Arama

Yeni Türkü

Güncelleme: 23 Eylül 2014 Gösterim: 18.939 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  turku.jpg
Gösterim: 1818
Boyut:  27.3 KB

1978 yılında ODTÜ Mimarlık öğrencisi Derya Köroğlu, Hacettepe Tıp öğrencisi Zerrin Yaşar ve Hacettepe Tıp mezunu ve patoloji uzmanı Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik grubu. Gruba isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıydı. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şili'li grup İnti İllimani yapmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Grup elemanlarından Zerrin Yaşar ve Selim Atakan 1979-1989 yılları arasında evli kalmışlardır. Grup ilk konserini Edip Akbayram ve Dostlar'ın alt kadrosunda bulunarak vermiş ve beğenilmiştir. Bu yüzden Edip Akbayram'ın konseri ertesi güne kalmıştır. Grup 1979 yılında ilk albümleri Buğdayın Türküsünü LP formatında çıkardı. Bu albümde sert sol söylem kullanılmıştı ve albüm çok az satmıştı. Ayrıca bu albümün dağıtımı 12 Eylül darbesinden sonra durdurulmuş ve yakılmıştır. Bu yüzden bu albüm bir efsane olmuş ve albümün koleksiyon değerinin yüksek olmasına yol açmıştır. Bu arada gruba Murat Buket, Tuğrul Bayrak, Eftal Küçük ve Tuncer Tezcan katıldı. Grubun 2. albümü olan Akdeniz Akdeniz 1983 yılında çıktı ve grup Türkiye çapında tanındı. 1985 yılında Çekirdek Sanatevi Kayıtları ve Film Müzikleri adlı albümleri çıktı. Bu yılın sonunda grupta bağlama çalan opera sanatçısı Tuncer Tezcan ve grupta buzuki, kemençe ve gitar çalan Eftal Küçük gruptan ayrıldı. Eftal Küçük, Tolga Çandar'la "Çağdaş Türkü" grubunu kurdu.
1986 yılında gruba aslen mimar olan Fuat Oburoğlu ile makine mühendisi olan Cengiz Onural katıldı. Aynı yıl Günebakan albümü çıktı. Aynı yılın sonunda Zerrin Atakan geçici olarak gruptan ayrıldı. Ertesi yıl Dünyanın Kapıları albümü çıktı. 1988 yılında çıkan Yeşilmişik albümünden sonra grup içindeki anlaşmazlıklar su yüzüne vurmaya başladı ve grupta solo vokal yapan Zerrin Atakan gruptan kesin olarak ayrıldı. 1989'da grupta blok flüt, yan flüt ve klarnet çalan Fuat Oburoğlu geçici olarak gruptan ayrıldı ve gruba Halis Bütünley ve Tayfun Duygulu dâhil oldu.
Grup, 1990'da Vira Vira albümünü çıkardı. Aynı yılın sonunda grubun kurucu üyelerinden olan ve grupta davul programlama yapan ve klavyeli çalgılar çalan Selim Atakan ile grupta bas gitar çalan Tuğrul Bayrak gruptan ayrıldı. Ertesi yıl Rumeli Konseri albümü çıktı. Grup bu albümde, önceki albümlerdeki sevilen şarkılara ek olarak ilk albümleri Buğdayın Türküsünden 4 parçaya yer verdi: Buğdayın Türküsü, Bekçi Kazım, Özgürlük (İlk versiyonundaki sondan önceki 2 mısra yok) ve Mahpushane Kapısı. Bu albümden sonra grupta solo vokal yapan ve davul çalan Halis Bütünley (aynı zamanda Yeşilmişik'in kayıtlarını yapmıştır) ve grupta klarnet çalan Tayfun Duygulu gruptan ayrıldı ve Fuat Oburoğlu gruba yeniden dâhil oldu.
1992 yılında Aşk Yeniden' albümüyle en çok satan albüm ödülünü kazanan grup, 1994'te çıkan Külhani Şarkılar albümüyle bekleneni veremedi. 1995 yılında çıkanve 1996'da bir seçki olan Her Dem Yeni albümlerini çıkaran grup, aynı yıl Telli Telli şarkısının 4 versiyonunun bulunduğu Telli Telli RemixesKülhani Şarkılar albümünden sonra grupta yeniden başlayan çekişme Derya Köroğlu dışındaki elemanların 1997'de gruptan ayrılmasına neden oldu. Bu elemanlar, Yedikule şarkısını seslendiren ve Külhani Şarkılar albümünde vokal yapan grubun flüt ve klarnetçisi Fuat Oburoğlu, grupta klasik kemençe ve gitar çalan Cengiz Onural ve grupta ud ve gitar çalan ve vokal yapan Murat Buket'ti. Ayrılan elemanlardan Cengiz Onural, film müzikleri yapan İncesaz ve Aria Süper Baba Film Müzikleri single'ını çıkardı. gruplarının kurucusu oldu.
Grubun dağılması üzerine grubun kurucularından Derya Köroğlu new-age tarzında Musikarium albümünü çıkardı. Daha sonra ayrılan elemanların yerine yeni elemanlar buldu. Bu elemanlar, bas gitarda Raci Pişmişoğlu, klasik kemençe ve vokalde Erdinç Şenol, udda Fatih Ahıskalı ve klavyeli çalgılarda Erkin Hadımoğlu. Grup 1999'da Yeni albümünü çıkardı. Ama bu albüm, grubun en az satanı oldu.
Biyografi Konusu: Yeni Türkü nereli hayatı kimdir.
king nothing - avatarı
king nothing
Ziyaretçi
13 Ağustos 2008       Mesaj #2
king nothing - avatarı
Ziyaretçi
Yagmurun elleri

Seslendiren: Yeni Türkü

Sponsorlu Bağlantılar
Küçücük bir bakışın
Çözer beni kolayca
Kenetlenmiş parmaklar gibi
Sımsıkı kapanmış olsam

Yaprak yaprak açtırırsın
İlkyaz nasıl açtırırsa
İlk gülünü gizem dolu
Hünerli bir dokunuşla

Hiç kimsenin yağmurun bile
Böyle küçük elleri yoktur
Bütün güllerden derin
Bir sesi var gözlerinin

Başedilmez o gergin
Kırılganlığınla senin
Her solukta sonsuzluk
Ve ölüm

Söz: Barış Pirhasan
Müzik: Derya Köroğlu

Son düzenleyen KisukE UraharA; 13 Ağustos 2008 19:23
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Eylül 2014       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
1977 yılında kurulan Türk özgün müzik grubu.

Hakkında:
- Grupta; Derya Köroğlu, Ali Kemal, Furkan Bilgi, Serdar Barçın, Sezer Alemdar, Timur Sarıca ve Bahadır Tanrıvermiş yer almaktadır.
- Müzikal kariyerleri 1979 yılında yayımladıkları "Buğdayın Türküsü" isimli albümle başlamıştır.
- 80'li ve 90'lı yıllarda "Günebakan", "Yeşilmişik", "Vira Vira", "Aşk Yeniden", "Süper Baba" ve "Her Dem Yeni" gibi başarılı albümlere imza atmıştır.
- 2012 yılında "Şimdi ve Sonra" adlı albümü piyasaya çıkmıştır.

İlk Albüm: Buğdayın Türküsü


Karnaval.com
🌘 🚀

Benzer Konular

4 Eylül 2015 / asla_asla_deme Sanat
2 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
5 Mayıs 2012 / Jumong Sinema tr