Arama

Star Trek: Legacy

Güncelleme: 15 Şubat 2007 Gösterim: 10.077 Cevap: 0
MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
15 Şubat 2007       Mesaj #1
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi
Star Trek: Legacy
İnceleme
Sponsorlu Bağlantılar

200605111445 legacy

Star Trek veya bildiğimiz adıyla Uzay Yolu. Artık duymayan yoktur herhalde. Kaptan Kirk, Mr.Spock, Scotty gibi karakterler zaten kült olmuştur. Özellikle “Scotty beni ışınla” repliği oldukça ünlü. Rahmetli Sadri Alışık’ın canlandırdığı Turist Ömer’in, Uzay Yolu’ndaki macerasını da izlemeyen var mı? Bir süre önce Star Trek Online ismini de duymuştuk. Eğer duymayanlar varsa haberleri olsun. Online oyunun yapımı sürerken, Star Trek: Legacy ortaya çıktı. E3’te biraz gösteri yapan Legacy, ekran görüntüleri ve videolarıyla bir süre oyalama yaptı. Sonrasında ortaya çıktı, PC ve X360’a konuk oldu.

Spock hatırına

Star Trek: Legacy, Vulcan’lı bir bilim adamı ve Borg’lar etrafından dönüyor. Borg’lar için ufak bir hatırlatma yapacak olursak Picard’ı kaçırıp kendileri gibi yapmaya çalışan düşman ırktı. Organik canlıları yarı robot hale getiriyorlardı. Bir açıdan Quake’teki Strogg’lara benziyorlar. Legacy içinde klasik Uzay Yolu gemileri bulunuyor ki; Next Generation, Enterprise, Deep Space Nine ve Voyager’dan gördüğümüz tanıdık gemileri idare ediyoruz. Maceraya ilk olarak Kaptan Archer olarak başlayacağız. Archer ayrıca Borg’larla karşılaşıp, çarpışan ilk kaptandı. Archer dışında; Kirk, Picard, Sisko ve Janeway gibi Uzay Yolu’daki diğer tanıdık kaptanları da canlandıracağız.


star trek legacy screenshots 20060511053858723


Gemimizi dışardan görüyoruz. Belli görevleri yaparak senaryoda ilerliyoruz. Görev dediklerim aslında bildiğimiz klasikler olarak da tabir edilebilir. Bir istasyonu koruma, federasyonun başka gemisine yardım etme, gezegen tarama vs… olarak değişiyor. Ancak yaptıklarımız genelde aynı. Görev yerine git, iki üç düşmanla kapış ve görevi bitir. Oyunun savaş bölümü en hantal kısmı. Elimizin altında büyük bir savaş gemisi var, evet seri ve çabuk manevra yapmasını beklemiyorum. Ama gereğinden fazla ağır kalabiliyor. İşin diğer kötü yönü manevra yaparken fareyle duruma müdahale edilmemesi. Şöyle ki; bir düşman avcıyı kilitlediniz. Kilitledikten sonra gemi onun gideceği yöne göre ağır ağır manevra yapıyor. Hatta kilitleme olayı bir süre sonra donuyor ve gemiz hareketsiz kalabiliyor. İşte saldırı ve savunmada ben otomatik değil, direk olarak elle olmasından yanayım. Böylece ince manevralar yapma imkanı olabilirdi ve rahat olurdu.

Farklı sınıflar

Senaryo gereği yönettiğimiz ana gemimiz var (Senaryo gidişatına göre değişiyor). Ancak yanımızda bize refakat edebilen 3 tane daha uzay gemisi oluyor. İstediğimizi seçip kontrol etme imkanına sahibiz. İstersek hepsine aynı anda da komut verebiliriz. Klavyenin 1, 2, 3 ve 4 tuşları dört gemimiz için atanmış. Direk olarak buradan seçim yapabilir veya “5” tuşuna basıp hepsini seçme imkanımız var. Böylece hepsine aynı anda emir verebiliriz. Başka bir uzay gemisini kontrol ederken, asıl geminizi sakın unutmayın. Yok olursa oyun bitiyor. Ayrıca görev yaptıktan sonraki aralarda, elimizdeki gemileri satabilir; daha iyi ve güçlü bir model alabiliriz.

star trek legacy screenshots 20060511054001129

Düşmanlar aslında zor değil. Fakat savaş sisteminin hantallığı nedeniyle ufak avcı gemileri dert olabilir. Küçük ve hızlı olduklarından can sıkıcılar. Ancak büyük gemiler de durum biraz daha tersi. Hiç değilse ufak avcılar gibi çok hızlı değiller, bu yüzden ateş ettiğimizde tutturma imkanımız var. Rakip olarak genelde Klingon, Romulan ve Borg’larla kapışıyoruz. Silah olarak lazer ve torpido kullanabiliriz. Ancak tavsiyem genelde ilk saldırı için lazer. Lazerle düşmanların koruma kalkanlarını yok edip, son vuruşu torpidoyla yapmak en isabetlisi. Düşmanlarda olduğu gibi bizim gemilerimizin de korunma kalkanları var. Bir süre sonra bu kalkanlar yok oluyor ve gemimiz hasar alabilir. Bu durumlar tamir üniteleriyle gerekli yeri tamir ettirebiliriz. Ayrıca tamir ve bakım istasyonları da mevcut. Buralara gemilerimizi sokup, baştan aşağı tamir ettirebiliriz.

Multiplayer

Star Trek: Legacy içinde Multiplayer ve Skirmish mod’ları bulunuyor. Oyunun yaması yüklü olsa bile, Multiplayer maçlarına bağlandığınız zaman sizi oyundan atabiliyor. Skirmish mod’un da ise kendinizin seçtiği gemilerle, gene kendinizin seçtiği (Klingon, Romulan veya Borg’lar arasından) düşman gemileriyle kapışabilirsiniz. Bu durum biraz zaman geçirmek için iyi olsa da, bir süre sonra sıkıyor ve harita sayısı yeterli değil.

Görev yerlerine isterseniz oyun içinden gidebilirsiniz. İsterseniz harita ekranına girip, görev alanını işaretleyerek harita kısmından gidebilirsiniz. Gidilen yere “Warp” hızında çabucak ulaşabilirsiniz. Ancak Warp’a çıkmak için ufak bir süre geçmesi gerekiyor. Süre dediğim zaten uzun değil, kısa. Direk olarak tuşa basıp, Warp’a çıkmak olmuyor.


starfleet4 wall

Görüntü ve ses


Grafikler konusunda oyun pek iç açıcı değil. Ne yalan söyleyeyim pek hoşuma gitmedi şahsen. Genel olarak gemilerin tasarımı üstünde durulmuş. Orijinal haliyle gemileri Legacy içinde görüyoruz. Fakat aynı şeyi uzayın tasarımı ve gezegenler için söyleyemem. Uzay bir boşluk, fakat oyunda tamamen bir hiçliğe dönmüş. Freelancer oynadığım zaman etrafa baktığımda uzayda olduğumu hissederdim. Ama Legacy’de bu durum ne yazık ki yok, uzayda hissettirmekten bana uzak geldi. Oyun içi grafiklere rağmen sinematikler hoş yapılmış. Senaryoyu anlatmakta yeterliler. Seslerde efektler orta halli. Pek fazla üstünden durulmamış gibiler, ancak böylesi bir oyun için yeterli olmuşlar. Ancak seslendirmeler gayet akıcı ve güzel. Bu konuda iyi iş yapılmış.

Uzun lafın kısası Star Trek: Legacy ne yazık ki beklediğim Uzay Yolu oyunu değil. Videolardan ve gelen ekran görüntülerinden biraz umudum vardı, fakat bende hayal kırıklığı yaşattı. İstenilen yerde save edilmemesi ve görev başında yapılan save insanın canını sıkıyor. Çünkü görevi veya geminizi kaybederseniz, aynı şeyleri baştan yapmak zorunda kalıyorsunuz. Legacy’nin X360 versiyonunu bilmiyorum, ama PC’ye port edildiği ortada. Uzay Yolu’nu seviyorsanız bir kere oynanıp bitirilebilecek bir oyun. Onun dışında pek fazla tavsiye etmeyeceğim orta halli bir yapım.




Benzer Konular

17 Aralık 2015 / Jumong Moda ww