Arama

Amok Nedir?

Güncelleme: 20 Ocak 2016 Gösterim: 3.875 Cevap: 2
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
1 Ekim 2010       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Amok: (Malezyaca, gözü kara, hiddetle saldıran ve öldüren) Malezya kültüründe katletmeye yönelik çılgınlık durumunu tanımlar. Filipinler'de juramentado olarak bilinir. Cinnet halinde olma, sonuçlarını hesap edemeden şiddet kullanma durumudur. Psikoloji biliminde amok, derin bir düşünce döneminin sonrasında gelen şiddet ve bazen cinayet ile sonuçlanan atakların görüldüğü disosiyatif bir tablodur. Durum erkekler arasında yaygın ve bir hakaret sonrasında başlama eğilimindedir. Bireyde kötülüğe uğradığına ya da uğrayacağına dair sanrılar bulunmaktadır. Psikiyatride ender görülen kültüre özgü sendromlar arasında geçen "amok" durumunun Malezya kültürüne özel olabileceği ve kültüre özgü sendromlara örnek gösterilebileceği ifade edilmektedir. Bazı kaynaklar ise günümüz toplumu ve "amok" durumunun tarihsel ilişkisini tartışarak modern endüstri toplumunda da benzer bir tablonun görülebileceğini ileri sürmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu özel durum altında olan, ister silahla, ister bir araçla suç işleyen, toplu öldürme ya da yaralamalarda bulunan kişilere Amok koşucusu adı verilmektedir.


Kaynak

sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
16 Ocak 2011       Mesaj #2
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
Avusturyalı yazar Stefan Zweig Amok adlı öyküsünde bu konuyu çarpıcı bir şekilde dile getirmişti.
Sponsorlu Bağlantılar
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ocak 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
AMOK (İngilizcede Amuch, Malezyaca Amuk), Malezyalılarda görülen öldürücü delilik. Bu durumda bulunan kimseye denir (Çoğu zaman önemsiz bir yoksunluk sonucunda, hasta klişeleşmiş bir davranış gösterir, koşarken karşılaştığı ilk kişinin üzerine atlar ve kendi kişiliğini hiç hesaba katmadan onu öldürmeye çalışır. G. Devereux, burada etnik kargaşanın bir örneğini görür, hasta kültürel açıdan özgül bir çarpıcı olaya kültürel açıdan uygun bir kargaşayla karşılık vermektedir).

Kaynak: Büyük Larousse