Arama

Peygamberlerin Gerekliliği

Güncelleme: 21 Kasım 2012 Gösterim: 3.269 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Kasım 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Peygamberlere niçin ihtiyaç vardır?
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi

Sponsorlu Bağlantılar

İnsanlar kendi akıllarıyla Allah'ın varlık ve birliğini anlayabilseler bile, O'na mahsus sıfatları tamamen kavrayamazlar. Ona ne şekilde ibâdet edileceğini bilemezler. åhiret işlerini, âhiretteki mes'ûliyeti idrâk edemezler. Bütün bu hususları Allah'ın kendilerine bildirip öğretmesine muhtaçtırlar.
Peygamberler gelmeseydi dahi Al­lah'ın varlığını aklımızın delaletiyle bilmek ve O'na inanmak zorunday­dık. Ama Allah'a imanın incelikleri­ni ve O'na nasıl ibadet edebileceğimizi bilemezdik. Ayrıca dünya yaşayışımı­zı nasıl düzenleyeceğimizi, bu vesileyle Allah'ın hoşnutluğunu ve öbür dün­ya saadetini nasıl kazanacağımızı da bilemezdik. Bunları bize en doğru şe­kilde peygamberler haber vermiştir. Bunun için ünlü filozof Pascal, "Ba­na filozofların değil, peygamberlerin haber verdiği Allah lâzım" demiştir. Yine yüzyılımızın tanınmış bilim ada­mı Alexis Carrel (1873-1944) de, "Al­lah'a ibadet etmek ve bunu O'nun bi­ze vahiy yoluyla (peygamber vasıta­sıyla) öğrettiği şekilde yapmak gerekir" diyor.
İşte Allah, insanların bu ihtiyaçlarına cevab vermek üzere, onlara peygamberler göndermiştir. Onlar vasıtasıyla, bilmeye muhtaç oldukları maddî ve mânevî her hususu insanlara öğretmiştir.
Eğer peygamberler gelmeseydi, insanlar Allah'ın varlık ve birliğini bilmenin dışında, hiçbir dinî hükümle mükellef tutulamazlardı. Hattâ bâzı Kelâm âlimlerine göre, Allah'ın varlığını, birliğini anlamaktan bile mes'ul olmazlardı. Nitekim âyet-i kerîmede de:
"Resûl göndermediğimiz müddetçe, hiçbir kavme azâb edici değiliz." (el-İsrâ, 15)
buyurulmuştur.
Bilmeliyiz ki kulun Rabbi ile ilişkisinin en ideal seviyede düzenlenmesi ancak peygamberler sayesinde mümkün olmuştur.
İnsanlık hiçbir şeyi bilmez durumda iken her şeyi, her san'atı ve her hüneri peygamberlerden öğrenmişlerdir. Dünya ve âhirette mutlu olmanın ve huzurlu yaşamanın yollarını, birbirleriyle hoş geçinme düsturlarını, ahlâk ve görgü kaidelerini insanlara öğreten yine peygamberler olmuştur. Ayrıca bizi; ruh, ölüm ve sonra­sı, kıyamet ve ahiret, cennet, cehen­nem gibi metafizik âlem (duyu ve deneylerle kavranamayan âlem) hakkın­da yegâne aydınlatıcı peygamberler­dir.
Akıl ve bilim eskiden beri içinde yaşadığımız fizik aleme (dünya ve ev­rene) ait sırları çözmüş, tabiat kanun­larını keşfetmiştir. Akıl ve bilim bu sırları çözmeye devam da edecektir. Ama sözünü ettiğimiz metafizik ko­nularda akıl ve bilimin hiçbir iddiası yoktur. Bundan dolayı peygamberle­rin metafizik konularda bizi aydınlat­malarına ihtiyacımız kıyamete kadar sürecektir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Kasım 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İnsanların Peygamberlere Olan İhtiyacı
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

İnsanlar kendi akıllarıyla Yüce Allah’ın varlığını ve birliğini anlayıp kavrayabilirler. Fakat ona nasıl kulluk ve ibadet edileceğini, âhiretle ilgili işleri, oradaki ödül ve cezanın nasıl olacağını dosdoğru bilmezler. İşte insanların bu ihtilaçlarını karşılamak için Yüce Allah peygamberler göndermiştir. Onlara her şeyi bildirmiş ve onları insanlara doğru yolu göstermeleri için görevlendirmiştir.

Allah kendisinin varlığını, bir tek oluşunu, ortağının bulunmadığını O
na bu dünyada gözlerin ulaşamayacağını unutan, Allah’ı taşlardan, heykellerden, putlardan ibaret sanan o insanları uyarmak için peygamberler göndermiştir. Peygamberler de bu gerçekleri o insanlara açıkça haber vermişlerdir. Fakat insanların alıştıkları bu şeylerden ve düşüncelerden uzaklaşmaları, peygamberlere inanarak onların Allah’tan getirdiği haberlere uymaları kolay olmamıştır. Bununla beraber çoğunluk peygamberlere inanmış ve onların gösterdiği doğru yolda yürümüştür. Doğru yolu göstermek için gönderilmiş olan peygamberler, ahlâkı güzelleştirmek ve olgunlaştırmak için de güzel bir örnek olmuşlardır.

Peygamberlerin, biri Allah’a karşı, diğeri de insanlara karşı olmak üzere iki durumu vardır. Peygamberlerin Allah’la durumları O
nun elçisi olmak ve vereceği emaneti yerine tam olarak ulaştırmaktır. Peygamberler bu açıdan Allah’a karşı sorumludurlar.

Peygamberlerin insanlara karşı olan durumları da, Allah’ın emirlerini ve yasaklarını bildiren bir elçi oluşlarıdır. Onlar yalnız bildirmekle, açıklamakla ve örnek olmakla görevli birer elçidirler. Bu görevlerini tamamıyla yaptıkları zaman, insanlara karşı sorumluluklarını yerine getirmiş olurlar. Onlar Allah tarafından kendilerine bildirilen inanç esaslarını, ibadet şekillerini, güzel ve çirkin, faydalı ve zararlı, doğru ve yanlış, iyi ve kötü şeyleri ayrı ayrı anlatıp açıklamışlar ve Allah’tan aldıkları hiçbir şeyi gizli tutmamışlardır.

İnsanlar dünyada çalışmakla her şeye ulaşabilirler ve en yüksek mertebelere çıkabilirler, fakat peygamber olamazlar. Çünkü peygamberlik insanın kendi çalışma ve gayretine dayanan bir hüner değildir. Onu Yüce Allah dilediğine verir. Çalışıp çabalamakla peygamber olunmaz. Bu husus Kuran’da
"Allah peygamberliği kime vereceğini daha iyi bilir." (En'am, 124)
âyeti ile açıklanmıştır.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

9 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Sanat
27 Eylül 2008 / GÜLGECELER Müslümanlık/İslamiyet
13 Ağustos 2012 / _AERYU_ Müslümanlık/İslamiyet
3 Eylül 2013 / Şeb-i Yelda Müslümanlık/İslamiyet