Arama

Preveze Deniz Savaşı (Preveze Zaferi)

Güncelleme: 28 Eylül 2016 Gösterim: 16.740 Cevap: 5
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Preveze Deniz Savaşı

Ad:  Preveze Deniz Savaşı (Preveze Zaferi)1.jpg
Gösterim: 1258
Boyut:  91.6 KB

Osmanlı donanması ile Haçlı donanması arasında Preveze (bugün Preveza) açıklarında yapılan ve Akdeniz’deki askeri üstünlüğün Osmanlılara geçmesini sağlayan savaş (27-28 Eylül 1538).
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı donanması, Barbaros Hayreddin Paşa’nın 1533’te kaptanıderyalığa atanmasına değin Akdeniz’de önemli bir varlık gösterememişti. 1538’de Ege’deki bir dizi adanın Venediklilerden alınması, Akdeniz’de ticari ve askeri çıkarları bulunan Avrupa devletlerini harekete geçirdi. Venedik, Ispanya, Portekiz, Malta ve papalık donanmalarından büyük bir Haçlı armadası oluşturuldu ve Amiral Andrea Doria’nın komutasına verildi.

Osmanlılara ait Preveze Kalesi’ni kuşatan Andrea Doria, Osmanlı donanmasının gelmesi üzerine kuşatmayı kaldırarak Venedik egemenliğindeki Korfu’ya çekildi. Osmanlı donanması da 24 Eylül’de Arta Körfezine girdi. Ertesi gün Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması Preveze’nin iki mil kadar açığında demirledi. Osmanlı donanmasını 27 Eylül’ de körfezden çıkaran Barbaros, daha üstün olan Haçlı donanmasını önce açık denizde savaşmaya zorladı. Bunu başaramayınca saldırıya geçti. Beklenmedik bu saldırı karşısında önce Santa Maura’ya çekilen Andrea Doria, 28 Eylül gecesi rüzgârın elverişli olmasından yararlanarak bir karşı saldırıya girişti.

Savaşın iyice yoğunlaştığı sırada, rüzgârın durmasıyla çekdirı türü gemilerden oluşan Osmanlı donanması üstünlük sağladı. Böylece Haçlı donanmasının çok sayıda refakat ve savaş gemisi çevirme harekâtlarıyla batırıldı. Büyük kayıplar veren Andrea Doria gece karanlığından yararlanarak savaş alanından uzaklaştı. Haçlı donanmasını bir süre izleyen Osmanlı donanması daha sonra Preveze önlerine döndü.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen NeutralizeR; 28 Eylül 2016 01:46
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
12 Kasım 2006       Mesaj #2
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Preveze Deniz Savaşı (Preveze Zaferi)2.jpg
Gösterim: 3445
Boyut:  52.4 KB

Preveze deniz savaşı


Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki türk donanmasıyla Cenevizli amiral Andrea Doria'nın yönetimine verilen haçlı donanması arasında Preveze önlerinde yapılan deniz savaşı (28 eylül 1538).
Sponsorlu Bağlantılar

Barbaros'un birbirini izleyen zaferleri, hıristiyan Avrupa'da büyük yankılar uyandırdı. Venedik’in çağrısı, papanın özendirmesi ve germen imparatoru Kari V'in ön ayak olmasıyla Venedik (10 kalyon ve 70 kadırga), ispanya (40 kalyon), Portekiz (40 kalyon), Papalık (36 kadırga), Malta (10 kadırga), Ceneviz (1 kalyonla 52 kadırga) gibi Avrupa’nın denizci devletlerinin katıldığı, öteki bazı hıristiyan ülkelerin de desteklediği (49 kalyon) 308'i büyük olmak üzere yaklaşık 600 savaş gemisi, 60 000 asker ve 2 500 toptan oluşan bir haçlı donanması imparatorluk amirali Andrea Doria'nın komutasına verildi.

