Arama

Çocuklarda Yeme Bozukluğu: Pika

Güncelleme: 23 Temmuz 2009 Gösterim: 3.439 Cevap: 0
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
22 Ocak 2009       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Çocuklarda Yeme Bozukluğu: Pika

Sponsorlu Bağlantılar

Pika genellikle çocukluk çağlarında başlar ve birkaç ay içerisinde kendi kendine geçer.

Bu bozukluğun gelişimini önlemenin özel bir yolu yoktur fakat çocuğun neler yediğine dikkat ederek olabilecek bir sıkıntının erkenden önüne geçmek mümkün olabilir.

Pika’dan şüpheleniliyorsa sindirilmeyecek maddelerin mide barsak sisteminde bir daralmaya yol açıp açmadığını anlamak için radyolojik değerlendirme yapılmasında fayda vardır. Bunun yanında kurşun, cıva gibi ağır metal zehirlenmeleri de göz ardı edilmemelidir. Tam bir fizik muayene ve laboratuvar değerlendirme ile işe başlamak uygundur. Kirli ve mikroplu maddelerin yenmesinin getireceği mikrobik hastalık riski de hesaba katılmalıdır.

Pika tanısı konulmadan zeka geriliği, gelişimsel bozukluklar, takıntı bozuklukları gibi Pika benzeri yeme tablolarına sebep olabilecek klinik durumlar saf dışı bırakılmalıdır. Tanının konulabilmesi için en az bir aydır aynı durumun devam ediyor olması gerekir.

Uzayan vakaların tedavisinde bu konuda uzmanlaşmış bir psikolojik danışmanlık ekibinin yardımına ihtiyaç duyulabilir. Konu ile ilgili kurumlar en iyi tedavi stratejisi olarak genel davranış eğitimini önermektedir. Bu yöntemde neyin yenilip neyin yenilmeyeceğinin ödüllendirme ile öğretilmesi söz konusudur.

Pika’nın yaratabileceği sıkıntılar şöyle sıralanabilir;
•Ortaya çıkabilecek sorunların başında kurşun zehirlenmesi gelir. Özellikle yenilen boyalardan vücutta biriken kurşun öğrenme güçlüklerine, beyin hasarına ve ileri evrelerde ölüme bile yol açabilir.
•Besin değeri olmayan gıdaların yenilmesi gerçek besinlerin yerini alıp beslenme eksikliğine sebep olabilir.
•Taş, cam gibi sindirilemeyen sert maddelerin yutulması kabızlığa, sindirim sisteminde darlığa hatta tıkanıklığa ve yırtılmalara neden olabilir.
•Toprak ve yenilen pis nesnelerden bulaşan bakteri ve parazitler karaciğer ve böbreğe hasar verebilecek , tüm sistemi tutabilecek ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

Pika konusu genellikle yukarda yazdıklarımdan daha hafife alınıp geçiştirilir. Yaygın kanı bunun normalden küçük bir sapma olduğu ve kendiliğinden düzelebileceğidir. Genellikle bu kanı doğru olmakla birlikte, zaman zaman söz konusu çocuklar ileri yaşlara geldiklerinde televizyon şovlarında “cam yiyen adam, birazdan” anonsu ile boy göstermektedirler; tabi o yaşa kadar salimen ulaşabildiyseler.

Kaynak

Son düzenleyen _PaPiLLoN_; 23 Temmuz 2009 22:17

Benzer Konular

31 Ekim 2017 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
23 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
3 Kasım 2013 / kompetankedi Psikoloji ve Psikiyatri
21 Mart 2016 / Safi X-Sözlük
4 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük