Arama

Hipertimestik Sendromu

Güncelleme: 18 Ağustos 2014 Gösterim: 3.553 Cevap: 1
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
17 Temmuz 2008       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Hipertimestik Sendromu


Sponsorlu Bağlantılar
Kaliforniya'da yaşayan, 41 yaşındaki yönetici asistanı bir kadın -tıp literatüründe kısaca "A.J." olarak anılıyor- 11 yaşından beri yaşadığı hemen her gününü hatırlıyor. "E.P." olarak adlandırılan, 85 yaşındaki emekli laboratuvar teknisyeni ise yalnızca en son ne düşünmüşse onu hatırlıyor. Bu kadın belki de dünyanın en güçlü belleğine sahip, erkekse en zayıf belleğe...

A.J., "Belleğimdekiler adeta bir film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor -hiç durmadan ve kontrolsüzce..." diyor.

3 Ağustos 1986'da, saat 12.34'te, aşık olduğu genç adamın ona telefon ettiğini hatırlıyor. 12 Aralık 1988'de Murphy Brown televizyon dizisinde neler olduğunu hatırlıyor.

Beverly Hills Oteli'nde babasıyla 28 Mart 1992'de öğle yemeği yediğini hatırlıyor. Dünyada yaşanan olayları, markete gittiği zamanları, hava durumunu ve duygularını hatırlıyor. Neredeyse yaşadığı her şey günü gününe aklında. Ona "hatırlamıyorum" dedirtmek hiç de kolay değil.

Geçtiğimiz yıllarda olağanüstü iyi belleklere sahip bir avuç insanla karşılaşıldı. Bunlar arasında yer alan -56 yaşında- Yağmur Adam filmine de esin kaynağı olan Kim Peek'in yaklaşık 12.000 kitabı ezberlediği söyleniyor (bir sayfayı 8-10 saniyede okuyor).

Rus nöropsikolog Alexander Luria'nın üzerinde 30 yıl boyunca araştırma yaptığı Rus gazeteci "S", inanılmaz sayıda sözcük ve sayı dizisini, anlamsız hece dizilerini ilk duyduğu günden yıllarca sonra bile hatırlayabiliyor.

Ama A.J.'nin eşi benzeri yok. Onun sıradışı belleği gerçekleri ve sayıları değil, kendi yaşamıyla ilgili şeyleri hatırlamak konusunda güçlü. Aslında, yaşamıyla ilgili ayrıntıları hatırlama yeteneği öylesine güçlü ve bunun temeli o kadar az biliniyor ki, Kaliforniya Üniversitesi'nde (Irvine, ABD) yedi yıldır A.J. üzerinde araştırma yapan sinirbilimci James McGaugh, Elizabeth Parker ve Larry Cahill, onun durumunu tanımlayabilmek için yeni bir tıbbi terim kullanmak zorunda kaldılar: Hipertimestik sendromu...


Kaynak
Son düzenleyen nötrino; 18 Ağustos 2014 18:54 Sebep: Yazım yanlışı düzeltildi!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ağustos 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Otobiyografik Bellek Sahibi Kişilerin Beyni Farklı

Sponsorlu Bağlantılar
Hayatlarındaki her anı 10 yaşından itibaren kolayca hatırlayabilen otobiyografik bellek sahibi kişilerin beyinlerinde farklılıklar belirlendi. Bu konudaki bilimsel çalışma, nörobiyolog James McGaugh başkanlığındaki University of California Irvine (UCI) adlı üniversiteden bilimadamlarınca yapıldı. Neurobiology of Learning and Memory adlı bilimsel dergide yayımlanan bilimsel çalışmanın otobiyografik belleğe ilişkin ilk bilimsel bulguları ortaya koyduğu bildirildi.

Araştırmacılar, otobiyografik belleğe sahip kişilerin sıradan laboratuvar bellek testlerinde daha yüksek skorlar elde edememelerine karşın 10 yaşından itibaren yaşadıkları olayların detaylarını hatırlamada inanılmaz ölçüde başarılı olduklarının gözlemlendiğini belirtti.

Bilimsel araştırmada yer alan UCI Öğrenme ve Bellek Nörobiyolojisi Merkezi’nden doktora adayı Aurora LePort, bu kişilerin pi sayısında yer alan çok sayıda rakamı sıralayabilen normal bellek şampiyonlarından 180 derece farklı olduğunu söyledi. Leport, ”Bu kişilere bir tarih verdiğiniz zaman size süratle karşılık veriyor. Haftanın hangi günü olduğu bir anda akıllarına geliyor, bunu düşünmüyorlar bile. Bunu pek çok tarih için de yüzde 99’luk bir oranda doğru olarak yapabiliyorlar” dedi.

Dokuz Bölüm Farklı

Araştırmada yer alan 11 otobiyografik bellek sahibi kişinin beyinlerini, kontrol grubundaki diğer kişilerinkiyle karşılaştıran araştırmacılar otobiyografik hafızası bulunanların beyinlerinin 9 strüktüründe farklılıklar belirledi.Bilimadamları, aralarında, beynin orta ve ön bölümlerini bağlayan bölgede daha fazla beyaz maddeye rastlanmasının da olduğu bu farklılıkların büyük bir kısmının beynin otobiyografik bellek ile ilişkili olduğu bilinen bölgelerinde yer aldığına dikkati çekti.

Araştırmalarından bir sonraki adımın bu bellek biçimindeki mekanizmaları anlamak olduğunu belirten Leport, ”Bu, sadece beyinden ve beyninin farklı strüktürleri arasındaki iletişim biçiminden mi kaynaklanıyor? Belki de bu genetiktir, belkide molekülerdir” dedi. Otobiyografik bellek ilk kez 2006 yılında, CBS televizyonunun ”60 Minutes” adlı programında ”AJ” adıyla yer alan bir kadın üzerinde araştırma yapan McGaugh ve arkadaşları tarafından ortaya çıkarılmıştı.



Kaynak : Gençbilim / Neurobiology of Learning and Memory (31 Temmuz 2012,16:44)
Son düzenleyen nötrino; 18 Ağustos 2014 18:56

Benzer Konular

26 Mart 2013 / Pollyanna Tıp Bilimleri
28 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
4 Mayıs 2008 / Pollyanna Tıp Bilimleri
3 Ağustos 2008 / GusinapsE Tıp Bilimleri
28 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular