Arama

Tarihte Bugün Atatürk - Sayfa 35

Güncelleme: 5 Ağustos 2018 Gösterim: 90.801 Cevap: 370
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
13 Aralık 2012       Mesaj #341
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 12 Aralık

Sponsorlu Bağlantılar

Tarihte Bugün Atatürk
Gazi Mustafa Kemal, İstanbul Üniversitesinde öğrencilerle
ders dinlerken (Aralık 1930)

1923 - TBMM, 15 Mayıs 1919 ile 1 Kasım 1923 arasında üstün hizmet gösterenlere İstiklal Madalyası verilmesini kararlaştırdı.
1925 - Ankara-Ereğli demiryolunun yapımına ilişkin kanun kabul edildi.
1929 - Başbakan İsmet Paşa, ''Başlıca hedefimiz milli paramızı kıymetlendirerek altına bağlamaktır'' dedi.

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
13 Aralık 2012       Mesaj #342
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 13 Aralık

Sponsorlu Bağlantılar

Tarihte Bugün Atatürk

Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın kızının
nişan töreninde (Aralık 1929)

1914 - Mesudiye zırhlısı, Çanakkale'de bir İngiliz denizaltısı tarafından batırıldı.
1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin ile tanışması
1922 - Ali Fuat Paşa, TBMM İkinci Başkanı seçildi.
1930 - Milli İktisat ve Tasarruf Haftası tüm yurtta başladı.
1934 - Türk Dil Komisyonu tarafından, Edebiyat derslerinin yeni dile göre nasıl okutulacağını kararlaştırma kararı aldı.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Aralık 2012       Mesaj #343
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 14 Aralık

Tarihte Bugün Atatürk

Edirne Öğretmen Okulu öğretmen ve
öğrencileriyle (Aralık 1930)

1913 - General Liman von Sanders başkanlığındaki Alman Askeri Islah Heyeti İstanbul'a geldi. (Bu heyet, Trablusgarp ve Balkan harplerinden sonra Osmanlı ordusunu düzenlemek amacıyla hükümet tarafından davet edildi.)
1919 - Demirci Mehmet Efe'nin, Atatürk'e bağlılık telgrafı: ''...Bu cephe ile ilgili her türlü emirlerinizi tereddütsüz yaptıracağımı arz ve temin ile bence çok kıymetli olan yardımlarınızın devamını rica eylerim.''
1930 - Atatürk'ün, Galatasaray Lisesi'ne imzalı resmini göndermesi.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Aralık 2012       Mesaj #344
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 15 Aralık

Tarihte Bugün Atatürk

Cumhurbaşkanı Atatürk, Hariciye Köşkü'nde
yılbaşı balosunda (Aralık 1929

1911 - Atatürk ve arkadaşlarının Defne'den Tobruk'a hareketi.
1923 - Türkiye - Macaristan Dostluk Antlaşması İstanbul’da imzalandı.
1936 - Ankara'da 19 Mayıs Stadyumu Başbakan İsmet İnönü'nün söylevi ile açıldı.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
17 Aralık 2012       Mesaj #345
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 16 Aralık

Tarihte Bugün Atatürk

Gazi Mustafa Kemal, Harp Okulunda öğrencilerle,
İstanbul (Aralık 1930)

1917 - Mustafa Kemal'e ''Birinci rütbeden Kılıçlı Mecidi Nişanı'' verilmesi.
1925 - Milletler Cemiyeti Konseyi (Cemiyet-i Akvam), daha önce saptanan ''Brüksel hattı''nı, Türk-Irak sürekli sınırı olarak kabul etti. Bu karar uyarınca Musul Irak'ta kaldı.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
17 Aralık 2012       Mesaj #346
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 17 Aralık

Tarihte Bugün Atatürk

Gazi Mustafa Kemal, İstanbul Üniversitesinde öğrencilerle
ders dinlerken (Aralık 1930)

1908 - İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra, Meclis-i Mebusan açıldı.
1916 - Atatürk'ün, 2. Ordu'ya bağlı kolordulara, ordunun Darahini-Hun-Gökdere dağları-Çille dağı hattına çekilmesi emri .
1918 - Fransız askerleri, denizden Mersin'e çıkarma yapmaya başladı.
1929 - Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kuruldu.
1934 - TBMM'de Mustafa Kemal'in dışında kimsenin ''Atatürk'' soyadını kullanamayacağına dair kanun
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
19 Aralık 2012       Mesaj #347
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 18 Aralık

Tarihte Bugün Atatürk

Mustafa Kemal, cephe gerisinde Bozüyük
civarında İsmet İnönü’nün trenini
beklerken (Aralık 1920)

1917 - Rusya ile Türkiye arasında Erzincan Antlaşması yapıldı.
1919 - Karadeniz bölgesi Rumları tarafından Batum'da ''Pontus Rum Hükümeti'' adıyla bir hükümet kurulması.
1930 - Atatürk'ün, İstanbul'da Kolordu Komutanlığı, Vilâyet, Belediye, Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkocağı'nı ziyareti, Türkocağı konferans salonunda gençlere seslenişi: ''...Cumhuriyeti, onun gereklerini yüksek sesle anlatınız. Cumhuriyet ilkelerini sevdiriniz. Bunu kalplere yerleştirmek için hiçbir fırsatı ihmal etmeyiniz!''
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
19 Aralık 2012       Mesaj #348
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 19 Aralık

Tarihte Bugün Atatürk

Edirne’de ihtiyar bir kadını dinlerken
(Aralık 1930)

1915 - İngilizlerin, işgal ettikleri siperleri boşaltarak gece Anafartalar -Arıburnu bölgesinden gizli olarak çekilmeleri
1922 - İsmet Paşa'nın, Lozan'dan Atatürk'e mektubu: ''...Özlemimin derecesini ifade edemem. Anadolu'da aylarca görüşemediğimiz zamanlar olmuştu. Ama kendimi bu kadar uzak ve istediğim zaman hemen sizi bulamaz, görememiştim, istediği zaman sizinle konuşmak ve buluşmak ihtimali bile, biz insanların en büyük kuvveti olduğunu bir daha tecrübe ediyorum.''
1934 - Atatürk'ün, manevî kızlarından Sabiha Hanım'a ''Gökçen'' soyadını verişi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2012       Mesaj #349
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
( 11 Ocak 1905 tarihinde Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisi'nden mezun oldu )

1938 - Atatürk'ün, yeni yıl nedeniyle kendisine gönderilen kutlama telgraflarına Anadolu Ajansı aracılığıyla açık teşekkürü.

Atatürk'ün, gece saat 23.45'de -o günlerde ağır bir grip geçirmekte olan- İsmet İnönü'ye mektubu: "Benim sevgili dostum, kardeşim, aziz evlâdım! Dün akşam yeni yıl tebrikini aldım, çok duygulandım. Derhal Başyaverimle, senin hakkındaki sarsılmaz kardeşlik ve arkadaşlık hislerimle tebriklerimi bildirdim. Bu defa biraz uzunca süren rahatsızlığın, senden ziyade beni üzdü. Zaman zaman, seni yatağında ziyareti düşündüm; rahatsız olmandan sakınarak bunu dolaylı yaptım. Artık iyisin! Yakın aldığım haberler, bunu doğrulamaktadır. Tekrar yeni senenin, senin, benim ve bütün Türk milletinin huzur, sükûn ve parlaklıklar ile karşılaşacağının müjdesi gibi gördüğümü, size ulaştırıyorum. ..Derin muhabbetle, sarsılmaz kardeşlik, arkadaşlık hisleriyle gözlerinden öperim" [Kocatürk]

Şark Demiryolları, Türk idaresi tarafından işletilmeye başlandı.

1936 - Miladi ilk Yılbaşı tatili yapıldı.
31 Aralık günü Yılbaşı akşamıyken, 1 Ocak günü tatil günleri arasına alınıyor ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanmaya başlanıyor.

Not: 26 Aralık 1925 Uluslararası saat ve takvim'in kullanımı TBMM'de kabul edildi. 1 Ocak 1926'dan itibaren cumartesi günleri öğleden sonra başlamak üzere pazar günü tatil ilan edildi (yılbaşı günü hâlâ tatil değildi, kutlanıyor ama tatil günleri arasına alınmıyordu).
1935'te çıkarılan yasayla o senenin yılbaşından itibaren 1 Ocak günü tatil ilan edildi.

1936 - The Turkish Republic officially celebrates its first New Year Holiday according to the Gregorian-Julian calendar (the solar calendar that is in use throughout most of the world). Turkey adopted the solar calendar on December 26, 1925.

1935 - Atatürk'ün, gece İsmet İnönü'nün köşküne gidişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.

İstanbul Rıhtım Şirketi devletçe alındı.

1934 - Ölçüler Kanunu yürürlüğe girdi.

Türk İnkılabı dersleri (Yüksek Tahsilde) başladı.

1931 - Menemen'de şeriat isteyenlerin yargılanması için Korgeneral Mustafa Muğlalı başkanlığında bir Divan-ı Harp kuruldu. (Menemen’de 23 Aralık 1930’da yedek subay öğretmen Kubilay şeriat isteyenler tarafından öldürüldü).

1929 - Millet Mektepleri açıldı.

Yeni harfleri ve bu harflerle yazıyı halka öğretmek üzere, daha önce talimatnamesi kabul edilen Millet Mektepleri açıldı.

Anadolu demiryolu hattı ile Haydarpaşa Limanı millileştirildi.

1925 - Atatürk'ün, Lâtife Hanımla beraber saat 17.00'de trenle Ankara'dan Konya'ya hareketi.

1923 - Claude Farrere'in, Atatürk'e telgrafı: "Lâkin, zât-ı devletinizin şurasını bilmelerini arzu ederim ki bütün Fransız milletinin kalbi, tıpkı benim kalbim gibi sizinle beraberdir. Bütün kalbimle ve bütün sadakat ve samimiyetimle zât-ı devletinize bağlıyım Paşa Hazretleri." [Kocatürk]

1920 - Harbiye Nazırı Cemal Paşa'nın, Atatürk'e, bir grup milletvekilinin yazılı isteklerini bildiren telgrafı: "...Şu sırada bazı milletvekillerinin Ankara'ya davet edilmeleri, Meclisin süratle açılmasına engel olacaktır. ...Davet edilme yanlış yoruma meydan verecek, içeride ve dışarıda itimatsızlık doğuracaktır. ...Ankara'da toplanan kişilerin hemen İstanbul'a dönmeleri için duyuru yapılması beklenilmektedir."

1919 - İngilizlerin Antep'i işgali.

1919 - British occupation of Antep.

1918 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetindeki heyetle beraber İstanbul'a dönmek üzere akşam Berlin'den trenle hareketi.

1912 - 1 Ocak 1912 Tarihinde Bingazi'de bulunan müşarünileyhin Derne karşısındaki Şark Gönülfü Kumandanlığı'nı deruhte etmiştir.
Kaynak: Atatürk'ün Özlük Dosyası (Tıklayınız)

1909 (Ocak başı) - Atatürk'ün Bingazi'den Selânik'e dönüşü.

_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
21 Aralık 2012       Mesaj #350
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 20 Aralık

Tarihte Bugün Atatürk

Mustafa Kemal ve Heyet-i Temsiliye üyelerinin Ankara'ya ilk
gelişi (Aralık 1919)

1917 - Atatürk'ün, Veliaht Vahdettin Efendi'nin maiyetindeki heyetle beraber Strasburg'a gelişi, öğleden sonra güneybatıdaki Fransız sınırına yakın Alman siperlerini ziyaret edişi, akşam tekrar Strasburg'a dönüşü.
1918 - Fransızlarla Ermeniler tarafından Mondros barışının 7nci maddesine göre Adana'yı işgal etmeleri. Bu işgal 5 Ocak 1922 tarihine kadar 3 yıl sürmüştür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.