Haçlı donanması toplanma yeri olan Kortu adasından yola çıkarak ağzında Preveze’nin yer aldığı ve içinde Barbaros’un gemilerinin yattığı Arta (Narda) körfezinin 2 mil kadar açığında demirledi (25 eylül). Böylece 122 gemi ve 20 000 askerden oluşan türk donanması, 600 düşman gemisinin tıkadığı Arta körfezinde kapanıp kalmış gibi bir duruma düştü. Ancak, körfezin ağzı iyice berkitildiğinden türk donanması tam bir güven içindeydi. 27 eylülde körfezden dışarı çıkan türk donanmasının beklenmedik saldırısı karşısında Andrea Doria, yanlış bir manevra yaptırarak kendi donanmasını tehlikeli bir duruma düşürdü. Bu durumdan yararlanan Barbaros, 40 gemilik bir filoyu hıristiyan donanmasını ikiye ayırmak üzere ileri sürdü.

Durumun kötüye gittiğini gören Haçlılar, ters yüz ederek Korfu doğrultusunda dümen kırdılar. Düşman gemilerini bir süre kovalayan türk donanması. Arta körfezinin dışında ve Preveze önlerinde demirledi. Ertesi gün haçlı donanmasını yeniden karşısında bulan Barbaros, kendisi ortada, Salih Reis sağ kanatta, Şeydi Alı Reis sol kanatta ve gönüllü ihtiyat filosunun başında da Turgut Reis olmak üzere hilal biçiminde savaş düzeni aldı. Bunun karşısında birleşik donanma borda düzeninde ve birbiri ardında 3 saf biçiminde dizildi. Gemilerin büyüklüğüne göre sıralanan bu 3 sattın birincisi kalyonlarla karakalardan (kalyon azmanı), İkincisi kadırgalardan, üçüncüsü de çektırı türündeki küçük gemilerden meydana gelmekteydi.

İki taraf bu savaş düzenleriyle birbirine yaklaşırken, Haçlılar için çok elverişli esen Güney rüzgârının apansız kesilmesi düşmanın ağır gemilerini hareketsiz bırakınca, Barbaros saldırı buyruğu verdi. Hafif türk gemilerindeki topların erim üstünlüğünden yarar lanılarak düşmanın ön saffında yer alan ağır gemilerin yok edilmesine başlanıldı. Bunun üzerine Andrea Doria ile yardımcılarından Venedikli amiral Capello, ikinci saftaki kadırgalarını harekete geçirerek türk donanmasını ıkı ateş arasına almak istediler. Ancak, Turgut Reis’in ani bir çevirme harenetiyle karşılaşınca çekilmek zorunda kaldılar. Birkaç saat süren savaşın bu en şiddetli döneminde Haçlılar'ın ön saftaki kalyonlarıyla karakaları artık hiçbir işe yaramayacak biçimde tahrip edildi.

Beklemeden bir yarma hareketine girişen Barbaros, düşmanın ön sattım ikiye bölerek Andrea Doria yönetimindeki kadırgalar filosunun üzerine yüklendi. Bu arada, Turgut Reis komutasındaki hafif filo da düşmanın arkalarına sarktığından, birleşik donanma hem safları yarılmış, hem de kapanmak üzere olan bir türk çemberi içine düşmüş oldu. Sabah saat 10'dan ikindi vakti 3’e kadar 5 saat süren Preveze deniz savaşı’nda kalyon ve karaka gibi büyük gemilerin 128'ini yitiren Andrea Doria, artık hiçbir umudun kalmadığını görerek donanmasına çekil buyruğu verdi. Dağınık düzende kaçan haçlı gemilerinin ardına düşen türk donanması, izleme harekâtını gece karanlığında da sürdürdü. Ancak, çıkan fırtınanın görüşü engellemesi yüzünden kovalama harekâtına son vererek. Preveze önlerindeki üssüne döndü. Türk deniz kuvvetlerinin avrupa hıristiyanlığına karşı kazandığı en büyük başarı olan Preveze zaferi, OsmanlI devletini Akdeniz'de tartışmasız en büyük deniz gücü durumuna getirdi.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2016 16:48
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
25 Ağustos 2007       Mesaj #3
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi

Preveze Deniz Savaşı


Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasıyla Andrea Doria komutasındaki birleşik Avrupa donanması arasında yapılan deniz savaşı (28 Eylül 1538).

Osmanlılar, özellikle Barbaros Hayrettin Paşa'nın kaptanıderya olmasından sonra Akdeniz'deki etkinliklerini çok artırmışlardı. Bu etkinliği kırmak isteyen Avrupalılar, Osmanlılara karşı birleşerek bir donanma kurdular. Avrupa birleşik donanması 600 kadar savaş gemisi ve 60.000 kadar askerden oluşuyordu. Osmanlı donanmasındaysa 122 gemi ve 20.000 kadar asker vardı. Bu birleşik donanma Preveze Kalesi'ni kuşattı.

Barbaros Hayrettin Paşa'nın Preveze'ye geldiğini öğrenen Andrea Doria kuşatmayı kaldırarak Korfu'ya çekildi. Osmanlı donanması da Narda Körfezi'nde üslendi. Donanmanın körfezde olduğunu öğrenen Andrea Doria buraya geldiyse de Preveze Kalesi'nden yapılan top atışı nedeniyle Osmanlı donanmasına saldıramadı. Bunun üzerine Barbaros körfezden çıkarak Avrupa donanmasına saldırmaya karar verdi. Ancak Andrea Doria savaşı kabul etmeyerek geri çekildi. İki donanma ertesi gün, 28 Eylül 1538'de yeniden karşılaştılar. Gemilerinin çeşitli tiplerde olması, kimilerinin kürek, kimilerinin yelkenle hareket etmesi yüzünden Avrupa donanması düzenli biçimde manevra yapamadı.

Ayrıca Osmanlı donanmasındaki uzun menzilli toplar, Avrupa gemilerinin uzaktan topa tutulmasını sağlıyordu. Savaş kısa sürdü ve Osmanlıların zaferiyle sonuçlandı. 128 düşman gemisi ve birçok nakliye gemisi battı. Osmanlı donanması gemi kaybetmedi, yalnızca 100 ölü ve 800 yaralı verdi. Bu zaferden sonra Akdeniz Türk egemenliğine girdi. Preveze yenilgisinden en çok zarar gören Venedik oldu. Osmanlılarla yaptığı barış antlaşmasıyla Mora ve Dalmaçya kıyılarındaki kaleleri ve daha önce Barbaros'un ele geçirdiği Ege Denizi adalarını Osmanlılara bıraktı; ayrıca 300.000 altın da savaş tazminatı vermek zorunda kaldı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2016 15:02
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Eylül 2009       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Preveze Deniz Savaşı

Ad:  Preveze Deniz Savaşı (Preveze Zaferi)3.jpg
Gösterim: 1135
Boyut:  56.7 KB

(27-28 Eylül 1538)


Barbaros Hayreddin Paşa komutasın­daki Osmanlı donanması ile Cenevizli amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı donan­ması arasında geçen Preveze Deniz Savaşı, Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki egemenli­ğini pekiştirmiş ve bu egemenlik 1570'lere ka­dar sürmüştür.

Osmanlı donanması Barbaros Hayreddin Paşa'nın kaptan-ı derya olmasına (1533) ka­dar varlığını Ege Denizi'nde duyurmuş, Ak­deniz'de daha çok bağımsız Türk korsanları etkinlik göstermişti. Bu korsanların önderi olan Barbaros Hayreddin Paşa'nın Osmanlı Devleti'nin hizmetine girmesinden sonra do­nanma Akdeniz kıyılarını vurmaya, Akdeniz' deki ticareti ellerinde tutan İspanya, Porte­kiz, Venedik, Ceneviz, Malta gibi denizci devletlerin çıkarlarını engellemeye başladı.

Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'de gittikçe bü­yüyen bir tehlike oluşturmaya başlaması üze­rine, Venedik'in çağrısı ve papalığın desteğiyle İspanya Kralı ve Kutsal Roma-Germen İmpa­ratoru Şarlken'in önderlik ettiği büyük bir Haçlı donanmasının kurulmasına karar veril­di. 1538'de hazır duruma gelen 600 parçalık bu donanmanın komutanlığına da Amiral Andrea Doria getirildi.

1538 yazında Ege Denizi'ne açılan Osmanlı donanması Girit Adası'nı yağmaladıktan son­ra Eğriboz Adası açıklarına demirlemişti. Bu sırada Andrea Doria da Yunanistan'ın batı­sındaki Arta Körfezi'nin girişinde yer alan Preveze Kalesi'ni kuşatmıştı. Durumu öğre­nen Barbaros Hayreddin Paşa hemen hareke­te geçince Andrea Doria kuşatmayı kaldıra­rak kuzeydeki Korfu Adası'na çekildi. Os­manlı donanması Arta Körfezi'ne demir atın­ca, 25 Eylül'de Preveze önlerine gelen Haçlı donanması körfezin girişini kapattı. 27 Eylül' de ani bir hareketle körfezin dışına çıkmayı başaran Osmanlı donanması Haçlı donanma­sıyla karşı karşıya geldi. Andrea Doria yanlış manevralarla donanmasını güç duruma düşü­rünce Barbaros Hayreddin Paşa bu durumdan yararlanmak istedi. 40 gemiden oluşan bir filoyu ileri sürerek Haçlı donanmasını bölme­ye çalıştı. Durumun daha da kötüleştiğini gören Andrea Doria donanmasına geri çekil­me buyruğunu verdi. Bir süre Haçlı donan­masını izleyen Osmanlı gemileri havanın ka­rarması üzerine Preveze'ye döndüler.

28 Eylül sabahı Haçlı donanması yeniden Preveze önlerinde görüldü. Bu kez 122 gemi­den oluşan Osmanlı donanması daha da hazırlıklıydı ve düşmanı hilal (ayça) biçi­mindeki savaş düzeni içinde karşıladı. Buna göre merkezde Barbaros Hayreddin Paşa bulunuyor, sağ kola Salih Reis, sol kola da Şeydi Ali Reis komuta ediyordu. Turgut Reis'in 20 gemilik filosu ise geride yer alıyor­du. Haçlı donanması birbiri ardınca üç sıra biçiminde dizilmişti. Önde ağır toplarıyla kalyonlar, ortada kadırgalar, en arkada da çekdiri türü hafif gemiler vardı. Andrea Doria önce ağır toplarla Osmanlı donanması­nı dağıtmayı, ardından da hafif gemilerle yanaşarak son darbeyi indirmeyi amaçlıyor­du. Ama yeterli rüzgâr olmadığından ağır gemiler hareketsiz kalınca, saldırıya geçen Osmanlı donanması kalyonları ateş altına aldı. Bunun üzerine Andrea Doria ikinci sıradaki kadırgaları ileri sürerek Osmanlı donanmasını çevirmek istedi.

Turgut Reis'in filosu buna aynı biçimde karşılık vererek Haçlı donanmasının arkasına sarkmaya başla­dı. Barbaros Hayreddin Paşa da ön sıradaki kalyonları yarıp kadırgalara saldırınca An­drea Doria bir çemberin içine düşmekte olduğunu görerek geri çekilme buyruğunu verdi. Beş saat süren savaş sırasında 128 gemi yitiren Haçlı donanması düzensiz biçimde kaçmaya başladı. Osmanlı donanması havanın kararmasından sonra da sürdürdüğü izle­me harekâtına fırtına çıkması üzerine son vererek Preveze önlerine döndü.

MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2016 16:48
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Mart 2010       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Preveze Deniz Savaşı (27 Eylül 1538)


Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanmasını Adriyatik Denizi'ndeki Preveze Kalesi (Preveze) önünde yendiği bir deniz savaşıdır.Savaş sonunda Akdeniz'deki askeri üstünlük Osmanlılara geçmiştir.

Osmanlı donanması, Barbaros Hayreddin Paşa'nın 1533'te kaptan-ı deryalığa atanmasına değin Akdeniz'de önemli bir varlık gösterememişti.1538'de Ege'deki bir dizi adanın Venediklilerden alınması, Akdeniz'de ticari ve askeri çıkarları bulunan Avrupa devletlerini harekete geçirdi.Venedik,İspanya,Portekiz,Malta ve Papalık donanmalarından büyük bir haçlı donanması oluşturuldu ve Amiral Andrea Doria'nın komutasına verildi.

Osmanlılara ait Preveze kalesi'ni kuşatan Andrea Doria, Osmanlı donanmasının gelmesi üzerine Venedik egemenliğindeki Korfu'ya çekildi.Osmanlı donanması da 24 Eylül'de Arta Körfezine girdi.Ertesi gün Andrea Doria'nın komutasındaki Haçlı donanması Preveze'nin 2 mil kadar açığında demirledi.Osmanlı donanmasını 27 Eylül'de körfezden çıkaran Barbaros, daha üstün olan Haçlı donanmasını önce açık denizde savaşmaya zorladı.

Andrea Doria Barbaros'un Akdenizdeki bütün Osmanlı donanmasını getirtmek için başta oyalama savaşı vereceğini sanıyordu çünkü Barbaros'un kendilerine oranla 3 te 1 lik bir donanmayla savaşacagını tahmin etmiyordu.Beklenmedik bu saldırı karşısında önce Santa Maura'ya çekilen Andrea Doria, 28 Eylül gecesi rüzgarın elverişli olmasından faydalanarak bir karşı saldırıya girişti.Savaşın iyice yoğunlaştığı sırada, rüzgarın durmasıyla çekdiri türü gemilerden oluşan Osmanlı donanması üstünlük sağladı.Böylece Haçlı donanmasının çok sayıda refakat ve savaş gemisi çevirme harekatlarıyla batırıldı.Büyük kayıplar veren Andrea Doria gece karanlığından yararlanarak savaş alanından uzaklaştı.Haçlı donanmasını izleyen Osmanlı donanması daha sonra Preveze önlerine döndü.Kanuni Barbarosa büyük ödüller vermiş ve kaptanıderyalığı bahşetmiştir..

MsXLabs.org & OT
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2016 15:03
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #6
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Preveze Deniz Savaşı


Kaptan-ı deryâ Barbaros Hayreddin Paşanın komutasındaki Osmanlı donanması ile Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması arasında 27 Eylül1538’de Adriyatik Denizi'nin Arta Körfezi kıyısında Preveze Kalesi önündeki açık sularda yapılmış ve Osmanlı donanmasının zaferiyle sonuçlanmış bir deniz savaşıdır.

Savaştan Önceki Durum


Başlangıçta Osmanlı Devleti'nin emrinde olmayan Barbaros Hayreddin Paşa ve arkadaşlarının, Akdeniz hâkimiyetinde rolü çok büyüktür. Bu kahraman Türk denizcileri, Cezayir ve Tunus’ta yerleşmeye çalışan Avrupalıları oralardan söktüler ve denizlerin arslanı oldular. Yavuz Sultan Selim, bu kahramanlara asker ve top göndererek yardım etti. Kanuni Sultan Süleyman, Macaristan’da zaferler kazanırken, onlar da aynı yılda, yani 1525’te Akdeniz’in kuzey sahillerini vuruyor, Hristiyan donanmalarını zapt ediyorlardı. İmparator Şarlken’in Barbaros’a karşı gönderdiği Kaptan Andrea Doria mağlup olarak, Septe Boğazını aştı. Türk denizcileri, İspanyolların zulmüne uğrayan yetmiş bin Endülüslü Müslümanı Kuzey Afrika sahiline çıkardı. Bu büyük zafer üzerine Kanuni, Barbaros’u, 1533’te İstanbul’a davet etti. Barbaros, gelirken, birçok zafer daha kazandı. Padişah onu merasimle karşılattı. Kendisini ve devletini Padişahın emrine veren büyük denizci, Kanuni tarafından, Cezayir Beylerbeyliğine tayin olundu.

Diğer taraftan Almanya İmparatorluğu ve İspanya Krallığı, Papalık ve Venedik hükümetleri, Müslüman Türkleri Akdeniz’den atmak için, Osmanlı Devletine karşı ittifak kurdular. Bunun üzerine Kanuni, 1537-1538 kışında yeni bir donanma hazırlanmasını emretti. Dört elle işe başlayan Kaptan-ı deryâ Barbaros Hayreddin Paşa, daha hazırlıklarını bitirmeden Mısır’dan yola çıkan hazinenin muhafazası için, kırk gemiyle denize açılmak mecburiyetinde kaldı. Mısır’dan gelecek gemileri vurmak için, Girit sularında kırk gemiyle pusuya yattığı haber alınan Andrea Doria, Barbaros’un geldiğini duyunca kaçtı. Fakat Osmanlı donanması, geri dönmeyip, Şira, Patnos, Naksos vs. adalarını aldı. Bu esnada tamamlanan doksan gemi de donanmaya katıldı. Mısır’dan gelen Salih Reis komutasındaki yirmi parça gemi de Barbaros’un gemileri arasına katıldı. Gemi sayısı, yüz elliye ulaştı.

Girit Adası kalelerini zorlayıp bir hayli ganimet alan Barbaros Hayreddin Paşa, kürekçi ve asker ikmali yaptı. Barbaros komutasındaki Osmanlı donanması, İstanköy Adasında ikmal ve istirahatla meşgulken Hıristiyan ittifakı da gittikçe güçlendi. Barbaros’un korkusundan, Akdeniz kıyılarındaki koylara hapsedilmiş bir vaziyete giren Haçlı devletleri, Osmanlılara karşı sıkı birlik kurdular. İrili ufaklı filolardan muazzam bir Haçlı donanması meydana getirdiler.

Bu Haçlı donanmasının başına getirilen ünlü Cenevizli amiral Andrea Doria, Osmanlılara tâbi Mora Yarımadası kıyısındaki Preveze’ye taarruz ederek kaleyi kuşattı. Haberi alan Barbaros, Turgut Reis komutasında yirmi gemilik bir gönüllü filosu gönderdi. Zanta sularında kırk gemilik düşman karakol filosuna rastlayan Turgut Reis, hemen dönüp Barbaros’u haberdar etti. Zanta’daki düşman filosu da Andrea Doria’ya Osmanlı donanmasının yaklaşmakta olduğunu haber verdi. Barbaros’un yaklaştığını öğrenen Andrea Doria, Preveze muhasarasını kaldırıp, donanmasını toplamak üzere kuzeye çekildi. venedik’e ait Kefalonya Adasını bombardıman eden Hayreddin Paşa, Preveze’ye varıp kaleyi tamir ettirdi ve sağlamlaştırdı.

Denizlerdeki Müslüman hakimiyetini ortadan kaldırmak için bir araya gelmiş olan müttefik Haçlı donanması, Korfu civarında toplanarak, Osmanlı donanmasını nasıl yeneceklerini tartıştılar. Kara harekâtı teklifine karşı olan Andrea Doria’nın isteği kabul edildi. Haçlı donanmasının mevcudu, 162 kadırga ve 140 barça olup tamamı 302 idi. Bu gemilerde 2.500 top ve 60.000 asker vardı. Türk donanması ise, kürekli, yani çektiri sınıfından olarak 122 parçadan ibaretti. Gemilerin baş tarafında, üçer adet uzun menzilli 166 adet top bulunuyordu. Ayrıca donanmada, gemi mürettebatı yanında yeniçeri ve tımarlı sipahilerden olmak üzere toplam 20.000 asker bulunuyordu. Görüldüğü gibi Türk donanması, adet itibariyle düşmana nazaran üçte bir ve top itibariyle on altıda birdi. Bundan başka, Türk donanmasında 8.000 cenkçi askere karşı, müttefiklerin gemilerinde 60.000 silahlı asker bulunuyordu.

Müttefik donanması, henüz Preveze önüne gelmeden evvel, Barbaros, kumandanları toplayarak görüştü. Kumandanlardan Sinan Reis ile sancakbeyleri, düşman donanmasının Akceom Burnuna asker çıkarma tehlikesine karşı, orasının tahkim edilmesini söyledilerse de, Barbaros buna lüzum olmadığını beyan etti. Fakat, kumandanların ısrarı üzerine, teklife muvafakat ederek oraya bir miktar asker çıkardı. Kendisi gemi kaptanlarına lâzım gelen talimatı verdi.
Gerçekten de Akceom’a asker çıkarılması, çok isabetli oldu. Preveze önüne gelen müttefik donanması, Akceom sahiline keşif müfrezeleri gönderdiyse de, Türklerin tüfek atışıyla karşılaştıklarından geri döndüler.

Preveze'de Karşılaşma


Nihayet, 27 Eylül günü, devrin iki muazzam donanması, karşı karşıya geldi. Osmanlı donanmasının merkezinde Kaptan-ı deryâ Barbaros Hayreddin Paşa; sağ kanadında Salih Reis; sol kanadında büyük coğrafya ve matematik âlimi, meşhur denizci Seydi Ali Reis; ihtiyatta da, Turgut Reis, Murad, Sadık, Güzelce reislerle gönüllüler vardı. Müttefik Haçlı donanmasının başında Avrupa’nın en meşhur amirali Andrea Doria ve VenedikliMarco Grimari ile Papalık donanma komutanı Vicent Capallo bulunuyordu. Haçlılar, çeşitli devlet ve milletlerden meydana geliyordu. Aralarında Türk düşmanlığı hissinden ve Haçlı dayanışmasından başka, birliği teşkil eden unsur yoktu. Osmanlılar ise kumandanlarına son derece hürmetkâr olup, maneviyatları pek yüksekti.

Muharebe başlamadan önce Barbaros Hayreddin Paşa, bütün reisleri, Kaptan-ı deryâ baştardasına toplayıp, gemi, silâh ve sayıca fazla olan düşman donanmasının tâbiye üstünlüğünün saf dışı edileceğini anlattı. Galip gelindiği takdirde Akdeniz’de mutlak bir Osmanlı hakimiyetinin tesis edileceğini ifade edip, maneviyatlarını yükseltti. Gemilere üçer top yerleştirip, hilâl şeklinde muharebe nizamına soktu.

Haçlı komutanı Andrea Doria’nın yaptığı harp nizamında Venedik ve Papa filoları önden gidiyor, İspanya ve Ceneviz filoları onları takip ediyordu. Rüzgâr, Haçlı donanmasının arkasından esiyor, Osmanlı donanmasına adım atma fırsatı vermiyordu. Preveze önündeki limanın girişini kapatarak Osmanlı donanmasının çıkışını engellemek isteyen Haçlı donanması, kuvvetli rüzgârı arkasına alıp Preveze’ye doğru hareket etti. Hava çok sisliydi. Rüzgârın Osmanlı donanması lehine yön değiştirmesi ve sisin dağılması ile, Haçlı donanması kendisini Türklerin önünde buldu. Barbaros Hayreddin Paşa, 40 gemilik bir filoyla Haçlı müttefik donanmasına saldırıp, onları ikiye ayırdı. Andrea Doria, geri çekilerek, Korfu Adasına döndü. Müttefik donanma amirallerinin ısrarı ile, gemileri üç saf halinde tertip edip, tekrar taarruza geçti. Haçlı donanmasının en önünde, büyük savaş gemileri olan kalyonlarla karakalar, ikincisinde kadırgalar, üçüncüsünde de küçük gemiler arka arkaya dizilmişti. Andrea Doria, birinci safı kendisine siper alıp, ikinci safta savaşı idare ediyordu. Her türlü manevra imkânı olan Osmanlı gemileri önünde can derdine düşen Venedik kaptanı, geriden gelen Andrea Doria’dan yardım istedi. Fakat Haçlı gemilerini yakalamakta usta olan Barbaros, bu fırsatı kaçırmayıp, bazısını batırıp, kimisini de esir aldı. Geri kalanlar kaçtı. Andrea Doria, durumun kötüye gittiğini görünce, müttefiklerinin imdat istemelerine bakmayarak, selâmeti kaçmakta buldu. Barbaros Hayreddin Paşa, batırdıklarından başka 29 gemi ve 3.000'e yakın Haçlı askerini esir aldı. Osmanlılar ise, 400 şehit ve 800 yaralı verdi. Bir Osmanlı gemisi de hasar görmüştü.
Aldığı gemileri tamir edip, yaraları sardıktan sonra, kaçan düşmanı aramak için yola çıkan Barbaros, Korfu Adasına, sonra Avlonya’ya gitti. Fakat, Haçlıları yakalayamadı. Kışın yaklaşması üzerine, Preveze’ye, Turgut Reis’i bırakarak İstanbul’a döndü.

Savaşın Sonuçları


Preveze Zaferi, Boğdan Seferinden dönüşte, Barbaros’un oğlu başkanlığında gönderilen bir heyet vasıtasıyla, Yanbolu’da iken Sultan Süleyman Hana arz edildi. Bu zafer haberine çok sevinen Sultan Süleyman Han, Barbaros ve arkadaşlarına duadan sonra, kaptan paşa haslarına 100.000 akçe zam yaptı ve bütün ülkelere fetihnâmeler gönderdi.
Preveze Zaferinden sonra Akdeniz, Türk gölü hâline geldi. Avrupa krallarının desteğindeki deniz korsanlığının önüne geçilip, deniz seyahati, ticareti ve sahildeki halkın emniyet ve huzuru sağlandı. Kuzey Afrika’daki İslam devletleri, Avrupa devletlerinin tecavüzlerinden korundu. Denizden hac yolu emniyet altına alınarak, hacılar, korsan taarruzundan emin olarak hac yaptılar.


Preveze Deniz Savaşı (Preveze Zaferi)

Son düzenleyen Safi; 24 Eylül 2016 00:15
theMira

Benzer Konular

12 Temmuz 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
9 Şubat 2010 / Misafir Cevaplanmış