Arama

Balkan Savaşları

Güncelleme: 17 Ekim 2016 Gösterim: 27.040 Cevap: 4
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
15 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Balkan Savaşları,

Ad:  balkan savaş1.jpg
Gösterim: 1972
Boyut:  100.4 KB

Osmanlıların Balkanlardaki son topraklarını da yitirmesiyle sonuçlanan iki evreli savaş
Sponsorlu Bağlantılar
(8 Ekim 1912-29 Eylül 1913).

Osmanlı Devleti’ni önemli ölçüde Balkanların dışında bırakan Berlin Antlaşması (1878) bu topraklar üzerindeki paylaşım mücadelesini durdurmaya yetmemiş, tersine daha da hızlandırmıştı. Balkan devletleri birbirleri aleyhine topraklarını genişletme çabasına girdiler. Sırbistan, Bulgaristan’a bırakılan Makedonya üzerinde hak ileri sürüyor, Yunanistan aynı amaçlarla kuzeye doğru genişlemeye çalışıyordu. Ama bu arada Rusya’nın Balkanlar’da nüfuz kazanmasını önlemeye çalışan Avusturya-Macaristan’ın Bosna-Hersek’i ilhak etmesi, Balkan devletleri arasında birleşme eğilimlerini artırdı. Rusya da Balkan devletlerinin birleşmesinin hem Avusturya-Macaristan’ın yayılmasına bir engel oluşturacağını düşünerek, hem de Osmanlıların elindeki toprakların paylaşılmasında çıkarı olduğu için bu birleşmeyi teşvik ediyordu. 13 Mart 1912’de Sırbistan-Bulgaristan, 29 Mayıs 1912’de Bulgaristan-Yunanistan, Ağustos 1912’de Karadağ-Bulgaristan (sözlü antlaşma) ve 6 Ekim 1912’de de Karadağ- Sırbistan arasında ittifak antlaşmaları yapıldı. Bu antlaşmalarla Balkan devletleri Osmanlı Devleti’ne karşı bir birlik oluşturdular.
Eylül 1912’de seferberlik ilan eden müttefik Balkan devletleri, Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp Savaşı ile uğraşmasından ve ülkedeki siyasal çekişmelerden yararlanarak savaşa hazırlandılar.

Balkan Savaşları, Karadağ’ın 8 Ekim 1912’de Osmanlı Devleti’ne savaş ilanıyla başladı. Bunu öteki devletlerin de savaş ilan etmesi izledi.
Hazırlıksız yakalanan Osmanlı orduları, ikmal düzeninin işlememesi, komutanlar arasındaki anlaşmazlıklar ve kötü yönetim nedeniyle, büyük bir yenilgiye uğradı. Doğu ve Batı orduları Bulgar, Sırp ve Yunan güçleri karşısında ağır kayıplar verdi ve Osmanlılar Yanya (İoannia), Edirne ile İşkodra dışında Batı Trakya’dan çekilmek zorunda kaldı. Çekilmenin ardından oluşan siyasal boşluk, Balkan devletlerini kısa sürede birbirine düşürdü. 28 Kasım 1912’de Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. Balkan devletleri birbirlerine girmek üzereyken, Avrupa devletleri duruma müdahale ederek 17 Aralık 1912’de Londra’da bir konferans düzenlenmesini sağladılar. Bu arada, Bulgaristan da müttefiklerinden ayrı olarak, Osmanlı hükümetinin daha önce önerdiği ateşkesi kabul etmişti.

30 Mayıs 1913’te imzalanan barış antlaşmasıyla Midye-Enez hattı sınır kabul edilerek Edirne Bulgaristan’a, Selanik, Güney Makedonya ve Girit Yunanistan’a, Silistre Romanya’ya bırakılıyor, Amavutluk’un bağımsızlığı da tanınıyordu. Ama antlaşmayla istediği toprakları alamadığını düşünen Bulgaristan, 29/30 Haziran gecesi Yunanistan ve Sırbistan’a aniden saldırınca, II. Balkan Savaşı başladı. Savaş Bulgaristan’ın umduğu gibi gitmedi. Bulgaristan, Yunanistan ile Romanya’ya karşı başarısızlığa uğradı. Bu arada Osmanlı Devleti de durumdan yararlanarak Londra Antlaşması ile yitirdiği Edirne’yi geri aldı.

II. Balkan Savaşı,


Balkan devletlerinin 10 Ağustos 1913’te kendi aralarında imzaladıkları Bükreş Antlaşması ve Osmanlı Devleti ile imzaladıkları 29 Eylül 1913 tarihli İstanbul Antlaşması ile sona erdi. Son antlaşmayla, Dimetoka Osmanlı sınırları içinde kalmak üzere, Meriç Irmağı Bulgaristan ile Osmanlı Devleti arasında sınır kabul edildi. Oniki Adalar sorununun çözümünde çıkan zorluklar nedeniyle Yunanistan’la barış daha sonra, 14 Kasım 1913’teki Atina Antlaşması ile gerçekleşti. Adalar konusunda son çözüme ise, Londra’daki Büyükelçiler Konferansı’nda (Şubat 1914) varıldı. Buna göre, Meis dışında İtalya’nın işgal ettiği adalar İtalyanlara, İmroz ve Bozcaada dışında Yunanistan’ın işgal ettiği adalar da Yunanlılara bırakıldı.

Bulgarlarla yapılan antlaşmanın bir maddesi, Bulgaristan sınırları içinde yaşayan Türklerin dört yıl içinde Osmanlı topraklarına göç etmesine olanak tanıyordu. Bulgaristan’da kalmayı seçen Türkler ise, her türlü din ve mezhep özgürlüğünden yararlanacaklardı.

