Arama

Robot Teknolojisi - Sayfa 2

Güncelleme: 23 Aralık 2015 Gösterim: 55.314 Cevap: 29
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ağustos 2012       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı
İnsansız Savunma Sistemleri Fuarı

Sponsorlu Bağlantılar
Vegas’ta Amerika’nın en büyük insansız sistemler fuarında savunma endüstrisi sivil yüzünü gösterse de savaş robotları yoğunluktaydı.Uluslararası İnsansız Araç Sistemleri Organizasyonu’nun, Kuzey Amerika’da her yıl düzenlemekte olduğu Las Vegas şovu yapıldı. Ülkenin insansız robot donanımları üzerine hem sivil hem de ordu açısından en büyüğü olan fuar 7 Ağustos da açıldı ve robotlar hafta boyunca Mandalay Bay Kongre Merkezi'nde gösterildi.

Bu yıl ki fuar, gösteride yer alan çoğu robot sistemi üreticisi için sert bir zemin üzerine kurulsa da her zaman ki gibi etkileyici teknolojiler göz önüne çıktı. Birçok üretici, yürüttükleri araştırmaların çoğunluğunu dünya çapındaki hükümetler adına yapıyor; bu ülkelerin ABD gibi ordu harcamalarında kesintilere gittiklerini ve yeni teknolojilerin kazanımında yavaşlama politikalarına seçtiklerini düşününce, sert zemin demekle neyi kastettiğimizi anlamışsınızdır.

Kısıtlamalarla yüzleşince çağın getirdiği bir eksi olarak bazı kapılar kapansa da, kongreler ve meclisler sayesinde genellikle başka bir pencere açıp durumu kurtarmak mümkün. Buna örnek vermek gerekirse, 2015 yılı itibariyle, Amerikan Ulusal Havacılık Dairesi’nin insansız sistemlere zorunlu olarak entegre olacağı duyuruldu. Bu tarih itibariyle yapılacak olan yeniliklerle sayısız insansız hava sistemleri üreticisi, teknolojilerini sivil gökyüzüne taşımayı umut ediyor. Aynı süreç içinde, İnsansız yer araçları üreten firmalar ise uzantılarını Telepresence, güvenlik sistemleri, altyapı denetimleri ve kargo lojistiği gibi alanlarda üretim yapmak için çeviriyor olacak ve birçok alanda insansız teknolojiler yaygınlaşmaya başlayacak.

Kaynak : Popular Science (14 Ağustos 2012)

Son düzenleyen nötrino; 23 Aralık 2015 11:34
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ağustos 2012       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı
Köpek Balığı Takibi için Sörfçü Robotlar

Sponsorlu Bağlantılar
Deniz bilimciler, ABD'nin California sahilleri açıklarındaki beyaz köpek balıklarının hareketini izlemek için sörfçü robotlar kullanıyor.Yaygın bir biçimde kullanılan elektronik fişleme programına yapılan son eklenti ise mobil verici ile veri iletimini içeriyor.Köpek balığı hayranları, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlarda kullanılabilen ücretsiz apps uygulamaları vasıtasıyla bu canlıların hareketini izleyebilecek.Araştırmacılar, 12 yıldır toplanan verileri, pervane yoluyla kendi başına hareket edebilen sörfçü robotlar aracılığıyla ayrıntılandırmayı hedefliyor.Stanford Üniversitesi'nden proje lideri Profesör Barbara Block, San Francisco sahillerini "mavi Serengeti" diye adlandırarak Afrika'da hayvanların göç yolu olarak bilinen Serengeti bölgesi ile kıyaslıyor.Block'un bu projesi, deniz kuşları ve kaplumbağa gibi canlılarda kullanılan elektronik fişler yoluyla Pasifik Okyanusu'ndaki avcı hayvanların izlenmesini amaçlayan 10 yıllık projenin devamı olarak görülüyor.

Araştırma, bu bölge sularının mevsime ve deniz ısısına bağlı olarak farklı zamanlarda farklı canlıların ziyaretine uğradığı ve birçoğunun Meksika ile Kanada arasında göç ettiğini ortaya koydu.Profesör Block, beyaz köpek balıklarında "inanılmaz bir yuvaya dönüş yeteneği"nin olduğunu, fakat davranışlarını daha iyi gözleyebilmek için "hareket halinde bir gözlemevi" ihtiyacının belirdiğini ifade ediyor.

Sörfçü Robotlar

Bu hareketli gözlemevi ihtiyacına ise Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren Liquid Robotics adlı şirketin geliştirdiği "çevre dostu" insansız teknolojinin ürünü robotlar cevap vermiş.Bu robotlar, 7 metre derine dalabilen bir planör ve sörften oluşuyor.Robotun suda hareketi, planördeki özel kanat sisteminin dalga enerjisini itme kuvvetine dönüştürmesi sayesinde sağlanıyor.Robottaki alıcı cihazı ise köpekbalığındaki elektronik fişten gelen ses sinyallerini topluyor.Sörf üzerinde bulunan bir uydu vasıtasıyla araştırmacılar köpekbalığının bulunduğu noktayı tesbit edebiliyor.

''Cebinizdeki Köpek Balığı''

Araştırmacılar laboratuarda topladıkları sonuçları analiz etmekle kalmayıp kamuoyuyla paylaşıyor.Stanford Üniversitesi'ne bağlı araştırmacılar, elde edilen bilgileri, bilimsel bilgiye sahip olmayanlar için anlaşılabilir kılan bir yöntem geliştirdiler.Shark Net adı verilen bu apps uygulaması ile bu programı kullananlar köpek balıklarının hareketlerini anında ve görüntü eşliğinde izleyebiliyor.Bu uygulamayı "cebinizdeki köpek balığı" olarak yorumlayan Profesör Block, Kuzey Amerika'nın Batı kıyılarındaki doğal hayatın korunması için bu alanda farkındalık oluşturmanın önemli olduğunu vurguluyor.

Kaynak : BBC (20 Ağustos 2012,15:08)

Son düzenleyen nötrino; 23 Aralık 2015 11:42
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Eylül 2012       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı
Harvey Zirai Robotu (Zirai Teknoloji)

Harvey zirai robotu olarak da bilinen hasat aracı HV-100, Massachuttes'te kurulmuş firmadaki otomatik zirai araçları içindeki en yeni ürünü.Harvey, saksıdaki ağaçları ve çalılıkları seraya taşımaya başlayacak. Bunlar, kışta sıkıca birarada destelenir, yazda geniş aralıklarla dizilir ve büyüdükçe tekrar düzenlenirler. Bir serada yüzlerce hatta binlerce saksı olabileceğini belirten Greg Timboll, zirai teknolojinin ticari gelişiminden sorumlu olan seralarda, her saksının en az beş kere taşınması gerektiğini ve taşıma başı işçilik masrafının iki cent olduğunu belirtiyor. Bu yüzden, robot kullanımı için bir fırsat doğdu.

Akü ile çalışan bu robot, 40 kg ve yaklaşık 10 kg'lık saksıları kaldırması için kıskaçları bulunuyor. Kazaları önlemek için çitle çevrilmek zorunda kalınan diğer endüstri robotlarının yanı sıra, güvenli çalışması için dizayn edilen bu makine ayrıca her hava şartında, gündüz ve gece çok rahat çalışabilir.Robotun kalitesini yükseltmek için gerekenler araştırılıyor. Bu sayede bu makineler sprey yapabilir, kesip budayabilir ve depo mallarını taşıyabilir hale geldi.

Kaynak : Technovelgy
Son düzenleyen nötrino; 23 Aralık 2015 11:48
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ekim 2012       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı
Winbot ile Pencere Temizliği de Robotlara Emanet

Winbot, Ecovacs şirketi tarafından üretilen oldukça gösterişli bir pencere temizleme robotu.Winbot, iki parçalı bir temizleme robotu. Bu robot, pencere camının iki tarafına da yapışık kalmak için mıknatıs kullanıyor. Sonra zigzag çizerek, temizlik deterjanları karışımlarını ve üç ayrı mikrofiber bez kullanarak camı silmeye başlıyor. Buna rağmen 25 mm kalınlığa kadar camla başa çıkabilen Windro'dan farklı olarak bu robot, sadece 12 mm (0,4 inchten kalın olmayan) camda işlev görebiliyor. Manyetik çekimi, kulbu gösterge lambası herşeyin en uygun düzeyde olduğunu gösterdiği zamana kadar çevirerek kontrol edebilirsiniz.Arthur C.Clarke, pencere temizleme robotlarını 1972'de Rama ile olan roman buluşmasında açıklamıştı.

Kaynak : Technovelgy
Son düzenleyen nötrino; 23 Aralık 2015 11:47
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Ekim 2012       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı
Iztech RoboLeague 2012

Iztech RoboLeague, İYTE IEEE Öğrenci Kolu’nun düzenlediği uluslararası bir robot yarışmasıdır. Alışagelinmiş robot yarışmalarını bir adım ileriye götürmek için büyük ödüller ile rekabet ortamı oluşturup, yarışmacıların organizasyon bünyesinde üretkenliklerini konuşturarak kendi robotlarını geliştirmelerini sağlamak temel hedeftir.

Iztech RoboLeague (IRL), İYTE IEEE Öğrenci Kolu’nun İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün kuruluşunun 20. yılında ilk olarak gerçekleştireceği ve geleneksel olarak her yıl düzenlenmesi planlanan bir etkinlik olarak düşünülmüştür. Bu etkinlik, robot teknolojilerinin sergilendiği, birbirleriyle mücadele etme atmosferi bulduğu ve aynı zamanda Türkiye’nin her kesiminden öğrencileri ve teknoloji sektörünü bir araya getiren bir organizasyon olması amacıyla planlanmıştır.

İzmir gibi bir büyük şehirde daha önce gerçekleştirilmemiş olan bu etkinliği geri kalan diğer organizasyonlardan farklı kılan noktası ise yetenekli ve bilgili insanları birinci dereceden ortaya çıkarmak ve de sektörün ihtiyacı olan donanımlı işgücü ile tanışması hedefini gütmesidir. Bu hedefine ise robot yarışmalarına yeni bir soluk olması beklenen Tasarla-Yap-Yapıştır konseptini getirerek ulaşmak istemektedir. Iztech RoboLeague’ın, 19-20 Ekim 2012 tarihlerinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsü içinde bulunan MBG binası ve Prof. Dr. Erdal Saygın Amfisi’nde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.Daha fazla bilgi için => IZTECH


Kaynak : Bilim org (16 Eylül 2012)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Ekim 2012       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı
Kendi Kendini Toplayan Yatak

İyi bir uyku çektikten sonra dağılan yatağını toplamayı sevmeyen veya üşenenler için geliştirilmiş bu yatak sizi büyük bir dertten kurtarıyor.Ortalama bir insan ömrünün 20 yılını uyuyarak geçirmektedir. Bu süre zarfında yatak içerisinde sağa veya sola döner, hatta uyurken yorgan ve yastıkla kavga ederiz. Sabah kalktığımızda ise bu dağınıklığı toplamak zorundayız ve bunu yaklaşık olarak 21.000 kez yaparız. Bu iş hem zaman hem de güç kaybıdır. Bu sorunu çözmek için geliştirilmiş bu yatak, sabah kalktığızda sizin için kendi kendini topluyor.

Yatakta, sağında ve solunda birer adet robot kol, ağırlık sensörü ve yastık düzeltici aparat bulunuyor. Siz sabah yataktan kalktığınızda ağırlık sensörü bu farkı algılıyor ve üç saniye sonra robot kollara yatağı düzeltmesi gerektiğini söylüyor. Öncelikle yastıklar düzeltilip yukarı kaldırılıyor. Daha sonra yatağın sağında ve solunda bulunan iki adet robot kol yorganın birer ucundan tutup yastıkların altına kadar çekip düzeltiyor. Bu işlem bittikten sonra yastıklar, yorganın üzerine bırakılıyor ve yatak toplanmış oluyor.Bütün bu işlemler bir dakikanın altında bir sürede gerçekleştiriliyor.


Kaynak : POPSCI (19 Ekim 2012,10:58)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Kasım 2012       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı
İp Üzerinde Yürüyebilen Robot ve Geleceğin Dijital Yaşamı

İp üzerinde hiç düşmeden yürüyebilir misiniz? Dilimizde cambazlık olarak geçen ve uzun bir eğitim sonucunda kazanılan bu yetenek artık robotlarda var. İnsanın müthiş bir denge ve dikkat gösterisi olan ip üzerinde yürümek, robot gelişiminin önemli adımlarından biri. Denge merkezi sorunları yaşayan robotların günümüzdeki yürüme yetilerine kavuşmaları bile ancak 30 yıllık çalışmanın ürünüydü.Japon bilim adamları şimdi de ip üstünde yürüyebilen küçük insansı robot yaptı. Tightrope adı verilen robot, kollarını bacaklarını kullanarak dengede durmayı başarıyor. Ancak robot bu dengeyi kendisi sağlamıyor. Denge robotun uzaktan kumandasını kullanan araştırmacıların mahareti...


Kaynak : CNN (24 Ekim 2012)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Kasım 2012       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı
Bilim Adamları Yumuşak Maddeden Robot Üretti

Bilim adamları, su geçirmeyen deri ve vantuz kullanarak ahtapota benzeyen dünyanın ilk tamamen yumuşak maddeden üretilmiş robotunu geliştirdi. "New Scientist" bilim dergisinde yer alan makaleye göre, ilk prototipi halihazırda Londra'daki Bilim Müzesi'nde sergilenen robotun, hareket kabiliyetinin artmasını sağlayan silikondan yapılmış 8 dokunacı var. Bu dokunaçlardan ikisine nesneleri bulup kavrayabilmeleri için yapay kas, motor ve sensörler yerleştirilmiş.İçlerine yerleştirilen biçim hafızalı alışımlardan yapılmış yay benzeri yapılar sayesinde robot ahtapotun dokunaçları, sıcaklıktaki değişikliklere bağlı olarak uzayıp geri çekilebiliyor ve her yöne dönebiliyor.

İtalya'daki Sant'Anna Modern Araştırmalar Okulu'ndan Cecilia Laschi ve ekibi, robotun hareketlerini kontrol etmek için ahtapotların merkezi sinir sistemini taklit eden bir sistem oluşturdu.Laschi, dokunaçların hareketi için ise ayrıca bir kontrol sistemi oluşturduklarını söyledi.Merkezi kontrol sistemi, herhangi bir nesneyi tanımlandığında dokunaçlara uyarı göndererek harekete geçiriyor ve robotun yakına gelen nesneyi kavramasını sağlıyor.


İngiltere'nin Brunei Üniversitesi'nden Richard Bonser ve ekibi ise elektronikleri deniz suyundan koruyacak deriyi geliştirdi.Sağlam ve esnek olması nedeniyle naylon kumaştan yapılan robotun dış yüzeyi, su geçirmemesi için silikon kauçukla kaplandı.Robotun, denizaltında yapılacak arama kurtarma çalışmalarında ve tıp alanında kullanılacağı belirtildi.Robotun bazı ameliyatlarda cerrahlara yardımcı olması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Kaynak : CNN / New Scientist (2 Kasım 2012,11:27)
Son düzenleyen nötrino; 23 Aralık 2015 11:45
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Şubat 2013       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı
Uçan Robotlar

Uçan robotlar kullanıcı kontrolünde askeri ve polisiye olaylara destek sağlamak için göreve hazır.Bu cihazlar belirli bir alanda yaklaşık olarak 310 metreye kadar yükselip pencereden veya binanın çeşitli boşluklarından içeri girerek casusluk amaçlı bilgiler toplama özelliğine sahip.Robotun güzel tarafı kablosuz ağ bağlantıları ile kontrol edilmesine rağmen düşmanlar tarafından sinyallerinin karıştırılamıyor özellikte olmasıdır.

