Arama

Sabri Süha Ansen

Güncelleme: 1 Mart 2016 Gösterim: 1.413 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Mart 2016       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ANSEN (Sabri Süha)
MsXLabs.org & Büyük Larousse
Sponsorlu Bağlantılar

T
ürk besteci (Bursa 1908). Cevdet Çağla ve Fahri Kopuz’ dan ders aldı. 50 dolayında şarkı besteledi. Senelerce aşkı anmış (hicazkâr) ve Seninle düştüm dile (rast) dizeleriyle başlayan şarkıları çok ünlüdür.

Ad:  c79015a227b446e15f181d145a9ed4a7_XL.jpg
Gösterim: 464
Boyut:  74.9 KB

Sabri Süha Ansen, 1908 yılının temmuz ayında Bursa'nın Hisar mahallesinde dünyaya geldi. Babası Sadık Bey ve annesi Fikriye Hanım'dır. Küçük yaşlarda musikiye ilgi duymaya başladı. Tevfik Bey'den keman ve nota dersleri aldı. Bursa Sanatkârlar Kulübü’ne devam ederek musiki bilgisini ilerletti.

1930 yılında yüksek öğrenimini yapmak için Bursa' dan İstanbul' a gitti. Mühendislik eğitimi yanında Darüttalim-i Musiki Cemiyetine devam ederek Neyzen İhsan, Fahri Kopuz, Celal Tokses, Mustafa Çağlar, Melahat Pars ve Cevdet Çağla ile beraber feyiz yaparak musiki bilgisini doruğa çıkardı.

1931 yılında sözleri kendine ait olan "Aşk Yalanmış" şarkısını Hicazkâr Makamı'nda besteledi. Bu eser ilk defa Kanuni Âma Kazım Bey'in kızı Nebile Hanım tarafından İstanbul Radyosu'nda okunarak tanınmış ve Safiye Ayla tarafından plağa okundu.

Direklerarası semtindeki Hacının Kıraathanesi'nde Hikmet Rıza Hanım ve Hafız Burhan ile birlikte fasıllara katılır ve kemanı ile eşlik eder ve Türk Musikisi topluluklarına katılırdı. 1941 yılında Darülelhan müntesibi Fevziye Hanım'la evlendi. 1944 yılında oğlu Oral Ansen dünyaya geldi.

1947 yılında Üniversite Korosu'nun kuruluşunda görev aldı. İstanbul Radyosu'nda kemanı ile iştirak etti. Vakıf Sularının Müdürlüğü görevinden emekli oldu. Daha sonraki yaşamında bestecilik ve hocalık yaparak geçirdi.

Musikiye amatörce hizmet eden Ansen, bir gün Kızkulesi Bahçesinde Udi Fahri Kopuz'un sahnenin arkasında ağladığını görünce, Kopuz'a ağlama nedeni parasını alamadığından dolayı ağladığını öğrenince. musikiye amatörce hizmet etmeye karar verdi ve musikiden kazanç beklemedi.

1962 yılında "Seninle düştüm dile" şarkısını Rast makamında, "Menekşeler açıldı bahar geldi" şarkısını Nihavent makamında, "Şimdi aşklar eski sevdalar kadar şad etmiyor" şarkısını Hicazkâr makamında besteledi.

1963 yılında "Geçti aylar geçti yıllar nerdesin" şarkısını Uşşak makamında, "Bir hayale bir ümmide bağlandı kaldı gönül" şarkısını Rast makamında ve "Neden kalbimle oynadın" şarkısını Segah makamında besteledi. Ayrıca daha bir çok güzel şarkıları musiki repertuarına hediye etmiştir.



Biyografi Konusu: Sabri Süha Ansen nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

28 Ağustos 2008 / GÜLGECELER Tiyatro tr
5 Kasım 2009 / Daisy-BT Sanat tr
9 Temmuz 2011 / Daisy-BT Edebiyat tr
14 Mayıs 2011 / Daisy-BT Sinema tr
17 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük