Arama

Birinci Kanal Harekâtı (Birinci Süveyş Savaşı)

Güncelleme: 13 Temmuz 2012 Gösterim: 4.185 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Birinci Kanal Harekâtı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

300px The camel corps at Beersheba2

Birinci Kanal Harekâtı'nda Beerşeba'a hareket eden Osmanlı deve kervanı
  • Tarih
    • 28 Ocak - 3 Şubat 1915
  • Bölge
    • Süveyş Kanalı, Mısır
  • Sonuç
    • Britanya İmparatorluğu'nun zaferi
  • Taraflar
    • Britanya İmparatorluğu
    • Osmanlı Devleti
  • Kumandanlar
    • Sir John Maxwell (Britanya İmparatorluğu)
    • Cemal Paşa (Osmanlı Devleti)
  • Güçler
    • 30,000 (Britanya İmparatorluğu)
    • 20,000 (Osmanlı Devleti)
Birinci Kanal harekâtı veya Birinci Süveyş Savaşı, Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı sırasında Süveyş Kanalı'na düzenledikleri harekât.

Harekâtın amacı İngilizleri Mısır'da tutarak, batı cephesine kuvvet göndermelerini engellemek ve mümkün olursa, Mısır'ı kurtarmaktı. Eğer kanal geçilebilirse, mısırlı yurtseverlerin osmanlı ordusunun yanında, ingilizlere karşı ayaklanacağı umuluyordu. Harekât 4. Ordu komutanı ve Bahriye nazırı Cemal Paşa'nın komutasında gerçekleştirilecekti.

25 bin kişilik Osmanlı kuvvetinin 14/15 Ocak 1915 gece yarısı, toplanma bölgesi olan Gazze - Birüssebi (Beerşeba, günümüzde İsrail) hattından ileri yürüyüşe başladı.
Büyük güçlüklerle Tih Sahrasını aşan Osmanlı birlikleri 2-3 Şubat gecesi Timsah Gölü ile Acı Göl arasındaki bölgeden kanal'a taaruza geçtiler. 25. Fırka'dan beş tabur kıyıya indikten sonra dumbaz denilen çelik kaplı teknelerle karşı kıyıya doğru ilerlemeye başlandı. Ancak, İngiliz kuvvetleri kıyının bir ucundan diğer ucuna kadar raylı sistem döşediler ve bu raylı sistemin üzerindeki mitralyözler şiddetli bir ateşle karşı koydu; dumbazların çoğu battı; kıyıya ulaşmayı başaran 600 kişi öldü ya da esir oldu. 3 Şubat 1915 sabahı gün ağırdıktan sonra harekât sahasında bulunan Cemal Paşa, verilen ağır kayıp karşısında kanalı ele geçirmenin imkânsızlığını anlamış ve kuvvetlerini geri çekmeye karar vermişti. Geri çekilen Osmanlı kuvvetleri 15 Şubat'ta Gazze - Birüssebi hattında mevzilendi.

200px Turkish troops en route to the Suez Canal2C 1914

Süveyş Kanalı'na doğru yürüyen Osmanlı askerleri (1914)




200px Muster on the Plain of Esdraelon 1914

Esdraelon Ovası (İbn Amer Çayırı)'nda Osmanlı birlikleri (1914)

Bu harekâtta Beerşeba'ya gönderilen dört Osmanlı uçağı hiçbir faaliyet göstermemiş buna karşılık Fransız ve İngiliz uçakları keşif, gözetleme ve topçu ateş tanzimi yapmak suretiyle Osmanlı kuvvetlerinin kanala karşı taarruzlarını ateş altına aldırmış, kendi kuvvetlerine hava destek hizmeti yapmışlardı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kanal Harekatı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

I. Dünya Savaşı'nda Mısır'ın İngiliz işgalinden kurtarılması için yapılan savaş. Suriye'de güvenliği sağlamak ve İngilizlerin Mısır'ı ele geçirmelerini önlemek üzere kurulan 4. Ordu Komutanlığı'na, bahriye nazırlığı üzerinde kalmak koşuluyla atanan Cemal Paşa tarafından yönetildi. Harekâtın 14 Ocak 1915'te Birüsseba Bölgesi'nde başlayan birinci aşamasında 12.000 kişilik bir Osmanlı kuvveti Tih Sahrası'nı geçerek, Süveyş Kanalı'na vardı ve hatta bazı Türk müfrezeleri Mısır topraklarına ayak bastı. Ancak Süveyş Kanalı'na varan kuvvetlerin yanında 24 saatlik yiyecek ve içeceklerinden başka bir şey kalmadığı için harekât burada durdu ve kanala varan birlikler, El-Kantara'dan çekilmek zorunda kaldı (3 Şubat 1915). Birüsseba ve Gazze'ye geri döndü (4 Şubat 1915). Mısır'ı ve Süveyş Kanalı'nı ele geçirmek için 16 Temmuz 1916'da yeniden harekete geçildiyse de 4 Ağustos'ta yapılan saldırı başarısızlıkla sonuçlandı. 14 Ağustos 1916'da, birlikler El-Ariş'e kadar geri çekildi. Osmanlı kuvvetlerinin başarısızlığı üzerine İngilizler, 1916 yılı sonlarında karşı saldırıya geçtiler. 22 Aralık 1916'da El-Ariş'i ele geçirdiler. Bu İngiliz saldırısı karşısında Osmanlı ordusu, Sina Yarımadası'nı boşaltmak zorunda kaldı.

In science we trust.

Benzer Konular

12 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
19 Temmuz 2009 / ThinkerBeLL Tarih
30 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
11 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Osmanlı İmparatorluğu
25 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular