Arama

Peter Pan Sendromu

Güncelleme: 23 Ekim 2008 Gösterim: 4.732 Cevap: 0
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Peter Pan Sendromu

Sponsorlu Bağlantılar
Büyüdükçe içindeki çocuğu korumak birşey,çocuk kalmakta ısrar etmek başka. bir yetişkinin bedenine , ama çocuğun aklına sahip kişiler her zaman sevimli olmadıkları gibi, hem yakın hem uzak çevreleri için birer sorun odağı olarak kalabiliyor, iki zıt kutup arasında gelip giden yaşamları kendilerine eninde sonunda sorun olabiliyor. Büyümeyi reddeden öykü ve film kahramanı Peter Pan'dan hareketle 1980'li yıllarda Peter Pan Sendromu olarak adlandırılan bu durum , şu anda aslında ne bir psikolojik bozukluk , ne de bir hastalık konumunda;ancak özellikle de batı toplumlarında duygusal olarak olgunlaşamayan , bir türlü büyüyemeyen , yetişkinlere özgü sorumlulukları alamayan,40 lı yaşlara gelirken hatta geçtikten sonra bile çocuk gibi giyinmekte ısrar edenlerin sayısının gittikçe artıyor olması , bu yönde bir çalışmayı beraberinde getirecek gibi.

İspanya'daki Ganada Üniversitesi'nden Humbeline Robles Ortega, durumun daha çok çocukluğunda ailesi tarafından aşırı koruma altına alınmış,bağımlı kişiliğe sahip bireylerde ortaya çıktığı görüşünde. Ortega'ya göre bu Peter Pan'lar , ister istemez yaşamla yüzleşecek beceriden yoksun kalıyor ve korunaklı dünyalarını sürdürebilecekleri kanısıyla gerçeklerden kaçıyorlar. Adı üstüne Peter Pan lar daha çok erkeklerde çıkıyor.

Tipik özellikleri irade zayıflığı , sözünde duramama , görünüşüne aşırı dikkat etme,kendine güvensizlik(göstermeseler ,Hatta tam tersi gibi görünseler de) Ortega bu kişilerin genellikle yalnızlıktan korktuklarını, bu nedenle de gereksinimlerini karşılar görünen insanlarla çevrelediklerini eleştiriye ise son derece tahammülsüz olduklarını söylüyor. Önemli bir belirteç de ,araştımacıya göre uzun süreli ilişki kuramamaları ve sürekli sevgili ya da eş değiştirmeleri .Tabi seçimleri de mümkün olduğunca genç olanlar lehine. İlişkinin getirdiği herhangi bir en düşük dereceden bile yükümlülükse herşeyi bırakıp kaçmak için yeterli.

Ortega nın asıl değinmek istediği nokta Her Peter Pan'ın arkasında bir Wendy vardır Anneler dikkat!..


Bilim ve Teknik Ağustos 2007


Benzer Konular

19 Temmuz 2009 / Misafir Hayali Karakterler
1 Aralık 2014 / uslanmaz_kaan Soru-Cevap
9 Haziran 2014 / Misafir Cevaplanmış
10 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
4 Ekim 2012 / Just fly Edebiyat