Arama

Kirchhoff Kanunları

Güncelleme: 18 Şubat 2018 Gösterim: 8.898 Cevap: 2
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
7 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Kirchhoff Kanunları
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Devre analizinde kullanılan Kirchhoff kanunları veya yasaları; Kirchoff Akım Kanunu (KAK, KCL) ve Kirchhoff Voltaj Kanunu (KVK, KVL) olmak üzere iki tanedir.

Kirchhoff Akım Kanunu (KCL); bir düğüme giren akımların toplamı, çıkan akımların toplamına eşittir. Ya da bir düğüme giren ve çıkan akımların toplamı sıfırdır şeklinde ifade edilir.

KCL i2 + i3 = i1 + i4

Zamanda yük yoğunluk değişimi, net pozitif veya negatif bir yükün birikimi anlamındadır ve elektrostatik kuvvetin mukavemetinden dolayı sıcaklığın hiçbir kıymeti yoktur. İtici güçler yükün dağılmasına sebep olur.

Daha teknik anlamda Kirşof akım kanunu, Maxwell'in Ampère kanununun diverjansı ve Gauss kanununun birleştirilmesiyle şu eşitlikler elde edilir:

b9481ad615583262ab92d3bf2c2c949c Bu basit bir yük korunumu denklemidir.

Kirchhoff Voltaj Kanunu (KVL); kapalı bir göz (çevre, loop) içerisindeki toplam gerilim düşümü sıfırdır. Ya da kapalı bir çevrede harcanan gerilimlerin toplamı, sağlanan gerilimlerin toplamına eşittir.
KVL v1 + v2 + v3 + v4 = 0
Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Haziran 2013 09:06 Sebep: İç başlık düzenlendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
19 Haziran 2013       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kirchhoff Yasaları
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

"Bir elektrik devresindeki herhangi bir noktada birleşen akımların cebirsel toplamı sıfırdır" ve "kapalı bir elektrik devresinde, devrenin her bir kolundaki akım ve dirençlerin çarpımlarının cebirsel toplamı, devrenin elektromotor kuvvetine eşittir" biçiminde ifade edilen yasalar.
In science we trust.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Şubat 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Kirchoff Kanunları!

  • Kirchoff Akımlar Kanunu:

    Devredeki bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı o düğüm noktasından giden akımların toplamına eşittir şeklinde ifade edilen yasa. Elektrik yükü korunumludur, birdenbire ortaya çıkmaz veya yok olmaz. Bir noktada birikip çoğalamaz ya da seyrelip azalamaz. Kirchoff akımlar ya da düğümler kanununun akımlar cinsinden ifadesi i=i1+i2+İ3 şeklinde yazılabilir. Akım yönleri rastgele seçilebilir. Rastgele seçilen akımların bazıları gerçekte olması gereken yönün tersi yönde seçilmiş ise problem çözüldüğünde sadece akımın işareti eksi çıkar. Bu, akımın büyüklüğü doğru ama yönü seçilen yönün tersinedir anlamını taşır.
  • Kirchoff Gerilimler Kanunu:

    Bu kanun, kapalı bir elektrik devresindeki pil, üreteç gibi enerji kaynaklarının gerilimleri toplamının, bu devredeki dirençler, motorlar vb. üzerinde oluşan gerilim düşmeleri toplamına eşit olduğunu ifade eder. Kısaca kapalı bir devre boyunca potansiyel farkların cebirsel toplamı sıfırdır, anlamına gelir. İlgili yasa, enerjinin korunumu ilkesine dayanır. Enerji kaynaklarının akımı taşıyan yüklü parçacıklara aktardığı enerjilerin toplamı, bu parçacıklar tarafından harcanan enerjilerin toplamına eşittir. Başka bir ifadeyle üreteçlerin ürettiği enerjilerin toplamı, tüketicilerin ( direnç, motor vb.) tükettiği enerjilerin toplamına eşittir. Kapalı devre için yazılan gerilimler kanunu denklemi +V1+V2=i.R1+i.R2+i.R3 biçiminde bir eşitlikle ifade edilir.
    Üreteçler ters bağlı olursa, yani kabul edilen akım yönüne ters yönde akım üretirse gerilim değerinin negatif (-) olacağı açıktır. Çünkü böyle bir durumda üretici değil tüketici gibi davranır.
Kirchoff Kanunları'ndan yararlanarak bir elektrik devresindeki akımları içeren yeterli sayıda düğüm ve kapalı devre denklemleri yazılabilir. Bilinmeyen sayısı kadar denklem yazılıp bu denklemler çözülerek akım, gerilim ve direnç değerleri bulunabilir. Kirchoff Kanunları basite indirgenemeyen devre çözümlerinde tercih edilir.

Benzer Konular

9 Haziran 2012 / Daisy-BT Hukuk
21 Ekim 2018 / Misafir Bilim ww
8 Ekim 2012 / LiSeLi Kimya
21 Ağustos 2017 / perlina Felsefe
9 Mayıs 2012 / Misafir Hukuk