Arama

Selmi Andak

Güncelleme: 6 Mart 2016 Gösterim: 3.524 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Temmuz 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Selmi Andak
Sponsorlu Bağlantılar

Selmi Andak

Doğumu: 1921, İzmir
Ölümü: 15 Temmuz 2010, İstanbul)
Türk müzik sanatçısı, köşe yazarı.

Selmi Andak 1921’de İzmir’de doğdu. Galatasaray Lisesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenimi ile birlikte, İstanbul Belediye Konservatuvarında müzik eğitimini tamamladıktan sonra, Paris’te “École Normale de Musique”de kompozisyon (beste) bölümünde ihtisas yaptı. Müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar gazetecilik mesleğinde sanat ve müzik eleştirmeni olarak görev yaptı. Ayrıca Cumhuriyet gazetesinde Sanata Bakış adlı köşenin yazarlığını yapmıştır.

Andak, Sezen Aksu'nun söylediği "Ben Her Bahar Aşık Olurum", Nilufer "Bir mevsim arıyorum", Ajda Pekkan "Yeniden", Neco "O Şarkıyı Henüz Yazmadım",Nil Burak Güneş bir kere doğdu gibi şarkılarına imza atmıstır. Selmi Andak'ın yaklaşık 800 bestesi bulunmaktadır.

1998'de Devlet Sanatçısı unvanı alan sanatçı 15.07.2010 tarihinde Parkinson hastalığı nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi’nde yaşama veda etmiştir.



Vikipedi

Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 01:15 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!
Biyografi Konusu: Selmi Andak nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Temmuz 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Cumhuriyet gazetesinin 58 yıllık müzik yazarı ve besteci Selmi Andak (89) parkinson hastalığı nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesinde vefat etti.

Sponsorlu Bağlantılar
Aynı zamanda "Devlet Sanatçısı" unvanını taşıyan Andak, Balat Musevi Hastanesinde, zatürre tanısıyla bir haftadır yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu.

Selmi Andak'ın cenazesi, Cumartesi günü İstanbul'da toprağa verildi.

Selmi Andak, 1921'de İzmir'de doğdu. Galatasaray Lisesi, İstanbul Hukuk Fakültesi öğrenimi ile birlikte, İstanbul Belediye Konservatuvarında müzik eğitimini tamamladıktan sonra Paris'te"Ecole Normali de Musiqu"de (Yüksek Müzik Okulu) kompozisyon (beste) bölümünde ihtisas yaptı.

Müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar gazetecilik mesleğinde sanat ve müzik eleştirmeni olarak görev yaptı.

Bu yıl 70. sanat yılını yeni bestelerle kutlamak isteyen Andak için 2000 yılında çıkan "Bir Sevgi Yeter - Selmi Andak" adlı CD, 60. sanat yılına adanmıştı. Andak'ın ayrıca 2003 yılında bestelerinden oluşan saygı albümü "Uluslararası Ödüllü Selmi Andak Şarkıları", ile 1975 - 1995 yılları arasında Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finalleri için hazırlamış olduğu bestelerden oluşan "Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finallerinde Selmi Andak Besteleri"albümü bulunuyor. Andak'ın kısa süre önce de bestelerinden oluşan "Bal Gibi Olur" ve "O Şarkıyı Henüz Yazmadım" adlı iki karma CD'si Ossi Müzik tarafından sevenleriyle buluşturulmuştu.

Türk pop müziği dünyasında Onno Tunç'tan Nükhet Duru'ya, Semiha Yankı'dan Nilüfer'e, Ajda Pekkan'dan MFÖ'ye pek çok sanatçı onun bestelerini seslendirdi.

Selmi Andak'ın çalışmaları arasında "Uyuyan Güzel" müzikali, Müşfik Kenter'in oynadığı ünlü tek kişilik oyun "Bir Garip Orhan Veli"nin, Haldun Taner'in "Bu Şehr-i İstanbul ki" oyununun, Mehmet Ali Birand'ın "Galatasaray Belgeseli"nin, Kültür Bakanlığının hazırlattığı "İpek Yolu" belgeselinin müzikleri de bulunuyor.

Basın Şeref Kartı sahibi olan Selmi Andak, Türkiye'yi uluslararası müzik yarışmalarında birçok defa hem besteci, hem de jüri üyesi olarak temsil etti.

Aralarında 1968'de Atina'da "Apollonia", 1969 ve 1970'de Bulgaristan'da "Altın Orfe", 1977'de İsrail Tel-Aviv'de Bahar Festivali, 1983 Şili'de Vina Del Mar, 1984 Amerika'da Los Angeles Dünya Şarkı Festivali gibi yarışmalarda üçüncülük ve dördüncülük ödülleri bulunan ve 1985 İtalya'da Medifest yarışmasında ilk kez Türkiye'ye "Pop Müzik" alanında birincilik ödülü getiren besteci, 1990 yılında Altın Orfe'de Balkan Ödülü aldı. 1989'da Amerika'da Nashville'de yapılan IMOF89 (Dünya Yarışmaları Büyük Ödülleri) etkinliğinde Türkiye'yi jüri olarak ve "Güneş Bir Kere Doğdu" bestesiyle temsil etti.

Selmi Andak, 1975 yılından itibaren TRT Eurovision finallerine de katıldı. Geçen ay düzenlenen ve Uluslararası Festivaller Federasyonu FIDOF ile Dünya Festivaller ve Sanatçılar Birliği WAFA tarafından desteklenen "Uluslararası İstanbul Şarkıları Yarışması"nda "Yaşam Boyu Sanat Ödülü" nü alan Selmi Andak'ın, 800 bestesi bulunuyor.


CNN Türk - 15 Temmuz 2010

Son düzenleyen nötrino; 6 Mart 2016 01:23 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mart 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
ÂNDAK (Selmi), Türk Sanat Eleştirmeni, Hafif Müzik Bestecisi (İzmir 1921 - İstanbul 2010). Hukuk Fakültesi'nde ve İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda öğrenim gördü. 1952’den başlayarak çeşitli dergi ve gazetelerde sinema, tiyatro ve müzik eleştirileri yazdı. Film ve sahne müzikleri, hafif müzik şarkıları besteledi.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.