Arama

İsmail Hakkı Demircioğlu (İsmail Hakkı Demircioğlu Hakkında)

Güncelleme: 19 Temmuz 2008 Gösterim: 5.614 Cevap: 1
recruit87 - avatarı
recruit87
Ziyaretçi
9 Haziran 2007       Mesaj #1
recruit87 - avatarı
Ziyaretçi
İsmail Hakkı Demircioğlu
(1957 - .... )
Sponsorlu Bağlantılar

Türk Halk Müziği'nin usta ismi İsmail Hakkı Demircioğlu, 1957 yılında Rize / Pazar'da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve liseyi Pazar'da okuyan Demircioğlu, 1980'de İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Temel Bilimler Bölümü'ne girdi, 1984'te mezun oldu. 1984 - 1986 yılları arasında Ruhi Ayangil'in Türk Müziği Orkestra ve Korosu'nda bas olarak çalıştı. Sanatçı, 1987'de Ruhi Su Dostlar Korosu'nda, Timur Selçuk ve Sarper Özsan'ın çalıştırdığı dönemde, yine bas olarak çalışmalara katıldı.

Bu dönemde "Türkülerimiz" ve "Sırdaş Türküsü" isimli iki albüm çıkaran Demircioğlu, 1998'de "Gülün Kokusu Vardı" ve 2000'de "Anadolu Beşik" adlı albümlerde yakın dostu Erkan Oğur'a eşlik etti. "Anadolu Beşik" albümünde ağırlıklı olarak Doğu bölgesinin tınıları hâkim. Kul Hüseyin'in pek bilinmeyen nefes'i "Zamanede Bir Hal", Pir Sultan Abdal'dan "Karşıda Görünen Ne Güzel Yayla" Erkan Oğur'un yanık sesine pek yaraşan Elazığ yöresi türküsü "Bir Şuh -i Sitemkâr", "Kul Ahmet'ten "Seher Yeli" gibi örneklerle albüm, geçmişin mucizesinin bugüne taşındığı bir mücevhere dönüşüyor.

NASİBOLSA

Karadeniz'de hüznün de var olduğunu hatırlatan Demircioğlu, son olarak da 2004 yılında, hüznün hakim olduğu solo albümü "Nasibolsa"yı çıkardı. Demircioğlu'nun uzun zamandır yapmayı düşündüğü albümde, sanatçının 20 yıl öncesinden başlayarak bestelediği 5 şiir, sözü ve müziği Bahar Alkaya'ya ait geleneksel karakterde bir deyiş yer alıyor. 12 parçanın yer aldığı albümde yine Alkaya'nın derlediği bir ağıt, Rize Çamlıhemşin / Çat'ta Servet Çamoğlu'ndan öğrendiği "Osman'ın Ağıtı" ile birlikte 4 halk türküsü bulunuyor.






Albümde birçok ortak çalışmaya imza attığı sanatçı dostu Erkan Oğur'un da ağırlığı hissediliyor. Sanatçının albümünde gerek sesiyle gerekse enstrümanıyla Erkan Oğur'dan Birol Topaloğlu'na, Okan Murat Öztürk'den İbrahim Karaca ve Cem Aksel'e, "Şu Uzun Gecenin Gecesi Olsam" türküsünün bilinmeyen sözlerini gönderen Çorum eski valisi Atıl Uzelgün'e kadar birçok insanın emeği geçmiş. Albümde, tasavvuf şairi Yunus Emre'nin "Aşkından Yanar Yüreğim" şiiri, edebiyat dünyasında önemli yere sahip olan Sabahattin Ali'nin "Rüzgar" şiiri ve yine A. Kadir'in "Birinci oğluma Ninni" adlı dizeleri Demircioğlu'nun müziğiyle bütünleşmiş.

TÜRKÜLERİN DOĞURDUĞU ANADOLU

Bölgesel çeşitliliğiyle dikkat çeken albümünün kitapçığında Demircioğlu, çalışmalarında ve hayatında önemli bir yere sahip olan türküleri var eden Anadolu insanı için şunları söylüyor: "Bu kadar güzel türküler onları var etmiş olan Anadolu insanının gelecekte memleketimizi daha güzel, mutlu günlere taşıyacağına eminim. Türkülerin nasıl oluştuklarını, melodik, sözel, makamsal ritimsel, bölgesel çeşitliliğini, estetik yapılarının derin ve etkileyiciliğini düşündükçe Anadolu insanına hayretim ve saygım artıyor."




Biyografi Konusu: İsmail Hakkı Demircioğlu (İsmail Hakkı Demircioğlu Hakkında) nereli hayatı kimdir.
WaRrioR - avatarı
WaRrioR
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2008       Mesaj #2
WaRrioR - avatarı
VIP VIP Üye
Şu Uzun Gecenin Gecesi Olsam

Sponsorlu Bağlantılar
Şu uzun gecenin gecesi olsam
Sılada bir evin bacası olsam
Dediler ki nazlı yarin pek hasta
Başında okuyan hocası olsam

Katipler oturmuş yazıya bakmaz
Herkes sevdiğini dilden bırakmaz
Hey Allah'tan korkmaz kuldan utanmaz
Gönül defterinden sildin mi beni

Benim yarim güzellerin güzeli
Kadir mevlam bu sevdadan kes beni
Götür yarın kapısına as beni
Desinler ki yari için can verdi

Bir mektup yazdırdım ucunu yaktım
bir merak geldi de kapıya baktım
Çok güller kokladım koynuma soktum
Hiç birisi yarim gibi kokmuyor

Evlerinin önü üç ağaç çınar
Dillerim tutuşur yüreğim yanar
Eşinden ayrılan böyle mi yanar
Anam anam hangi derdime yanam

Esqi qulağı qesiqlerden qim qaldı

Benzer Konular

1 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap
8 Mayıs 2009 / HipHopRocK Sanat tr
10 Aralık 2012 / KAPTAN Asker tr
30 Mayıs 2011 / asla_asla_deme Edebiyat tr
30 Temmuz 2012 / Mavi Peri Müzik tr