Arama

Osmanlıda Adaletname

Güncelleme: 25 Eylül 2017 Gösterim: 4.242 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Haziran 2015       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı

ADALETNAME

Ad:  Osmanlıda Adaletname.jpg
Gösterim: 617
Boyut:  37.6 KB

Kanunları uygulamayan, görevlerini kötüye kullanan yöneticileri yola getirmek için padişahların yayımladıkları olağanüstü hükümler
(Adalet fermanı, Adalet hükmü, Adalet emri de denir.) Bu tür ferman çıkarma geleneği, İran kökenlidir. Selçuklular kanalıyla Osmanlılara geçmiştir.Bir tür padişah fermanı olan adaletnameler olağanüstü durumlarda çıkartılırdı. Merkezi otoritenin sarsıldığı, ülkede karışıklık çıktığı dönemlerde yürürlükteki yasa ve kuralların yeterli olmaması durumunda, hükümdar, halkı korumak için bu yetkisini kullanırdı. Osmanlılarda yasadışı vergileri, rüşveti, angaryayı, yolsuzlukları, tefeciliği engellemek için adaletnameler çıkarıldı. Böylelikle devletin taşradaki yöneticileri de denetim altına alınmış oluyordu.
Sponsorlu Bağlantılar

Bazı padişahlar tahta çıkışlarında da adaletnameler yayımlayarak ülkeyi adalet ve doğrulukla yöneteceklerini duyururlardı. Adaletnameler, taşrada kadılara gönderilirdi. Kadılar, bu fermanları okutarak halka duyurur, şeriyye siciline geçirirlerdi. Kadı, isteyene adaletnamenin bir örneğini vermekle yükümlüydü. Bilinen en eski adaletname, Eflak bölgesiyle ilgili olarak
15 Mart 1516 tarihinde çıkarıldı. Bu adaletname sancak beyleriyle voyvodaların reayadan zorla yiyecek almalarını yasaklıyordu.

Kaynak:Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 24 Şubat 2017 05:18
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Şubat 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
adaletname
Osmanlı padişahlarının topluma adil bir yönetim vaat eden fermanları.
Sponsorlu Bağlantılar

Bilinen en eski adaletname I. Selim tarafından 1516’da yayımlanmıştır.
Osmanlı toplumunda “adalet”, devlet ile reaya arasındaki ilişkileri düzenleyen başlıca ideolojik kavramdı. Temelinde, köylü ekonomisinden artık aktarımının, küçük üreticileri bitkin düşürmeyecek bir ortalamada tutulması konusunda, yönetenler ile yönetilenler arasında varılmış fiili ve gerilimli bir uzlaşma yatıyordu. Toprak kanunnameler tarafından belirli miktar, oran ve uygulamalara bağlanmış bu ortalamaların ya da uzlaşma sınırlarının keyfi olarak aşılması ise, “zulüm” demekti.

Ama askeri sınıf mensuplarının, yani irili ufaklı dirlik ya da tımar sahiplerinin köylü üzerinde önemli yetkilerle donatıldığı koşullarda, “adalet”in yanı sıra “zulüm”ün baş göstermesi de olağandı ve merkezî devlet bunu ancak frenlemeye çalışabilirdi. İşte bu nedenlerle, çoğu padişah tahta çıktığı günlerde, saptadığı yolsuzluk ve aksaklıkları gidermek için adaletname yayımlardı. Bu fermanlar, halkın vergi yüküyle ezilmemesine, yasalara uyulmasına ve düzenin iyi işlemesine yönelik önlem ve buyrukları içerirdi. Küçük köylü ekonomisinin fazla ezildiği durumlarda, birkaç yıl için vergi affı, tohumluk dağıtımı gibi canlandırıcı önlemler de söz konusu olurdu. Adaletnameler ülkenin her yanına değil, haksızlık ve aksaklıkların yaygınlaştığının görüldüğü eyalete gönderilirdi. Eyalet kadısı gelen adaletnameyi halka duyurur, sicile de yazardı.

17. ve 18. yüzyıllarda merkezî otoritenin sarsılması, taşrada yükselen güçlü eşraf ve âyanın, büyük çiftlik sahiplerinin ellerinde angarya uygulamasının baş göstermesi, olağan ve olağanüstü vergilerin toplanmasında büyük haksızlıkların ortaya çıkması, tımarlı sipahilerin, voyvoda, subaşı, beylerbeyi gibi yöneticilerin halkı ezmeye başlamaları, ezilen halkın göç etmesi, eşkıyalığın artması, tefeciliğin yaygınlaşması gibi nedenlerle sık sık adaletnameler çıkarıldı. Bunlarda, kanunnamelerin hükümleri hatırlatılıp uygunsuzluklar sıralanır, alınacak önlemler birer buyruk olarak yazılırdı. Bu niteliğiyle adaletnameler, reayanın artıürünü üzerinde merkezî otorite ile eşraf ve âyan arasındaki mücadelenin yansımasıydı.

kaynak: Ana Britannica

SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Eylül 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Osmanlı'da Saltanat Makamı ve Adaletname!


Osmanlı Hanedanı'nda 36 padişah toplam 623 yıl hüküm sürmüştür. Önceleri Bey diye adlandırılan padişahlar, 1383 yılından itibaren Sultan unvanını, 1517 tarihinden sonra da Sultan unvanına ek olarak Halife unvanını taşımaya başladılar. Osmanlı padişahlarının tahta çıktıklarında yayımladıkları bir tür genelge olan Adaletname, kanunlara uyulması ve herhangi bir haksızlığa hiç kimsenin uğratılmaması konuları hakkında kaleme alınmış fermanlardı. Rüşvet, yolsuzluk, tefecilik vs gibi toplum düzenini bozucu faaliyetler ilgili fermanlar aracılığıyla önlenirdi.

Kaynak: Belgelerle Osmanlı

Benzer Konular

31 Ekim 2016 / gulik Cevaplanmış
1 Ocak 2016 / rock_girl Cevaplanmış
21 Temmuz 2011 / Misafir Cevaplanmış