Arama

Antlaşmalar - Zitvatorok Antlaşması

Güncelleme: 22 Kasım 2016 Gösterim: 8.836 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2006       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

ZİTVATOROK ANTLAŞMASI

Ad:  zitvatoruk antlaşması.png
Gösterim: 677
Boyut:  447.5 KB

Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya arasında imzalanan barış antlaşması (11 Kasım 1606). 1593 yılında başlayan Osmanlı-Avusturya savaşları, genellikle büyük ölçüde toprak fethi ya da toprak kaybı olmaksızın kaleler etrafında geçti. İki taraf da büyük bir başarı gösteremeyip yıprandı. Sonunda 20 yıl süreli Zitvatorok Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla Osmanlı İmparatorluğu artık Avrupa'nın en güçlü devleti olmak iddiasından kesinlikle vazgeçti, Avusturya'yı kendisiyle eşit bir devlet olarak kabul etti. Protokol bakımından padişah ile imparatorun eşit olduğu da kabul edildi. Antlaşmanın 17 maddesi içinden önemli olanları şunlardır:
Sponsorlu Bağlantılar
1) Osmanlı hükümdarı, Avusturya imparatoruna bir name gönderdiğinde ona kral olarak değil çesar (imparator) unvanıyla hitap edecek,
2) Avusturya, Kanunî zamanından beri her yıl Osmanlı İmparatorluğu'na ödediği yıllık 30.000 duka altını vergiyi bundan böyle vermeyecek, bir kereye mahsus olmak üzere 200.000 kara kuruş verecek;
3) Bu savaşta Avusturya tarafından işgal edilen Yanık (Raab), Estergon, İstolni, Belgrad, Peşte kaleleri Osmanlı Devleti'ne iade edilecek;
4) Eğri, Kanije ve Uyvar kaleleri de Avusturya tarafından Osmanlı İmparatorluğu'na terk edilecektir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
KafKasKarTaLi - avatarı
KafKasKarTaLi
Ziyaretçi
22 Mayıs 2006       Mesaj #2
KafKasKarTaLi - avatarı
Ziyaretçi

Zitvatorok Antlaşması


1593-1606 Osmanlı-Avusturya savaşlarına son veren sulh antlaşması (11 Kasım 1606).
Sponsorlu Bağlantılar

1593’te başlayan Osmanlı-Avusturya savaşı, başlangıçta Osmanlılar aleyhine cereyan etti. Orta Macaristan ve Romanya’nın bir bölümü, Avusturyalıların eline geçti. Ancak Eflak, Boğdan ve Erdel’de vaziyetini düzelten ve isyanları bastıran Osmanlılar, kısa sürede duruma hâkim oldular. Vezir-i âzam Mehmed Paşa, 1605’te Estergon’u fethetti. Bu zafer, Avusturya’nın ümitlerini kırdı ve onları barış istemeye mecbur bıraktı

Estergon ile Komaron arasında, Zitva Çayının, Tuna’ya döküldüğü yerde başlayan müzâkereler, üç hafta sürdü. Nihâyet, 11 Kasım 1606’da, 20 sene müddetle 17 maddelik antlaşma imza edildi.

Antlaşmanın önemli maddeleri şunlardır:


  • Avusturya’nın Osmanlı Devleti'ne vermekte olduğu, yıllık otuz bin duka altını tutarındaki haraç kaldırılacaktı.
  • Avusturya-Almanya İmparatoru İkinci Rodolphe, bir defaya mahsus olmak üzere, Osmanlı sultanına 200.000 kuruş tazminat verecekti.
  • Antlaşmanın tasdikinden itibaren her üç yılda bir, ihtiyarî hediyeleşme olacak, fakat bunun kıymet ve miktarı muayyen olmayacaktı.
  • Osmanlı Sultanı ile Avusturya-Almanya İmparatoru, haberleşme protokol muhaberelerinde, eşitlik kaidesine riayet edeceklerdi.
  • Yazışmalarda, Avusturya İmparatoruna (Kral) tabiri yerine “Roma Câsârı” unvanı ile hitap edilecekti. İki taraf, birbirinin arazisine tecavüz etmeyecek, tecavüz meydana gelirse esirler iade edilip, zarar ve ziyanlar da karşılıklı olarak ödenecekti.
  • Hudut boyu ihtilafında, Osmanlı Devletinden Budin Beylerbeyi, Avusturya’dan da Raab/Yanıkkale kumandanı hakem olacaktı.
  • Yirmi yıl süre ile imzalanan antlaşma, Sultan Birinci Ahmed Han ve İkinci Rodolphe arasında kalmayıp, bunların halefleri de uymak mecburiyetindeydi. İspanya Kralı da, bu antlaşmaya girme hakkına sahipti.

Son düzenleyen _Yağmur_; 22 Kasım 2016 12:58
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Haziran 2010       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Zitvatoruk Antlaşması:


(1606 )
  • Osmanlılar İran Savaşları ve Celali İsyanları nedenleri ile anlaşmayı kabul etti.
  • Bu anlaşma Avusturya ordusunun Haçova'da yenil­mesi üzerine yapılmıştır.
  • Osmanlılar bu anlaşmayla Kanije ve Estergon'u almış, toprak kazanmıştır.
  • Osmanlı Devleti'nin Avus­turya üzerindeki siyasi üstünlüğü padişaha denklik olayıyla kaybe­dilmiştir.
  • Avusturya üzerindeki yıllık vergi kaldırılınca Osmanlılar ekonomik yönden zarara uğra­mıştır.

Son düzenleyen _Yağmur_; 22 Kasım 2016 12:58
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Kasım 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Zitvatorok Antlaşması


1593-1606 OsmanlI-Avusturya savaşlarına son veren barış antlaşması (11 Kasım 1606).
Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında 1593’te başlayan savaş, birkaç kez tekrarlanan barış girişimlerine karşın 13 yıl sürdü. Avusturya Orta Macaristan ve Romanya’ nın büyük bölümünü ele geçirdiyse de, Eflâk, Boğdan ve Erdel’de Osmanlı yanlısı voyvodaların başa geçmeleri ve Sadrazam Lala Mehmed Paşa’nın Estergon’u fethetmesi sonucunda barışa razı oldu. Avusturya’nın, Osmanlı hükümetine ödediği yıllık 30 bin dukanın kaldırılması ve kendine karşı ayaklanan Erdel voyvodasının bu barış antlaşmasına karıştırılmaması doğrultusundaki önkoşulları göz önüne alınarak başlatılan görüşmeler sonunda 20 yıl süreli bir barışı öngören 17 maddelik bir antlaşma imzalandı. Antlaşmaya göre iki devlet birbirlerinin toprak bütünlüğüne, ticaret haklarına saygı gösterecek, Avusturya imparatoru ile daha önce yapmış olduğu antlaşma gereğince Erdel voyvodası Istvân Bocskay’a bırakılan kaleler geri istenmeyecek, savaş tutsakları da karşılıklı olarak değiştirilecekti. Avusturya, Osmanlı Devleti’ne bir kereye mahsus olmak üzere 200 bin ekü verecek, bundan sonra üç yıl boyunca Avusturya’dan yeniden para istenmeyecekti. İki hükümdarın saltanatları öngörülen 20 yıllık süreden önce sona erse bile barış ardıllarınca korunacaktı.

MsXLabs.org & Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 22 Kasım 2016 14:19
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Kasım 2016 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
22 Haziran 2010 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
13 Ocak 2010 / Pollyanna Osmanlı İmparatorluğu
26 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Osmanlı İmparatorluğu
2 Mayıs 2011 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu