Arama

Hikmet Şimşek

Güncelleme: 6 Eylül 2012 Gösterim: 17.940 Cevap: 2
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
24 Kasım 2006       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
HİKMET ŞİMŞEK
(1924 – 2001)

Sponsorlu Bağlantılar
hikmet simsek
Son kırk yılda Türkiye’nin müzik yaşamında önemli işlevi olan Şimşek, Orkestra şefi ve koro yönetmeni olarak yurt içinde 2000’i aşkın konser yönetmiş, 35 ülkede 200 dolayında konser gerçekleştirmiş ve radyo-TV kaydı yapmış, yurtdışı tanıtım açısından büyük değer taşıyan çok sayıda plağın üretilmesine öncülük etmiştir. 1924'te Siirt'in Pervari ilçesinde doğdu. Müziğe ilgisi nedeniyle 1946 yılında Harp okulu'ndan ayrılarak yılında Ankara Devlet Konservatuarı’na giren Şimşek, Anlar ve Zuckmayer ile şeflik çalışmış ve konservatuarı 1953 yılında bitirmiştir.1956 yılında devlet bursuyla Almanya’ya gönderilen değerli şefimiz, yurda dönünce Cumhurbaşkanlığı Senfoni’ye şef yardımcısı olarak atanmıştır. 1961’de iki yıl için yeniden Almanya’ya gönderilmiş, bu dönemde Kuzeybatı Alman Filarmoni Orkestrası’nda ikinci yönetmenlik yapmış, Fransa’da kısa aralıklarla Ecole Normale de Musicque’de Jean Fournet ve Eugéne Bigot’tan yararlanmıştır. 1963 yılında Türkiye’ye dönünce yeni müzik kurumlarımızın müzik yaşamımıza katılmasını getiren “kuruculuk” görevlerini üstlenmiştir. Bu kurumlar arasında; Ankara Radyosu Oda Orkestrası, Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Anadolu Oda Orkestrası vardır.
Kendi tanımıyla Hikmet Şimşek bir “müzik misyoneri”dir ve bu genel işlevini çok yönlü çalışmalarla sürdürmüştür. 1985 yılında TRT’de başladığı “PAZAR KONSERİ” başlığı altındaki programı hazırlayıp sunmuştur. 1993 yılından beri süren “Çağdaş Türk Bestecileri” programı da müzikal yaşamımızda katkılar getirmekteydi.
Hikmet Şimşek’in besteci olarak da bazı çalışmaları vardır. Genelde işlevsel nitelikte bulunan bu çalışmalar arasında marşlar, çocuk müzikleri, özel günler yada amaçlar için yazılmış “BOSNA’YA AĞIT”, “GÜNEYDOĞU ŞARKISI”, “ALMANYA’YA SESLENİŞ” gibi yapıtlar önde gelir. Hikmet Şimşek klasik müzik alanında bir çok ilki başaran müzikçilerden biriydi. Türkiye'deki ilk müzik festivallerini yönetti. Evrensel müziğin yurt alanına yayılmasında öncülük ederek Ankara Radyosu Oda Orkestrası ile Çoksesli Korosu'nun ve televizyon müzik bölümünün kurulmasına hizmet etti. Bu kuruluşlarda iki yıl süreyle yöneticilik yaptı.

Hikmet Şimşek, İzmir, Çukurova ve Bursa Devlet Senfoni Orkestraları'nın da kuruculuğunu üstlendi. Sanatçı, çağdaş, evrensel Türk müziğinin gönüllü misyoneri olarak yurtiçinde sunduğu bini aşkın konser, radyo ve televizyon programlarının yanı sıra, yurtdışında yönettiği 200 kadar konserin büyük çoğunluğunda bu eserlerin tanınmalarını sağladı. Şimşek, Türkiye'deki birçok ilk etkinliğin yanı sıra, yurtdışında plak kaydı yapan ilk Türk orkestra şefiydi. Hikmet Şimşek, ressam Nihal Şimşek ile evliydi.
Kırk yıl boyunca Ankara Konservatuarı’nda öğretim üyesi olarak öğrenciler yetiştiren değerli müzikçimiz, “DEVLET SANATÇISI” unvanıyla onurlandırılmıştır.
Hikmet Şimşek sadece klasik müziğin Türkiye'de yerleşmesine katkıda bulunmamış, Türk besteci ve sanatçılarının yurt dışında da tanınmalarını sağlamıştı. Onların eserlerini yurt dışındaki orkestralarla icra etmiş ve plak kayıtlarını yapmıştı. Sanatçımız 12 Ekim 2001 tarihinde aramızdan ayrıldı

Biyografi Konusu: Hikmet Şimşek nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Haziran 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Hikmet Şimşek
Sponsorlu Bağlantılar

Doğumu: 1924 Pervari, Siirt
Ölümü: 12 Ekim 2001, İstanbul).
Türk müzisyen, orkestra şefi.

Hikmet Şimşek, Harp Okulu'ndan müziğe ilgisi nedeniyle 1946 yılında ayrıldı ve Ankara Devlet Konservatuvarı'nın kompozisyon bölümüne girdi. Burada Eduard Zückmeyer ve Ferit Alnar ile çalıştıktan sonra Adnan Saygun'un öğrencisi oldu. 1953'te mezun olarak, aynı konservatuvara öğretmen olarak atandı.

