Arama

Histeri (İsteri Psişik ve Motor Bozukluklar)

Güncelleme: 16 Temmuz 2013 Gösterim: 3.370 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
29 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Histeri
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Histeri; acı veren, duygu yüklü bir düşüncenin baskı altına alınması sonucu kötürümlük ya da duyum bozukluğu gibi bedensel belirtilere çevrildiği sinirsel hastalıktır. Tıp tarihinde çok sık rastlanan ve üzerinde çok tartışılan bir hastalıktır. Histeri, hastanın gerçekliği yenememesi ve bu başarısızlıktan doğan çatışmayı, aslında gerçek olmasa da hastanın gerçek kabul ettiği birtakım düşünceler yoluyla çözümleme çabasından ortaya çıkar. Belirtileri; bellek, bilinç, zekâ, davranış ve algı bozukluklarıdır. Dikkat çekme isteği, canlılık, bencillik, bağımlılık ve aşırı duygusal tepki eğilimi gibi kişilik özellikleriyle histerik kişilik arasında ilişki kurulmaktaysa da hastaların yalnızca ufak bir kesimi bu kişiliğe sahiptir. Geçmişte kafa zedelenmesi ya da merkezi sinir sisteminde organik hastalık, hastalarda özellikle bellek yitimi ve kaçınma durumlarına karşı eğilim yaratır. Histeri belirtileri herhangi bir ruh hastalığına da eşlik edebilir. Bu durum özellikle çöküntü için geçerlidir. Yapılan araştırmalar temelde çöküntülü hastaların üçte birinde histeri belirtileri varlığını ortaya koymuştur.

Tedavi, temeldeki sorunun giderilmesiyle olasıdır. Ancak yeni başlayan olaylarda genel durum olumludur; hastaların yaklaşık üçte ikisi bir yıl sonra belirtilerden kurtulurlar. Kalan üçte biriyse daha karamsar bir durum gösterir ve beş yıl sonra tüm grubun dörtte biri hâlâ histeri belirtilerinden kurtulamamıştır. Zaman geçtikçe bu hastalarda şizofreni ya da sara gelişebilir.


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
16 Temmuz 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Histeri
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Histeri veya isteri psişik ve motor bozukluklar, özellikle duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme, hareket bozuklukları, geçici kişilik değişimi ve günlük hafıza kaybı, çeşitli sistemlere ait psikosomatik şikayetlerle belirgin psikonevroz bozukluk. Denetim dışına çıkıp kişinin işlevselliğini aksattığında; aşırı hayal gücü veya korkuları ifade eden nevrotik zihinsel bir hastalığı tanımlar. Histeri, hastalarda ani sinirsel nevrotik bir hastalık olarak bilinir. Histerik hasta, kendindeki ruh sağlığının bozukluğundan habersizdir.

Çeşitli duyu bozuklukları, çırpınmalar, kimi zaman da inmelerle kendini gösteren nevroz tipinde akıl hastalığı olup sıklıkla 30 yaş altındaki bireylerde görülür. Genellikle bilinçaltında kalmış zihinsel bir nedenin çok çeşitli fiziksel ya da psikopatik bozukluklara yol açtığı isteride, ya geçici ve çok şiddetli krizler ya da sürekli davranış bozuklukları görülür. Fransız hekimi Charcot'nun tanımladığı "büyük kriz" dışında, bedensel belirtileri şunlardar: Felçler, ağrıya duyarsızlık, titreme, nefes darlığı, kasılma, görme, konuşma ve işitme bozuklukları, spazm hatta sinirsel gebelikler. Daha seyrek olmak üzere rastlanan psikopatik bozuklukların en önemlileri bellek yitimleri (amnezi), konuşma bozuklukları, uyurgezerlik ya da taşkınlıklardır. Büyük değişmeler gösteren, çok güçlü bir duygusal bağımlılık, teşhirciliğe ve mitomaniye (hastalık derecesinde yalan söyleme eğilimi) açık bir eğilimle kendini belli eden histerik bir kişilikten söz edilebilir.

Histeri ayrıca, doğrudan psikanalizin de kökeninde yeralır, Freud, Charcot'nun görüşlerine dönmüş ve isteriyi, hastanın bilinçaltına ittiği, çoğunlukla cinsel kökenli, daha derin bir bozukluğu bedenine yansıttığı sürece çok kolay tanınabilen bir nevroz olarak betimlemiştir. Freud, dönüşme (hasta ruhsal yıkımını bedensel bozukluklara dönüştürür) ve korku (fobi) histerisi olarak iki büyük isteri biçimi ayırt etmiştir.

Tarihte
Tarihte histeri ilk defa yunanlılar tarafından "hysterikos" ismi ile anıldığı bilinmektedir. Bir hastalık olarak ilk defa Hipokrat tarafından teşhis edilmiş ve yine ismi de Hipokrat tarafından verilmiştir. Hipokrat bu hastalığı ilk olarak kadınlarda bulgulayıp, hastalığın kadın rahmi olan uterusun yarattığı bir buhran olarak açıklamıştır. Yine aynı bağlamda kadının seksüel doyumsuzluğunun da aynı biçimde histeriye yol açtığını düşünmüştür. Yine Hipokrat hastalığın tedavisinde kadında orgazma yol açmak amacı ile genital bölgeye tazikli su püskürtme yöntemini kullanmıştır.

Toplumsal Histeri
Histeri kişisel bir hastalık olmanın dışında bazı toplumlarda da panik benzeri korkular ve buna dayalı davranışlar şeklinde gözlenmiş ve teşhis edilmiştir. Herhangi bir biyolojik, fizyolojik sorun olmadığı halde görülen bedensel yakınmalar şeklindeki psikolojik kaynaklı bozukluktur.

Freud de Viyana Üniversitesi'ndeki eğitiminde histeri vakalarına özel bir ilgi duymuştur.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

9 Aralık 2012 / _EKSELANS_ Tıp Bilimleri
26 Eylül 2008 / SatanpisT Taslak Konular
13 Mayıs 2010 / LaSalle X-Sözlük