Arama

Masaj ve Masaj Teknikleri

Güncelleme: 11 Şubat 2009 Gösterim: 18.014 Cevap: 1
Sivoy - avatarı
Sivoy
Ziyaretçi
11 Şubat 2009       Mesaj #1
Sivoy - avatarı
Ziyaretçi
Masaj ve Masaj Teknikleri

Sponsorlu Bağlantılar
Hasta ve yorgun bir organın yeniden eski durumuna dönmesi için, organizmanın üzerine mekanik veya kişisel etkilerle yapılan rehabilitasyon olayı, vücuttaki yumuşak dokular üzerine yapılan sistematik ve ilmi iyileştirme yöntemleri.

Çeşitli yöntemlerle dokulara etki yapmayı amaçlayan iyileştirme ve bakım işlemleri.
Kan dolaşımını düzenli biçimde sağlamaya yardımcı olmak, kasları gevşetmek, dokuları uyarmak ve vücudun genel gücünü artırmak amacıyla, vücudun değişik bölgelerine elle veya özel cihazlarla uygulanan iyileştirme yöntemleri.

Organizmanın derisi, kasları ve her ikisi arasında kalan dokuların, mekanik olarak dışarıdan çeşitli teknikler ile değişik şiddette uyarılmasını sağladığı tedavi edici etki.

Hareketli geçen günün ardından yapılacak masaj, stres ve ağrıları azalttığı gibi, yorgunluğun izlerini de alıp götürür.
Stresin vücut duruşunu (postür) değiştirmek gibi bir özelliği var: Omuzlar öne doğru çıkar, çene kalkar, ense öne hareketlenir. Ayrıca ensenin üst tarafında, kürek kemiği ile birleşen 'stres kası' da gergin olduğumuz zamanlar omuzların yükselmesiyle enseye baskı yapar ve ağrıya neden olur. Bazı görüşlere göre stres birçok hastalığın esas nedenidir. Masaj yardımıyla stresin vücuda verdiği zararlar 3-4 seans ardından kontrol altına alınabilir. Haftada bir yaptıracağınız masajın faydaları çok yönlü olacaktır.
Masaj tüm tedavi tekniklerinin temelidir. Hatta o denli doğaldır ki, farkında bile olmadan masaj yaparız; masa köşelerine vurup da morarmaması için bacağımızı ovarken, bebeğimizin sırtını sıvazlarken, eşimizi akşamları karşılayıp sarılırken...


Depresyona veda...
Yapılan araştırmalar bu pozitif ve yapıcı dokunuşların stres ve ağrıları azalttığını, depresyonu hafiflettiğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermiştir. Tüm bunlar da sağlığa olduğu kadar güzelliğe de olumlu katkı sağlamaktadır.


Kırışıklıklarla savaş
Düzenli masaj yaptırmak ve çok su içmek kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir. Psikolojik açıdan bakıldığında masaj bir önem hatta bakımlılık hissi verir; vücudumuzun farkına varmamızı sağlar. Bu işi bilinçli olarak yapan bir profesyonelin masaj sırasındaki dokunuşu çok rahatlatıcıdır.


'Hayat enerjisi' verir
Fiziksel anlamda masaj, veren taraf ile alan taraf arasında bir elektromanyetik enerji değişimidir. Bu enerji makine ve benzeri aparatlarla elde edilemez! Candan ve canlıdan gelen bu enerjiye doğu kültürleri 'Chi' ya da 'hayat enerjisi' adını verir. Masaj, günlük hayatın baskılarından sonra mini bir tatil anlamına gelir. Yapılan klinik bir araştırma, masajın zihinsel uyanıklığı artırdığı ve matematiksel zekayı keskinleştirdiğini de göstermiştir.


