Arama

Elektronik Nedir? Elektronik Hakkında

Güncelleme: 11 Kasım 2017 Gösterim: 12.295 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Elektronik
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Elektronik, elektrik akımını geçiren, iletken, yarı iletken, üstün iletken, direnç, kondansatör, indüktans, vakum tüpleri ve nano ölçekli yapılarla imal edilen elemanların ve bu elemanların montajıyla meydana gelen cihazların geliştirilmesiyle ilgilenen mühendislik dalıdır.
Gündelik hayatta kullanılan sayısız cihazlar elektronik elamanlar kullanılarak imal edilirler. Neredeyse her endüstriyel ürünün içinde bir elektronik cihaz vardır.

Elektroniğin Dalları
  • Haberleşme Elektroniği
  • Otomasyon Elektroniği
  • Sayısal Elektronik
  • Analog Elektronik
Analog ve Dijital elektronik olmak üzere ikiye ayrılır.
Elektroniğin çalışma alanını, elektronların (ya da diğer yük taşıyıcılarının) akış hareketlerini kontrol etmek yoluyla çalışan sistemlerin incelenmesi ve kullanılması oluşturur. Termiyonik valfler (vakum tüpleri) ve yarıiletkenler bu tür sistemlere örnektir. Pratik hayatta karşılaşılan problemlerin çözülmesinde elektronik devrelerin tasarım ve üretimi, elektronik mühendisliğinde ve bilgisayar mühendisliği biliminin donanım tasarımı alanında aynı derecede öneme sahip bir olgudur. Tüm elektronik uygulamaları gücün ya da mesajın (bilginin) uygun aracılarla aktarılması prensibi ile çalışır. Ancak elektronik alanında çoğunlukla veri aktarımı söz konusudur.
Yarıiletken cihazların üretilmesi ve tasarlanması ile bu yolla üretilen teknolojiler çoğunlukla Kimya biliminin bir alt çalışma alanı olarak kabul edilir.

ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
1 Ağustos 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Elektronik

Elektriğin boşlukta, gazlar ya da yarı iletkenler içinde iletilmesine dayanan araçların incelenmesi, tasarımı ve kullanımı. Modern elektronik esas olarak yarı iletkenlerle ilgilenir. Diyot lamba gibi, havası boşaltılmış ya da bir gazla doldurulmuş araçlar, birkaç özel kullanım alanı dışında artık tarihe karışmıştır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Kasım 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Kumaş Üzerine Entegre Elektronik Devreler Üretildi!


Kumaş üzerine baskıyla, yıkanabilen, esneyebilen ve soluyabilen özellikte elektronik devreler üretildi. Cambridge Üniversitesi'nden bilim adamları, karbonun iki boyutlu bir biçimi olan grafeni kumaş üzerine baskı yaparak, giyilebilir ve yıkanmaya dayanıklı elektronik devreler elde etmeyi başardı. Yeni tekstil elektronik devreler, kağıt üzerine baskıda kullanılan düşük maliyetli mürekkep püskürtme yöntemi kullanılarak kumaşa basıldı. Bunun için grafen, başka bazı maddeler eklenerek sıvı bileşke haline getirildi.

Basılı elektronikte kullanmak amacıyla daha önceki çalışmalarda üretilen sıvı grafen mürekkeplerden ilham alan araştırmacılar, polyester kumaşa basabilmek için kaynama sıcaklığı düşük nitelikte olan mürekkepler elde etti. Ayrıca devrelerin kararlılığını artırmak üzere kumaş sağlamlığı da buna paralel artırıldı. İlgili işlem araştırmacılara, kumaşın üzerine yalnızca tek devreli transistörler değil, tüm unsurları birbiriyle bağlantılı bütünleşik elektronik devreler basma olanağı verdi.

Söz konusu buluşun giyilebilir teknolojide çığır açacağı tahmin ediliyor. Bugüne kadar üretilen giyilebilir elektronik cihazların çoğu plastik, kauçuk veya tekstil üzerine monte edilen katı elektronik devrelerle oluşuyordu. Söz konusu cihazlar genelde insan derisiyle uyumlu olmuyor, yıkandığında tahrip oluyor ve soluyabilen bir malzemeden yapılmadığından giyildiğinde sıkıntı veriyordu.

Araştırmayı yöneten Cambridge Grafen Merkezi'nden Dr. Felice Torrisi, konuyla ilgili makalesinde, basılabilir elektronikte kullanılan mürekkeplerin zehirli çözücü maddeler içerdiğinden insan derisiyle ve çevreyle temas etmesinin sakıncalı olduğunu vurgulayarak, kullanılan mürekkebin ucuz, güvenilir ve çevre dostu olduğunu belirtti. Bu bağlamda ilgili buluşun sağlıktan enerjiye, askeri malzemelerden modaya kadar yaygın bir kullanım alanına sahip olabileceği belirtildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Communications (10 Kasım 2017)

Benzer Konular

8 Mart 2012 / merevnur Soru-Cevap
21 Mart 2010 / Misafir X-Sözlük
20 Aralık 2010 / Misafir Taslak Konular
4 Ağustos 2011 / Misafir Taslak Konular