Konservatuvar orkestra ve korosunu yöneterek şefliğe ilk adımını atan Hikmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı başarılı bir şekilde yönetince dikkatleri üzerine çekti ve yurt dışına kursa gönderildi. 1959 yılında yurda dönünce de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na yardımcı şef olarak atandı. 25 yıla yakın bir süre boyunca burada şeflik görevinde bulundu. Bunun yanı sıra, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda öğretmenliğe de devam etti.

Türkiye'de büyük çoğunluk onu pazar günleri TRT 1 ekranında yönettiği Pazar Konseri adlı program ile tanıyordu. 15 yıl süren bu program ile Türk halkına dünya baş yapıtlarını tanıttı. Pazar Konseri dışında 5 yılı bulan "Çağdaş Türk Bestecileri" programıyla TRT-INT kanalıyla dış ülkelere de program hazırlayan Hikmet Şimşek, çocukların müzik eğitimine katkıda bulunmak için altı yıl sürdürdüğü ve her hafta çeşitli kanallarda dokuz kez yayınlanan "Birlikte Söyleyelim" programını hazırladı.

Hikmet Şimşek'in konserlerinin en önemli özelliklerinden biri de çalacağı parçaları seyircilere anlatmasıydı. Bu programda da olmak üzere yaşamı boyunca çocuklardan büyüklere kadar her yaş grubuna müziği anlattı ve icra etti.


Başarıları dolayısıyla ile pek çok ülke tarafından Liyakat Nişanları aldı. Bunun yanında 1981
yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanına lâyık görüldü. Budapeşte Filarmoni Orkestrası ile yaptığı "Dört Türk Orkestra Eseri" ve Macar Radyo Orkestrası ile doldurduğu "Orkestra Eşliğinde Türk Halk Türküleri" plakları, 1984 Avrupa Müzik Yılı nedeniyle Fransız Plak Akademisi'nin ödüllerini aldı.

Hikmet Şimşek klasik müzik alanında birçok ilki başaran müzikçilerden biriydi. Türkiye'deki ilk müzik festivallerini yönetti. Evrensel müziğin yurt alanına yayılmasında öncülük ederek Ankara Radyosu Oda Orkestrası ile Çoksesli Korosu'nun ve televizyon müzik bölümünün kurulmasına hizmet etti. Bu kuruluşlarda iki yıl süreyle yöneticilik yaptı.


İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve Bursa Senfoni Orkestrası'nın da kuruculuğunu üstlendi.


Hikmet Şimşek, çağdaş, evrensel Türk müziğinin gönüllü misyoneri olarak yurtiçinde sunduğu bini aşkın konser, radyo ve televizyon programlarının yanı sıra, yurtdışında yönettiği 200 kadar konserin büyük çoğunluğunda bu eserlerin tanınmalarını sağladı.


Türkiye'deki birçok ilk etkinliğin yanı sıra, yurtdışında plak kaydı yapan ilk Türk orkestra şefiydi. Atatürk yılı nedeniyle Avrupa'da Atatürk adına yaptığı konserlerde 19 Türk eserini yönetti ve bant kayıtlarını yaptırarak radyodan yayınlattı.

Hikmet Şimşek, ressam Nihal Şimşek ile evliydi.


Vikipedi


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
6 Eylül 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
ŞİMŞEK, Hikmet (1924 Siirt)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

1945'te öğrenim gördüğü Harp Okulu'ndan ayrılarak, 1946'da Ankara Devlet Konservatuvarı'na girdi. Konservatuvarda H. F. Alnar, Edvard Zuckmayer ve A. A. Saygun'la çalıştı. 1953'te mezun olduktan sonra, aynı okulda öğretmenlik yaptı. 1956'da Alman Müzik Gençliği Kurumu'nun davetlisi olarak iki yıllığına Almanya'ya gitti ve orada birçok şefi izleme ve çeşitli orkestraları yönetme olanağı buldu. 1959'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yönetici yardımcılığına atandı. 1962-1963 yıllarında Kuzeybatı Alman Filarmoni Orkestrası'nda ikinci yönetmen olarak çalıştı. Şimşek, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın kurucuları arasında yer aldı. 1981'de Devlet Sanatçısı unvanını alan Şimşek, 1986'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndaki görevinden istifa etti ve Kültür ve Turizm Bakanlığı sanat danışmanlığına atandı. 20'den fazla ülkede konserler vermiş, orkestralar yönetmiş olan Şimşek, çoksesli sanat müziği alanında da ilk Türk plağına imzasını atmıştır. Kendisi bugüne kadar, Polonya'nın Devlet Nişanı ve Symanovsky Nişanı, Macaristan'ın Zalt‡n Kod‡ly Nişanı ile Franz Liszt'in 100. ölüm yıldönümü nedeniyle verilen Liszt Nişanı, Tunus'un Devlet Nişanı'yla onurlandırılmıştır.
theMira

Benzer Konular

25 Kasım 2017 / Miriel Akademik
9 Mayıs 2008 / BARIŞ Sinema tr
11 Şubat 2010 / BrookLyn Moda tr
23 Eylül 2012 / Jumong Müzik tr
7 Aralık 2009 / Rios Spor tr