Üç ayrı masaj tipi var
Masaj genel anlamda üç kategoriye ayrılır. Bu üç kategori birbirinden farklı olduğu için sonuçları ve dolayısıyla beklentilere göre sunacakları da farklı olacaktır: Reiki ve SPA masajları, masaja yeni başlayanlar için önerilir. Vücudun tümüne tek seansta uygulanan masaj şeklindedir. Orta masajda hafif berelenmelere maruz kalabilirsiniz. Kısa süreli rahatsızlık hissi normaldir. Masajı takip eden 1-2 gün içinde kendinizi mutlaka daha iyi hissedersiniz. Bu tür masajı daha çok bağımsız çalışan masörler uygular. Derin masaj; sporcular, atletler, ağır iş yapan veya çok ağrı çeken insanlara yapılır. Üç veya dördüncü seanslardan sonra vücudunuz ciddi oranda şekil değiştirir ve çok daha esnek olur.
Masaj teknikleri

Acupressure

5 bin yıl öncesine dayanan bu masaj Çinliler tarafından 'iğnesiz akupunktur' olarak da adlandırılır. Bu teknikte, enerji kanallarından oluşan görünmez bir sistemin belli noktalarına derin parmak basısı uygulanır. Bu noktalar doğrudan vücudun belli organ ve bezlerine bağlı olduğundan, enerji akımında rahatsızlık duyulur. Akubası, sıkışmaları giderir ve enerji akımını artırarak stresi azaltır.


Aromaterapi
Bu teknik, tedavi ve gençleştirici amaçlı olarak bitki öz yağlarının masajda kullanılması esasına dayalıdır. Antik Mısır, Hindistan ve Uzakdoğu'dan gelen bu teknik yüzyıllardır stresi azaltmak, rahatlamak için kullanılmıştır.


Bowen Tekniği
Avustralyalı Tom Bowen'dan ismini alan bu teknik, bir seri masaj hareketi sırasında dinlenme süreleri verilerek vücudun tedavi sürecini algılamasını sağlamak konseptini taşır.


Sandalye Masajı
Sandalye Masajı 10-20 dakikalık hafif bir masaj türüdür. Bu masaj, özel tasarlanmış rahat bir sandalyede tamamen giyinik olarak uygulanır.


Derin Doku Masajı
Kalın kasların derinliklerine ulaşmak için uygulanan bir masajdır. Belli bölgelere uygulanır ve amacı kas dokularının toksinlerden arındırılarak rahatlatılmasıdır.


Reiki
Japonca 'evrensel hayat enerjisi' anlamına gelir. Bu teknikte ellerin vücuda belli pozisyonlarda hafifçe bastırılmasıyla 'hayat enerjisi' akımı gerçekleştirilir. Ağrı giderici, canlandırıcı, tedavi edici ve moral kazandırıcı etkileri vardır.


Sıcak Taş Masajı
Bu teknikte kullanılan ısıtılmış taşlar vücudun belirli yerlerine yerleştirilir ve hafif basılar uygulanarak yerleri değiştirilir.


İsveç Masajı
Geleneksel masaj olarak bilinen İsveç masajı, 1820 yılında İsveçli Dr. Per Henrik Ling'in ortaya çıkardığı ilk modern masaj tekniğidir. Vücudun en geniş organı olan cilde uygulanması nedeniyle bir zincirleme reaksiyon doğurarak vücudun tümüne pozitif bir etki yaratması esasına dayalıdır.


Spor Masajı
Bu masaj, sporcuya uygulanarak optimum performansı göstermesi amacını güder. Yorgunluğu giderme, esnekliği artırma ve sakatlığı önlemek için yapılır.


Thai Masajı
Bu yöntem pasif esneme ve yumuşak basının vücudun enerji hatlarına uygulanmasıyla yapılır. Çok eski olan bu teknik Buda zamanından gelir. Masörler belli noktalara basıyı baş parmakları, elleri ve ayaklarıyla yapar. Thai masajı esnekliği artırır, stresi azaltır, iç organları uyarır ve enerjiyi dengeler.
Sivoy - avatarı
Sivoy
Ziyaretçi
11 Şubat 2009       Mesaj #2
Sivoy - avatarı
Ziyaretçi
MASAJ ÇESITLERI VE TEKNIKLERI

Sponsorlu Bağlantılar
1- SIVAZLAMA : ÖFLORAJ: STROKING
EFLÖRAJ (ÖFLÖRAJ) : Kelime anlami sivazlamadir. Masajin en temel maniplasyonudur. El ile yapilan hafif ve kayici basinç hareketleri olarak bilinen eflöraj,masajin ilk maniplasyonudur.Bütün masajlara eflöraj ile baslanir ve yin e eflöraj ile bitirilir.Eflöraj parmaklarla tek elle,çift elle ve ellerin dorsal kisimlariyla yapilabilir.Maniplasyonlar kaslarin deri üzerine iz düsümlerinin olusturdugu alana ve liflerin gidis yönünde yapilmalidir.Bu hareketler kasin kalbe en uzak yapisma yerinden daha yakin yapisma yerine dogru sürdürülür.Aciyi agriyi giderici ve adale spazmini giderici etki gösterir.Ter bezlerini çalistirir.Toksinlerin ter yoluyla atilmasini yardimci olurken dolasimin artmasi ile derinin beslenmesi daha düzenli hale gelir.Kirik çikilarda organin alçida kalmasi,bandajlanmasi veya askiya alinmasi kan dolasimini aksatacagindan bu gibi travma hallerinde eflörajin büyük yarari vardir.
EFLÖRAJ TEKNIKLERI
• Klasik Eflöraj
• Oluklu Eflöraj
• Atlamali Eflöraj
• Oluklu Atlamali Eflöraj
• El Üstünden El Atlatarak Eflöraj


2- FRIKSIYON
FRIKSIYON : Sürme,sürtme ve ogma anlamina gelir.Bas parmak,parmaklar ve el ayasi ile yapilan,küçük alanli dairesel ve ekliptik kaydirma ve bastirma hareketleridir.Bu hareketlerin esasi derin masaj maniplasyonlaridir.Deri altindaki kas ve dokulara hitap eden kayici ve tazyik manevralaridir.Bu manevralar derindeki kaslara,kas tendonlarina ve eklem ligamentlerine uygulanir.
Friksiyonun etkisi deri altindaki kas ve dokularadir.Etkisi direktir. Çapmalar yaniklar ve ameliyat sonrasi kas ve kas gruplarinda meydana gelen yapisikliklar, sertlesmeler friksiyon uygulamalari ile giderilir.Ancak deriyi tahrip etmemeye özen gösterilmelidir. Ayrica Friksiyon hareketleri madde alis verisini arttirir.
FRIKSIYON TEKNIKLERI
• Basparmak Friksiyon
• Dört Parmak Friksiyon
• Avuç Içi Friksiyon
• Bebe Masaji
• Bag Dokusu Masaji
• El Tarak Derin Friksiyon
• El Destekli Derin Friksiyon

3- YOGURMA: PETRISAJ: KNEADING
PETRISAJ : Kelime anlami yogurmadir.Kaslara en etkili maniplasyon petrisajdir.Sikistirma ve ezme seklindeki yogurma hareketleridir.Petrisaj parmaklarla tek elle ve eller yan yana gelecek sekilde iki elle uygulanir.Hareketler eflörajda oldugu gibi kenarlardan kalp yönüne dogru yapilmalidir.
Petrisaj maniplasyonunun esas tesiri kasa olmakla beraber deri altindaki dokulara da etki yapar.Kilcal damarlardaki kan birikintilerini büyük damarlara dogru akisini hizlandirir ve kilcallardaki basinç azalir.Kuvvetli yapilacak olursa ekimoz olusur.Basinç ve onun kasa yaptigi gevseme ile kanin aldaleye dogru akimi hizlandirilarak buralarin beslenmesi saglanir.Ven akiminin hizlanmasiyla toksik maddelerin atilmasi kolaylasir.Deri ve deri alti dokusunun elastikiyetini ve aktivitesini arttirir.Kaslarda meydana gelen spazm ve kramplarin çözülmesinde etkilirdir.,
PETRISAJ TEKNIKLERI
• Tek El Petrisaj
• Iki El Petrisaj (Yan Gövde)
• Tut Çek Bastirarak It
• Kontrollü Petrisaj

4- PRESYON
PRESYON : Baski anlamina gelir.Masaj yapilacak organa masörün parmak uçlariyla ve el ayalari ile yapacagi basinç hareketleridir. Presyon manevrasi bölgesel ve kayici olabilir.Presyon manevrasi özellikle agir spor yapanlarda daha çok önem kazanir. Deri ve kas arasindaki dokulari ve daha derinlerde bulunan dokulari sikistirmak ve etkilemek için yapilir.Krampli kaslarda,kasilmis kasin üzerine parmakla presyon uygulandiginda kramp çözülür.Ayrica parmakla yapilan presyon sinirlerin iletme gücünü düzene sokarak somatik agrilarin giderilmesine yardimci olur.
PRESYON TEKNIKLERI
• Kesme – Çapraz Kesme
• Parmak Presyonu
• Yan Gövdede Çekis
• Deri Yürütme
• Deri Kontrol
• El Sirti Presyonlari Ve Tarak

5- DARBELEME: (Perküsyon Klopfen)
PERKÜSYON : Kelime anlami vurma,çarpma ve baltalamadir.Bu manevra diger manevralarda oldugu gibi elin deri üzerinde yapisik konmasi seklinde degil,darbeler seklinde ritmik vurma hareketleridir.
Masaj yapan kisi masaj bölgesinde ortalama beser santimetre ara ile parmakla,parmak uçlari, elin içi ile veya hafif sikilmis yumrukla yapacagi seri vuruslardir.Bu hareketler masaj yapan kisiyi yorar. Eller yoruldugu anda dinlendirilmelidir.Bu manevralar adale gruplarini uyararak kan dolasiminin hizlanmasina neden olur.Kaslar uyarilmasinin yani sira isitilmista olur.Kaslarin kan sirkülâsyonunu arttirir beslenmeyi çogaltir.Kaslari kuvvetlendirir.Sinirleri uyarir.
Perküsyon Teknikleri
A) Ana Teknikler
• Bouilting(yumruklama)
• Tapontment(baskili vurus)
• Hasman(kesme vurus)
• Klakmen
B) Ara Teknikler
• Taping
• Slaping
• Piching

6- TITRESIM : VIBRASYON
VIBRASYON : Kelime anlami titretme, sallama demektir. Genellikle elle kavranamayan genis ve düz kas gruplarina uygulanir. Masaj yapilacak bölgelerin genisligine göre bir veya daha fazla parmak ucu,el ayasi veya açik elle agri yapmayacak sekilde titresimler verilir.
Vibrasyon maniplasyonu uygulanirken uygulanan kisimdan diger kisma geçislerde ellerin deriyle temasi kesilmemelidir.Vibrasyon maniplasyonu sinir uçlarini uyarici ve yatistirici özellige sahip oldugundan dinlendirici ve agri kesici özelligi de sahiptir.Iyi bir masör dakikada 500 – 550 titresim temin edebilir.
Vibrasyon Teknikleri
• Sallayarak vibrasyon
• Avuç içi sabit vibrasyon
• Dört parmak sabit virgül seklinde vibrasyon
• Kayici vibrasyon (sirtta parmaklarla)

7- YUVARLAMA: Rollen
Üst kol ve bacak bölgesinde avuç içleri ile kaslari kemik üzerinde yuvarlama (Sallama) hareketidir.

8- Klasik Masaj : Genellikle vücudun güne zinde baslamasina ya da yasamin gündelik yorgunluk ve sikintilarindan kurtulmak amaci ile yapilan genel dinlenme ve gevseme yöntemi olarak kullanilan masaj türüdür. Önemli olan masaj yaptiran kisinin rahat ve keyifli bir ortamda kendini zinde ve dinlenmis hissetmesinin saglanabilmesidir. Genellikle masaj yagi ile yapilir ancak istege bagli olarak bazi durumlarda kayganlastirici malzeme kullanmadan da klasik masaj uygulamak mümkündür.

