Arama

Orhan Gencebay

Güncelleme: 6 Mart 2013 Gösterim: 90.736 Cevap: 2
SEFA_SAKARYALI - avatarı
SEFA_SAKARYALI
Ziyaretçi
15 Ekim 2006       Mesaj #1
SEFA_SAKARYALI - avatarı
Ziyaretçi
Orhan Gencebay
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
orhanpictureearly7webek1
4 Ağustos 1944 yılında Samsun'da doğdu. Müziğe 6 yaşında Klasik Batı Müzikçi Emin Tarakçı Hoca’dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında Türk Müziği’ni ve bağlamayı kucakladı. 10 yaşında beste çalışmalarına başladı. 13 yaşında babasının teşvikiyle Türk Sanat Müziği ve tamburla tanıştı.
Samsun'daki ve İstanbul'daki halk evleri, müzik cemiyetleri ve müzik derneklerinde çalıştı, kurucularından oldu. İstanbul Belediye Konservatuarı’na girdi ve icra heyetinde bulundu.
16 yaşından itibaren caz ve rock müziği ile ilgilendi. Batı nefesli sazlarından oluşan orkestralarda tenor saz çalarak görev yaptı.

orhanveryearlypictureis2

20 ve 22 yaşlarında Ankara ve İstanbul Radyo Evi TRT sınavlarına girdi, üst düzeyde başarıyla kazandı. 1967 yılında İstanbul Radyo Evi’nde bir süre çalıştı ve ayrıldı.

1000'e yakın bestesi olan Orhan GENCEBAY, 400'e yakın bestesini kendi sesiyle seslendirdi.

orhanpictureearly6webab8

90'a yakın filmde Müzik Direktörlüğü yaptı. 36 sinema filminde başrol oynadı, televizyon için diziler ve Show programları yaptı... Orhan GENCEBAY'a göre Türk Müziği’nin daha zengin bir hale gelmesi için müziğimizin tüm geçmişi ve çeşitleriyle yeniden ele alınıp analiz edilmesi gerekiyordu. Türk Müziği’nin buna ihtiyacı vardı ve bu analizi aslında müzik enstitüleri yapmalı, buradan çıkan sonuçlar akademik öğretiler olmalıydı.
Orhan GENCEBAY, bu düşünce ile müzikte kendine göre araştırmalar ve serbest çalışmalar yaptı. Bu yaptığı çalışmalara başkaları “Arabesk” ismini verdiyse de Orhan GENCEBAY, bu değerlendirmeyi yanlış diyerek kabul etmedi. Orhan GENCEBAY'a 1999 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 1968 yılında kendi sesiyle yorumladığı ilk 45’lik plaktan bugüne kadar yasal olarak yaklaşık 60 milyon plak ve kaset tirajı olan Orhan GENCEBAY'ın yasal olmayan korsan yapımlarla beraber 150 milyon tirajı olduğu tahmin ediliyor.

sg196xmeyhanecisirdasimjv7

Orhan GENCEBAY'ın dokuz üniversite tarafından verilen uluslararası Montu Doktorası var. Orhan GENCEBAY'ın bestelerinin her biri kaset ve plak satış rekorları kırarken, aynı zamanda başrolünü oynadığı sinema filmleri de hasılat rekorları kırmıştır.
GENCEBAY besteleri Akdeniz ülkelerinde, Orta Doğu’da, Orta Asya'da, Avrupa'da Türklerin bulunduğu her yerde dinlenmiş ve adaptasyonları yapılmıştır. GENCEBAY hakkında 20’ye yakın kitap yazılmış, ansiklopedilerde yer verilmiş ve bir çok üniversitede GENCEBAY'la ilgili tezler hazırlanmış ve araştırmalar yapılmıştır.
Şu an Türkiye'de internet üzerine en fazla web sayfası bulunan ve en çok ziyaret edilen sanatçıların başında gelmektedir.


imperiaflex000dm1

Biyografi Konusu: Orhan Gencebay nereli hayatı kimdir.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
2 Haziran 2007       Mesaj #2
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Orhan Gencebay

Sponsorlu Bağlantılar
Orhan Gencebay TRT radyosundan ayrıldıktan sonra İstanbul´a yerleşti. Kabiliyetli bir saz elemanı olarak göz doldurdu ve bir çok plakda saz bölümünü icra etti. Tabi ki bunun ile yetinmedi. Kendisini sürekli yeniledi ve sürekli söz beste çalışmalarında bulundu. Uzun süre o zamanın ünlü sanatçısı Ahmet Sezgin ile birlikte çalıştı, hatta Sezgin onun bir çok bestesini seslendirdi. Örnek olarak Sevemedim Kara Gözlüm (1969), Derya da Bir Salım Yok (1969), Bir Görüşte Aşık Oldum (1968), Her Günüm Gamlı Geçer (1968) söylenebilir.

lpbdBu çalışmalarının yanı sıra kendisi gibi yeniliklerin peşinde olan gençlerle A.Nail Bayşu nun evinde buluştu. Bu gençler arasında Arif Sağ, Özer Şenay, Vedat Yıldırım Bora, Mine Koşan, Azize Gencebay vardı. Orhan Gencebay, Arif Sağ, Özer Şenay ve Şeref Önaldı'yla o zamana kadar bağlamada duyulmamış sesleri arama gayretine girdi. Değişik dönemlerde Erkin Koray, Moğollar, Cem Karaca ve Okay Temiz gibi isimlerle fikir alışverişlerinde bulundu.
O dönemlerde türk müziği polifonik (çok seslilik) değildi, değişik kültürlerden alınıp entegre edilmiş eserler bulunmuyordu. Daha çok türk halk müziğine yakın eserler vardı. Bir rivayete göre bir gün Erkin Koray ile Gencebay bir araya gelir, değişik denemelerde bulunurlar. Bu denemeler sonucunda elektronik bağlama ortaya çıkar. Bu buluş polifonik müziğin başlangıcı olur. Arabesk müzik olarak bilinen, Gencebay tarafından serbest çalışmalar olarak tanımlanan müzik tarzı doğmuştu.
İlk yankı uyandıran çalışması 1968 yılında Topkapı plakda yayınlandı. Derdim Dünyadan Büyük adlı eserde ilk defa elektro bağlama kullandı, fakat beklenen patlamayı yapamadı. 1969 yılında İstanbul plağa geçip daha önce Mine Koşan'ın seslendirmiş olduğu kendi bestesi olan Başa Gelen Cekilirmiş adlı plağı yayınlandı (İstanbul Plak no 9131). Bu plak ismini duyurmaya başlamıştı. Esas patlamayı ise 1970 yılına Beni de Allah Yarattı/ Sevenler Mesut Olmaz ile yaptı (İstanbul Plak 9150). Bu plakda düzenleme adına bir çok yenilikler yapılmıştı. Bilhassa Benide Allah Yarattı parçasının ritmleri çok hızlı, kulağa hoş geliyordu. Bu patlamadan sonra sgGencebay bulduğu tarzda yoluna devam etti. En cok begenilen eserleri arasında Bir Teselli Ver (1971, İstanbul Plak No. 9175) ile Kaderimin Oyunu (1971 Istanbul Plak No 9192) vardı. Müzik dergilerinde Gencebay'ın her yayınladığı plak listebaşı oluyordu. Her esere farklı bir şeyler katıyor, yenilikler arıyordu. Bu yenilikler halk tarafından cok benimsendi. 1974 yılında Uğrunda Bir Ölmek Kaldı (Kervan Plak no 74b) eserinde ilk defa hint çalgısı olan sitarı kullandı. Yine o yıllarda hint tarzı vurgulu enstrümanlar kullandı. 1976 yılında Seni Buldum Ya adlı eserinde (Kervan Plak LP 24) ilk defa ispanyol motifleri kullandı.
Orhan Gencebay´ı değerlı kılan bu çalışmalar, Türkiye'de bu konuda ilkleri gercekleştiriyordu. Daha önce kimsenin cesaret edemediği kulvarlara girdi, ayrıca eserlerinin büyük bölümünün sözlerini, müziklerini ve düzenlemelerini kendisi yaptı ki bu da çok büyük sabır ve performans ister.



ootw3

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
6 Mart 2013       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Orhan Gencebay
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Orhan Gencebay

Doğum adı Orhan Kencebay
Doğum 4 Ağustos 1944 (68 yaşında)Samsun, Türkiye
Meslekler şarkıcı, besteci, şair, söz yazarı, aranjör, müzik yönetmeni, müzik yapımcısı, oyuncu
Etkin yılları 1960-günümüz
Çalgılar bağlama, divane, tambur, yaylı tambur, ud, cümbüş, buzuki, gitar, sitar, piyano, klavye, ney, keman
Tarzlar Gencebay müziğiSerbest Türk müziği
Etkilenimler: Arabesk müzik, Türk halk müziği, Klasik Türk müziği, Klasik Batı müziği, Caz, Yunan folk müziği, İspanyol folk müziği, Laiko, Amerikan folk müziği, Progresif folk, Hint folk müziği, World füzyon
Plak şirketi
Columbia Records (1960-1964)Türkofon (1964-1967)İstanbul Plak (1967-1972)Kervan Plakçılık (1972-günümüz)

Orhan Gencebay (d. 4 Ağustos, 1944; Samsun, Türkiye) Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve aktördür.
Arabesk müzik olarak adlandırılan, fakat kendisinin bu terimi "yanlıştır ve eksiktir" gerekçesiyle reddedip Serbest Türk müziği, özgür Türk müziği, serbest çalışmalar ve Gencebay müziği gibi kavramlarla adlandırdığı, 1960'larda yayılan Türk müziği tarzının yaratıcı ve öncülerindendir. Gencebay, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısıdır.

Yaşamı

Müziğe 6 yaşında, Rus konservatuvarı mezunu ve aslen Kırım göçmeni eski bir opera sanatçısı olan klasik batı müzisyeni Emin Tarakçı'dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında bağlama ve Türk halk müziği dersleri almaya başladı. 10 yaşında ilk beste çalışması olan Kara Kaşlı Esmerdi Kim Bilir Kimi Sevdi isimli eseri yaptı. 13 yaşında Türk Sanat Müziği ve tambur eğitimi almaya başladı. Ortaokul ve lise yıllarında Samsun, Edirne ve İstanbul musiki cemiyetlerinde yaylı tambur, THM cemiyetlerinde ise bağlama çaldı. Samsun ve İstanbul'da halk evlerinin kuruculuğunu yaptı. Kendi açtığı müzik dershanelerinde öğretmenlik yaptı.
İlk profesyonel bestesi "Ruhumda Titreyen Sonsuz Bir Alevsin"i 14 yaşında yaptı.
16 yaşından itibaren jazz ve rock müziği ile ilgilenmeye başladı, batı nefesli sazlardan oluşan orkestralarda tenor saksofon çaldı. İstanbul'a gelerek, Türkiye'nin ilk konservatuarı ve eski adı Dârülelhan olan İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi, bir süre icra heyetinde bulundu.
1964 yılında TRT Ankara Radyosu sınavına girdi ve yüksek başarıyla kazandı. Fakat, sınavda usulsüzlük olduğu gerekçesiyle sınav iptal edilince, müzik çalışmalarına ara vererek askerlik sebebiyle İstanbul'a gitti. Vatani görevini Heybeliada'da bahriyeli olarak sürdürdüğü yıllarda merasim bölüğü bandosunda saksafon çalmaya devam etti.
1966'da TRT İstanbul Radyosu sınavlarına girdi ve iftiharla kazandı. Aynı yıl, Türkiye çapında yapılan bağlama çalma yarışmasında Arif Sağ ve Cinuçen Tanrıkorur ile birlikte derece aldı. TRT İstanbul Radyosu'nda 10 ay bağlama sanatçılığı yaptı. Kurumun müzikal anlayışının ilerlemeye elverişli ve özgür olmadığı gerekçesiyle 1967 yılında kendi isteği ile ayrıldı.
TRT'den ayrıldıktan sonra, Arif Sağ ile birlikte 1966-1968 arası dönemde Muzaffer Akgün, Yıldız Tezcan, Ahmet Sezgin, Şükran Ay, Sabahat Akkiraz, Nuri Sesigüzel gibi birçok sanatçıya bağlama çaldı. Bu dönem içinde Kızılırmak Karakoyun, Ana, Kuyu gibi Türk filmlerinin müzik direktörlüğünü yaptı. İstanbul'daki halk evlerinde Abdullah Nail Bayşu, İsmet Sıral, Burhan Tonguç, Erkin Koray, Ömer Faruk Tekbilek, Vedat Yıldırımbora, Özer Şenay, Neşet Ertaş gibi sanatçılarla sık sık bir araya gelip müzik yaparak gelecekte kendi ortaya koyacağı müziksel sentezin ilk meyvelerini verdi. Ağlıyorum Yana Yana, Gönül bağları, Yıldız Akşamdan Doğarsın, Neredesin Leylâ'm gibi türkü plakları çıkardı. Sevemedim Karagözlüm, Sabır Taşı, Goca Dünya gibi besteleri çeşitli sanatçılar tarafından okunmaya, sanat dünyasında adı besteci ve bağlama virtüözü olarak duyulmaya başlandı.
Türkü plâklarından sonra, 1968 yılında ilk serbest çalışmalar plâğı Sensiz Bahar Geçmiyor/Başa Gelen Çekilirmiş'i çıkardı. Bundan sonra Topkapı Plak ve İstanbul Plak'tan seri olarak plaklar çıkarmaya devam etti. 1969 yılında çıkardığı Bir Teselli Ver/Yorgun Gözler 45'liği ile Türkiye çapında ün yaptı. Bestekâr ve enstrümanist kimliğinin yanı sıra, yorumcu kimliği ile ön plana çıkmaya başladı. Ben Eski Halimle Daha Mesuttum, Hor Görme Garibi, Severek Ayrılalım, Ümit Şarkısı, Sevenler Mesut Olmaz gibi plaklara imza attı.
1971 yılında İstanbul Plak'a ortak oldu. 1972 yılında Yaşar Kekeva ile birlikte Kervan Plak şirketini kurdu, şirketin yöneticisi oldu. Kervan Plak, Türkiye'nin ilk yerli sermayeli plak şirketiydi. Bünyesine Erkin Koray, Ajda Pekkan, Muazzez Abacı, Mustafa Sağyaşar, Ahmet Özhan, Kamuran Akkor, Semiha Yankı, Samime Sanay, Neşe Karaböcek, Bedia Akartürk, Nil Burak, Ziya Taşkent, Semiramis Pekkan, Ferdi Özbeğen, Gönül Yazar, Sezen Aksu gibi starları alan Kervan Plak, dönemin plak piyasasının en güçlü şirketlerinden biri oldu.
Orhan Gencebay, bugüne kadar 35 (31 beyazperde, 4 TV) sinema filminde[9] başrol oynadı, 90'a yakın filmde müzik direktörlüğü yaptı. 1000'den fazlabestesi bulunan Orhan Gencebay, bunların 300'e yakınını kendisi seslendirdi.
Orhan Gencebay'ın yaptığı çalışmalara TRT denetleme kurulunca arabesk dendiyse de, Orhan Gencebay bu değerlendirmeyi "yanlıştır ve eksiktir" diyerek kabul etmedi.
Yasal olarak 67 milyon civarı plak ve kaset tirajı olan Orhan Gencebay'ın, korsan üretimlerin yasal üretimlerden 2 kat fazla olduğu düşünülürse, yasal olmayan üretimlerle birlikte 200 milyon civarı tirajı olduğu tahmin ediliyor. Bu da, dünyanın sayılı tiraj rakamlarındandır.
Beyaz Kelebekler grubununda eski solisti olan ses sanatçısı Azize Gencebay'dan boşanan Orhan Gencebay'ın Sevim Emre ile 30 yılı aşkın bir süredir resmî birlikteliği devam etmektedir. Oğlu Altan Gencebay halen Kervan Plak prodüktörlüğünü yürütmektedir.

Diskografi


Harika Plakçılık
  • Musalla Taşı (1968–1969 derleme)
  • Kaderimin Oyunu (1968–1970 derleme)
  • Bir Teselli Ver (1968–1972 derleme)
Kervan Plakçılık
  • Batsın Bu Dünya (1971–1974 derleme)
  • Sarhoşun Biri (1974–1976 derleme)
  • Hatasız Kul Olmaz (1974–1976 derleme)
  • Benim Dertlerim (1978)
  • Yarabbim (1979)
  • Aşkı Ben Yaratmadım (1980)
  • Ben Topraktan Bir Canım (1981)
  • Kördüğüm (1977–1982 derleme)
  • Bir Damla Mutluluk (1978-82 derleme)
  • Leyla ile Mecnun (1983)
  • Dil Yarası (1984)
  • Beni Biraz Anlasaydın (1985)
  • Cennet Gözlüm (1986)
  • Akma Gözlerimden (1987)
  • Emrin Olur (1988)
  • Ya Evde Yoksan (1989)
  • Utan - Dokunma (1990)
  • Hasret Rüzgarı (1991)
  • Sen de Haklısın (1992)
  • Hayat Devam Ediyor (1993)
  • Yalnız Değilsin (1994)
  • Gönül Dostu (1995)
  • Kiralık Dünya (1996)
  • Orhan Gencebay Klasikleri (1998)
  • Cevap Ver (1999)
  • Orhan Gencebay Klasikleri 2 (2002)
  • İdeal Aşk (2002)
  • Yürekten Olsun (2004)
  • Yargısız İnfaz (2006)
  • Orhan Gencebay Film Müzikleri (2007)
  • Berhudar Ol (2010)
  • Orhan Gencebay ile Bir Ömür (2012)
Filmografi

1971 Bir Teselli Ver
1972 Sev Dedi Gözlerim
1973 Ben Doğarken Ölmüşüm
1974 Dertler Benim Olsun
1975 Batsın Bu Dünya , Bir Araya Gelemeyiz
1976 Bıktım Her Gün Ölmekten
1977 Hatasız Kul Olmaz
1978 Derdim Dünyadan Büyük
1979 Aşkı Ben Mi Yarattım
1980 Kır Gönlünün Zincirini, Yarabbim Vazgeç ,Gönlüm ,Ben Topraktan Bir Canım
1981 Feryada Gücüm Yok Orhan
1982 Kördüğüm, Bir Yudum Mutluluk, Leyla İle Mecnun
1983 Zulüm, Kahır
1984 Kaptan , Dil Yarası , Aşkım Günahımdır
1985 Doruk
1987 Cennet Gözlüm
1988 Küçüksün Yavrum
1989 Kan Çiçeği , Seni Arıyorum / Sensiz Yaşıyorum
1990 Utan
1993 Gerçek Bir Masal
Film Müziği
  • Kızılırmak-Karakoyun, 1967
  • Kozanoğlu, 1967
  • Ana, 1967
  • Kuyu, 1968
  • Kara Gözlüm,
Tv-Şov
  • Orhan Abi Halk Show, sunucu, TGRT, 1996-1997
  • Popstar Alaturka, jüri üyesi, Star TV, 2006-2008
Belgesel
  • Aynalar, Can Dündar, Show Tv, 1996
  • Bir Yudum İnsan, Nebil Özgentürk, Atv, 1998
  • İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek, 2004
Reklâm filmi (oyuncu)
  • Dışbank, İdeal Kart, 2002
  • Vodafone Türkiye, 2010
Ödüller
  • 1968-1972 arası her 45liği için Altın Plak ödülleri
  • 1972 Ses dergisi Yılın Türk Müziği Sanatçısı ödülü
  • İstanbul Plak tarafından, yüksek tiraj başarısından olayı verilen Altın Taç Ödülü (1970)
  • Tercüman gazetesi tarafından verilen Yılın Sanatçısı Ödülü (1984)
  • Merhaba dergisi tarafından verilen Yılın Sanatçısı Ödülü (1984)
  • Ses dergisi tarafından verilen Yılın Sanatçısı Ödülü (1985)
  • MÜYAP tarafından Dokunma adlı albümünün göstermiş olduğu yüksek satış başarısından dolayı verilen Yüksek Tiraj Ödülü (1990)
  • ABD-Mısır-İsrail'in önde gelen üniversiteleriyle, Hacettepe Üniversitesi'nin ortaklaşa vermiş olduğu Montu Merit Doktorası (Fahri Müzik Doktoru) Ödülü (1990)
  • Mehmetçik Vakfı tarafından verilen Altın Madalya Ödülü (1995)
  • İntermedia ekonomi dergisi tarafından verilen Ekonomide Yılın Yıldızları Ödülü (1998)
  • Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanı (1998)
  • Cumhurbaşkanlığı tarafından, Türk Milli Eğitimine katkılarından dolayı verilen Onur Ödülü (2000)
  • Kral Tv Müzik Ödülleri Onur Ödülü (2011)

Benzer Konular

13 Ağustos 2009 / The Unique Spor tr
27 Mayıs 2012 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr
6 Mart 2013 / emıncan Soru-Cevap
24 Aralık 2015 / Jumong Müzik tr