Arama

Turnadağ Savaşı

Güncelleme: 12 Temmuz 2012 Gösterim: 10.586 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Turnadağ Savaşı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Turnadağ Savaşı
Tarih 12 Haziran 1515
Bölge Nurhak,Elbistan,GöksunKahramanmaraş, Türkiye Anadolu, Dulkadiroğulları civarı
Sonuç Osmanlı zaferi

Turnadağ Savaşı

Taraflar
  • Dulkadiroğulları+Memluk Devleti
  • Osmanlı Devleti
Kumandanlar
  • Alaüddevle Bozkurt
  • Bey Hadim Sinan Paşa
Osmanlı Devleti ile Dulkadiroğulları Beyliği arasında çarpışma (12 Haziran 1515).

Muharebe öncesi

Çaldıran Savaşı' ndan sonra Yavuz Sultan Selim Kemah' ı alıp Sivas'a gelmişti.Emrindeki Rumeli Beylerbeyi Hadim Sinan Paşa'yı 42.000 kişilik bir kuvvetle Dulkadiroğulları üzerine gönderdi.

Muharebe

Hadim Sinan Paşa' nın karşısına çıkan Alaüddevle Bozkurt Bey, yenildi.

Sonuçlar

Dulkadiroğulları gibi bir beylik yıkıldı.Böylece Memlük Devleti'ne sefere gidilecekti.Alaüddevle Bozkurt Bey savaştan sonra idam edildi.Bu savaşla beraber Anadolu Türk birliği sağlandı.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Mayıs 2012       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
  • Yavuz’un Çaldıran Savaşı öncesi Dulkadiroğullarından istediği yardım reddedilmişti.
  • Yavuz, Çaldıran zaferinden sonra 1515 yılında Dulkadiroğulları’nı yendi ve bu beylik yıkıldı.
  • Turnadağ Savaşı sonunda Maraş, Mardin, Elbistan ve Diyarbakır Osmanlı topraklarına katıldı.
  • Anadolu’da siyasal birlik tamamlanmış oldu.

Sponsorlu Bağlantılar
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
12 Temmuz 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı Devleti ile Dulkadiroğulları Beyliği silahlı savaş (12 Haziran 1515). Kemah Kalesini fethettikten Sivas'a gelen Yavuz Sultan Selim, Mısır üzerine yürümeden önce Memluklar'ın müttefiki olan Dulkadiroğulları Beyliği'ni aradan kaldırmayı zorunlu gördü.Böylece Hadım Sinan Paşa komutasında 13.000 kişilik bir kuvveti, yanlarına Şehsuvaroğlu Ali Bey'i ( Dulkadiroğulları eski beyi Şehsuvar Bey'in oğlu) de katarak Elbistan üzerine gönderdi; kendisi de ordusuyla bu kuvvetin arkasından yürüyerek İncesu kenarında ordugah kurdu. Osmanlılar'ın kendisine karşı sefer açtığını öğrenen ve anne tarafından Yavuz'un dedesi olan doksanlık Alaüddevle, harem kadınlarıyla hazinelerini Göksun ovasına egemen durumdaki Turnadağı tepelerine yolladıktan sonra yaklaşık 30.000 askeriyle bu dağın eteklerinde mevzilendi.Ağır ve hafif ateşli silahlarla donatılmış Hadım Sinan Paşa kuvvetleri hemen düşmana saldırırken; Şehsuvaroğlu Ali Bey de ortaya atılarak babasının ekmeğini yemiş olanları kendi sancağının altına toplanmaya çağırdı.Bunun üzerine Dulkadir ordusundaki Şehsuvar taraftarı pek çok asker Ali Bey'e katıldı ve bu durumda başlayan meydan savaşının daha ilk anlarında yaşlı Alaüddevle şehit düşünce ordusu dağıldı; tutsak alınan 4 oğlu da idam edildi.Kendi egemenliğine bağladığı beyliğin başına Şahsuvaroğlu Ali Bey'i atayan Yavuz, Alaüddevle'nin kesik başını bir fetihname ile birlikte, onun koruyucusu olan Memluk hükümdarı Kansu Gavri'ye, zafer belirtisi olarak gönderdi.

Kaynak=>Türkçe Bilgi | Ansiklopedik bilgiler, sözlükler, çeviri, harita, makale ve resimler