Arama

Histerektomi

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 4.752 Cevap: 3
Nephthys - avatarı
Nephthys
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #1
Nephthys - avatarı
Ziyaretçi
Histerektomi ve Her İki Yumurtalığın Alınması: Menapoza yaklaşan kadınlarda tedavi edilemiyen adet problemlerini çözmek için rahim alınmasına histerektomi ismi verilmektedir. Her iki yumurtalığın alınması anlamına gelen bilatarel salpingooferektomi, gelecekte oluşabilecek yumurtalık kanseri riskini ortadan kaldırmak için ve uzun vadede ağrı yapabilecek nedbe dokusu oluşumunu engellemek için yapılır.
totalhisterectomi 1Rahim.yumurtalık yolları-Fallop Tüpleri-,yumurtalıkların çıkarıldığı iki işlem bir ameliyatta yapılır.Vagina tepeden kapatılır, boyu değişmez. Operasyon genel yada epidural anestezi altında yapılır ve ortalama 1 saat kadar sürer.
Sponsorlu Bağlantılar

sekilhistrectomi Ameliyat öncesi idrar torbasına sonda yerleştirilir ameliyatın bitmesinden sonra batına dren konarak küçük kanamaların dışarıya atılmas sağlanabilir.

subtotal Ortalama hastahanede kalma süresi 3-5 gün kadardır. HRT tedavisine başlanabilir. Operasyon sonrası cinsel ilişkede bir sorun yaşanmaz.
DiLaHaNıM - avatarı
DiLaHaNıM
Ziyaretçi
30 Ağustos 2009       Mesaj #2
DiLaHaNıM - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar

Rahmin alınması (Histerektomi)



Histerektomi, rahim alınması operasyonudur. En sık uygulanma nedenleri tedaviye cevap vermeyen kanamalar, miyomlar, genital organlarda sarkma, kanser ve kanser şüphesidir.

Hastalığın cinsine göre değişmekle beraber 40 yaş altında kadınlarda çoğu durumda yumurtalıkların bırakılması, 45 yaş üstünde ise yumurtalıkların çıkarılmasında tercih edilmektedir.

Rahim alınması sonucu adet kanamaları kesilse de gerçekte bu bir menopoza girme durumu değildir. Menopoz yumurtalık işlevlerinin durması olduğundan, yumurtalıklar yerinde bırakılmışsa buradan hormon salgısı devam ettiği sürece rahimi alınmış kadın menopoza girmiş kabul edilmez.
Hangi durumlarda histerektomi ameliyatı yapılır?

1. Uterus (rahim) myomları: Histerektomi için en önde gelen neden uterusun (rahimin) myomlarıdır. Endikasyonlar hastanın yaşı ile ilgili olarak değişir. Uterus (rahim) myomları kadınlarda en sık karşılaşılan tümörlerdir ve bu yüzden histerektomilerin çok geniş bir bölümünden sorumludurlar. Myomlar için histerektomi uygulanması kararı genellikle anormal kanama, pelvik ağrı veya bası gibi şikayetlerin tedavi gerekliliğine dayanmaktadır.

2. Düzensiz kanamalar: Histerektomilerin yüzde 20'sinde endikasyon hormanal nedenlere bağlı düzensiz kanamalardır. Bu tür hastalarda ilaç tedavisi etkili olmazsa veya hasta ilaç tedavisini kabullenemezse ameliyat düşünülür.

3. Adet ağrılarının şiddetli olması (inatçı dismenore): Adet ağrıları hastanın günlük yaşamını sekteye uğratıyorsa, ilaç tedavisi başarılı olmazsa ve hasta çocuk doğurmak istemiyorsa histerektomi düşünülebilir.

4. Kasık ağrıları, rahim sarkması, kanser öncesi belirtiler: Uterusdan (rahimden) kaynaklandığı düşünülen kasık ağrıları, rahim ağzında görülen kanser öncüsü lezyonlar, rahimin sarkması olgularında histerektomi yapılabilir.
5. Doğum kompliksyonları: Acil histerektomiler daha ziyade doğumla ilgili komplikasyonlarda uygulanır. Doğum sonrası rahim kanamasının durdurulamaması (atoni), tamir edilemeyen rahim yırtıkları, bebeğin eşinin-plasentanın ayrılmaması (plasenta acreata ve inkreata) olgularında gerekli olabilir.

Ayrıca; Endometriozis (uterus içinde bulunması gereken bazal tabakanın uterus dışında bulunması), rahim ve yumurtalık kanseri, iyi huylu yumurtalık tümörlerinde histerektomi yapılabilir.

Histerektomi kararı nasıl verilir?

Histerektomi kararı hasta ve doktorun bir araya gelerek vermesi gereken bir karardır. Birçok hasta için histerektomiye gidiş kararı çok ani olabilir. Hastalar anestezinin ve cerrahinin potansiyel riskleri ile karşılaşırlar. Hasta eğer menopoz öncesi dönemde ise adet görme ve çocuk doğurma yeteneğinin kaybıyla da buna adapte olmak zorunda kalır. Birçok kadının ilgilendiği nokta ameliyatın hastanın dişiliğini kaybetmesine, cinsel doyumu azaltmasına ve kocası ile arasındaki cinsel problemlerin artmasına neden olup olmayacağıdır. Üreme organlarının kaybına ilişkin üzüntü diğer karın içi organlarının kaybına göre fazladır. Hastanın ameliyattan sonra kendini kötü hissetme olasılığını en aza indirmek için ameliyat öncesi bilgilendirme ve hastayı hazırlamak önemlidir. Yapılan araştırmalar histerektominin birçok hastada psikiyatrik bozukluk ve azalmış cinsel fonksiyonlara yol açmadığını göstermektedir.

Histerektomi nasıl yapılır?

Histerektomi karından (abdominal) ve vajinal yoldan uygulanabilir. Bu seçim, operasyona neden olan hastalığa, kişinin anatomik yapısına, cerrahın tercih ve deneyimine bağlıdır.

Histerektomilerin yüzde 75'i abdominal (karın) yolundan yapılır. Hangi yöntemle yapılırsa yapılsın histerektomi için rahimi yerinde tutan tüm bağlar ve beslenmesini sağlayan tüm damarlar tek tek bulunur, özel aletlerle tutularak kesilir ve bu aletler alınmadan önce özel dikişlerle bağlanır. Bu sırada rahimle yakın komşuluğu olan idrar torbası, idrar boşaltma kanalları ve bağırsakların zarar görmemesi sağlanır.
Ameliyat sonrası hasta bakımı nasıldır?

Hastanın idrar yapması zor olabileceğinden idrar sondası ameliyat sonrası 8–24 saat süreyle takılı bırakılır. Ameliyat günü hastanın ağızdan beslenmesi yasaklanır. Bağırsak hareketleri başladıktan sonra sıvı gıdalarla beslenmeye başlanır. Hastanın sindirebileceği şekilde katı yiyecekler diyetine eklenir. Hastanın erken ayağa kaldırılması damar tıkanıklığı ve zatürre riskini azaltır. Dikişlerin tam iyileşmesi için hasta ameliyattan sonraki 6 hafta içinde fazla ağırlık kaldırmamalıdır. Ameliyat sonrası 6 hafta içinde cinsel ilişki tavsiye edilmez. Hasta tam iyileşene kadar araba kullanması tavsiye edilmez. Bunlar dışında hasta kendini iyi hissettiği sürece normal hayatını sürdürebilir.

Histerektomi ameliyatı geçiren hastalar nelere dikkat etmelidirler?

İlk ve ikinci hafta çok yorucu aktivitelerden kaçınmalı ve aktivite seviyesini yavaş yavaş arttırmalıdırlar. Ağır kaldırmaktan ve cinsel ilişkiden doktor tarafından söylenecek zamana kadar kaçınmalıdırlar. Banyo, ayakta duş alınmalıdır. Düzenli bir diyet izlenmelidir. İdrar ve gaita yaparken ıkınmaktan kaçınılmalıdır. Eğer vajinal kanama veya ateş olursa doktora haber verilmelidir.

Histerektomi sadece rahmin çıkarılmasıdır. Histerektomi ameliyatı olan kadınlar bir daha hiç adet göremez. Cinsel ilişkiyi sağlayan organ rahim değil vajinadır. Histerektomi sırasında vajinaya dokunulmadığı için cinsel ilişki kurulmasında hiçbir farklılık ortaya çıkmaz. Yumurtalıklar bırakıldığı takdirde adet görülmediği halde menopoza ait belirti ve komplikasyonlar oluşmaz. Şayet birlikte yumurtalıklar da çıkarılmış ise operasyon sonrası cerrahi menopoz tablosu gelişir ve hormon replasman tedavisi hemen başlatılmalıdır.

Op. Dr. Seval Taşdemir



Son düzenleyen ahmed; 30 Ağustos 2009 13:38
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
16 Ekim 2011       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Menapoza yaklaşan kadınlarda tedavi edilemiyen adet problemlerini çözmek için rahim alınmasına histerektomi ismi verilmektedir.
Her iki yumurtalığın alınması anlamına gelen bilatarel salpingooferektomi, gelecekte oluşabilecek yumurtalık kanseri riskini ortadan kaldırmak için ve uzun vadede ağrı yapabilecek nedbe dokusu oluşumunu engellemek için yapılır.
Rahim.yumurtalık yolları-Fallop Tüpleri-,yumurtalıkların çıkarıldığı iki işlem bir ameliyatta yapılır.Vagina tepeden kapatılır, boyu değişmez. Operasyon genel yada epidural anestezi altında yapılır ve ortalama 1 saat kadar sürer.
Ameliyat öncesi idrar torbasına sonda yerleştirilir ameliyatın bitmesinden sonra batına dren konarak küçük kanamaların dışarıya atılmas sağlanabilir.
Ortalama hastahanede kalma süresi 3-5 gün kadardır. HRT tedavisine başlanabilir. Operasyon sonrası cinsel ilişkede bir sorun yaşanmaz.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Histerektomi
Histerektomi, değişik nedenlerden ötürü “cerrahi olarak rahmin alınması” operasyonu olup kadınlarda sezaryenden sonra ikinci sıklıkta uygulanan ameliyatlardandır.
Histerektomi, Histere rahim, -ektomi çıkarma anlamında kullanılan latince kelimelerin birleştirilmesiyle türemiştir.


Histerektomi Türleri


Total Abdominal Histerektomi (TAH)
Karından yapılan (abdominal) kesi ile rahmin tamamının çıkarılması ameliyatıdır.
TAH ameliyatlarında yumurtalıklar (overler) çıkarılmamaktadır.
Genellikle 45 yaş altı kadınlarda yumurtalıklar (overler) faaliyetlerini menopoza kadar sürdürmeye devam edeceğinden yerinde bırakılmaktadır. Böylelikle kadınlar ameliyat sonrası dönemde adetten kesilmekle birlikte menapoza girmezler ve yumurtalıklardan salgılanan hormonların etkisiyle sıcak basması, terleme, ateş, çarpıntı gibi sıkıntıları yaşamazlar. Belli bir süre sonunda yumurtalık rezervi tükenip estrojen hormonunun azalması ile bu tür menopozal şikayetler de başlayacaktır.


Subtotal Histerektomi
Karından yapılan kesi ile rahim ağzı (cerviks) yerinde bırakılarak rahmin alınması ameliyatıdır.
Bu ameliyatlar genelde genç yaşlarda (40 yaşından önce) tercih edilmektedir.
Subotal Histerektomideki amaç kadınların ameliyat sonrası dönemde az da olsa adet görmelerinin devam etmesi ve bu şekilde psikolojik olarak rahatlamalarıdır.

Dezavantajı ise ameliyattan sonra rahim ağzı kaldığı için ileri yaşlarda cerviks ca (rahim ağzı kanseri) açısından bu hastaların yıllık kontrollerinin gerekmesidir.


Vaginal Histerektomi (VAH)
VAH, vajinal yoldan (alttan) rahmin çıkartılarak alınması ameliyatıdır.

Bu ameliyatlar daha sık olarak kadınlarda “uterin prolapsus” adı verilen rahim sarkmaları nedeni ile uygulanmaktadır.


Rahimin vajinal yoldan alınması karında yapılan kesilere göre çok daha hızlı iyileşmekte, bu şekilde hastalar çok daha kolay ayağa kalkabilmekte, işlerinin başlarına daha çabuk dönebilmekte ve ameliyat sonrası ağrı, enfeksiyon gibi riskler daha az olarak görülmektedir.


Gerektiği durumlarda, vajinal histerektomi ameliyatı ile eş zamanlı olarak mesane sarkması (sistosel) ve barsağın son kısmının sarkması (rektosel) ameliyatları da yapılabilmektedir.


VAH ameliyatları karından yapılan histerektomilere oranla kadınların yalnızca dörtte birinde tercih edilmektedir.


Total Abdominal Histerektomi + Bilateral Salpingooferektomi (TAH+ BSO)
Rahim ile birlikte her iki yumurtalığın alınması ameliyatıdır.
Özellikle 45 yaş üzerinde olan hastalarda rahim ile birlikte yumurtalıklar da çıkarılmaktadır.

TAH+ BSO ameliyatlarındaki amaç, kişinin zaten yumurtalıklarının menopozla birlikte tükeneceği düşünülerek hastayı hayatının ileriki dönemlerinde olası yumurtalık kanserlerine karşı korumaktır.

Ayrıca 50 yaş altında olmasına rağmen yumurtalıklarında kistleri olan veya endometriosis problemi olan kişilerde de TAH+ BSO ameliyatları tercih edilmektedir.

Rahim ve yumurtalıkları alınmış hastalar menopoza ani bir şekilde girerler, bu duruma “cerrahi menopoz” adı verilmektedir. Bu nedenle ameliyattan 15-20 gün sonra sıcak basmaları (hot flush), gece terlemeleri, ateş, sıkıntı ve çarpıntı gibi şikayetler normal şekilde menopoza giren bayanlara göre oldukça şiddetli ve ani bir şekilde başlamaktadır. Bu nedenle uygun hastalarda, ameliyattan kısa süre sonra yapılacak estrojen hormonu tedavileri (ERT) ile kişilerdeki bu tür sıkıntılar azaltılabilmektedir.


Total Abdominal Histerektomi + Unilateral Salpingooferektomi (TAH+ USO)
Rahim ile birlikte her iki yumurtalıktan yalnızca birisinin alınması ameliyatıdır.
Bu tür ameliyatlar rahimle birlikte yumurtalıkların yalnızca birisinde sorun olan ve yaşı genç olan hastalarda tercih edilen nadir operasyonlardandır.

Amaç tek yumurtalığın bırakılarak salgılanan hormonlar ile kişinin menopoza giriş süresini uzatmaktır.


Laparoskopi Yardımıyla Yapılan Histerektomiler
Bu tür ameliyatlar “Laparoskop” adı verilen cihaz yardımıyla göbek deliği içine yapılan bir cm’lik bir kesiyle batın içine bir kamera ile girilerek monitorden görüntüleme sağlanması ve kasık bölgelerinden yapılan yaklaşık yarım cm ‘lik kesilerden sokulan cerrahi aletlerle rahmin asıcı bağlarının kesilmesi sonrasında rahmin vajinal yoldan (alttan) çıkartılmasını içermektedir.
Bu şekilde hastalarda batın kesisi yapılmadığı için yara iyileşme hızı daha iyi olmaktadır.

Laparoskopik yoldan yapılan histerektomiler bu konuda deneyim sahibi jinekolog cerrahlar tarafından yapılması gereken özellikli ameliyatlar sınıfındandır.

Hangi durumlarda histerektomi operasyonları yapılmaktadır?
Histerektomi ameliyatları en sık olarak aşağıdaki gerekçelerle yapılmaktadır.

I. Myomların alınması
Histerektomiler en sık olarak rahimden köken alan ve iyi huylu tümörler grubunda yer alan myom nedeni ile yapılmaktadır.

Tıbbi literatürde myom, uterin fibroid, myoma, uterin myom, fibroid, leiomyoma veya myoma uteri gibi isimlerle anılmaktadır.


Halk arasında ise rahimde ur, iyi huylu rahim tumörü gibi isimlerle bilinmekte ve miyon, müyon, miyom, myon, müyom, muyon, muyom gibi yanlış şekillerde telaffuz edilmektedir.


Myomlar kadınlarda adet düzensizlikleri ve buna bağlı kansızlık, kasık ağrıları, adet sancıları (dismenore), kabızlık, sık idrar çıkma, böbrek ve idrar kanalı ile ilgili problemlere sebebiyet vermektedir.


Myomların kadınlarda kanserleşme olasılığı yok denecek kadar azdır. Ancak rutin ultrasonografik izlemlerde hızla büyüyen ve kısa zamanda şiddetli problemlere yol açan myomların tek tedavi şekli cerrahi olarak çıkartılmalarıdır.


Bazı durumlarda özellikle genç hastaların çocuk beklentileri olabilir ve bu kişilerde rahmin yerinde bırakılarak yalnızca myomların alınması da tercih edilebilir (myomektomi ameliyatı).


İleri yaşlarda rahmin tamamen alınması, zaman içinde rahimdeki milimetrik myomların büyüyerek hastayı ikinci bir ameliyattan korumayı amaçlamaktadır.


II. Kanser
Rahim kanseri (Uterin Ca), rahim ağzı kanseri (Cerviks Ca), yumurtalık kanseri (Over Ca) durumlarında rahmin alınması ameliyatları sık olarak yapılabilmektedir.

III. Endometriyal Hiperplazi
Rahim içini kaplayan ve “endometrium” adı verilen zarın patolojik bir şekilde kalınlaşması kansere zemin hazırlayabilir.

Her ne kadar belli medikal tedaviler uygulanabilse de problemi sürekli tekrarlayan ve ileri yaş grubundaki hastalarda histerektomi ameliyatları tercih edilebilmektedir.


IV. Tedavilere Cevap Vermeyen Adet Düzensizlikleri
Uygulanan medikal tedavilere rağmen kişilerde adet düzensizlikleri (sık ve yoğun şekilde adet görmeler) devam etmekteyse ve kişi fertilitesini tamamlamışsa (yani ileride bir çocuk istemi yoksa) histerektomi ameliyatları yapılabilmektedir.

Özellikle “Adenomyozis” adı verilen ve rahmin bütün olarak büyüdüğü durumlar kişilerde sürekli bir kasık ağrısı, adet düzensizliği ve sancılı adet görme gibi şikayetler ortaya çıkarabilir. Bu durumlarda da histerektomi ameliyatları sık olarak düşünülmektedir.


V. Endometriozis
Endometriozis, rahim içinde yer alan hücrelerin batın içinde yerleşmesi ve buralarda çoğalarak yapışıklıklar (adezyon) geliştirmesi ile karakterize bir hastalıktır.

Endometriozis problemini taşıyan hastalarda sancılı adet görme (dismenorea), gebe kalamama (infertilite), ilişki sırasında şiddetli sancıların yaşanması (disparunia) gibi şikayetler izlenmektedir.


Bazan da “endometroma (çikulata kistleri)” adı verilen yumurtalık kistleri de ortaya çıkabilmektedir.


Endometrozis hastalığında rahmin alınması ameliyatı, en son olarak düşünülmesi gereken bir seçenektir.


VI. Rahim Sakması
Özellikle çok sayıda yapılan normal doğumlar ve bağ dokusu elastikiyetinin azlığı durumlarında rahim vajinal kanaldan dışarı sarkabilir (uterin prolapsus).

Bu durumunda genellikle vajinal yoldan (alttan) yapılan ameliyatlarla rahim tümden alınmaktadır. Bu tür ameliyatlara “Vajinal Histerektomi (VAH)” adı verilmektedir.


Ancak bazı özel durumlarda, özellikle genç hasta grubunda rahmin alt kısmı kesilerek yukarıya asılabilmektedir.


VII. Doğum ve Gebelik Komplikasyonları
Sezaryen veya normal doğumlardan sonra yorgun rahmin güçlü bir şekilde kasılamaması (uterin atoni) aşırı kanamalara neden olabilir. Bu tür durumlar “acil histerektomi” gerekçesidir ve geç kalınması halinde hasta kaybedilebilir.

Aynı şekilde rahmin doğumda yırtılması (uterin ruptür) veya kürtaj sırasında delinmesi (uterin perforasyon) durumlarında da primer onarım yetersiz kalabilir ve kişinin rahminin acil olarak tümden alınması hayat kurtarıcı olabilir.


VIII. Diğer Nedenler
Tubovaryen abse (tüp ve yumurtalıkları kaplayan abseler), yumurtalık ve batın kistleri, endometrial polip gibi nadir durumlarda da histerektomi ameliyatları yapılabilmektedir.

Sen sadece aynasin...