Arama

Öfkemi nasıl kontrol edebilirim?

Güncelleme: 13 Ocak 2019 Gösterim: 2.254 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ağustos 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Öfkemi nasıl kontrol edebilirim?
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 22:55
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
13 Mayıs 2012       Mesaj #2
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Son derece insani bir durum olan öfke, kontrol altına alınmadığı takdirde hayatın birçok alanında olumsuz sonuçlara yol açıyor. Günlük hayatın stresi ve bastırılmış duygular da buna eklenince insanlar kontrolden çıkabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz insanları derinden etkileyen öfke duygusunu, bu duygunun yol açabileceği problemleri ve öfke kontrolünü anlatıyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Öfke nedir?
Öfke, insan hayatında yaşanılan diğer tüm duygular gibi (sevgi, neşe vb) normal ve doğadaki tüm canlı türlerinde görülen bir duygudur. Öfke, kişinin herhangi bir tehdit karşında gösterdiği doğal bir tepkidir.

Bu duygu, vücudumuzda fizyolojik ve biyolojik değişimler yaşanmasına da sebep olur. Öfkelendiğimiz zaman beyin savaş ya da kaç şeklinde tepkiler verir. Kişi öfkelendiği zaman, nefes alıp vermesi sıklaşır, stres ve gerginlik baş gösterir, enerjiyi arttıran adrenalin salgısı başlar, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar, kendisini ve davranışlarını kontrol etmekte zorlanır.
Niçin Öfkeleniyoruz?
Öfke duygusu diğer tüm duygular gibi bilinçaltımızdaki düşünceleri izler. Kişinin olumsuz yaşadığı herhangi bir olay daha sonraları da aynı ön yargıları hissetmesine neden olur. Engellenme, saldırıya uğrama, yoksun bırakılma, tehdit edilme, kısıtlanma gibi durumlarda hissedilen yoğun bir duygudur. Genellikle kişiye yönelik saldırganlığın ortaya çıkması ile sonuçlanır.

Aynı şekilde kişinin yapmaktan çekindiği davranışları başkasının rahatlıkla yapıyor olması bu kişiyi oldukça kızdırabilir. Örneğin her randevusuna erken giden birinin randevuya geç kalan arkadaşına oldukça kızması gibi. Burada kişi kendisinin yapmadığı ve özen gösterdiği bir şeyin başkası tarafından yapılmasına oldukça sinirlenir ve davranışları olumsuz yönde seyreder. Öfke duygusu bastırılan diğer duyguların tepkimesi olarak ortaya çıkabilir. Utanç, acı ve korku gibi duygular da öfke duygusunu tetikler.

Öfkenin olumsuz sonuçları nelerdir?
Öfke ortaya çıktığında her birey aynı şekilde tepki vermez. Bazıları tepkilerini fiziksel ya da sözlü saldırıda bulunarak ortaya koyarken; bazıları ise daha edilgen ve dolaylı saldırganlığı seçebilir, geri çekilme, kaçınma, uzaklaşma gibi davranışlar gösterebilir. Bireyin öfkesini nasıl ortaya koyacağı, o an içinde bulunduğu konumla, kültürel normlarla, yaşadığı öfkenin şiddetiyle, benzer durumlara daha önce nasıl tepki verdiğiyle, öfkeyle baş etme stratejileriyle çok bağlantılıdır.

Bastırılan öfkenin kaygı ve depresyona yol açtığına dair yapılan araştırmalar vardır. İfade edilmeyen öfke ilişkileri bozabileceği gibi çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilir. Solunum sorunları, mide rahatsızlıkları, baş ağrıları, cilt problemleri, sinir sistemi rahatsızlıkları, dolaşım sorunları gibi birçok hastalık da ortaya çıkabilir. Öfke özellikle açık şekilde gösterildiğinde ve bu tutum diğerleri tarafından yargılandığında kişide benlik saygısında düşmeye, ilişkilerinde çatışmaya, sözel ve fiziksel saldırılara ve iş hayatında uyumsuzluklara neden olabilir.

Öfke kontrolü nedir?
Öfke kontrolü, öfkeyi doğru ve yerinde ifade edebilme becerisini kazanmaktır. Amaç, öfkelenen kişinin verdiği tepkileri yumuşatmak ve kişiye saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen iletişim becerisi kazandırmaktır.

Öfke kontrolü ile kişi özel ve iş yaşamında olumsuz yaşanan olaylara karşı daha tarafsız tepkiler vererek olayları doğru bir süzgeçten geçirecek ve ön yargılarından kurtulacaktır.
Bilişsel, duyusal iletişim, duygusal ve davranışsal boyutlarda yapılan değişikliklerle öfke kontrol yöntemleri uygulanmaktadır. Düşünme tarzını değiştirmek, mantıklı düşüncelere odaklanmak, öfkeye neden olan duruma, çözüme yönelik şekilde yaklaşmak ve problemi belirlemek, çözüm yollarının, farklı seçeneklerin neler olduğunu gözden geçirmek, işlevsel bir plan yapmak öfkeyi kontrol etmekte yararlı yöntemlerdendir.
Öfke kontrolü ile öfke yok edilebilir mi?
Öfkenin inkar edilmesi ya da bastırılması kişi için sağlıklı yollar değildir. Çünkü öfkenin kişiyi uyarıcı, koruyucu veya harekete geçirici bir işlevi de vardır. Öfke, bir tehlike anında kişiyi uyarır ve kendisine zarar verici davranışlardan bireyin haberdar olmasını sağlar. Öfkenin sağlıklı şekilde yaşanıp, doğru şekilde kontrol edilebilmesi için öncelikle bu duygunun kabul edilmesi, nedenlerinin, sonuçlarının anlaşılması ve saldırgan şekilde ifade edilmesinin engellenmesi gerekir.

Öfke kontrolünde amaç öfkeyi tamamen yok etmek değildir. Öfkeyi kişinin normal ve sağlıklı sınırlarda hissetmesini sağlamak ve buna bağlı olarak davranışlarını daha kontrollü hale getirmektir. Öfke kontrol problemi üzerinde çalışırken, duygusal ve davranışsal düzeyde değişikliği amaçlıyoruz. Bu da bir uzman tarafından gerçekleştirilen psikoterapi yöntemiyle sağlanabiliyor. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda da öfke kontrolü, kişiye göre değişmiştir ve olumlu sonuçlar da ortaya çıkmıştır.

Öfke kontrolünü sağlamak için neler yapılabilir?
Öncelikle kabul etmemiz gerekir ki; öfke bir problem çözme aracı, intikam alma yolu, haklı çıkma gerekçesi, başkalarını kontrol etme aracı, başkalarını suçlama unsuru, bir suç işleme nedeni değildir.

Öfkesini kontrol etmek isteyen kişi sinirlendiğinde tepki vermeden önce olayı hızlı bir şekilde değerlendirebilir. Ve bulunduğu ortamdan uzaklaşarak olayın büyümesini engelleyebilir.

Kişi olayları aslında olduğu gibi göremiyor, abartıyor ya da aşırı genelliyor olabilir. Bu çarpıtmayı fark ederek hadiseye daha net bakabilir ve ön yargısız değerlendirme yapabilir.

Aynı zamanda yaşanılan tüm olumsuz olaylar karşısında duygu ve isteklerini zamanında dile getirmelidir. Bu sayede bilinçaltında yatan olumsuz duygularında öfke patlamalarına yol açmasını engellemiş olur. Nefes terapileri yapabilir, içinizden belli bir süre sayarak kendinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Eğer kişi öfkesine tam anlamıyla hakim olamıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalı ve psikoterapiye başlamalıdır.

Kişinin kendi öfkesini tanıması ve altta yatan nedenleri fark etmesi öfke kontrolünde önemli faktörlerdir. Yapılan psikoterapi çalışmalarında kişinin bilinçaltı duygu ve isteklerine iç görü kazanması, suçluluk, değersizlik, yetersizlik gibi duygularını, fark etmesi ve değiştirilmesi için çalışılır.

BAKINIZ Öfke ve Öfke Kontrolü
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 22:58
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Mayıs 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Öfkeyle başetme yolları! Öfke nasıl kontrol edilir?

Öfkeyle kalkan zararla oturur. Keskin sirke küpüne zarar verir. Şuhalde kişi başkalarının değil, kendisinin iyiliği için öfkesini kontroletmelidir. İyi de bu iş o kadar kolay mıdır? Buyrun tüyolara

Öfkenizin kabarmaya başladığı anda, düşünebildiğiniz en yüksek rakamdan geriye doğru saymaya başlayın.

Öfkenizin sebeplerini düşünün. Sahi siz neye öfkelenmiştiniz.

Öfkelendiğiniz anda konuşmayın. Biraz susun, içinizden kendinize konuşun.

Öfkenizin sebebi ne kadar meşru olursa olsun, öfkelenmek meşru birdurum değil. Öfkenizi meşrulaştırmak, haklı olduğunuz halde haksızduruma düşmenize neden olabilir.

Öfke insani bir durum olsa da, öfkelenmenin mantık yollarınızıkapayacağını biliyorsunuz. Şu halde kendinize mantıklı olmanızgerektiğini telkin edin.

Haklı bir sebeple mi öfkelisiniz? Şu halde adalet istiyorsunuzdemektir. Şu halde istediğiniz adaletin ne şekilde yerinegetirilebileceğini sakin kafayla düşünün.

Öfkelenmemize neden olan şeylerin büyük bir bölümü karşımızdakilerinyetersizliklerinden kaynaklanır. Başkalarının yetersizliklerini sizekarşı yapılmış bir hareket gibi algılamayın.

Öfke kendini ifade edemediğinde üzüntüye dönüşür ve sonra üzüntüdenkurtulmak için daha da çok öfkelenmeyi seçebiliriz. Bu yüzden öfkeyleüzüntü arasındaki diyalektiği iyice kavrayın.


Özellikle öfkenizin sebebi karşınızdakinin yetersizliğiyse, bağırıpçağırarak onu meşrulaştırabileceğinizi aklınızda tutarak ona anlayışgösterme yolunu seçin.

Kendinizle öfkenizi ifade etmenin yolları konusunda müzakere edin.Eğer öfkelendiğinizi dile getirecekseniz bile sükuneti elden bırakmayın.Böylece daha etkili bir ifade yöntemi bulmuş olacaksınız.

Öfkenin kaynağıyla, öfke ifadesinin hedefinin aynı olmasına özengösterin. Yani öfkelenip acısını başkasından çıkartmayın. Çünkü bu defakendinize de öfkelenmeye başlarsınız.

Yukarıdaki hiçbir cümle öfkenizi kendinize saklamanız gerektiğinisöylemiyor. Aksine öfkenizi bir şekilde ifade etmezseniz büyür. Buyüzden sakın ola duygularınızı saklamaya uğraşmayın. Sadece onu ifadeetmenin en doğru yolu üzerine biraz düşünün.

Öfkelendiğiniz konuda bir haksızlığınız söz konusu ise bunu kabul edin.

Öfkenizi ifade ettiniz, o da hatasını anladı. Şu durumda sıra affetmeye geldi demektir.

Öfkenizin sebebi yerini bulmayan beklentilerse başka türlü bir strateji izlemelisiniz?

Beklentilerinizle gerçekleşenler arasındaki mesafeyi bir ölçün. Öfkelenmeye değer mi?

Demek öfkelenmeye değer bir durum, yani beklentilerin gerçekleşmemesihali söz konusu. Şu durumda karşınızdakinin beklentilerini veyetilerini düşünün…

Beklentileriniz neden gerçekleşmedi? Elden gelen bir şey yok muydu yoksa bilinçli bir ihmal mi söz konusu?

Eğer elden gelen buysa anlayış göstermek en doğru seçenek.

Eğer neden ihmalse o zaman ihmalin sebeplerini düşünün. Öfkenizingerçek sebebi beklentilerinizin gerçekleşmemesi değil, bu ihmalinnedenleridir.

İhmal edene, ihmalinin sebeplerini sorun. Giderek arkeolojik kazıyabenzeyen bu süreçte ihmalin gerekçelerini bulmak bir daha bu konudaöfkelenmemenizi sağlayacak önlemler almanıza yardımcı olacaktır.

Bazen beklentiler ihtimallerden daha yüksek olabilir. Eğer durumbuysa neden beklentilerinizi yüksek tuttuğunuzu sorgulamanın zamanıgelmiş demektir.

Madem sebep sizin beklenti düzeyinizi yüksek tutmanızdı, şu durumda yapmanız gereken beklenti düzeyinizi değiştirmektir.

Beklenti düzeyinizin yüksek olması meselesi kendinizle tartışın ve bu konuda radikal bir değişiklik yapın.

En kötüsü anlık öfkelerdir. Memleketimizde birçok gereksiz kavga anlık öfkeler yönetilemediği için çıkar.

Anlık öfkenin kökeni insanların birbirlerine karşı anlayışsız davranmalarıdır.

Anlık öfke başka öfkeleri ortaya çıkarmaktan başka işe yaramaz. Bunedenle bir ortamda başlayan öfke şelalesinde geçmiş öfkelerinizdentemizlenmeye çalışmayın.

Öfkenizi kontrol edemediğiniz durumların sayısı artıyorsa bu durumuciddiye alın ve bir doktora görünün. Belki de bir sağlık probleminizöfkenizi kontrol etmenizi sağlayan mekanizmalarınızın çalışmamasınaneden oluyordur.

Öfkelenmeye başladığınız anda derin birkaç nefes alın. Oksijen yardımcı olacaktır.

Öfke herkesi çirkinleştirir. Hemen bir aynaya bakmaya başlayın. Çirkinleşmek istemiyorsanız sakinleşmek durumundasınız.

Eğer öfkeniz geçmiyor hatta öfkelenmenize neden olan insanlara zararvermeyi bile düşündürecek kadar yoğunlaşıyorsa hemen başka bir şeyekonsantre olun. Meseleyi takıntı haline getirmeyin.

Öfkenizi bulunduğunuz ortamda yenemiyorsanız, dışarı çıkıp biraz hava alın.

Öfkenizi kontrol edemeyeceğiniz durumlar sıklaşıyorsa az ya daniteliksiz uyuyor olabilirsiniz. Uyku düzeninizi gözden geçirin.

Öfkenizi, daha doğrusu yoğun duygularınızı yaratıcı işlere kanalize edin.

Öfkelendiğinizde ve kontrol etmek zorlaştığında sizi sakinleştiren bir müzik dinleyin.

Çok öfkelendiniz, kontrol edemiyorsunuz. Hemen tuvalete gidin ve biraz tepinin.

Öfkenizi kontrol altına alabilmek için o anda yapabileceğiniz şeylerden biri de su içmek.

Öfkelendiğiniz anda iyi bir şeyler düşünmeye başlayın. Hep aynı iyişeyi düşünürseniz bu kendinizle aranızda bir şifre gibi çalışmayabaşlayacaktır zamanla.

Yaşadığı ya da çalıştığı ortamda fazlaca eşya bulunan insanlar daha sık öfkeleniyorlar. Yüklerinizden kurtulun.

Öfkelendiğinizde mesela gidip üstünüzü ya da küçük bir aksesuarınızı değiştirin. Ne kadar işe yaradığını göreceksiniz.
In science we trust.

Benzer Konular

14 Temmuz 2015 / orqunalcadı Cevaplanmış
1 Nisan 2012 / ThinkerBeLL Sosyal Ağlar
12 Ocak 2016 / batu2820 Soru-Cevap
8 Ağustos 2012 / MisafirRana Soru-Cevap