Arama

Hodan Otu ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 16 Temmuz 2012 Gösterim: 39.238 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hodan Otu ve Faydaları
Ad:  hodan2.jpg
Gösterim: 794
Boyut:  3.4 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Eskilerden beri hodan otunun insanda hoşnut duygular uyandırdığı, sıkıntılarını giderdiği ve cesaretlerini arttırdığı söylenir. Hatta sefere çıkan Haçlı askerlerinin üzengilerine bu çiçek sürülerek onların cesaret kazanmaları sağlanırdı. Yapılan araştırmalar bitkinin böbreküstü bezlerini etkilediğini ve bundan dolayı insanları rahatlattığını göstermiştir. Ayrıca eski zamanlarda hodanın çiçeklerinden alınan mavi boya ressamlar tarafından kullanılırdı.
Hodanın içeriğinde yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları içerir. Bundan dolayı özellikle tuzsuz rejimlerde başvurulan bir bitkidir.
Mayıs-eylül ayları arasında mavi renkte çiçek açar. Sert tüylü, 15-60 cm yüksekliğinde, bir yıllık otsu bir bitkidir. Halk dilinde sığırdili olarak da bilinir. Rutubetli yerleri sever. Buruşuk yaprakları ovaldir, çiçekleri ise uzun saplıdır. Türkiye'de Marmara, Kuzey ve Batı Anadolu'da yetişir.
Ad:  hodan3.jpg
Gösterim: 857
Boyut:  3.8 KB
Nelere faydası vardır?
- Ter vericidir.
- İdrar söktürür.
- Balgam söktürür.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Öksürüğe karşı etkilidir.
- Antidepresif etkisi vardır.

Nasıl Kullanılır?

Sağlık için: Tuzsuz diyetlerde yüksek oranda mineral tuzları içeren yaprakları kullanılır. Ayrıca bir çok rahatsızlığa karşı da etkilidir.
Sofrada: Çiçeği salatalarda garnitür olarak kullanılır. Tatlı süslemelerinde de çiçekleri şekerleme yapılarak kullanılabilir. Körpe yaprakları soğuk içkilere konur. İnce doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandiviçlere eklenebilir.
Ev için: Başka bitkilerin yakınına ekildiğinde, gelişimlerini hızlandırır. Çiçekleri
ev süslemelerinde kullanılabilir.

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
22 Mart 2008       Mesaj #2
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Hodan:(Borretsch / Gurkenkraut / Bourrache / Borrego officinalis / Borage) Mayis-eylül aylari arasinda mavi renkte çiçek açan, sert tüylü, 15-60 cm yüksekliginde, bir yillik otsu bir bitkidir. Sigirdili olarak da bilinir. Daha çok rutubetli yerleri sever. Yapraklari burusuk, sert tüylü, oval sekilli, alttakiler sapli, üstekiler sapsizdir. Çiçekler uzun saplidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye’de yetistigi yerler: Marmara, Kuzey ve Bati Anadolu.

Kullanildigi yerler: Bitkinin çiçekleri ve yapraklari kullanilir. Fazla miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar tasir. Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrar ve balgam söktürücüdür. Bogaz agrilarina ve öksürüge karsi kullanilir.

polox - avatarı
polox
Ziyaretçi
23 Mart 2008       Mesaj #3
polox - avatarı
Ziyaretçi
devamı gelecekmi acaba .teşekkürler..
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
23 Mart 2008       Mesaj #4
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Hodan, Borretsch, Borago officinalishodan1
Sığırdili
Hıyar otu
Neşe otu
Zembil çiçeği
Turşu otu
Familyası: Hodangillerden, Raublatgewâchse, Boragiaceae
Drugları:
Hodan otu; Broginis herba
Hodan yağı; Broginis oleum
Hodanın yaprak ve çiçekleri kurutularak çayı yapılırken tohumlarının yağı çıkarılarak natürel ilaç yapımında kullanılır.
Giriş: Hodangillerin sadece iki alt türü mevcuttur ve bunlar; Kuzey Afrika Hodanı ve Korsika Hodanı diye anılırlar. Kuzey Afrika Hodanı; Borago longifolia ve Korsika hodanı; Borago pymaea diye adlandırılırlar, fakat günümüzde bu iki alt tür birbirine karışmıştır. Kültür bitkisi olarak genellikle Sırbistan, Hırvatistan, Bosna, Romanya, Bulgaristan ve Tür­kiye’de yetiştirilmektedir. Çünkü bu ülkelerde çokça yapılan turşulara yaprakları katılmaktadır. Bu nedenle de Hıyar otu veya Turşu otu diye de anılır. Çiçeklerinin sarkık şekilde olması nedeni ile Zembil çiçeği yap­raklarının sığırdiline benzemesi nedeniyle de Sığırdili diye anılır. Yap­raklarının yenmesi ile insanı neşelendirdiği bu nedenle de Neşe otu diye de anılır. Plinlus bu bitkinin cinsel gücü artırdığını tespit etmiş ve bitkiyi <<Euphrosinum>> diye adlandırmıştır.hodan2
Botanik: Hodan 0,3-1mm boyunda çok yıllık, dikine yükselen, oldukça sık çatallaşan ve üzeri kaba tüylerle kaplı bir bitkidir. Yaprakları değişken sıra ile dizili, kenarları kertikli, üzeri, pürtüklü, yumurta veya eliptik şekilde, 5-20cm uzunluğunda, 3-15cm eninde sığırdili şeklinde alt yaprakları büyükçe ve üst yaprakları küçüktür. Çiçekleri salkım gibi sıkça ve şemsiye gibi topluca bir arada olduğundan Salkım, Şemsiye çiçek demeti diye de anılır. Çiçekleri mavimsi mor, mavi veya leylaki mor renkte, geniş mızrak veya ortadan sonra üçgen şeklindeki beş adet taç yaprak ve ince mızrak şeklinde tüylü, yeşil renkli, beş adet kupa yaprak ile ortada leylaki renkli döllenme tohumlarından oluşan meyveleri 4 tohumlu, tohumları oldukça küçük, kahve renkli ve uç kısmında siğil gibi bir çıkıntıya sahiptir.
Yetiştirilmesi: Bahçenin bir köşesine ekilerek birkaç tohum ailenin bütün ihtiyacını karşılayacak oranda salata yapmak için yaprak verir.
Hasat Zamanı: Mayıs’tan Ekim’e kadar yaprakları ve çiçekleri topla­na­rak yenebilir, veya 50˚’de kurutularak kaldırılır. Bitkinin çok sulu olması nedeni ile havalı ve sıcak günlerde kurutulması dahi çok zordur. Bu ne­denle suni olarak kurutulması gerekir.
Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Kullanılması:
a) Hodan yağından elde edilen Kapsül ve kremle Premenstural Synd­rom ve Nörodermatoz rahatsızlıklarını iyileştirir. Adet öncesi rahatsız­lıklardan (Premenstural Syndrom) bazıları; baş dönmesi, baş ağrısı, sinirlilik, içe kapanma, depresyon, bulantı, göğüs ağrısı, bacakların şişmesi(ödem) ve ağrımasını sayabiliriz. Nörodermatozun belirtileri; alerji, kaşıntı, kızarık, şiş gergin pul pul sulu olabilen deri rahatsız­lık­ları.
b) Hodan otu eskiden halk arasında öksürük, boğaz ağrıları, böbrek ve mesane iltihaplanması ve romatizmaya karşı kullanılmıştır.
c) Halk arasında Hodan çiçeklerinden yapılan çayın insanı neşelendir­diği, stres, depresyon ve bulaşıcı hastalıkları önlediği iddia edilmiştir.
Açıklama: Hodan yağı %18-24 oranında γ-Linolen asit içerirken Kana­da’da daha çok yetişen ve bu ülke tarafından tohum yağlarından Natürel ilaçlar yapılan ışıldak tohumu (eşek otu tohumu) %7-8 oranında γ-Linolen asit içerir. Kanadalı ilim adamları ışıldak tohum yağının daha ka­li­teli olduğunu ve Hodanın zararlı olduğunu iddia etmişlerdir. (ZP.3.95. 167). Alman ilim adamları da yaptıkları araştırmalarda γ-Linolen asidin her iki bitkide de [(Z,Z,Z)-6.9.12-Octadecatrin asit] adı ile anılan türden olduğu ve bunun keten yağındaki α-Linolen aside[(Z,Z,Z)-6.9.12.15-Octadecatrin asit] benzemediği tespit edilmiştir. (ZP.3.95.167). Böylece Hodan yağının aynı ışıldak yağı gibi kaliteli olduğu ve ayrıca ucuza mal olduğu görülmüştür. Kanadalı ve Alman ilim adamları kendi ülkelerindeki şifalı bitkilerin daha üstün olduğunu iddia etmektedirler. Oysa bu iki bitkiden de daha kaliteli iki bitkinin Türkiye’de yetiştiğini ve daha da kaliteli olduğunu Alman ve A.B.D’li ilim adamlarından öğreniyoruz. Bu bitkilerden çörek her türlü alerjiye karşı Hayıtda hemen her türlü adet öncesi ve sırasındaki rahatsızlıklara karşı etkilidirler.(Elhamdülillah bizde her şey var. Yeter ki değerlendirmesini bilelim.)
Yan Tesirleri: Hodan yaprak ve çiçeklerinin Pryrrolizidin alkaloitleri içer­diği bunun da kanser yaptığı (Kanserojen) ve karaciğeri zehirlediği Alman Sağlık Bakanlığı tarafından beyan edilmiş ve eczanelerde satıl­ması yasaklanmıştır. Oysa Hodan yaprak ve çiçeklerinden binlerce yıldır çay yapılmakta olup şimdiye kadar herhangi bir yan tesiri görülmemiştir. Hodan yağı ise Alkaloit türevleri içermediğinden kullanılmasında her­hangi bir sakınca yoktur. Pryrrolizidin alkaloit türevleri içeren bitkilerin (Karakafese bak.) kanserojen olmadığı Japon, İngiliz ve Avustralyalı ilim adamları tarafından ispat edilmiş ve böylece asılsız bir iddia daha çürütülmüştür hatta bu konuda bir kitap dahi yazılmıştır. (Comfrey was ist das? NH.8.99.452)