9- Aromaterapi : Genellikle klasik masaj yöntemlerini bitki özlerinden elde edilmis karisimlarla hazirlanan masaj yaglarini kullanilarak uygulanan bir masaj yöntemidir. Rahatlatici, gevsetici, dinlendirici olabilecegi gibi zindelestirici ve uyarici türde etkileri olabilir. Aslinda aromaterapi yöntemi sadece masajla sinirli degildir, genel anlamda bitkisel öz ve yaglarin kimyasal yapisi ve enerjilerinden faydalanarak solunum (bugu), kompres ve banyo uygulamalari ile de yapilabilir. Bitkisel öz ve yaglar,bitkilerden damitma ve buhar yöntemi ile elde edilmis yaglardir.
Aromatik yaglar günlük yasamda kullanilan kozmetik yaglara oranla vücut tarafindan çok daha kolay emilir ve yan etkisi yok denecek kadar azdir. Önemli olan dogru yagi dogru sekilde kullanabilmektir.Temel yaglar kesinlikle direkt olarak vücuda temas ettirilmemelidir, mutlaka tasiyici yag ile belli oranlarda karistirilarak uygulanmalidir.Uygulama öncesi cildin küçük bir bölgesinde deneme yaparak cilt yapisinin uygulanacak yaga verecegi alerjik tepki mutlaka ölçülmelidir.Günümüzde aromaterapik masaj yalnizca tedaviye yönelik degil klasik masaji destekleyici olarak genel rahatlama saglayici ve dinlendirici özelligi ile de kullanilan bir yöntemdir.

10- Sicak Tas Terapisi ( La Stone Therapy ) : Isitilmis volkanik taslarin masaj yoluyla vücut üzerinde gezdirilmesi ve belli noktalarda birakilmasi yoluyla kisinin vücudunda isinin bedenin derinine etki etmesini amaçlayan bir masaj türüdür. Masaj, isitilmis ya da sogutulmus volkanik (bazalt) taslariyla özel bir teknik uygulanarak yapilir.Bu yolla kisi üzerindeki negatif elektrigin giderildigine inanilir.

11- Spor Masaji : Özellikle sportif etkinliklerde kullanilan bir masaj türüdür. Spor masajini klasik masajdan ayiran en önemli özellikler öncelikle ritim,süre ve basi miktarlarinin degisik olmasidir.Ayrica uyarici hareketler çogunluktadir ve bransa özgü olarak uygulanir.

12- Shiatsu : Japon orijinli ve probleme yönelik tedavi amaçli bir masaj türüdür. Belirli noktalara parmak ve vücudun degisik bölgeleri ile basinç yapilirken, deri ve deri alt dokusu üzerinde kaydirilmaktadir.

13-Thai : Özellikle Tayland'da yaygin olarak uygulanmakta olan Thai masajinin temel yapisini Hint Yoga ve Çin'in geleneksel tibbi olusturmaktadir. Çogunlukla baski ve gerdirme hareketlerini kapsamaktadir. Çiplak vücut üzerine uygulanmaz, yerde ve ince mat üzerinde uygulanir.

14- Reiki : Hiristiyan bir rahip olan Dr. Miako Usui tarafindan 19. yüzyilda Japonya'da yeniden kesfedilen eski bir tedavi yöntemidir. Sözcük anlami “evrensel yasam enerjisi” demektir.

15- Refleksoloji : Refleksoloji masajinin temeli ayaklarin vücudun aynasi oldugu ögretisine dayanir. Ayaklar insan vücudunu temsil eder ve her nokta vücutta bir bölgeye karsilik gelir.Bu bölgelerin masaj yoluyla uyarilmasi ile vücudun buna gereken tepkiyi verdigi inanci ile temellenir. Belirli noktalara kisinin verdigi tepki ile bu temsil edilen bölgedeki problem saptanmaya çalisilir ve gerekli maniplasyonlarla bu bölgedeki sorun giderilmeye çalisilir.Bu nedenle refleksoloji bir tür “denge” masajidir ve kisinin kendisini fiziksel,duygusal ve ruhsal bakimdan iyi hissetmesini saglar, kisiye dogal dengesini kazandirir.


Benzer Konular

6 Ağustos 2013 / ahmetseydi Bilgisayar
6 Temmuz 2016 / P.u.S.u Motorlu Araçlar
30 Ekim 2008 / DERF_YORK Sağlıklı Yaşam
1 Ekim 2010 / Teamoore Soru-Cevap
14 Aralık 2012 / Pollyanna Taslak Konular