Balkan İttifakı


(1912-13), I. Balkan Savaşı’nda (1912-13) Osmanlılara karşı birlikte savaşan Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan’ın oluşturduğu ittifak. Başlangıçta Avusturya’nın Balkanlar’da giderek artan gücünü sınırlama amacını güden ittifak, Sırbistan ve Bulgaristan’ın girişimiyle ve Rus diplomasisinin yardımıyla kuruldu. 1912’de Avusturya’dan çok Osmanlı karşıtı bir nitelik kazanan ittifakın üyeleri, Osmanlıları Balkanlar’dan çıkarmak umuduyla Ekim 1912’de bu ülkeye savaş açtılar. Savaşı kazanmalarına karşın, ele geçirdikleri toprakların paylaşılması konusunda birbirlerine düştüklerinden, ittifak dağıldı. Bu anlaşmazlık 1913’te Bulgaristan’a karşı II. Balkan Savaşı’nın açılmasına neden oldu {bak. Balkan Savaşları).

Balkan İttifakı terimi, 1866-68 yıllarında Sırp prensi III. Mihailo (Obrenoviç) tarafından kurulan birlik için de kullanılır. Sırbistan, Karadağ, Romanya ve Yunanistan ile Bulgaristan’daki ihtilalci bir örgütü içine alan bu ittifak, Osmanlıları Balkanlar’dan çıkarmayı ve Güney Slavlarını tek bir devlet altında birleştirmeyi amaçlıyordu. İttifak, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ortak bir ayaklanma planladıysa da, 10 Haziran 1868’de Prens Mihailo’nun bir suikast sonucu öldürülmesiyle bu planı uygulayamadı ve dağıldı.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen NeutralizeR; 17 Ekim 2016 01:52
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
12 Kasım 2006       Mesaj #2
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  balkan savaş2.jpg
Gösterim: 1269
Boyut:  82.9 KB

Birinci Balkan savaşı


(1912-1913) OsmanlI devletinin, bir yandan Arnavutluk ayaklanması (1910), öte yandan Trablusgarb savaşı (1911) ile uğraşması, Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan'ın Makedonya üzerindeki emellerini gerçekleştirebilmeleri için uygun ortam yarattı. Balkanlardaki durumunu güçlendirmek isteyen Rusya’nın önayak olmasıyla Balkan devletleri Osmanlı devletine karşı bir birlik oluşturdu.
Sponsorlu Bağlantılar

Önce Sırbistan ile Bulgaristan.


(13 mart 1912), ardından Bulgaristan ile Yunanistan arasında (29 mayıs 1912) antlaşmalar imzalandı. Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan ile yaptğı antlaşmalarla bu ittifaka Karadağ da katıldı. Birlik oluştuktan sonra Osmanlı devleti ile savaş çıkarmak için bahane yaratmak amacıyla bulgar ve yunan çeteleri Makedonya’daki faaliyetlerini artırdılar; Karadağ da osmanlı sınırında olaylar çıkarmaya başladı. İtalya ile savaşan Osmanlı devleti, askeri hazırlıklarını tamamlamak için savaşı geciktirmek istedi, iç çekişmeler ve askerin siyasete bulaşması, ordunun savaş gücünü azaltmıştı. Bu yüzden Osmanlı devleti, Avrupa devletlerinin aracılık girişimlerini olumlu karşılayarak Berlin antlaşması ile Rumeli için kabul ettiği ıslahatı yapacağını bildirdi; ama bu ödün, savaş isteyen balkanlı müttefikleri tatmin etmedi. 30 eylülde Balkan devletlerinde, 1 ekimde Türkiye'de seferberlik ilan edildi. 2 ekimde Karadağ, Türkiye’ye savaş açtı.

Balkanlı öteki müttefikler verdikleri notalarda (13 ekim), kabul edilemeyecek ağır ıslahat isteklerinde bulundular. Bu durum karşısında OsmanlI devleti 15 ekimde italyanlar ile bir barış antlaşması yaptı. 18 ekimde Bulgaristan ve Sırbistan, iki gün sonra da Yunanistan, Osmanlı devletine savaş açtı.

Birinci Balkan savaşı doğu’da ve batı’ da olmak üzere iki harekât alanında gerçekleşti. Bulgarlar’a karşı savaşan Abdullah Paşa komutasındaki Doğu ordusu, Kırklareli Edirne-Yenice hattında savunmada kalmak kararındaydı. Ancak, başkomutan vekili Nazım Paşa'nın baskısıyla, kendisinden iki kat üstün bulgar kuvvetlerini karşı saldırıya geçti. 22-23 ekim günü yapılan çarpışmalar sonunda türk kuvvetleri Karaağaç-Lüleburgaz hattına çekildi. Lüleburgaz muharebesinin ardından Çatalca’ya tertiplenen türk kuvvetleri, burada bulgar karşı saldırısını durdurmayı başardı (17-18 kasım). Hayli yaygın bir alanda çarpışan Bulgarlar zor duruma düşmeye başladılar. Bu arada Şükrü Paşa, Bulgarlar ca kuşatılan Edirne'yi savunmaya devam ediyordu.
Ali Rıza Paşa komutasındaki Makedonya'daki Batı ordusu ise.Kumanova muharebesi’nde (23-24 ekim) Sırplar'a yenildikten sonra Arnavutluk'a doğru çekilmişti. Priştine, Lob ve Kosova'yı alan Sırplar, daha sonra Karadağlılar (le birleşerek Üsk'jp'ü ele geçirdiler. 8 kasımda Selanik 'rünanlılar’ın eline geçti. Selanik'te bulunan Haşan Tahsin Paşa, 35 bin kişilik ordusuyla, savaşmadan Yunanlılar'a teslim oldu. Manastır muharebesi'nde bir kez daha yenilen Osmanlı Batı ordusu, Sırplar’ ın Adriya denizi kıyılarına ulaşmalarını engelleyemedi. Manastır, Ohrid (ohri) ve Durazzo Sırplar'ın eline geçti. Esat Paşa nın savunduğu Yanya ile Haşan Rıza Paşa’nın savunduğu işkodra, direnmeyi sürdürdü. Bu başarısızlıklar karşısında sadrazam Ahmet Muhtar Paşa hükümeti 29 ekimde istifa etti ve yerini Kâmil Paşa kabinesi aldı. 3 aralık 1912’de ateşkeş imzalandı ve 13 aralıkta Londra'da barış görüşmeleri başladı. Büyük devletler, 17 ocakta Osmanlı devletine verdikleri bir nota ile, Edirne’nin Bulgaristan'a bırakılmasını istediler. Kâmil Paşa’nın Edirne'den vazgeçmeye karar verdiğini düşünen ittihatçılar, bir hükümet darbesi (Babıâli baskını) ile Kâmil Paşa'yı devirdiler (23 ocak 1913) ve Mahmut Şevket Paşa’nın başkanlığında yem bir hükümet kurulmasını sağladılar. Yeni hükümet, 30 ocak 1913’te Edirne’yi bırakmayı reddettiğini bildirdi. Bu durum karşısında 3 şubat 1913’te yeniden başlayan savaş, yine Osmanlı devleti aleyhine gelişti. Çatalca'daki bulgar ordusunu arkadan çevirmek için yapılan türk taarruzu, sonuçsuz kaldı. 21 şubatta Yanya, 26 şubatta Edirne ve 22 nisanda işkodra düştü. Osmanlı devletinin isteği üzerine 14 nisanda Bulgarlar ile yem bir ateşkes yapı'dı. 30 mayıs 1913’te Londra’da imzalanan barış antlaşması ile de Enez-Midye hattının batısında kalan topraklar balkanlı müttefiklere bırakılıyor, Girit ise Yunanistan’a veriliyordu.

ikinci Balkan savaşı (1913).


Osmanlı devletinden aldıkları toprakları paylaşmakta anlaşmazlığa düşmeleri, Rusya'nın hakemliğinin zayıf kalması, Avusturya -Macaristan’ın Balkan birliğini çözmeye yönelik çabalan Bulgarlar ile eski müttefikleri arasında yeni bir savaşa yol açtı Makedonya'daki sırp ve yunan birliklerine saldıran Bulgarlar (235 000 kişi), Vardar'a ulaştılar ve Selanik) tehdit ettiler; ama Sırplar ve Yunanlılar bir karşı saldırıyla Bulgarlar) Strimuca ve Kilkis’e püskürttüler. Birinci Balkan savaşı’na katılmamış Rumenler de Dobruca'ya girdiler. Bu arada Türkler de Kırklareli ve Edirne’yi geri almışlardı (temmuz, 1913). Her cephede yenilgiye uğrayan Bulgaristan, 31 temmuzda ateşkes istedi. 10 ağustosta imzalanan Bükreş antlaşması'yla Bulgarlar, 1912 ve 1913’te kazandıkları toprakların büyük bölümünü yitirdiler 29 eylül 1913'te Osmanlı devleti ile Bulgaristan arasında İstanbul’da imzalanan antlaşmaya göre, Dedeağaç Bulgaristan’da kalmak üzere Meriç, sınır kabul edildi.

Balkan savaşlarının sonuçları şöyle özetlenebilir:


  • Yunanistan Selanik, Kavala ve Makedonya kıyı şeridinin büyük bölümünü ele geçirdi;
  • Sırbistan, Makedonya' nın kuzey ve orta kesimlerini aldı;
  • Yeni Pazar sancağının bir bölümünü kazanan Karadağ, Sırbistan ile ortak bir sınır oluşturdu;
  • Romanya, Dobruca’nın payına düşen kesimini korurken, Balkanlarda yüzyıllardır süren ve bir süredir can çekişen Osmanlı egemenliği Doğu Trakya dışında tam anlamıyla sona erdi.
Balkan savaşı'nın siyasal sonuçları da her bakımdan çok yönlüdür. Osmanlı devleti dışında, en büyük zarara, gerçekte Sırbistan’ın güçlenmesi dolayısıyla Avusturya-Macaristan uğradı. Savaş ayrıca, Balkanlardaki bağlaşmaların yapısını da değiştirdi: kırgın Bulgaristan, desteğini Avusturya-Macaristan’da ararken, Romanya uzak durduğu Rusya’ya yaklaşma eğilimi gösterdi. Özellikle Sırbistan ile Avusturya-Macaristan arasındaki gerginliğin giderek artması, Birinci Dünya savaşı'na yol açan bunalımı doğurdu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Haziran 2016 00:20
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
7 Nisan 2008       Mesaj #3
nünü - avatarı
Ziyaretçi

Balkan savaşları.


Turk-sırp savaşı (1876). Bosna-Hersek ayaklanması ile Bulgaristan olayları, Avrupa büyük devletlerinin Osmanlı devletine karşı olumsuz tutumu, bağımsızlıklarını kazanmak ya da ayrıcalıklarını genişletmek isteyen Sırbistan ve Karadağ emaretleri için uygun ortam yarattı. Sırbistan prensi Milan, Bulgaristan’daki düzensizliğin kendilerini rahatsız ettiğini ileri sürerek, Osmanlı devletine savaş açtı (1 temmuz 1876); ertesi gün Karadağ da Sırbistan'ın yanında yer aldı. Savaşı kazanacağına inanan, ama büyük devletlerin müdahalesinden çekinen OsmanlI devleti ilk önlem olarak, Sırbistan’ ın Paris antlaşması hükümlerine aykırı davrandığını ve kendini savunmak için savaşa başladığini.duyurdu. Osmanlı ordusunun sırp saldırısını durdurması ve Sırbistan topraklarına girmesi üzerine prens Milan, büyük devletlere başvurarak ateşkes için aracı olmalarını istedi (24 ağustos 1876). Büyük devletler tarafından ateşkese zorlanan Osmanlı devleti, Sırbistan emaretini kendi egemenliğinde saydığından başka devletlerin aracılığı ve kefaleti altındaki bir ateşkesi kabul etmedi. Abdülkerım Paşa’ya askeri harekâtı durdurmasını bildirdi ve 14 eylülde de barış koşullarını ilgili devletlere iletti. Büyük devletler bu koşulları kabul etmeyerek osmanlı ordusunun başarılarını hiçe sayan isteklerde bulundular (21 eylül 1876). Bu arada Rusya’dan yardım alan Sırplar toparlandılar ve savaşa yeniden başladılar (25 eylül 1876). Osmanlı ordusu, rus subaylarının yönettiği sırp kuvvetlerini Aleksinac’ da yendi (29 ekim 1876). Prens Mılan'ın ateşkes için yardım istemesi üzerine, Rusya, Osmanlı devletine bir ültimatom vererek iki aylık ateşkes imzalanmasını, yoksa savaş açacağını bildirdi (31 ekim 1876). Rusya ile savaşı göze alamayan Osmanlı devleti ateşkes imzalamak zorunda kaldı (1 kasım 1876). Balkanlar'daki durumu görüşmek üzere İngiltere'nin öncülüğünde toplanan İstanbul konferansı sorunu çözemedi. Sonunda, Rusya sorunu tek başına çözmek için Osmanlı devletine savaş açtı (19 nisan 1877). Böylece, "Doksanüç harbi” olarak anılan 1877-1878 Türk-rus savaşı başlamış oldu.

lürk-rus savaşı (1877-1878).


Batı’da Ayastefanosa (Yeşilköy), Doğu’da Erzurum’a kadar ilerleyen Ruslar, Osmanlı devletine ağır koşullar içeren Ayastefanos antlaşması'nı kabul ettirdiler.

Sırp-bulgar savaşı (1885).


Doğu Rume li'nin Bulgaristan ile birleşmesinden (1885) sonra, Sırbistan, Balkanlarda siyasal den genin bozulduğu gerekçesiyle 13 kasımda savaş ilan etti. Ama, Bulgaristanda, Slivnica’da yenilgiye uğrayan Sırplar, Avusturyalılar'ın kabul ettirdiği barış antlaşmasıyla (28 kasım) Pirot kentini yitirdiler. Bükreş antlaşması’yla Rumeli ile Bulgaristan'ın birleşmesi kabul edildi (3 mart 1386).

Türk-yunan savaşı (1897).


Osmanlı devletine karşı ayaklanan Girit'in çağrısı üzerine Yunanistan, Tesalya'da Osmanlılar'a saldırıya geçti ve Girit'e bir işgal birliği gönderdi. Yunanlılar'ın uğradığı bir dizi yenilgi sonunda, büyük devletlerin araya girmesiyle ateşkes yapıldı. (YUNAN SAVAŞI.)

Birinci Balkan savaşı (1912-1913).


Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan ve Karadağ’ ın birleşik kuvvetlerine yenilen Osmanlı devleti,Enez - Midye hattının batısında kalan toprakları balkanlı müttefiklere bıraktı.

ikinci Balkan savaşı (1913).


Türkler'den alınan toprakların paylaşılması konusunda anlaşmazlığa düşmeleri Bulgaristan ile eski müttefikleri Sırbistan ve Yunanistan arasında yeni bir savaşa yol açtı. Bu durumdan yararlanan Türkler de Kırklareli ve Edirne'yi Bulgarlar’dan geri aldılar

Birinci Dünya savaşı ’nda Balkan savaşları


ÇANAKKALE SAVAŞLARI,MAKEDONYA, SIRBİSTAN seferleri.

İkinci Dünya savaşı’nda Balkan savaşları.


Ekim 1940’tan mayıs 1945'e kadar, Balkanlar hemen hemen sürekli çarpışmalara sahne oldu. İtalya-Yunanistan çatışması barutu ateşledi. Mussolini, 28 ekim 1940'ta Arnavutluk üzerinden Yunanistan) istila etti ve hızlı bir zafer kazandığını düşündü. Ama, 21 kasımdan başlayarak Badoglio komutasındaki İtalyan tümenleri Arnavutluk’ta geri püskürtüldü. Papaghos kuvvetlerinin ilerlemesini ancak hava koşulları durdurabildi.

İtalyan müdahalesi ingilizler'in Girit'e gelmelerine yol açtı. Bunun üzerine Hitler, SSCB’ye saldırmadan önce kanatlar daki tehdidi ortadan kaldırmak için, Yunanistan) işgale karar verdi (Marita harekâtı). Ne var ki, Belgrad'daki hükümet dar besi (27 mart 1941) sonunda Yugoslavya İngiliz tarafına geçince, Hitler, birkaç gün içinde bu ülkeye karşı bir harekât planı hazırlattı. VVehrmacht’ın Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’da duraklamasıyla 6 ni san 1941 ’de iki harekât birden başlatıldı.
Şiddetle bombalanan Belgrad. 8 nisanda Sofya, Timişoara ve Balaton gölünden hareket eden üç zırhlı birlik kolu tarafından işgal edildi (12 nisan). Aynı anda, Kârnten’den hareket eden von VVeichs’ın ordusu, kolayca Hırvatistan’a girdi ve 15 nisanda Saraybosna’ya ulaştı. Bir itaiyan ordusu Dalmaçya'ya girdi. 17 nisanda Yugoslavya teslim oldu. Yunanistan, XII. Ordu' nun (List) çifte harekâtıyla ele geçirildi. Yunan-bulgar sınırını koruyan Metaksas hattına yapılan saldırı, üç gün içinde (6-9 nisan) Selanik’in alınması ve yunan II. Ordusu’nun teslim olmasıyla sonuçlandı. O sırada Vardar'da birdenbire ortaya çıkan 40. Zırhlı birlik (Stumme), Yunanlılar) Yugoslavlar’dan ayırdı; 8 nisanda Prilop’a, 10 nisanda Flörina'ya girerek, Arnavutluk ve Trakya'daki yunan orduları arasına yerleşmiş İngiliz sefer birliklerini (general Wilson) batı yönünden yardı. Yeni ZelandalIlar, sefer kuvvetlerinin büyük bölümünün Girit'e gitmek üzere Pire’den gemilere bindirilmesi için, 22-25 nisan arasında Thermopylai'de çarpıştılar. Nisanın 26'sında Korinthos kıstağı, 27’sinde de Atina Almanlar’ın eline geçti. 30 nisanda, Girit dışındaki tüm Yunanistan VVehrmacht denetimine girdi.

Yugoslavya ve Yunanistan’ın işgali, şiddetli direniş eylemleriyle karşılaştı. General Mihajlovid’in Çetnikler’i (Cetnici).Tİto' nun partizanları, yunan ELAS ve EDES direnişçileri, Balkanlar'da, 20’ye yakın alman tümenini kıpırdayamaz duruma soktu. İtalya’nın teslim olmasından sonra Tito, bir İngiliz misyonunun yardımıyla, gerçek bir ordu kurdu (250 000 kişi) ve öylece ülkesini, sovyet yardımı olmadan özgürlüğe kavuşturdu.

Sovyetler, 1944 ağustosunda Romanya'ya, daha sonra da Macaristan (Malinovskiy) ve Bulgaristan’a girdiler. Tolbuhin, Sofya'dan (15 eylül) Morava yoluyla Tito' nun kurtardığı Belgrad'a kadar ilerledi (19-20 ekim). Eylülde Yunanistan'ı boşaltan von VVeichs kuvvetleri, kendilerine Tito'nun kurtuluş ordusu arasından geçit açmak zorunda kaldılar. Tito'nun ordusu 1945 başlarında Sava ile Drava arasında saldırıya geçerek 1 mayısta Trieste'ye girdi ve 3 mayısta İtalya’daki ıngiliz kuvvetleriyle birleşti.

Balkan şampiyonaları, Balkan ülkeleri arasında, atletizm dışında kalan olimpik spor dallarında yapılan karşılaşmalar. Önceleri, Balkan oyunları kapsamında yer alan tüm karşılaşmalar, 1936'dan sonra ayrı ayrı yapılmaya başlandı. Büyükler, gençler ve yıldızlar kategorilerinde, her yıl başka bir Balkan ülkesi tarafından düzenlenir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Haziran 2016 22:51
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Mayıs 2008       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Balkan Savaşları


Önce Osmanlı Devleti ile Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ arasında (Birinci Balkan Savaşı), daha sonra da dört Balkan devleti arasında (İkinci Balkan Savaşı) çıkan savaş (1912-1913).
Ad:  balkan savaş3.jpg
Gösterim: 1314
Boyut:  73.1 KB

Birinci Balkan Savaşı:


Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşı'nın başlangıcı oldu. Bu savaş Osmanlı topraklarının parçalanma sürecini yeniden başlattı. Osmanlı topraklarının paylaşılması konusunda 13 Mart 1912'de Sırbistan-Bulgaristan, 30 Mayıs 1912'de Yunanistan-Bulgaristan anlaştılar. 6 Ekim 1912'de de Sırbistan ile Karadağ arasında bir antlaşma imzalandı. Rusya'nın da desteklediği Balkan devletleri, 13 Ekim 1912'de Rumeli'de ıslahat yapılması, bu ıslahatta kendilerine de söz hakkı tanınması ve Osmanlı ordusunun hemen terhis edilmesini istediler. Daha bu ültimatom verilmeden Karadağ 8 Ekim 1912'de Osmanlı Devleti'ne savaş ilân etmiş bulunuyordu. Bu ültimatom üzerine Osmanlı Devleti 14 Ekim 1912'de büyük devletlere, Makedonya'da ıslahatı yabancıların karışması olmadan kendisinin yapacağını bildirdi.

17 Ekim 1912 tarihinde de Sırp ve Bulgar elçilerine pasaportları iade edildi. Yunanistan da Sırbistan ve Bulgaristan ile siyasî ilişkilerin kesilmesini savaş nedeni sayarak müttefiklerinin yanında yer aldı. Osmanlı ordusu bu savaşta çok kötü yönetildi ve en ufak bir başarı bile elde edemedi. Bulgarlar 15 Kasım 1912'de Çatalca'ya dayandılar. Yanya, Edirne ve İşkodra kaleleri dışında tüm Balkanlar, Osmanlı Devleti'nin elinden çıktı. 29 Kasım 1912'de de Arnavutluk bağımsızlığını ilân etti. Sonuçta, 3 Aralık 1912'de Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ ile ateşkes imzalandı. Yunanistan, koşulları kabul edilmediği için ateşkese katılmadı.

17 Ocak 1913'te büyük devletler Osmanlı Devleti'ne bir nota vererek Edirne'nin Bulgaristan'a verilmesini, Midye-Enez hattının sınır kabul edilmesini ve adalarla ilgili kararın da kendilerine bırakılmasını istediler. Osmanlı hükümeti bu notayı kabul etmek üzereydi ki, Babıâli Baskını ile İstanbul'da hükümet değişti ve savaş yeniden başladı. Bu son savaşlarda Bulgar ordusu, bazı başarılarına karşın 3 Şubat'ta Çatalca savunma hattını yaramadı. Ancak kuşatma hâlinde olan Edirne, Yanya, İşkodra kaleleri Balkan devletlerinin eline geçti. Bu koşullar altında, Osmanlı Devleti dört Balkan devleti ile barış yapmayı kabul etti. Barış antlaşması 30 Mayıs 1913'te Londra'da imzalandı. Bu antlaşmayla Osmanlı Devleti Midye-Enez hattını sınır olarak kabul etti. Edirne'yi, Dedeağaç'ı Bulgaristan'a; Selânik, Makedonya'nın bir kısmını ve Girit'i Yunanistan'a; Makedonya'nın geri kalan kısmını da Sırbistan'a bıraktı. Bu antlaşmayla Bulgaristan, Ege Denizi'ne sahili olan bir devlet oluyor ve Birinci Balkan Savaşı'ndan en kârlı devlet olarak çıkıyordu.
  • I. Balkan savaşında Osmanlı Devleti, Bulgaristan'a Edirne ve Kırklareli'ni verdi.
  • Yunanlılara da Adaları vermiş oldu.
  • 1. Balkan savaşı devam ederken İttihat ve Terakki Cemiyeti Babı Ali'yi (Babıali) basarak yönetimi ele geçirdi.(İttihatçılar 1918'e kadar yönetimde kalırken Türkçülük anlayışını savun­dular.)
  • 1. Balkan savaşı devam ederken Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. (1912 -1913)

İkinci Balkan Savaşı


Birinci Balkan Savaşı'ndan en büyük payı Bulgaristan'ın alması, Bulgaristan'ın müttefiklerinin ve Birinci Balkan Savaşı'na katılmayan Romanya'nın, Bulgaristan'a karşı birleşmesine neden oldu. Bulgaristan 29 Ekim 1913'te eski müttefiklerine savaş ilân etti. Ancak bu defa Bulgar ordusu Sırplar ve Yunanlılar karşısında yenilgiye uğradı. 10Temmuz 1913'te Romanya da Bulgaristan'a savaş ilân etti. Bulgaristan'ın Tuna kıyı şeridi Romanya tarafından işgal edildi. Romanya ordusu Sofya'ya doğru ilerlemeye başladı. Osmanlı Devleti bu olaylardan yararlanarak 21-22 Temmuz 1913'te Kırklareli ve Edirne bölgelerini ve Edirne kentini geri almayı başardı. Romanya, Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan, 10 Ağustos 1913'te Bükreş Antlaşması'nı imzaladılar. Bu antlaşmayla Bulgaristan, Birinci Balkan Savaşı'nda ele geçirdiği yerlerin büyük bir kısmını müttefiklerine ve bir kısım kendi arazisini de Romanya'ya bıraktı. Osmanlı Devleti 29 Eylül 1913'te Bulgaristan, 14 Kasım 1913'te Yunanistan ve 14 Mart 1914'te de Sırbistan ile yeni barış antlaşmaları imzaladı.
  • Osmanlılar II. Balkan Savaşın­dan sonra Bulgarlarla İstanbul Antlaşma'sını yaparak Edirne ve Kırklareli'ni geri aldı. (TBMM ile Bulgaristan arasındaki sınır Mudanya Ateşkes Antlaşma­sıyla bugünkü halini aldı.)
  • Yunanlılarlada Atina Antlaş­ması yapıldı. Girit Yunanlılara verildi. (TBMM ile Yunanistan arasındaki sınır Mudanya Ateşkes Antlaşmasıyla bugün­kü halini aldı.)
  • Bozcaada ve İmroz dışındaki adalar Yunan ve İtalyan'ların eline geçti. (İtalya II. Dünya savaşında yenilince adalar Yunanlıların eline geçti)

Balkan Savaşların Sonuçları


  • Balkan Savaşlarının sonunda Osmanlı Devleti, Arnavutluk, Makedonya, Batı Trakya ve Ege adalarını kaybetti.
  • Osmanlı Devletinin elinde Avrupa'da sadece Doğu Trakya toprakları kaldı.
  • 1. Dünya savaşı öncesi Osmanlı Devleti Kuzey Afrika ile tüm bağlarını kesti.
  • 1. Dünya savaşı öncesi Balkan­larda Türklerin oturduğu yerler elden çıktı.
  • 1. Dünya savaşı öncesi İtalya Osmanlı Devleti'nin kara sularına yerleşmişti.
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Haziran 2016 00:20
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
22 Haziran 2010       Mesaj #5
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

Balkan Savaşları


Balkan Savaşları Osmanlı Devletinin Balkanlar’daki 4 devlete karşı 1912-1913'de yaptığı savaşlardır (8 Ekim 1912 - 29 Eylül1913). Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan ile Sırbistan'ın Balkanlarda hızlanan faaliyetleridir.
Ad:  balkan savaş5.jpg
Gösterim: 1171
Boyut:  70.4 KB

Balkan Savaşların Nedenleri


  • Rusya’nın Balkanlarda takip ettiği Panislavist politika
  • Balkanlardaki gelişmelerin, Osmanlı tarafından, takip edilememesi
  • Fransız ihtilalinin etkisi – milliyetçilik ve bağımsızlık
  • Türklerin Balkanlar’dan tamamen atılmak istenmesi (din farkı)
  • Trablusgarp Savaşı esnasında, Osmanlı Devleti’nin güçsüz olduğunun anlaşılıp bundan yararlanılmak istenmesi
  • Kiliseler sorununun Balkan devletlerinin lehine sonuçlanması
  • Balkan devletlerinin Osmanlı’ya karşı din bazlı ittifak kurmaları
  • İngiltere’nin, 1908’de Estonya’da yapılan görüşmeler sonucunda, Rusya’yı Balkan politikasında serbest bırakması

I. Balkan Savaşı


1878 Berlin Antlaşması'nda umduğunu bulamayan Bulgaristan bağımsızlığını kazandıktan sonra Balkanlar'da etkin bir politika izlemeye başlamıştı. Bosna-Hersek'in ilhakı ise Sırbistan'ı aynı yönde bir politika izlemeye itti.
1912 yılında bu iki devletin faaliyetlerinin çatışmaması için Rusya, Bulgaristan ve Sırbistan arasında arabuluculuk ve düzenleyicilik yapmaya başladı. Bunun sonucu olarak Osmanlı Devleti'ne karşı yapılan ittifaka Yunanistan ve Karadağ da katıldı.

