Ziyaretçi
Karlofça antlaşması
ikinci Viyana kuşatması'yla (1683) başlayarak 16 yıl süren savaşa son vermek için OsmanlI devletiyle Kutsal Birlik’i oluşturan Avusturya, Venedik, Polonya (Lehistan) arasında Karlofça kasabasında (26 ocak 1699) ve Rusya ile de bunun devamı olarak İstanbul'da (14 temmuz 1700) imzalanan barış.
Sponsorlu Bağlantılar
Batı ve kuzey sınırlarında dört ulusun ordularıyla yıllarca süren savaşlar sonunda yıpranan, hâzinesi boşalan, giderek ağırlaşan vergiler yüzünden bunalan halkı tepki göstermeye başlayan ve pek çok askeri kırıldığından savaş gücünü yitiren OsmanlI devleti, özellikle Zenta yenilgisinden (11 eylül 1697) sonra barış ar ıyan bir tutum içine girdi. Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa, İngiltere ve Hollanda’nın İstanbul elçileri aracılığıyla OsmanlI devletinin barış isteğini Avusturya’ya bildirdi (7 nisan 1698). Fransa’nın topraklarına saldırmak için savaş hazırlığı yaptığın ailen avusturya yönetimi, elçilerin önerilerini kabul ettiğini ve OsmanlI devletiy's Darış masasına oturabileceğini resmen açıkladı (24 nisan 1698).
Daha sonra Kutsal Birlik'i oluşturan devletleri. ı temsilcileri Viyana'da kendi aralarında toplanarak OsmanlI devletirlden neler isteyeceklerini kararlaştırdılar. Avusturya, OsmanlI devletinin geri istemesine arşın, işgali altında bulunan Erdel’i (T ansilvanya) vermemekte kararlıydı. Türkler'den kopardığı topraklardan (Mora, Dalmaçya ve Ege adaları) başka şeyler ardında olmayan Venedik, barışa son derece yatkındı. Ancak, Kutsal Birlik'in öteki iki üyesi olan Polonya ve özellikle işgal ettiği Azak kalesi dışında Türkler’in elinde bulunan Kerç kalesini de isteyen Rusya, OsmanlI devletinin tüm kaynaktan iyice tükenene kadar savaşın sürdürülmesine taraftardı. Avusturya delegeleri uzun ve yorucu çabalar harcayarak sonunda savaş yanlısı müttefiklerini barış masasına oturmaya razı edebildiler.
Sıra barış görüşmelerinin yapılacağı yeri saptamaya geldiğinde önerilen büyük Avrupa kentlerinin OsmanlI devleti tarafından reddedilmesi üzerine Karlofça kasabası üzerinde anlaşmaya varıldı. Amcazade Hüseyin Paşa, Mustafa ll'nin seçtiği türk delegeleri reisülküttap Rami Mehmet Efendi ile Divanı hümayun çevirmeni olan fenerli rum Aleksandhros Mavrokordhatos Efendi’yi Belgrad’a gönderdi (5 mayıs 1698). Türk delegeleri burada arabulucu elçilerle birlikte Osmanlı devleti açısından görüşme protokolünü hazırlayıp tamamladılar (23 temmuz 1698), sonra da yine onlarla bir arada Belgrad'dan Karlofça’ya hareket ettiler (20 ekim 1698). Aynı gün tüm cephelerde ateşkes ilan edildi. Önce Kutsal Birlik delegeleri (23 ekim), ertesi gün de türk delegeleriyle elçiler Karlofça'ya geldiler. İngiliz lord Paget ile hollandalı meslektaşı kont Collyer arabulucu elçiler olarak barış görüşmelerinin temelini oluşturacak protokol hazırlıklarına giriştiler.
Bu protokol görüşmeleri 20 gün sürdükten sonra savaş konseyi başkanı mareşal Wolfgang von Oettingen, mareşal von Schlick, iyi türkçe bilen kont Marsigli, baş çevirmen Talman ve genel sekreter Til’in Avusturya; kont Malachovvski’nin Polonya; Carlo Ruzzini’nin Venedik; Prokop Boganoviç Vasnitsinov’un Rusya; Rami Mehmet Efendi ile A. Mavrokordhatos’un Türkiye temsilcileri olarak ve iki elçinin de arabulucu sıfatıyla katıldıkları toplantının ilk oturumu açıldı (13 kasım 1698). Rus delegesi daha başlangıçta Kerç kalesi kendilerine bırakılmadıkça barışı imzalamayacağını ve yetkisi sınırlı olduğundan görüşmelere ancak gözlemci sıfatıyla katılacağını bildirdi. Çetin pazarlık görüşmeleriyle 75 gün süren ve 36 oturumda tamamlanan toplantılar sonunda türk delegeleri dört devletle ayrı antlaşmalar imzaladılar.
Avusturya ile yapılan 20 maddelik antlaşmaya göre 1526'dan beri türk toprağı olan Macaristan ile Erdel (Transilvanya) Avusturya’ya bırakılırken, Temeâvar (Timişoara) başta olmak üzere tüm sancaklarıyla Banat eyaleti Osmanlı devletinde kaldı. Hırvatistan Avusturya'da, Bosna Osmanlı devletinde kalacak biçimde Sava ırmağının sınır olarak saptanması sonucu bir sınır kenti durumuna gelen Belgrad da OsmanlI devletinin egemenlik alanı içinde bulunacaktı. Venedik Cumhuriyeti ile yapılan 16 maddelik antlaşma gereğince Dubrovnik ve güney kıyıları dışında Dalmaçya’nın büyük bölümü, Gördes (Korinthos) kenti ve Korinthos kanalının iki yakası dışında tüm Mora, çevresindeki adalarla birlikte Venedikliler'e bırakıldı. Venedik’in Zakynthos adası için Osmanlı devletine ödediği yıllık vergi kaldırıldı.
Polonya ile yapılan on bir maddelik antlaşma uyarınca Kamaniçe kalesiyle birlikte Podolya, Galiçya ve Batı Ukrayna bu krallığa verilirken, Polonyalılar’ın Boğdan'da işgal ettiği topraklan, Bukovina, Besarabya, Hotin ve yöresini Osmanlı devleti geri aldı. Ayrıca, Kırım Hanlığı’nın polonya topraklarına akınlar yapmaktan ve yıllık haraç almaktan vazgeçmesi de karara bağlandı. Azak kalesinin yanı sıra Kerç kalesini de istemekte direnen Rusya ile bir antlaşma yapılamadı. Ancak, iki devlet arasında iki yıllık bir ateşkes imzalandı (24 ocak 1699). iki gün sonra da antlaşmaların törenle imzalanması üzerine Karlofça barışı’nın yapıldığı konferans sona erdi (26 ocak 1699).
Daha sonra iscaityanın giriş aralığını sonunda Rusya çarının delegesi Uksüsleyen alçakkabartma rentsov ile Rami Mehmet Efendi arasında Karlofça’nın devamı olan antlaşma imzalandı (14 temmuz 1700). 14 maddelik bu antlaşmaya göre Karadeniz'de savaş ve ticaret gemisi bulundurmamak koşuluyla Azak ve çevresi Rusya'ya bırakıldı. Çarın Kırım hanına verdiği yıllık vergi kaldırıldı, iki devletin bundan böyle başkentlerinde karşılıklı ve sürekli olarak elçiler bulundurmasına karar verildi.
Artık gerileme dönemine girildiğinin açık bir belirtisi olarak kabul edilen Karlofça antlaşması’yla Osmanlı devleti, Avusturya’ya yaklaşık 250 bin km2, Venedik’e 42 bin km2, Polonya'ya 45 bin km2 ve Rusya'ya 20 bin km2 olmak üzere toplam 357 bin km2Tik toprağını bıraktı.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 15 Kasım 2016 22:17