Arama

Carl Orff

Güncelleme: 23 Ekim 2015 Gösterim: 17.257 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Carmina Burana isimli sahne kantatının yaratıcısı olan Alman besteci.

Sponsorlu Bağlantılar
Subay kökenli, soylu bir aileden gelen Orff 10 Temmuz 1895 günü Münih'te doğdu. Annesi yetenekli bir piyanistti. Carl, müzik sevgisini annesinden almıştı ve küçük yaştan itibaren tiyatroya da düşkündü. Henüz çocukken evde oluşturduğu kukla tiyatrosu için oyunlar yazan ve besteler yapan Carl, 17 yaşına geldiğinde bir opera ve pek çok şarkı bestelemişti. Münih Müzik Akademisi’ne girdiyse de, kısa sürede akademik müzik çalışmalarından sıkıldı. Sahne müziğine olan ilgisinden ötürü ortaçağ ve Rönesans döneminin ilk sahne müziği eserlerini inceledi. Bu çalışmaları 1935’te Carmina Burana’yı yaratması için esin verdi.

1803’te Münih yakınlarında bir manastırın kütüphanesinde bulunan 200 kadar şarkı ve şiir Carmina Burana’ya kaynaklık etmiştir. Carmino Burana, çoğu oldukça müstehcen Latince metinlere dayanan bir üçlemenin ilk eseridir. Tironfi (Zaferler) diye adlandırılan bu üçlemenin diğer eserleri Catulli Carmina ve Trionfo di Afrodite’dir. Eserin ilk gösterimi 1937’de gerçekleşti ve Orff’a büyük ün getirdi.

Orff, 1924’te dans öğretmeni Dorothee Günther ile genç kızların müzik eğitimi için Münih’te bir okul kurmuştu. Bu okulda çocuklar için müzik eğitimine yönelik araştırmalar yaptı. Okul, 1944’te Naziler tarafından kapatıldı. 4 yıl sonra Orff’un bazı dans müziği kayıtlarının tesadüfen yayınlanması, geliştirdiği metotları Almanya’da yayılmasını sağladı ve çocuklar için müzik yayını yapan radyo programları başladı. Orff, çocuklardaki doğal müzik yeteneklerinin basit vurmalı ve yaylı çalgılar yoluyla geliştirilebileceğini düşünüyordu. Geliştridiği teknikler şimdi pek çok ülkede kullanılmaktadır.

Carl Orff, 1930’da Münih Bach Topluluğu’nun şefi olmuştu. Nazi döneminde de bu görevde kaldı. Orff, zamanının büyük bölümünü yurtta ve yurtdışında bestecilik öğretmeye adamıştır. Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan” felsefesi ile eserler veren Orff, 1949’da yaratığı Antigonea adlı oyunu Sophokles’in bir eseri üzerine bestelemişti. 1950’de Münih Müzik Lisesi’ne öğretmen oldu, 1955 yılında Tübingen Üniversitesi’nden fahri doktor oldu, 1961’de Salzburg’da müzik öğretmenlerini eğitmek amacıyla Orff Enstitüsü’nü kurdu.

Trionfo di Afrodite, Carmina Burana ve Catulli Carmina adlı kantatlarını birleştirerek oluşturduğu Tironfi üçlemesi Başta Almanya olmak üzere pek çok ülkede en çok seslendirilen eser olan Carl Orff, 1982’de bütün ömrü boyunca yaşadığı Münih’te öldü.

Biyografi Konusu: Carl Orff nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Mart 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Orff'un ünlü bestesi 'Carmina Burana' , 'Tironfi' üçlemesinin bir bölümüydü
'Carmina Burana'nın bestecisi Carl Orff, 1982 yılında Münih'te hayata veda etti.
Sponsorlu Bağlantılar
Asker kökenli, soylu bir aileden gelen Orff, 10 temmuz 1895'te Münih'te doğdu. Annesi yetenekli bir piyanistti. Müzik sevgisini annesinden almıştı ve küçük yaştan itibaren tiyatroya da düşkündü.
Henüz çocukken evde oluşturduğu kukla tiyatrosu için oyunlar yazdı, besteler yaptı. 17 yaşına geldiğinde bir opera ve pek çok şarkı bestelemişti. Münih Müzik Akademisi’ne girdiyse de, akademik müzik çalışmalarından sıkıldı.

Sahne müziğine olan ilgisinden ötürü Ortaçağ ve Rönesans döneminin ilk sahne müziği eserlerini inceledi. Bu çalışmaları 1935'te 'Carmina Burana'yı yaratması için esin verdi.
1803'te Münih yakınlarında bir manastırın kütüphanesinde bulunan 200 kadar şarkı ve şiir 'Carmina Burana'ya kaynaklık etmiştir. 'Carmina Burana', çoğu oldukça müstehcen Latince metinlere dayanan bir üçlemenin ilk eseridir.
'Tironfi' (Zaferler) diye adlandırılan bu üçlemenin diğer eserleri 'Catulli Carmina' ve 'Trionfo di Afrodite'dir. İlk gösterimi 1937'de gerçekleşen eser Orff'a büyük ün getirmiştir.

Orff, 1924'te dans öğretmeni Dorothee Günther ile genç kızların müzik eğitimi için Münih'te bir okul kurmuştu. Bu okulda çocuklar için müzik eğitimine yönelik araştırmalar yaptı. Okul, 1944'te Naziler tarafından kapatıldı.

Dört yıl sonra Orff'un bazı dans müziği kayıtlarının tesadüfen yayınlanması, geliştirdiği metotları Almanya'da yayılmasını sağladı ve çocuklar için müzik yayını yapan radyo programları başladı.
Orff, çocuklardaki doğal müzik yeteneklerinin basit vurmalı ve yaylı çalgılar yoluyla geliştirilebileceğini düşünüyordu. Geliştridiği teknikler şimdi pek çok ülkede kullanılmaktadır.

1930'da Münih Bach Topluluğu'nun şefi oldu, Nazi döneminde de bu görevde kaldı. Orff, zamanının büyük bölümünü yurtta ve yurtdışında bestecilik öğretmeye adamıştı.

"Yeni bir şey yaratmak istiyorsan mutlaka eski olanı kullan" felsefesi ile eserler veren Orff, 1949'da yaratığı 'Antigonea' adlı oyunu Sophokles'in bir eseri üzerine bestelemişti.

1950'de Münih Müzik Lisesi'ne öğretmen oldu, 1955 yılında Tübingen Üniversitesi'nden fahri doktor oldu. 1961'de Salzburg'da müzik öğretmenlerini eğitmek amacıyla Orff Enstitüsü'nü kurdu.

'Trionfo di Afrodite', 'Carmina Burana' ve 'Catulli Carmina' adlı kantatlarını birleştirerek oluşturduğu 'Tironfi' üçlemesi pek çok ülkede en çok seslendirilen eser olan Carl Orff, 1982'de hayatı boyunca yaşadığı Münih'te öldü.

Müzik tarihinde Orff'a benzeyen bir şahsiyet daha bulmak zordur. Vaktiyle Orlando di Lassio'nun veya çağdaşı ve müzikli komedyalar yaratmaya hevesli Orazio Vecchi'nin madrigallerindeki mest edici hava; diğer taraftan antik çağa düşkün olarak eski Yunanların dramını yeniden canlandırmak isteyen Floransalıların ümanizmi Carl Orff'u hatırlatabilir.

Son düzenleyen Safi; 23 Ekim 2015 01:33
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Carl Off
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Alman besteci. Münih Müzik Akademisi'nde okudu. 1921'den başlayarak iki yıl süreyle ünlü besteci Heinrich Kaminski'den ders aldı. Müziği ilkel ritmlere ve çoğunlukla vurma çalgıların tınıları ve orkestra renklerinin araştırmasına dayanır. Orff'un en önemli yapıtı "Carmina Burana" (1937) adlı sahne oratoryosudur. Bu yapıt "Trionfo" adlı bir üçlemenin ilk bölümüdür; bunu "Catulli Carmina" (Catullus'un Şarkıları, 1943) ve "Trionfo di Afrodite" (Afrodit'in Yengisi, 1953) izlemiştir. Diğer yapıtları arasında, "Der Mond" (Ay, opera, 1939) ve "Die Kluge" (Akıllı Kız, 1943) ve birçok enstrümantal parça sayılabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Carl Orff

Ad:  Carl Orff.jpg
Gösterim: 1529
Boyut:  34.0 KB

Benzer Konular

20 Mart 2009 / Misafir Bilim ww
10 Nisan 2011 / KisukE UraharA Sanat ww
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
4 Temmuz 2011 / KisukE UraharA Tiyatro ww
24 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor ww