Arama

Mercury Meltdown (Sony PSP)

Güncelleme: 2 Mart 2008 Gösterim: 2.780 Cevap: 1
MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
2 Mart 2007       Mesaj #1
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi
Mercury Meltdown

Sponsorlu Bağlantılar
Mercury Meltdown (Sony PSP)

Geçtiğimiz yıla damgasını vuran, Sony’nin el konsolu PSP için çıkmış, en iyi oyunları incelemeye devam ediyorum. PSP satışa çıktıktan kısa bir süre sonra piyasaya sürülen Mercury, yeni konsol için bir açık olan platform tabanlı puzzle tarzında bir oyundu. O dönemde piyasada bulunan yandaşlarına nazaran yenilikçi oyun yapısı ile dikkatleri üzerine çekmiş ve PSP’nin en çok satan oyunları arasına girmişti.

Efsane devam ediyor

Mercury’yi popüler yapan en büyük etken sevimli oyun yapısıydı. Böyle bir yapımın devamının da geleceğini düşünmemek imkansızdı. Zira çok geçmeden de Mercury Meltdown piyasaya sürüldü. Meltdown’da, Mercury’nin içeriği ile neredeyse tamamı ile aynı bir içeriğe sahip. Daha önce yapımı oynamamış arkadaşlar için biraz tanıtmak gerekirse; Mercury Meltdown (M.M), aslında bir bakıma tilt ya da pinball oyunlarını andırıyor. İçeriğinde top yerine jöle kıvamlı karakter içermesi ve oynandığı platformlar bakımından yandaşlarından ayrılıyor. Dikkat ederseniz jöle kıvamlı karakter içeren oyunların PSP ve diğer platformlarda çok tuttuğunu göreceksiniz. PC’de Gish, PSP’de Mercury, M.Meltdown ve Loco Roco bunlara en iyi örnek olacaktır.

Jölemsi karakter

Oyuna başlamadan önce sizin için hazırlanmış, kısa Tutorial eğitim mod’unu bitirmenizi öneririm. Neyin ne olduğunu, sistemin nasıl işlediğini ve tuş işlevlerini bu mod’da kısa sürede temel olarak öğrenebilirsiniz. Tutorial bittikten sonra sırası ile zorluk seviyeleri artan bölümleri oynamaya başlayabiliriz. Her level çeşitli labirentler, dar yollar, tuzaklar ve bonuslar içermekte. Her bölümü bitirmek için açılması gereken renkli kapılar ve sistemler bulunmakta. Oyunun temelini de bu renk sistemi oluşturmakta. Ekranın sağ köşesinde hangi rengin hangi renkle karıştığında, ne rengi vereceğini gösteren bir renk tayfı bulunmakta. Jöle kıvamlı karakterimizin de, renkli kapı ve sistemleri açması için bu renklere bürünmesi gerekmekte. Örneğin sarı renkli bir kapıdan geçmek için, önce jöleyi ikiye bölmeli, ardından bir parçayı kırmızı diğer parçayı yeşil renk tafının altına götürmelisiniz. Sonra bu iki ayrı renkli parçayı birleştirmeli ve ortaya çıkan yeni sarı renkli jöle’yi artık sarı kapıdan geçirebilirsiniz. Temel olarak oynanış farklı renkli kapı ve sistemleri açmak ya da çalıştırmak için karakteri gerekli renge dönüştürmek üzerine kurulu. Jöle karakterin platform üzerindeki hareketini de analog tuş ile sağlamaktayız. Yalnız bu noktada aslında analog tuş ile karakteri değil, üzerinde durduğunuz platforma eğim vermektesiniz. Böylece jöle eğim yönünde kayarak hareket etmeye başlamakta. Üzerinde kaydığınız platform çeşitli tuzaklar da içermekte. İnce bir yol üzerinde ilerlerken yanlardaki boşluklara düşebilir, hareketli zemin gitmek istediğiniz istikameti değiştirebilir ya da buzlu zeminde kayarak uçuruma düşebilirsiniz. Tabii ki bunlar yalnızca sayılı tuzaklar. Yapımda daha onlarca çeşidi bulunmakta. Tüm bunların üzerine birde zamana karşı yarışmak durumundasınız. Size verilen süre içerisinde bitiş çizgisine ulaşamazsanız, önceki yapımdaki gibi bölümü de kaybetmiş olmayacaksınız, ancak büyük bir bonus kaybı ile karşı karşıya kalacaksınız. Buda sizi sıralamada daha altlara itebilecektir. Başlarda kolay olan bölümler giderek zorlaşmakta ve tırnak yeme mod’una geçirmekte. Böyle zamanlarda oyuna bir müddet ara verip daha sonra denemek sizin ve PSP’nin geleceği açısından daha sağlıklı olacaktır.

Hop hop ten

Mercury Meltdown 160 civarı aşama, yeni parti oyun mod’u ve Multiplayer mod’u ile birlikte geliyor. Parti oyunları ana oyun yapısı üzerine kurulmuş tetris tabanlı puzzle’lar, yarış, buz üzerinde kayma oyunları ve dahasını içeriyor. Bir kaç kural değişikliği dışında parti tabanları Multiplayer oynamanın, Single Slayer oynamaktan farkı bulunmamakta. Bazı teknik detaylardan bahsedecek olursak. Yapımın grafikleri gayet güzel görünmekte. Karakterin fizik davranışları da çok iyi kotarılmış, gerçekten jöle izlenimi veriyor. Sesler ve müzikler abartılmadan bu tarz bir oyuna gidebilecek tarzda melodiler taşıyor. Kontrollere alışmak ve yönetmekte kısa sürede sağlanıyor. Karışık olmayan oynanışı, sevimli jöle karakteri, bir renk cümbüşünü andıran bölümleri ile Mercury Meltdown sayesinde bir hayli eğlenceli saatler sizi bekliyor. PSP dünyasının en iyi Puzzle-Platform oyunlarından biri olduğuna şüphem yok. Mercury Meltdown, PSP Top Ten’de ilk on’daki yerini alıyor.


adanay - avatarı
adanay
Ziyaretçi
2 Mart 2008       Mesaj #2
adanay - avatarı
Ziyaretçi
SAOL USTA TSK
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

14 Kasım 2012 / DrAm3vLH Oyunlar
21 Şubat 2007 / MaKaLeLe Oyunlar
2 Mart 2007 / MaKaLeLe Oyunlar
25 Mart 2007 / MaKaLeLe Oyunlar