Alıntı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
3 Şubat 2012       Mesaj #5
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Alıntı
Gabriella adlı kullanıcıdan alıntı

Yan Tesirleri: Hodan yaprak ve çiçeklerinin Pryrrolizidin alkaloitleri içer­diği bunun da kanser yaptığı (Kanserojen) ve karaciğeri zehirlediği Alman Sağlık Bakanlığı tarafından beyan edilmiş ve eczanelerde satıl­ması yasaklanmıştır.

Oysa Hodan yaprak ve çiçeklerinden binlerce yıldır çay yapılmakta olup şimdiye kadar herhangi bir yan tesiri görülmemiştir.

Sağlık konusunda Almanya; çok gelişmiş bir ülkedir. Bu konuda bir tezat var..

Alıntı
Gabriella adlı kullanıcıdan alıntı


Hodan yağı ise Alkaloit türevleri içermediğinden kullanılmasında her­hangi bir sakınca yoktur. Pryrrolizidin alkaloit türevleri içeren bitkilerin (Karakafese bak.) kanserojen olmadığı Japon, İngiliz ve Avustralyalı ilim adamları tarafından ispat edilmiş ve böylece asılsız bir iddia daha çürütülmüştür hatta bu konuda bir kitap dahi yazılmıştır. (Comfrey was ist das? NH.8.99.452)

Hodan yağı 2010 yılından sonra çok tutulan bir yağ olmuştur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #6
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hodan Otu

Hodangiller (sığırdiligiller) familyasından, bir yıllık otsu bitki (Borrego officinalis). Toprak üstü kısımları sert tüylerle kaplıdır. Çiçekleri mavi, pembe ya da beyaz renklidir. Tıpta öksürük giderici ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Kökü ve sapı ise sebze olarak yenir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
16 Temmuz 2012       Mesaj #7
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Hodan Otu Faydaları

Ter vericidir.
- İdrar söktürür.
- Balgam söktürür.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Öksürüğe karşı etkilidir.
- Antidepresif etkisi vardır.

Nasıl Kullanılır?
Sağlık için: Tuzsuz diyetlerde yüksek oranda mineral tuzları içeren yaprakları kullanılır. Ayrıca bir çok rahatsızlığa karşı da etkilidir.
Sofrada: Çiçeği salatalarda garnitür olarak kullanılır. Tatlı süslemelerinde de çiçekleri şekerleme yapılarak kullanılabilir. Körpe yaprakları soğuk içkilere konur. İnce doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandiviçlere eklenebilir.
Ev için: Başka bitkilerin yakınına ekildiğinde, gelişimlerini hızlandırır. Çiçekleri ev süslemelerinde kullanılabilir.

Kaynak=>GeldiK Forum

Benzer Konular

13 Ağustos 2009 / GusinapsE Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular