Arama

PSP Go (İnceleme)

Güncelleme: 21 Haziran 2013 Gösterim: 11.384 Cevap: 1
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
5 Mart 2012       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
PSP Go nedir, özellikleri nelerdir, nasıl kullanılır?

Sponsorlu Bağlantılar
PSP Go


PSP (Playstation Portable) adındaki bu cihaz tahmin edildiği üzere bomba gibi düştü oyun dünyasına. Cihaz için üretilen UMD diskler, wi-fi özelliği ve multimedya yetkinliği ile küçük bir canavardı PSP. Sony ise başına geleceklerden habersizdi. Köklü oyun firması Nintendo’nun çıkardığı DS tüm bu multimedya yeteneklerinden yoksun olsa da, biri dokunmatik olmak üzere çift ekranı ve eğlenceli oyun listesi ile kısa sürede büyük bir hit haline geldi ve PSP’yi gölgede bıraktı.

pspgot


Her ne kadar DS’in yanında zayıf kalsa da, donanımı ve gücü ile tamamen başka bir noktada duruyor PSP ve ‘hardcore’ tabir ettiğimiz oyuncu kitlesine çok daha fazla hitap ediyor. Sony de bu gerçeğin farkında ve platformu geliştirmeyi asla bırakmıyor. Her ne kadar çıkışı üzerinden 5 yıla yakın bir süre geçmiş olsa da ve bizler hayalini kurduğumuz dokunmatik ekranlı ve çift analoglu PSP 2′yi beklesek de, Japon oyun devi işi ağırdan alıyor. Bu yüzden bu yılın başlarında duyurulan ve iki jenerasyon arasında geçiş cihazı olarak düşünebileceğimiz PSP Go’yu Ekim ayında piyasaya çıkarttı Sony.

Oyun dünyası PSP Go’nun çıkışı ile ikiye bölündü. UMD disk sürücüsünün olmayışı yüzünden ciddi eleştirilerle karşılaştı Sony. Burada firmanın tercihini doğru yorumlamak gerek, Go eski PSP kullanıcılarından ziyade yeni bir kitleyi hedef alıyor ve kendine yeni bir pazar yaratmanın peşinde. Üstelik Go’nun PSP 2′nin deneme turları olduğunu pekala iddia edebiliriz. Zira 2. jenerasyon PSP aynı platform üzerinde dokunmatik yeteneklere kavuşabilir ve beklenen patlamayı yaratabilir. Bu arada biz de boş durmadık; tartışılan PSP Go’yu uzaktan takip edeceğimize hemen kendimize bir tane bayram hediyesi alalım ve PST okurları için inceleyelim istedik.

pspgo05


PSP Go şu an için iki renk tercihiyle sunuluyor; siyah ve beyaz. Bizim gibi iri bebeklerin terli ellerinde çok leke bırakacağını düşündüğümüz için siyah rengi eledik ve tercihimizi beyaz PSP Go’dan yana kullandık. Ürün oldukça ufak bir kutuyla geldi elimize (resmini aşağıda görebilirsiniz). Kutunun içinden şık bir şekilde ambalajlanmış PSP Go, USB kablosu, şarj adaptörü, kullanım kılavuzları ve bedava oyunumuzun PSN şifresi çıktı. Cihazı elimize aldığımız anda ilk kurduğumuz cümle şuydu: ”Bu alet çok şık!!” Simli kemik beyazı ve kullanılan malzeme ile birlikte sanki başka bir boyuta geçmiş PSP Go ve dışarıda sizi el konsolunuz ile görenlerin fazlasıyla kıskanacağı kesin.

Cihazın ekranı klasik PSP’den biraz daha ufak ancak görüntü kalitesi daha iyi. Daha keskin ve net görüntüler sunuyor Go ve PSP-3000′deki renk patlamalarının törpüldüğüne tanık oluyoruz. PSP Go her açıdan küçülmüş ve tamamen cep dostu bir hale gelmiş. Eski kasa PSP’leri cebinizde taşımayı denediniz mi hiç bilemiyorum ama polislerin bile dikkatini çektiğini söylemeliyim. Her an soygun yapacakmışsınız gibi kötü bir görüntü oluşturan fazlasıyla şişkin cep problemi Go ile ortadan kalkıyor. Ürünü cebinize koyduğunuzda en fazla bir cep telefonu taşıyormuş hissine kapılacaksınız. Üstelik tamamen yeni bir tasarıma sahip olan ürün, kaydırılabilir ekranı sayesinde multimedya keyfinizi de maksimuma çıkartacak. PSP Go’da film izlemek artık çok daha kolay ve eğlenceli.

PSP Go’yu kaydırıp açtığımızda ise bizden saklanan tuş takımlarına ulaşıyoruz. Klasik PSP’ye alışan kullanıcıların ilk bakışta garipseyeceği şekilde konumlandırılmış tuşlar. Sol köşede ok tuşları, onların hemen yanında ise analog kontrolümüz yer alıyor. Eskiye oranla daha ufak bir analog var karşımızda. İlk başlarda zorlanacağınızı düşünebilirsiniz ancak analogun konumu ve boyutu neredeyse sorunsuz. Analog kontrolün hemen yanında ise Pause ve Start tuşları üst üste duruyor. Bu iki tuşun gereğinden fazla büyük olduğunu söyleyebiliriz, ancak bazı oyunlarda bu tuşların da aktif olarak kullanıldığını düşünürsek şikayet etme hakkımız pek yok. Sağ köşede ise klasik dörtlümüz olan tuşlar yer alıyor. L ve R tuşları ise gene yukarıda yer alıyor ancak Go ekran yukarı açıkken bu tuşlar arkada gizli kalıyor. Gene kontrol ederken bir problem yaşamayacaksınız, hemen belirtelim. L + R’nin tetiği andıran çıkık yapısı sayesinde parmaklarınız kaymadan tuşlara yapışıyor, bu cihazın da ele rahatça oturması anlamına geliyor elbette.

Tool’un kayıkçı küreğini andıran eli ve içindeki ürkek güzel PSP Go
Ekranın sol alt köşesinde PSP logosunun olduğu tuşumuz var, eski kasadaki Home’un görevini gören bu tuşun yenilikçi bir özelliği var. Bir oyunu oynarken aniden çıkmanız gerektiğinde bu tuşa basın. İki seçenek çıkacak karşınıza; Quit Game ve Pause Game. İkinci seçeneği tercih ettiğinizde oyunda kaldığınız nokta saklanıyor ve Go’nun ana menüsünden istediğiniz zaman kaldığınız yerden devam etme şansına sahip oluyorsunuz. Burada belirtmemiz gereken bir detay var, eğer başka bir oyunu aynı şekilde save ederseniz, bir önceki data kayboluyor. Bu detaya dikkat ettiğiniz takdirde hayat kurtaracak bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.
Go’nun oyuncuları ikiye böldüğü temel noktalardan biri de kontrol tuşlarının konumu. Kimileri Go’nun ergonomik olmadığını ve tuş takımlarının kullanıcı dostu olmaktan uzak olduğunu düşünüyor. Bize sorarsanız durum tam tersi. Klasik PSP’de uzun süreli oyun tecrübelerinde özellikle baş parmağımızın çektiği sıkıntılar ortada. Go’da bu sorun kısmen ortadan kalkmış. Yeni konum ile birlikte baş parmağımızı çok fazla bükmeden, daha rahat bir pozisyona kavuşuyoruz. L ve R tuşlarının da tetiği andıran dış eğime sahip olması sayesinde cihaz elimize tam olarak oturuyor ve kaymıyor. Bendenizin büyük ellerinde dahi sıkıntı yaratmadığına göre bu konuda pek bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

Wi-fi özelliği aynen korunmuş ancak söz konusu hız olduğunda PSP Go’nun selefinden çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. PSN’e bağlanıp içerik indirmeye başladığınızda aradaki farkı kolayca anlıyorsunuz. Go herşeyi daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Aynı demoyu iki cihazda da yüklediğimizde yaklaşık dört dakika avantaj sağladı bizlere Go ve hızıyla büyüledi. Üstelik oyunları multiplayer oynarken de bu becerisini sürekli sergiliyor ve oyun aldığınız zevki daha da yükseklere çekiyor. Bir diğer yenilik ise bluetooth özelliği. Bu sayede PS3 veya cep telefonunuz ile Go’yu eşleştirebilir, içerik alışverişi yapabilirsiniz.
Teknik Özellikler:
  • 333 MHz İşlemci
  • 64 MB Bellek
  • 3,8 inç ekran (480 x 272 çözünürlüklü)
  • Stereo hoparlörler ve mikrofon
  • 802.11b Wi-Fi bağlantı
  • Bluetooth 2.0+EDR
  • USB 2.0
  • Mikro bellek yuvası
  • Analog video çıkışı
  • 16 GB saklama kapasitesi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Haziran 2013 20:15
Lebron James - avatarı
Lebron James
Ziyaretçi
16 Mayıs 2012       Mesaj #2
Lebron James - avatarı
Ziyaretçi
PSP Go (İnceleme)

Sponsorlu Bağlantılar
PSP Go (Diğer adıyla PSP 4000) E3 2009 da ve ayrıca Sony'nin Qore (TM) adlı VOD servisinde duyuruldu. Bu PSP tuşlarını kayan ekranın arkasında gizleyen bir PSP olacak.

YENİLİKLER

PSP Go diğer eski PSPlerin barındırdığı UMD bölümünü barındırmayacak. Buna göre 16 GB Dahili hafıza ve Bluetooth özelliğini barındıracak. Ayrıca Yüzde 43 daha hafif olacak.

HAFIZA / BARINDIRMA

PSP Go' nun 16 GB Hafızası olacak. Ayrıca MemoryStick Micro uyumlu olan hafıza kartı bölümü olacak. Sony UMD Disklerinden PSP Go'ya direkt oyun aktarımının mümkün olmadığını söyledi.

KONTROLLER

Tüm PSPlerdeki gibi olacak...

WIRELESS

PSP Bu sefer Bluetooth ile gerek PC olsun gerek Mobil Telefonlar olsun, birbiriyle paylaşım yapabilecek. Kulaklıklarımızda Bluetooth sayesinde kablosuz olacak!

OYUNLAR

Little Big Planet Portable, Metal Gear Solid, Gran Turismo Mobile'ın gelişini Koller, Qore hizmetinde duyurmuştu. Bunların yanısıra daha PSP'ye bol bol oyun gelecek...
Ayrıca oyunlarımız daha uzun olacak. UMD (1.8 GB) Desteklerken Sony bunun yetmediğini düşünerek PS Store'dan indirmenin daha uygun olduğunu düşündü...

DİJİTAL MEDYA BİLGİSİ

PSP Go'nun bir önceki PSPler ile aynı medya özellikleri var.

psp go

Son düzenleyen nötrino; 21 Haziran 2013 20:20 Sebep: Mesaj düzeni!

Benzer Konular

14 Kasım 2012 / DrAm3vLH Oyunlar
28 Nisan 2016 / HipHopRocK Edebiyat
11 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap