Arama

Otuz Bir Mart Vak'ası (31 Mart Ayaklanması)

Güncelleme: 13 Nisan 2017 Gösterim: 15.644 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Ocak 2007       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

31 Mart Olayı

Ad:  31 Mart Ayaklanması1.jpg
Gösterim: 1679
Boyut:  69.1 KB

II. Meşrutiyet’in ilanından (1908) sonra İstanbul’da yönetime karşı girişilen ayaklanma.
Sponsorlu Bağlantılar

Rumi tarihle 31 Mart 1325’te (13 Nisan 1909) çıktığı için bu adla anılmıştır.
Meşrutiyetçi hareketin en güçlü kanadı olan ittihat ve Terakki Cemiyeti’nin iktidarı tam ele geçiremeyerek dolaylı bir denetim kurması, siyasal istikrarsızlığa yol açmış, halk arasında da yaygın çalkantılar doğurmuştu. Bu koşullar bütün muhalefet gruplarının kısa sürede İttihat ve Terakki’ye karşı birleşmelerine zemin hazırladı. Siyasal istikrarsızlık ve çatışmalar, İttihat ve Terakki’ye muhalefet eden tanınmış gazetecilerin öldürülmesiyle daha da şiddetlendi. Derviş Vahdeti’nin yayımladığı ve yer yer Prens Sabaheddin’in ademimerkeziyetçi görüşlerine de yer veren Volkan gazetesi, Ittihad-ı Muhammedi Cemiyeti’nin yayın organı durumuna geldikten sonra özellikle din adamları ve İttihat ve Terakki’nin uygulamalarından zarar gören alaylı subaylar üzerinde etkili oldu.

12 Nisan’ı 13 Nisan’a bağlayan gece, Taksim Kışlası’ndaki Avcı Taburu’na bağlı askerler subaylarına karşı ayaklanarak kendilerine önderlik eden din adamlarının peşinde Heyet-i Mebusan’ın önünde toplandılar ve ülkenin şeriata göre yönetilmesini istediler. Hüseyin Hilmi Paşa hükümeti ayaklanmacılarla uzlaşma yolunu seçti ve hükümet üyeleri tek tek istifa ettiler.

Ayaklanma Heyet-i Mebusan üzerinde de etkili oldu. O gün İttihat ve Terakki üyesi mebuslar, can güvenlikleri olmadığı için meclise gitmediler. Bazıları İstanbul’dan uzaklaşırken, bazıları da kent içinde gizlendi. Bu sırada ayaklanmacılar İttihatçı subaylarla mebusları buldukları yerde öldürüyorlardı. Hükümetin ve meclisin etkisiz kalmasıyla, II. Abdülhamid (hd 1876-1909) yeniden duruma egemen oldu. Ayaklanmayı başlatan muhalefet ise, herhangi bir programdan yoksun olduğundan önderliği elde edemedi.

İstanbul’da denetimi elinden kaçıran İttihat ve Terakki asıl güç merkezi olan Selanik’teki 3. Ordu’yu harekete geçirdi. Böylece ayaklanmayı bastırmak üzere Hareket Ordusu kuruldu. Ayaklanmacılar 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece İstanbul’a girmeye başlayan Hareket Ordusu’na başarısız bir direniş çabasından sonra teslim oldular. Heyet-i Mebusan ve Heyet-i Ayan da bir gece önce Yeşilköy’de toplanarak Hareket Ordusu’nun girişiminin meşruluğunu onaylamışlardı.

Ayaklanmanın bastırılmasından sonra sıkıyönetim ilan edildi ve ayaklanmacıların önderleri divanıharpte yargılanarak ölüm cezasına çarptırıldılar. Muhalefet hareketi önemli kayıplara uğradı. Ama en önemli Meclis-i Umumi Millî adı altında kte toplanan Heyet-i Mebusan ve Heyet-i Âyan’ın 27 Nisan’da II. Abdülhamid’in tahttan indirilmesini, yerine V. Mehmed’in geçirilmesini kararlaştırmasıydı.
Ad:  31 Mart Ayaklanması2.jpg
Gösterim: 916
Boyut:  87.6 KB

Ayrıca Abdülhamid’in İstanbul’da kalması da sakıncalı bulunarak Selanik’te oturması uygun görüldü. Divanıharp II. Abdülhamid’i yargılamak istediyse de, yeni kurulan Hüseyin Hilmi Paşa hükümeti bunu kabul etmedi. 31 Mart ayaklanmasının meşrutiyete mi yoksa İttihat ve Terakki’ye mi karşı olduğu, şeriatçı bir düzeni mi yoksa liberal meşrutiyeti mi amaçladığı tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Hareketin karmaşık ve kendiliğinden yapısı da bu türden kesin çözümlemeleri güçleştirmektedir.

Tarihçiler ayaklanmaya ilişkin olarak, İngiltere’nin de ..kışkırttığı gerici bir komplo görüşünden, asker-sivil bürokrasiye karşı halktan gelen bir direniş varsayımına kadar uzanan farklı yorumlar getirmişlerdir.

31 Mart Olayı’nın önemli sonuçları ise İttihat ve Terakki’nin asıl destekçisi olan mektepli subayların siyasal iktidar üzerindeki denetimlerini artırmaları, örgütün rakipleri karşısında daha da güçlenmesi ve Kanun-ı Esasi’de yapılan değişikliklerle önce parlamenter bir monarşiye sonra tek parti rejimine geçilmesi oldu.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 13 Nisan 2017 04:08
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Nisan 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  31 Mart Ayaklanması3.jpg
Gösterim: 811
Boyut:  74.1 KB

31 Mart Ayaklanması


Seçimlerin ardından oluşan yeni Meclis-i Mebusan 17 Aralık 1908'de çalışmalarına başladı.
Sponsorlu Bağlantılar

Bunu izleyen dönemde, ülkeyi perde arkasından yöneten İttihat ve Terakki yönetimine karşı bazı çevrelerde gitgide artan bir hoşnutsuzluk görüldü. 6 Nisan 1909 günü muhalif gazeteci Hasan Fehmi Bey'in bir İttihat ve Terakki fedaisi tarafından öldürülmesi, İstanbul'da büyük bir protesto gösterisine yol açtı. Nihayet 13 Nisan'da bazı askeri birliklerin ve medrese öğrencilerinin katıldığı bir ayaklanma başladı; bazı milletvekilleri linç edildi ve İttihatçı olarak bilinen gazeteler yağmalandı. Eski takvimle yeni takvim arasındaki 13 günlük farktan dolayı 31 Mart Olayı olarak anılan bu ayaklanma, Selanik'ten gelen Hareket Ordusu tarafından 24 Nisan'da bastırıldı. 27 Nisan'da yeniden toplanan meclis, II. Abdülhamit'i bu ayaklanmadan sorumlu tutarak tahttan indirilmesine ve yaşlı şehzade Reşat Efendi'nin V. Mehmet Reşat adıyla yerine geçirilmesine karar verdi.

8 Ağustos 1909'da Kanun-i Esasi üzerinde yapılan bir dizi radikal değişiklikle padişahın yetkileri "sembolik" bir düzeye indirildi. Artık vekiller heyeti (bakanlar kurulu) meclise karşı sorumluydu. Meclisten güvenoyu alamayan vekillerin ve hükümetin görevi sona eriyordu. Meclis başkanını padişah değil, meclis kendisi seçiyordu. Padişaha meclisi kapatma yetkisi tanınmakla birlikte, bu yetki koşullara bağlamış ve üç ay içinde yeni seçimlerin yapılması zorunlu hale getirilmişti.

MsXLabs.org & OT

Son düzenleyen Safi; 13 Nisan 2017 04:07
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
22 Haziran 2010       Mesaj #3
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

31 MART OLAYI (13 Nisan 1909)

  • 13 Nisan 1909'da Osmanlı İmparatorluğunda (31 Mart Ola­yı) gericilik ayaklanması çıkmış­tır.
  • Bu ayaklanmayı hareket ordusu bastırmıştır.
  • 31 Mart olayı mevcut düzene vurulan darbe ve Osmanlı Devleti'nin çöküşünü hızlandıran olaydır. (Aydın kesimine karşı)
Son düzenleyen Safi; 13 Nisan 2017 04:07
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:

Benzer Konular

1 Nisan 2009 / kompetankedi Üyeler Hakkında
2 Eylül 2007 / NihLe Taslak Konular
1 Ocak 2009 / Misafir Spor ww
7 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük