Arama

Testis Torsiyonu (Testisin Burkulması)

Güncelleme: 1 Nisan 2009 Gösterim: 4.092 Cevap: 0
Nephthys - avatarı
Nephthys
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #1
Nephthys - avatarı
Ziyaretçi
TESTIS TORSIYONU (TESTISININ BURKULMASI)
Testislerin her biri skrotum içinde birer sperm kanalı üzerinde asılı olarak bulunurlar. Bu kanallar da testisleri besleyen kan damarları vardır. Testislerin burulması yakasında, testis sperm kanalı etrafında döner ve bu durumda testise kan gitmez. Bu sorun bazen hiçbir nedene bağlı olmaksızın, hatta bazen uykuda ortaya çıkar. Bunun dışında ağır fiziksel hareketle de meydana gelebilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Belirtiler

- Tek testiste ani ve genellikle şiddetli sancı;

- Skrotum içinde testislerden birinin yukarı çıkması;

- Bulantı ve kusma;

- Baygınlık hissi;

- Şişme;

- Ateş.

- Testiste aniden veya agır fiziksel hareketten sonra ortaya çıkan, ani şiddetli sancı (acil).

Testisin burulması sık rastlanan bir olay değildir. Daha çok küçük çocuklarda, bazen de ergenlik çağı civarında görülür. Ancak her yaşta olabilir.

Teşhis

Aynı yerde dağılmayan şiddetli sancı ile birlikte bulantı, kusma, baygınlık hissi, ortada belirgin bir neden yoksa (yaralanma, örselenme gibi) akla testis burulmasını getirir. Öte yandan, aynı semptomlara skrotum içinde bir iltihaplanma veya bir tümör de neden olabilir. Testis burulması ile epididimitin semptomları birbirine benzer. İki rahatsızlığı birbirinden ayırmanın bir yolu; ayakta iken acıyan testisi kaldırmaktır.

Burulma varsa testis muhtemelen daha fazla acıyacak, epididimit ise ağrı daha hafif olacaktır.

Bazı vakalarda, teşhisi doğrulamak ve testis

burulmasını düzeltmek için cerrahi müdahale gerekebilir.

Testiste keskin bir sancı hissedildiğinde hemen tıbbi yardım gereklidir. Burulma 1-2 saat içinde düzeltilmediği takdirde (çoğunlukla, ameliyatla), testis yeterince kan gitmemesi nedeniyle beslenemeyeceği için körelecek ve bir ameliyatla çıkarılması gerekecektir.

Tıbbi müdahale olmadan burulan sperm kanalının kendi kendine açılması pek söz konusu değildir.

Tedavi - Ameliyat

Testis burulması durumunda doktor, testisi normal durumuna getirerek düzeltmek ve yerine tespit etmek için, hemen bir ameliyat yapacaktır. Buna ilaveten, ileride ortaya çıkabilecek bir burulma.olasılığını önlemek için, genellikle diğer testis de yerine tespit edilir.

Diğer Tedaviler

Bazen doktorun burulmuş testisi dikkate çevirerek eski haline getirmesi mümkündür. Bu vakada, her ihtimale karşı testislerin (yeniden burulmayı önlemek üzere), ileride yapılacak bir ameliyatla yerlerine tespiti iyi olur.


Benzer Konular

22 Kasım 2008 / JuNe Tıp Bilimleri
23 Ağustos 2011 / ener Tıp Bilimleri
16 Temmuz 2014 / Nephthys Taslak Konular