucu bir plastik kılıfla kaplanmıştır. Ayrıca bir videodisk uzunçalar plaktan (LP) çok daha hızlı (saniyede 30 kez) döner. Diskin yüzeyindeki bilgi genellikle bir laser demetiyle "okunur". Okumanın, gramofonlarda olduğu gibi, bir iğnenin yardımıyla yapıldığı bazı videodiskler de vardır. Videodisklere evlerdeki aygıtlarla kayıt yapılamaz.

Videodiskler magnetik bantlardan çok daha uzun ömürlüdür. Bir videobant yaklaşık 100 gösterimden sonra yıpranmaya başlar, çünkü yüzeyindeki oksit katmanı yavaş yavaş dökülür. Oysa bir disk, özellikle de laser ışınıyla okunanları binlerce kez kullanılsa bile herhangi bir yıpranmaya uğramaz. Videodiskler sabit görüntülerin gösteriminde çok kullanışlıdır. Bir bant programında belli bir bölümü bulmak için bütün bandı taramak zorundasmızdır; ama, bir diskte laser demeti ya da iğne istediğiniz bölümü bir anda bulup gösterebilir. Demek ki disk ideal bir "bilgi deposu" görevi görebilir ve burada saklanan bilgiye kolayca erişilebilir. Videodisklere kaydedilen kitaplar ve eski filmler binlerce yıl dayanabilir.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & kaynak

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VİDEOKASET

Sponsorlu Bağlantılar
vhsoldu

Televizyon programlarının kaydedilmesini, istenildiğinde yeniden gösterilmesini sağlayan ve içinde videobant bulunan kaset.

Videoteyplerle birlikte kullanılır. İlk zamanlar büyük "kartuş kaset"ler yaygındı. Günümüzde boyutları daha da küçültülmüştür. Normal teyp kasetlerinden farklı olarak videokasetlerin bantı daha enlidir ve ancak tek taraflı çalınabildiği gibi çift taraflı çalınanları da vardır. Sistemine göre değişik boyutlarda ve bant uzunluğunda olan videokasetler içinde Türkiye'de en çok Betamax sistemli olanlar (L370, 1,5 saat; L-500, 2 saat; L-750, 3 saat) kullanılmaktadır. Videokasetlere en çok 20 kez silinip 20 kez kayıt yapılabilir. Bundan sonraki kayıtlarda kalite düşer. Ancak silinmeden kullanılması hâlinde videokasetteki bir program 500 kez görüntü bozulmadan izlenebilir.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Haziran 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VİDEOPLAK

Televizyon alıcısında görüntü ve ses oluşturmak üzere hazırlanmış plak.

Özel bir pikapla birlikte kullanılır. Videoplaklar, optik okuma sistemiyle çalışır. Fenol plastikten yapılıp presle biçimlendirilen videoplak, çok ince bir metal tabakayla kaplanır. Televizyon sinyalleri, üzerine düşürülen bir lazer demeti aracılığıyla metali yakarak dairesel ya da spiral biçimde oyuklar hâlinde plağa geçirilir. Plak çalınırken bu izler yeniden lazer demetince taranır ve demetin farklı yansımalarıyla oluşan ışık dalgaları bir fotodiyot aracılığıyla başlangıçtaki televizyon sinyallerine uygun elektrik gerilimlerine dönüştürülerek televizyon alıcısına aktarılır.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Haziran 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VİDEOTEYP (VİDEO)

Eğitim amacıyla ya da evlerde kullanılan, video kamerayla çekilmiş filmleri ya da videobant üzerine kaydedilmiş resim ve sesleri bir televizyon alıcısında göstermeye ve bir televizyon alıcısından televizyon programlarını kaydedip bunu alıcıda yeniden göstermeye yarayan, manyetik bantla çalışan bir tür teyp. Kısaca video da denir.

Normal teypte frekans sınırı 20 kilohertz, videoteypte ise yaklaşık olarak 5 megahertz kadardır. Normal teypte kayıt, bant boyunca uzunlamasına olup saniyede 6 cm.'lik bant geçiş hızı gerektirir. Bu nedenle bant tüketimi yüksektir. Videoteypte 1/2 inç (= 12,7 mm.) eninde bant kullanılır ve banttan daha ekonomik biçimde yararlanmak için resimler uzunlamasına değil, verevine kaydedilir. Ses ve senkron ya da kontrol sinyalleri de normal teypteki gibi uzunlamasına, ancak bantın kenarına kaydedilir. Videoteypte saniyede 25 devirle dönen iki video kafa vardır. Bunlar televizyon standardına (saniyede 25 resim) uygun olarak her dönüşte iki yarım resim (yani saniyede 50 yarım resim) kaydeder ya da okur.

Kafa ve bant birbirlerine sürtünerek farklı hızlarla ama aynı yönde hareket ederler. Video sinyallerinin kayıt hızı, bağıl hıza, yani kafa hızıyla (5-8 m/s) bantın geçiş hızı (yaklaşık 2 cm/s) arasındaki farka eşittir. Ses sinyallerinin kayıt hızıysa, bant hızına denktir. Bundan dolayı sesin kalitesi sınırlıdır. Avrupa video sistemleri (örneğin VCR, video 2.000) ile Japon sistemlerinde (örneğin Betamax, VHS) verev kayıt, ortak bir özelliktir. Ancak kayıt ve bant hızları ya da bantın videoteyp içinde geçiş biçimleri farklıdır (örneğin VCR sisteminde bant, videoteyp içinden "omega" harfi biçiminde, VHS sistemindeyse "m" harfi biçiminde geçer). Bu nedenlerle bir sistemin videokaseti, bir başka sistemin videoteypiyle kullanılamaz. Bu konuda video yapımcıları arasında ortak bir sisteme geçilmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır.

Televizyon stüdyolarında teknik bakımdan daha karmaşık aygıtlar kullanılır. Bu aygıtlarda dört video kafa vardır ve geçiş hızı 38 cm/s olan 2 inç genişliğinde bir bant kullanılır. Videoteypler son yıllarda yaygınlaşan elektronik araçlardır. Kısa sürede yeni ve gelişmiş modeller piyasaya sürülmüştür. Örneğin Sony'nin SLC-5, SLC-6 gibi zaman ayarı olmayan modelleri, yerini uzaktan kumandalı, 14 gün zaman ayarlı ve bu süre içinde 4 ayrı televizyon programını otomatik olarak kaydedip gerektiğinde kasetini de değiştiren SLC-7 modeline bırakırken, bunu 28 gün ve 12 program kapasiteli SLC-9 modeli izlemiştir. Türkiye'de Betamax sistemiyle çalışan videoteypler (Sony, Sanyo, Wega, Fisher) çoğunlukta olup VHS sistemiyle çalışanlar da (Akai, JVC, Hitachi, Saba) sayıca artmaktadır.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

6 Eylül 2006 / kompetankedi Bilgisayar