Yine 1912 yılında İngiltere, Rusya ile Tallin'de gizli bir anlaşma yaparak, Rusya'yı İstanbul ve Boğazlar üzerinde serbest bıraktı. Osmanlı Devleti'nin BalkanlardakiYunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ, Rusya'nın aracılığıyla aralarında anlaşarak, Türkleri Balkanlardan atmak istediler. Trablusgarp Savaşı da onları cesaretlendirdi. Balkan Ulusları, Osmanlı Devleti'nden, Makedonya'da ıslahat yapmasını istediler. Bu istekleri reddedilince KaradağOsmanlı'ya savaş ilan etti ve ittifak üyesi devletlerin savaş ilanları birbirini takip etti. varlığına son vermek isteyen Deneyimli subay ve askerlerin terhis edilmesi, parti çekişmeleri nedeniyle komutanlar arasındaki anlaşmazlıklar, silah, yiyecek, araç-gereç gibi konularda eksikliklerin olması, Osmanlı Ordusu'nun cephelerde yenilmesine neden oldu.

Bulgarlar, Çatalca'ya kadar gelerek, İstanbul'u tehdit etmeye başladılar. Sırp, KaradağYunanlılar, Makedonya'yı tamamen işgal ettiler. Durumdan yararlanan Arnavutluk, bağımsızlığını ilan etti. Yunanlılar, İmroz (Gökçeada) ve Bozcaada ve dışındaki adaları işgal etti.
Taraflar arasında savaşı bitiren anlaşma 1913 yılı Mayıs ayında Londra'da imzalandı. Londra Antlaşması'na göre:
  • Arnavutluk bağımsızlığını kazandı.
  • Girit Adası Yunanistan'a verildi.
  • Osmanlı Devleti'nin Trakya sınırı Edirne'yi dışarıda bırakacak şekilde Midye-Enez hattı oldu.

II. Balkan Savaşı 1913


Bulgaristan'ın daha fazla toprak almasını kabul etmeyen Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve I. Balkan Savaşı'na katılmayan Romanya birleşerek, Bulgaristan'a karşı savaş açtılar. Bulgarların üst üste yenilerek Doğu Trakya'daki birliklerini batıya kaydırmasından faydalanan Osmanlı Ordusu, Midye-Enez çizgisini aşarak, Edirne ve Kırklareli'ni geri aldı.
II. Balkan Savaşı Ağustos 1913 tarihli Bükreş Antlaşması ile bitti. Bu antlaşma ile Bulgaristan Dobruca'yı Romanya'ya, Kavala'yı Yunanistan'a veriyor Makedonya'dan ufak bir toprak parçası alıyordu.

II. Balkan Savaşı ve Osmanlının Yaptığı Anlaşmalar


Bu antlaşmayı takiben Osmanlı Devleti yine 1913 yılında İstanbul Antlaşması'nı yaptı. Kırklareli ve Dimetoka, Osmanlı Devleti'ne geri verildi. Batı Trakya ve Dedeağaç, Bulgaristan'da kaldı.
Osmanlı Devleti bu savaşın sonunda Yunanistan'la Atina Antlaşması'nı yaptı. Girit ve Ege Adaları, Yunanistan'a verildi. Yunanistan'da kalan Türklerin durumu da düzenlendi. Sırbistan ve Karadağ'ın, Osmanlı Devleti'yle sınırı kalmadığı için antlaşma imzalanmamıştır.
Osmanlı Devleti Sırbistan ile de Bulgaristan'la yaptığından farklı bir İstanbul Antlaşması imzalamıştır.
Her 3 anlaşmada da Balkan devletlerinin sınırları içinde kalan Türk topluluğunun durumuna ilişkin hükümler bulunmakta, Balkanlardaki Türk halkının din ve mezhep özgürlüğü, Türkçe öğretim yapan ilk ve orta okulların açılması gibi hususlara yer verilmektedir.

Elçiler Konferansı


İtalya ve Yunanistan'ın işgaline uğramış ve hukuken Osmanlı toprağı olan Ege Adaları konusunda bu anlaşmalarda herhangi bir hüküm yoktur. Bu konu ile Londra'da toplanmış bulunan "Elçiler Konferansı" uğraşıyordu. Konferans 1914 Şubat ayında Meis adası dışında İtalya'nın işgal ettiği adalar İtalya'ya, İmroz ve Bozcaada dışında Yunanistan'ın işgal ettiği adalar ise Yunanistan'a bırakılması kararını aldı. Ancak, yine Konferansa göre bu kararın hukuki değer kazanabilmesi için İtalya ve Yunanistan'ın Osmanlı ile ayrı ayrı birer antlaşma yapması gerekiyordu. Bu antlaşmalar imzalanamadan I. Dünya Savaşı Patlak vermiştir.

Sonuçlar


  • Batı Trakya, tüm Makedonya, Arnavutluk, Ege Adaları kaybedilmiş, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki varlığı, Doğu Trakya ile sınırlandırılmıştır.
  • 19. yüzyılda başlayan Osmanlı Devleti'nin parçalanma sürecinin doruk noktasına vardığı açıkça ortaya çıkmıştır.
  • Balkanlardaki dinmeyen huzursuzluk I. Dünya Savaşı'nın nedenleri arasında yer almıştır

Balkan Savaşların Kronolojisi


I. Balkan Savaşı:



  • 23 Temmuz 1908: II. Meşrutiyet’in ilanı. “Bulgaristan bağımsızlığını ilan etti. Avusturya- Macaristan Bosna- Hersek’i işgal etti. Girit, Yunanistan’a katılma kararı aldı.
  • 13 Nisan 1909 (31 Mart Vakası): İstanbul’daki Avcı Taburları ayaklandı. Hareket Ordusu Selanik’ten geldi. 27 Nisan’da II. Abdülhamid haledildi. V. Mehmet Reşad padişah…
  • 3 Temmuz 1910: “Kiliseler Kanunu” kabul edildi. Balkanlar’daki tartışmalı kilise ve mektepler, nüfus hesabına göre aidiyet kazanacak. Yasa Balkan İttifakı’nın yolunu açtı.
  • Eylül 1911: İtalya, Trablusgarp ve Bingazi’yi işgal etti.
  • 13 Mart 1912: Bulgaristan- Sırbistan ittifak antlaşması. 29 Mayıs’ta Bulgar-Yunan, Ağustos’ta sözlü Karadağ- Bulgaristan ve 6 Ekim’de Karadağ- Sırbistan anlaşması yapıldı.
  • 21 Eylül 1912: Sultanahmed Meydanı’nda İttihat ve Terakkicilerin de iştirakiyle miting. Kalabalık “Harp isteriz!”, “Yaşasın harp, kahrolsun hainler!” sloganları attı.
  • 22 Eylül 1912: Ahmet Muhtar Paşa hükümeti Rumeli’de kısmî seferberlik ilan etti. Ardından Bulgar ve Yunan orduları…
  • 8 Ekim 1912: Karadağ Osmanlı’ya savaş ilan edip İşkodra’ya ilerledi.
  • 16 Ekim 1912: Bulgaristan ve Sırbistan’a harp ilanı. 18 Ekim’de de Yunanistan’a.
  • 18 Ekim 1912: İtalya ile Trablusgarp Harbi’ni bitiren Uşi Antlaşması. Aynı gün Bulgarlar 1’inci, 2’nci ve 3’üncü orduları ile taarruza geçti.
  • 21 Ekim 1912: Osmanlı Doğu Ordusu, Bulgarlara karşı, Kırklareli-Edirne-Yenice hattını savunacak. Başkomutan Vekili Nâzım Paşa itiraz edip hücum istiyor. Bir gün sonra, Süloğlu ve Yoğuntaş bölgesinde savaş. 23 Ekim öğleye kadar sürdü. Bulgarlar çekilmeye hazırlanırken, Kırklareli-Edirne-Yenice hattına çekilme kararı alındı. Olmayınca, Pınarhisar-Lüleburgaz’a çekilindi. Kırklareli Bulgarlara bırakıldı.
  • 22 Ekim 1912: Sırp ordusu Kosova’da. Bulgar ordusu, Edirne’yi muhasaraya aldı.
  • 23- 24 Ekim 1912: Sırplar Kumanova’da Osmanlı ordusunu yendi.
  • 27 Ekim 1912: Üsküp ahalisi teslim… Bitkin Garp Ordusu’nun merkezle bağı koptu.
  • 9 Kasım 1912: 400 küsur yıllık Osmanlı şehri Selanik Yunanların elinde…
  • 29 Kasım 1912: Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti.
  • 16 Aralık 1912: Londra Barış Konferansı. Teklifler sınır Midye- Enez hattı. Ege adalarının akıbeti büyük devletlerin elinde…
  • 23 Ocak 1913: İttihatçılar Bâb-ı Âlî’yi bastı. Harbiye Nazırı Nazım Paşa öldürüldü. Sadrazam Kamil Paşa istifa ettirildi. Mahmut Şevket Paşa sadrazam. Barış şartları reddedildi.
  • 3 Şubat 1913: Bulgarlar tekrar muharebede… İki Sırp tümeni ile güçlenen ordu Edirne kalesine hücum etti.
  • 8 Şubat 1913: Çatalca’da savunmadaki Bulgarları imha ve Edirne yönünde ilerleme amacıyla Bolayır’dan taarruza geçildi. Şarköy kıyılarına kolordu çıkarıldı ama başarı yok.
  • 6 Mart 1913: Yanya uzun süre direndi, sonunda Yunanlara teslim oldu.
  • 26 Mart 1913: Edirne Müdafii Şükrü Paşa, 155 günlük direnişine ve bir huruç harekatıyla düşmana ağır kayıp verdirmesine rağmen, merkezden destek alamadı. Şehir teslim…
  • 30 Mayıs 1913: M. Şevket Paşa hükümeti, Londra Konferansı kararlarını kabul etti.

II. Balkan Savaşı:



  • 29 Haziran 1913: Harpte kazandığı yerleri barış masasında kaybeden Bulgaristan eski müttefiki Sırp ve Yunanlara karşı taarruza geçti.
  • 5 Temmuz 1913: Yunan ordusu Bulgarlara savaş açtı, Bulgar ilerleyişini durdurdu.
  • 10 Temmuz 1913: Romanya, Bulgar Dobruca’sı yüzünden Bulgaristan’a saldırdı. Sofya’ya ilerliyor. Bulgarlar savunma için Çatalca’daki birliklerin büyük kısmını çekti.
  • 12 Temmuz 1913: Osmanlı ordusu fırsattan istifade harekete geçti. Osmanlı, Yunan, Sırp ve Rumen hücumuna direnemeyen Bulgaristan barış istedi ama reddedildi.
  • 21 Temmuz 1913: Kırklareli geri alındı. Bir gün sonra da Edirne…
  • 10 Ağustos 1913: Bükreş Antlaşması ile savaş sona erdi.
  • 29 Eylül 1913: İstanbul Antlaşması. Kırklareli, Edirne ve Dimetoka Osmanlı’da. Meriç Nehri Türk- Bulgar sınırı…
  • 14 Kasım 1913: Atina Antlaşması. Girit ve Meriç’in batısı Yunanlarda. Ege adalarının akıbeti büyük devletlerin inisiyatifinde…
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Haziran 2016 00:21
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:

Benzer Konular

27 Mayıs 2011 / Master Blue Siyasal Bilimler
11 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Tarih
11 Aralık 2009 / Misafir Taslak Konular
17 Haziran 2011 / asla_asla_deme Tarih
28 Mayıs 2011 / LaSalle X-Sözlük