Arama

Peygamberlerin Sıfatları

Güncelleme: 21 Kasım 2012 Gösterim: 12.067 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Kasım 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Peygamberlerin Sıfatları
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

"Peygamberler güzel ahlâk sâhibidirler. Mâlâyânîden (fâidesiz iş ve sözden), insan tabiatının nefret ettiği şeylerden uzaktırlar. İnsanlar arasında asîl olmayan soydan peygamber gelmemiştir. Çünkü peygamberlerin soy zinciri, asîl ve temiz kimselerdir. Kaba, görgüsüz, aşağı tabîatlı, ahmak, geri zekâlı kimselerden peygamber gelmemiştir. Peygamberler çok akıllı ve zekî olup, fetânet sâhibidirler." (Kâdızâde Ahmed bin Muhammed)
Bütün peygamberlerde ortak ol­mak üzere bilinmesi vâcib olan beş sıfat, beş nitelik var­dır. Bunlar:
  • Sıdk: Doğruluk demektir. Pey­gamberler doğru kimselerdir. Yalan, dolan, hile bilmezler.
  • Emanet: Güvenilirlik demektir. Peygamberler her bakımdan güvene layıktır. Emanete ihanet etmezler. Verdikleri sözde dururlar.
  • Tebliğ: Bildirme, ulaştırma de­mektir. Peygamberler Allah'tan al­dıkları emir ve yasakları insanlara ek­siksiz ulaştırırlar. Bunlara bir şey ek­leyip çıkarmazlar.
  • Fetanet: Zekilik demektir. Pey­gamberler akıllı ve zeki kimselerdir. Çabuk anlama ve kavrama yeteneği­ne sahiptirler. Unutkanlık, ahmaklık gibi kusurlardan uzaktırlar.
  • İsmet: Günahsızlık demektir. Peygamberler günahtan korunmuş­lardır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Kasım 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Peygamberlerin Sıfatları
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Peygamberler bütün insanlar için takdir edilmiş olan her türlü iyi ve yüksek vasıflara sahiptirler. Nebîlik ve Resûllük şanına layık olmayan her türlü hallerden ve noksanlıklardan uzak bulunmuşlardır.
Bu bakımdan peygamberler şu kemâl sıfatlarıyla vasıflandırılmıştır:

● İsmet
Peygamberlerin her türlü gizli, açık günahlardan ve bu günahlara delâlet edecek hareketlerden uzak olmalıdır. İsmetin zıddı olan ma’siyet (günahkâr olmak) peygamberler için düşünülemez. Çünkü onlar ilâhî bir egitimden geçmişlerdir. Eger onlar günah işleyip de günahsiz oluşlarina aykiri harekette bulunmuş olsaydilar, bizim de o yolda hareket etmemiz lâzim gelirdi. Çünkü biz onlara ve onlarin girdikleri ilâhî emirlere uymakla memuruz. Halbuki Yüce Allah kullarina günah işlemeyi, günahkâr olmayi emretmez. Bu bakimdan peygamberlerden asla günah olan söz ve davranişlar çikmamiştir.

● Emanet
Peygamberler her bakimdan emin olup, kutsi, ilâhî vazifeleri hususunda ve diger işlerinde en dogru yolda bulunmalidir. Emanetin ziddi olan "hiyanet"ten uzaktirlar. Çünkü hâin olan bir kimse ilâhî sirlarin tecellî ettigi Nebîlik vazifesiyle şereflenemez.

● Sıdk
Peygamberler her hususta yani gerek dinî hükümleri teblig ve gerek diger emirleri haber verme hususunda dogru sözlü olmalidir. Peygamberlerin yalan söylemeleri men edilmiştir.Çünkü yalan en büyük günah oldugundan "ismet" ve "emanet" sifatlariyla bir arada bulunmaz. Eger, peygamberler yalanci olsalardi, Yüce Allah yalancilari tasdik etmiş olurdu. Halbuki yalanciyi tasdik -bir çeşit yalancilik oldugundan- Allah’ın ilâhî şanında tasavvur edilemez.

● Fetânet
Peygamberlerin fâtın, uyanık görüş ve zekâ kuvvetlerine sahip olmalarıdır. Onlar insanların en akıllısı, en zekîsidirler. Kendilerinde mutedil bir yaratılış, mutedil bir huy ve güzel bir hayat seyri tecelli etmiştir. Onların haklarında gaflet düşünülemez. Eğer en üstün fetânet ve zekaya sahip olmasaydılar ümmetlerine karşı delilleri ortaya koymaya kadir, onları ikna için güzelce mücadeleye muktedir olamazlardı. böyle bir hal ise risalet ve nübüvvetten kastedilmiş olan gayeye aykırıdır.

● Şeriatı tebliğ
Peygamberlerin Allah tarafından bildirilen şeyleri ümmetlerine tamamen tebliğ etmeleridir. Bunun zıddı olan "dînî emirleri gizlemek" peygamberlerde yoktur. Çünkü tebliğine memur oldukları bir hakikati gizleyip değiştirserlerdi vazifelerine hiyanet etmiş olurlardı. Halbuki hiyanetle vasıflanmış olmaları ilâhî bir eğitimle men edilmiştir.

● Adaletli olmak
Peygamberler her türlü işlerinde haktan ve adaletten ayrılmazlar. Hiçbir kimseye haksızlık yapmamışlardır. Adaletli olmanın zıddı olan "zalim olmak" peygamberler hakkında düşünülemez.

● Erkek olmak
Kadınların yaratılış icabı peygamberlik gibi aşırı ve mes’uliyetli bir vazifeyi yapmaları mümkün olmadığından onlardan peygamber gelmemiştir. Gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin erkeklerden seçildiğini Yüce Allah bize Kur’an-ı Kerîmde açıklamıştır.



Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

22 Ocak 2014 / Misafir Hz. Muhammed
18 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
26 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
6 Haziran 2013 / Bachata Müslümanlık/İslamiyet