Ayrıca, hiç de yabana atılmayacak HD kalitesinde görüntü elde edebilme alt yapısına da sahipler. ChpyWorks firması tarafından EASE ve PARC sistemleri kullanılarak geliştirilen uçan robotlar, akıllı bilgisayar özelliğine sahip tabletler ile de kontrol edilmekte.Suçluların bulunduğu binalarda keşif gözlemi yapmak düşüncesi ile askeri ve polisiye amaçlar ile kullanılan bu robotların aynı zamanda çeşitli felaketlere maruz kalmış bölgeler, binalar ve enkazlar için de kullanılabileceği belirtilmekte.


Kaynak: CNET (04 Aralık 2012,03:30)
Son düzenleyen nötrino; 23 Aralık 2015 11:44
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
7 Haziran 2013       Mesaj #20
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
"Gerçek" Beyne Sahip Robotlar

Pentagon tarafından finanse edilen ekibin, insan beyni fonksiyonlarına ve fiziksel zekaya sahip, kendi başına düşünüp hareket edebilen bir makine icat ettiği duyuruldu. Yapay zeka uzmanlarınca "Katil Robotlar" olarak nitelendirilen bu makinelerin üretilmesini önlemek için Dünya'nın pek çok yerinde kampanyalar başlatıldı.

4ccf3498 5f15 4c02 b9c9 d532c20b40e0

Robotik teknolojisi üzerine çalışan bilim adamları akıl almaz bir projeye imza attılar. Pentagon tarafından finanse edilen ekip, insan beyni fonksiyonlarına sahip, kendi başına düşünüp hareket edebilen bir makine icat etti. Makine, fiziksel zekaya sahip, insanlar tarafından programlanmış eylemlerden bağımsız olarak, özerk, hareket edebilen ilk robot.

110413brain

Eşi benzeri olmayan bu cihaz, birbirine bağlanmış nano ölçekli milyarlarca kablonun birleşimi ile insan beynine benzer bir yapıya sahip. Her bağlantı sentetik bir sinaps görevi görüyor. Sinapslar, sinir hücrelerinin diğer hücrelere mesaj iletmesine olanak tanıyan özelleşmiş bağlantı noktalarıdır. Yapısı çok karmaşık olduğu için yapay zeka projelerinde birebir kopyalamak şimdiye kadar mümkün olmamıştı. Hafızada tutma yeteneğine sahip olarak geliştirilen bu teknolojinin orduda kullanılması durumunda, insan kontrolü olmaksızın, bölgeyi zamanla tanıyan insansız hava araçları üretmek mümkün olacak.


brain cells

Pentagon’dan teknolojinin silah sistemlerinde kullanılacağına dair henüz bir açıklama gelmedi ancak DARPA’nın çalışmaları göz önüne alınınca bunu tahmin etmek çok güç değil.

Proje aşamasının tamamlandığının duyurulmasıyla birlikte sivil toplum kuruluşları da harekete geçti. Bazı kaynaklar, bu robotların katil robotlar olarak değil, tam aksine barışçı robotlar olarak algılaması gerektiğini, bu sayede savaş alanlarında canlı askerler yerine robot askerlerin görev yapacağını duyururken; geniş kitlelerce “katil robot” olarak adlandırılan bu makinelerin yasaklanması için başlatılan kampanyalar hız kazandı.

Bu robotların askerler ve sivilleri ayırt edemeyeceği ve orantılı güç kullanmalarını sağlayacak yargı yeteneklerinin olmadığı düşünüldüğünde hukuksal açıdan da büyük bir tartışma konusu.


kaynak

Benzer Konular

25 Haziran 2020 / AndThe_BlackSky Fantezi Dünyası
10 Ekim 2012 / Misafir Bilgisayar
15 Ocak 2013 / Misafir Soru-Cevap
7 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap