Arama

Atatürk'e Fahri Profesörlük Ünvanı Verilişi

Güncelleme: 4 Kasım 2008 Gösterim: 2.395 Cevap: 0
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
4 Kasım 2008       Mesaj #1
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
Atatürk'e Fahri Profesörlük Ünvanı Verilişi

Sponsorlu Bağlantılar


ATATÜRK`ÜN FAHRİ EDEBİYAT PROFÖSÖRLÜĞÜ
Atatürk,İstanbul Ünüvestesinin fahri profösörüydü.Bu paye kendisine,o zamanki adı “İstanbul Darüllfünunu Medresesi” olan bugünkü Edebiyat Fakültesi’nce 19 Eylül 1992 tarihinde verilmiştir.Teklif, Yahya Kemal`den gelişmiş ve kara ittifakı alınmıştır. Kararın sonucu Mustafa Kemal paşaya aşağıdaki şu yazı ile bildirilmiştir:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi ve Başkumandan Muşir Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine "İstanbul Darülfünunu Edebiyat Medresesi meclisi müderrislerinin 19 Eylül'de akdettiğicelsede zat-ı münci-i kumandanilerini fahri müderrisliğe müttefikan intihap etmekle kesb-i fahreyler.

İstanbul Darülfünunu Edebiyat Medresesi Risayeti
Necip ASIM



Mustafa Kemal Paşa, Bu jeste 13 Ekim 1922 tarihinde aşağıdaki telgrafla cevap vermiştir.

"Türk harsının mihrakı olan fakülteniz fahri müderrisliğine intihabımdan dolayı meclisinize teşekkür ederim. Eminim ki milli istiklalimiziilim sahasında fakülteniz ikmal edecektir. Bu şerefli tekâmülünhusulünü deruhde eden heyetiniz arasında bulunmak bence bais-i iftihardır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi Başkumandan
Gazi Mustafa Kemal


Diploma Mustafa Kemal Paşa'ya Necip Asım, İzmirli Hakkı ve Şemseddin (Günaltay) beyler tarafından verilmiştir.

Diplomada şunlar yazılıdır:
"İstanbul Darülfünunu Edebiyat Mederesesi meclisi müderrisîni 19 Eylül 1338 tarihinde akdettiği içtimada Milli Mücadelenin büyük kahramanı ve yeni Türk Devleti'nin müessisi olan Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine Türk Milletinin ve Türk harsının istiklâlini müeyyit ve islam kavimlerinin halâsına müteveccih olan tarihi mesaisini takdir ve tebcil ettiğinin bir delili olmak üzere Edebiyat Medresesi fahrî müderrisliği unvanını tevcihe karar vermiştir.

Şaban 1341
Alıntı




Benzer Konular

7 Aralık 2016 / kompetankedi Siyaset tr
8 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat tr
5 Ağustos 2014 / Misafir Soru-Cevap
20 Ocak 2008 / KisukE UraharA Bilim tr
23 Mayıs 2007 / Kral_Aslan Spor tr